Resmi gazetede yayınlandı, köylere imar geldi.

Resmi gazetede yayınlandı, köylere imar geldi.
Ruhsatlı son evden 300 çapı imarlı sayılacak.

Köy yerleşik alanı son evden 300m olarak belirlendi. Köy nufusunun ve yerleşkesinin artmasını amaçlayan yasa ile artık, köylere göç yoğunlaşacak, yeni yasa ile köy yerleşik alan, yani imar alanı son evden 300m çap olarak belirlendi. Bu oran köyler için büyük alan elde etmek olmuştur.
Köy imarlarında bütünleşik imar yapılaşmasına gerek kalmadan dağınık yerleşmeye de imkan tanınacak. bu yasa ile köy muhtarlarından izin almadan o köyde yapılaşma ve yaşama gibi haklar elde edebileceksiniz.

haber arası detay


KÖY İMARINDA  YENİ DÖNEM

Köy yerleşik alan mesafesi 300 metreye çıkarıldı. Muhtarların konut yapımına izin verme yetkisi kaldırıldı. Covid - 19 pandemisi sonrasında köylerimizde konut yapımlarının daha da arttığı gözlemlendi. Gümüşhane de köylerde yoğun yapılaşmanın yaşandığı illerin başında geliyor.

Köylerde konut yapımları  “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği” ne göre yapılıyor.

1999 yılında yapılan bir değişiklikle köy yerleşik alanı köylerdeki en son yapılar baz alınarak bu yapılardan dışa doğru 100 metrelik alan olarak tanımlanmıştı.

Köylerde yaşanan yoğun yapılaşma nedeniyle Türkiye genelinde pek çok köyde “köy yerleşik alanı” darlığından kaynaklı sıkıntı yaşandığından vatandaşlar büyük mağduriyet çekiyorlardı.

Gümüşhane köylerindeki mağduriyetlerle birebir ilgilenen AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, köylerde yaşanan yerleşik alandan kaynaklı mağduriyetin çözümü için uğraştıklarını çeşitli kez yaptığı köy gezilerinde ifade etmiş ve bu konunun takipçisi olduğunu belirtmişti.

Milletvekilimiz Hacı Osman Akgül’ün de takipleri sonucu 11 Temmuz 2021 tarih ve 31538 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” te yapılan değişiklikle köy yerleşik alan tanımındaki 100 metrelik mesafe 300 metreye çıkartıldı.

ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI

İlgili yönetmelik gereği “yerleşik alan sınırı tespit edilirken ilgili idarelerce yerleşmenin ve gelişme alanı olarak tespit edeceği alanların taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olan, dere yatağı ve sıhhi ve jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan alanlar ile tarım, orman, mera ve korunan alanların tespiti için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınır ve hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerine işlenir.” hükmü yer aldığından vatandaşların yeni 300 metrelik genişleme imkânından yararlanması için idarelerin yapması gereken bu çalışmaların bir an önce bitirilmesi gerekiyor.

MUHTARLARIN İZİN VERME YETKİSİ DE KALDIRILDI

Ayrıca, plansız alanlar imar yönetmeliği kapsamında köylerde konut ve diğer yapıların yapılmasında muhtardan alınan izin olayı da sona erdi. Artık muhtar izni aranmayacak ve ilgili idareden alınan izin yeterli olacak. Yapılan değişiklikle muhtarlara idareden alınan izin hakkında bilgi verilerek inşaat yapımına başlanabilecek.

