İzmir'in köklü sanayi kuruluşu Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ, 70. kuruluş yılını coşkulu bir etkinlikle kutladı. Etkinlikte, yurt dışı pazarlarla büyüme ve yeni yatırımlar hedefleri ön plana çıktı.
Terbay Makina'nın 70 Yıllık Başarı Öyküsü
Terbay Makina, kuruluşunun 70. yılında 36 milyon euroluk ciroya ulaşarak ihracattaki başarısını kutladı. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, yeni pazarlarla büyüme hedeflerini ve makina parkını yenileme planlarını anlattı.
Terbay Makina 70. Kuruluş Yılını Coşkuyla Kutladı
İzmir'in köklü sanayi kuruluşlarından Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ, 70. yılı geride bırakmanın gururunu yaşarken, yurt dışı pazarlarla büyümeyi, makina parkını yenilemeyi ve yeni yatırımları hedefliyor.
Terbay Makina Endüstri ve Ticaret AŞ, kuruluşunun 70. yılını fabrika bahçesinde düzenlenen etkinlikle kutladı. Etkinlikte, Terbay’ın kurucularından, duayen iş insanı ve sanayici Cemal Tercan onur konuğu olarak yer aldı. Terbay Onursal Başkanı Tercan, 91 yaşında olmasına rağmen büyük bir enerji ve coşkuyla çalışanlarına seslendi. Tercan, "Terbay'ımızı kurduğumuz 1954 yılından bu yana ne kadar zaman geçtiğini bilmiyorum. Sizler Terbay'ı yücelten, ona anlam kazandıranlar olarak buradasınız. Hep birlikte Terbay'ı daha da büyüteceğiz" dedi.
2023'te 36 Milyon Euro Ciro, 2024 Hedefi 32 Milyon Euro
Etkinlik öncesinde Terbay Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, yönetim kurulu üyeleri Bülent Tercan, Levent Baysak, Atilla Baysak ve Cüneyt Baysak, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyesi gazetecilerle bir araya geldi. Baysak, Terbay'ın 70 yıllık başarı öyküsünü ve gelecek hedeflerini anlattı. 2023 yılında gerçekleştirdikleri 36 milyon euroluk cironun yüzde 95'inin ihracattan geldiğini belirten Baysak, Avrupa pazarındaki daralmaya dikkat çekti. 2024 yılında 32 milyon euroluk ciro öngördüklerini dile getirdi.
Yurt Dışı Pazarlarla Büyüme Hedefi
Terbay'ın yurt içinde büyüme hedefinin olmadığını belirten Baysak, ana hedeflerinin yurt dışında yeni pazarlar bulmak olduğunu söyledi. "70. yılda ana hedefimiz, iki yılda bir yurt dışında yeni bir ülkeyi portföyümüze katmak. Bu amaçla yıllardır Bauma ve Hannover fuarlarına katılıyoruz" dedi. Baysak, dövizde yaşanan sorunların maliyet artışına yol açtığını, ancak yurt dışı pazarlarda büyümeye odaklandıklarını vurguladı. Özellikle Avrupa'da yaşanan daralmanın yılın ikinci yarısında düzeleceğini öngördü.
Terbay'ın Donanımlı ve Yetenekli Kadrosu
Terbay’ın en önemli dayanak noktalarından birinin donanımlı ve yetenekli kadrosu olduğunun altını çizen Baysak, 1985 yılında kurulan Terbay Çıraklık Eğitim Merkezi'nin sektöre büyük katkılar sağladığını belirtti. "Çıraklık Eğitim Merkezimizde şu an 62 öğrenci eğitim alıyor. 355 çalışanımız ve 25’e yakın yan sanayi işletmesi ile yaklaşık 1200 kişilik bir üretim ağı oluşturduk" dedi.
Yeni Yatırım Programları ve Makina Parkı Yenileme
yılını kutlayan Terbay’ın yeni yatırım programlarına da değinen Baysak, makina parkını yenileme ve yeni bir fabrika kurma planlarının olduğunu açıkladı. "Bulunduğumuz alanda ciddi bir baskı altındayız. Daha rahat genişleme alanı bulabileceğimiz yeni bir yere taşınma planımız var. Bu süreci on yıl gibi bir vadeye yaymayı düşünüyoruz" dedi. Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'ne başvuruda bulunduklarını ve çalışanlarının üçte birinin bu bölgeden geldiğini ekledi.
Ara Eleman Sıkıntısı ve Eğitim Yatırımları
Terbay Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tercan, sanayi sektörünün en büyük sorunlarından birinin ara eleman sıkıntısı olduğunu belirtti. Tercan, "Aileler çocuklarını çıraklık okullarına yönlendirsin. İyi yetişmiş bir çırak zaman içinde mühendisten fazla ücret alacak duruma gelebiliyor" dedi. Terbay’ın meslek liseleriyle yaptığı iş birliklerine de değinen Tercan, özellikle Mithat Paşa Endüstri Meslek Lisesi ile özel bir anlaşmaları olduğunu, öğrencilerin hem okulda teori eğitimi aldıklarını hem de fabrikada çalıştıklarını söyledi. Ayrıca, kadın çalışan sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Üretimde Liderlik ve Gelecek Hedefleri
Terbay Genel Müdürü Abdullah Baysak, Terbay’ın 70 yıl boyunca sanayi alanında çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ve ülkeye döviz kazandırma konusunda öncülük yaptığını belirtti. Baysak, "Daha büyük hedeflerimiz var. Artık dünyanın en büyük firmalarında aranan, tercih edilen bir şirket haline geldik. Kalitemize güveniyorlar ve bu bilinçle daha fazla çalışacağız" dedi.
70. Yıl Etkinlikleri ve Plaket Töreni
70. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri sırasında Terbay’da 60, 50, 40, 30, 20 ve 10. yıllarını tamamlayan personele plaketleri verildi. Deneyimli personel, plaket töreni sırasında anılarını diğer çalışanlarla paylaştı. Fabrika bahçesinde düzenlenen etkinlikte çalışanlar takım oyunlarına ve yarışmalara katıldı. Terbay çalışanları, müzik eşliğinde gönüllerince eğlenme ve zaman geçirme fırsatı buldu. Etkinliğe katılanlara öğle saatlerinden başlayarak dürüm döner, ayran, gözleme, dondurma ve meşrubat ikram edildi.
Terbay'ın 70 Yıllık Öyküsü
1954 yılında Ahmet Kemal Baysak, Cemal Tercan, Salih Şükrü Baysak ve Şükrü Baysak tarafından kurulan Terbay, Türkiye’nin sanayi ve ekonomik büyümesine paralel olarak faaliyet alanlarını genişletti. 1972‘de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Özel Makina İmalatı Grubu'na kaydedilen Terbay, 2002 yılından itibaren yurt dışı fuarlara katılarak ihracata yöneldi. 50 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Terbay, yılda 10 bin ton metal malzeme işleme kapasitesine sahip.
Çıraklık Okulu ve Yerel İş Birlikleri
1985 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle kurulan Terbay Çıraklık Eğitim Merkezi, bugüne kadar 2 binden fazla öğrenciye eğitim verdi. Terbay, genç işsizlere meslek kazandırmak ve istihdam sağlamak amacıyla Konak, Bornova ve Çiğli belediyeleriyle iş birliği protokolleri imzaladı. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile de protokol imzalayan Terbay, ortak projeler geliştirmeyi ve etkinlikler düzenlemeyi amaçlıyor.