Türkiye, Çin’e gıda ihracatını artırmak için iş heyeti gönderdi

Türkiye, Çin’e gıda ihracatını artırmak için iş heyeti gönderdi
Türkiye, Çin’in gıda ihtiyacını karşılamak için harekete geçti
Türkiye, Çin’e gıda ihracatını artırmak için iş heyeti gönderdi

Türkiye, Çin ile dış ticaret açığını kapatmak ve Çin’in gıda deposu olmak için 2024 yılında çeşitli girişimlerde bulundu. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Kılıç’ın başkanlık ettiği 25 kişilik iş heyeti, Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, Çinli yetkililer ve iş adamlarıyla bir araya gelerek Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatını artırmak için görüşmeler yaptı.

haber arası detay

Çin, dünyanın en büyük gıda ithalatçısı konumunda. Yıllık 2,6 trilyon dolarlık ithalat yapan ülke, nüfusunun artması ve gelir seviyesinin yükselmesiyle birlikte gıda talebini karşılamakta zorlanıyor. Bu durum, Türkiye gibi gıda üretimi ve ihracatında güçlü olan ülkeler için büyük bir fırsat sunuyor.

Türkiye, Çin ile dış ticaret açığını kapatmak ve Çin’in gıda deposu olmak için 2024 yılında çeşitli girişimlerde bulundu. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Kılıç’ın başkanlık ettiği 25 kişilik iş heyeti, 29 Ocak – 1 Şubat 2024 tarihleri arasında Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, Çinli yetkililer ve iş adamlarıyla bir araya gelerek Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatını artırmak için görüşmeler yaptı.

Heyetin ziyaret ettiği kurumlardan biri de Çin Gıda Maddeleri, Yerli Ürünler ve Hayvansal Yan Ürünler İthalat ve İhracat Ticaret Odası (CFNA) oldu. CFNA Başkanı Cao Derong, Türkiye’nin gıda ürünleri kalitesi ve çeşitliliği konusunda övgüyle bahsetti. Cao, Türkiye ile iş birliğini geliştirmek istediklerini belirtti.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da, Türkiye’nin Çin’e kiraz ihracatının tekrar başlaması, kiraza ilave olarak narenciye, nar, üzüm, elma, incir, badem ve kivi ihracatının başlaması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite, Kontrol, Denetim ve Karantina Genel İdaresi arasında görüşmelerin sürdüğü bilgisini paylaştı. Uçak, “Sadece yaş meyve sebze değil Çin’in ithal ettiği Türkiye’nin üretim ve ihracatında güçlü olduğu tüm tarım ürünleri ve deniz mahsülleri, kanatlı eti ve yumurta, süt ürünlerini sizlere sağlıklı bir şekilde ihraç etmek istiyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti bizimle çalışmaya başladığı takdirde vatandaşlarına kaliteli Türk gıda ürünlerini uygun fiyatla sunma olanağına kavuşacak. Biz de yıllık 210 milyar dolar gıda ürünleri ithal eden Çin’e 1 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracat hedefimize ulaşmış olacağız. Her iki taraf içinde kazan-kazan felsefesi hayat bulmuş olacak” dedi.

Uçak, ayrıca Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2024 yılında Çin’de bir dijital pazar yeri kurma hedefleri olduğuna temas etti. Uçak, iş heyetinde bu projeyle ilgili Çinli mevkidaşlarıyla görüş alışverişinde bulunduklarını, 2024 yılında ve sonraki yıllarda Çin pazarına yönelik yapacakları pazarlama faaliyetlerinin zeminini oluşturduklarını dillendirdi.

Türkiye’nin Çin’e gıda ürünleri ihracatı 2023 yılında 300 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamın 2024 yılında 500 milyon dolara, 2025 yılında ise 1 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Türkiye, Çin’in gıda ihtiyacını karşılamak için hem üretim hem de lojistik anlamında avantajlı bir konumda bulunuyor. Türkiye, Çin’in gıda deposu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Yorum Yaz