Ekoturizm Destek Hattı: Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80

Ekoturizm Nedir? Ülkemizde Ekoturizm üzerine nerelerde yatırım yapılabilir? Ekoturizmin Agro - çiftlik Turizminden farkı nedir? 
Ekoturizm; " Doğal çevreye zarar vermeden, çevreci anlayışla turizm faliyetlerini sürdürmektir diyebiliriz. Ülkemizde ekoturizm temel amacı; doğal güzelliklerden faydalanmak, bunu yaparken çevreci yapılar inşa etmek, ve aynı zamanda yerel halkı, yani kırsal kesimi kalkındırmak olarak nitelendirebilir.  Aynı zamanda kıyılarda sıkışan turizm sezonunu 12 aya yayararak, iç ve dış turizmden yıl boyu faydalanmak olarak hedeflenmiştir. Ülkemizde Ormanlık alanlarda 130 noktada ekoturizm odakları yeralmaktadır. Ekoturizm ülkemizin 7 bölgesinde yapılabilir. Ekoturizm amaçlı tesis yapmak imar yönetmeliğine bağlıdır. Planlı ve plansız alanlar imar yönetmeliğine uygun uygulamalı imar planı hazırlanmaktadır.
Ekoturizm Tesisi yapmak, Ekoturizm Belgesi almak ve turistik pansiyon, apart otel, bongolow tarzı turistik konaklama yapmak için hangi aşamalardan geçmek gerekmektidir.
Agro Turizm ( Çiftlik Turizmi )
Agroturizm; tarım faaliyetlerini deneyimlemek amacıyla gerçekleştirilen rekreatif eylemleri içeren, tarımsal kaynakların sürdürülebilirlik ilkesiyle turistik amaçlarla kullanılmasını ifade etmektedir. Söz konusu turizm türü özellikle kırsal kalkınma açısından gelir elde etme noktasında önemli bir faaliyettir. Kırsal çevreyle, tarımsal faaliyetlerle bağlantılı bir çiftlikte, kampta veya pansiyonda konaklama, eğitsel gezi, yeme-içme, rasyonel faaliyetler ve çiftlikte ürün ve el sanatlarının satılmasıyla ilişkili faaliyetler bütünü olarak tanımlamaktadır. 

Turizm koruma ve gelişim bölgeleri, Turizm Merkezleri; Turizm gelişim alt belgesi, Turizm işletmesi
Turizm tesisi, Turizm Belgesi, Turizm yatırımı belgesi, her ölçekte plan gibi terimlerin anlamını bulabilirsiniz.
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri
Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve/veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, sektörel kalkınmayı ve plânlı gelişimi sağlamak amacıyla değerlendirmek üzere sınırları Bakanlığımızın önerisi ve Cumhurbaşkanı onayı ile ilân edilen bölgelerdir.
Turizm Merkezleri
Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri içinde veya dışında, öncelikle geliştirilmesi öngörülen; yeri, mevkii ve sınırları Bakanlığımızın önerisi ve Cumhurbaşkanı onayı ile ilân edilen, turizm hareketleri ve faaliyetleri yönünden önem taşıyan yerleri veya bölümlerini ifade etmektedir.
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Alt Bölgesi
1/25.000 veya daha alt ölçekli plân ile belirlenen, içinde turizm türleri ile kültür, eğitim, eğlence, ticaret, konut ve her türlü teknik ve sosyal alt yapı alanlarından bir veya daha fazlasını kapsayan, kendi içinde alt alanlara ayrıştırılabilen arazilerdir.
Turizm işletmesi
Türk veya yabancı uyruklu, gerçek veya tüzel kişilerce, birlikte veya ayrı ayrı gerçekleştirilen ve turizm tesislerinde faaliyet gösteren ticari işletmelerdir.
Turizm tesisi
Turizm yatırımı kapsamında bulunan veya turizm işletmesi faaliyetinin yapıldığı tesisler ve bunların ayrıntıları ile tamamlayıcı unsurlarıdır.
Turizm belgesi
Turizm yatırımı belgesi, ana turizm yatırımı belgesi, turizm işletmesi belgesi veya kısmi turizm işletmesi belgesini ifade eder.
Turizm yatırımı belgesi : Yönetmelikle nitelikleri belirtilen tesis için Bakanlığımızca yatırım aşamasında verilen belge.
Turizm işletmesi belgesi: Yönetmelikle nitelikleri belirtilen tesis için Bakanlığımızca işletme aşamasında verilen belge.

Kısmi turizm işletmesi belgesi: Yönetmelikle nitelikleri belirtilen faaliyeti gösteren, tür ve sınıfının gerektirdiği zorunlu üniteleri yapılmış tesis için, yapılacak olan diğer üniteleri yatırım kapsamında tutularak Bakanlığımızca verilen belge.
İmar Planları
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve Turizm Merkezlerinde turizm sektörünün ekolojik ve ekonomik verimliliği ve sürdürülebilir turizm ilkesi doğrultusunda kültür ve turizme dönük kullanımların ağırlıklı olduğu bölgelerdeki koruma ve gelişmeyi sağlamak, kısa ve uzun dönemli ilke ve hedefler ile mekansal stratejileri belirlemek üzere hazırlanan bu Yönetmelikte tanımlanan çeşitli ölçeklerde fiziksel planlardır.
Turizm Yatırımın Türleri
Asli Konaklama Tesisleri
Oteller
Moteller
Tatil Köyleri
Pansiyonlar
Kampingler
Apart Oteller
Hosteller
Yeme - İçme ve Eğlence Tesisleri
Lokantalar
Kafeteryalar (Müstakilen belgelendirilememektedir)
Eğlence Yerleri (Müstakilen belgelendirilememektedir)
Sağlık ve Spor Tesisleri
Termal Turizmi Tesisleri
Termal Konaklama Tesisleri
Termal Kür Tesisleri
Sağlıklı Yaşam Tesisleri
Yüzme Havuzları
Spor Tesisleri
Golf Tesisleri
Kongre ve Sergi Merkezleri
Rekreasyon Tesisleri
Eğlence Merkezleri
Temalı Parklar
Günübirlik Tesisleri
Kış Sporları ve Kayak Merkezleri Mekanik Tesisleri
Kırsal Turizm Tesisleri    Çiftlik Evi-Köy Evi
Yayla Evi
Dağ Evi
Özel Tesisler
Özel Tesisler (Tescilli Kültür Varlığı niteliğindeki yapılarda gerçekleştirilenler
dışındaki özel tesislere Turizm Yatırımı Belgesi verilmez)
Butik Oteller
Bileşik Tesisler
Turizm Kentleri
Turizm Kompleksleri
Tatil Merkezleri
Zincir Tesisler
Personel Eğitim Tesisleri
Diğer Tesisler    Mola Noktaları
Yüzer Tesisler
Tatil Siteleri ve Villaları
    B Tipi Tatil Siteleri
    A Tipi Tatil Siteleri (Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde veya  Turizm Merkezleri içinde yer almayan tatil sitelerine Turizm Yatırımı Belgesi verilmez.) Yat Turizmi Tesisleri (Yat Turizmi Kapsamında)    * Yat Yatırımı ve İşletmeciliği * Yat Limanları Yatırımı ve İşletmeciliği

EKOTURİZM PROJELERİNİZ İÇİN BİZİMLE İLEŞİME GEÇİP BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.

EKOTURİZM DESTEK İÇİN; Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80

Tüm Ekoturizm Haberlerini okumak ve Tüm Türkiye nerelerde ekoturizm projesi yapılabilir öğrenmek için bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz. Link; haritahaber.com/ekoturizmhaberleri

HANGİ HİZMETLERİ VERMEKTEYİZ.

1. İnsanlı ve İnsansız Hava araçları ile her ölçekte halihazır harita yapımı

2. Meşcere Haritaları Yapımı

3. True Ortofoto Harita Yapımı

4. Ekoturizm İmar Planları Hazırlama

5. Üst Ölçek Plan Değişikliklerinin Yapılması

6. Tarım Arazileri Amaç Dışı Kullanım Onaylarının Alınması

7. Koruma Amaçlı İmar Planlarının Hazırlanması ve Onaylanması

 

Yorum Yaz