Türkiye’nin organik ürün ihracatı 1 milyar doları aştı.

Türkiye’nin organik ürün ihracatı 1 milyar doları aştı.
Ege İhracatçı Birlikleri, 35 yıllık tecrübesiyle organik tarımın ülkemizdeki gelişimine katkı sağlıyor. Türkiye, katılım sağlayan firmalar aracılığıyla organik kuru meyvelerden zeytinyağına kadar geniş bir yelpazede ürünleri dünya pazarına sunuyor.
Türkiye’nin organik ürün ihracatı 1 milyar doları aştı.

Türkiye’de organik tarım, çevre dostu ve sürdürülebilir bir tarımın gelişmesine katkı sağlayan Egeli ihracatçılar tarafından 35 yıllık tecrübelerle yürütülüyor. Ülkemiz, 268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim gerçekleştirerek organik ürün ihracatında 1 milyar doları aşmış durumda. Özellikle İzmir ve Ege Bölgesi, organik ürünlerin üretim ve ihracatında büyük bir paya sahip.

haber arası detay

Bu alanda öncü kuruluşlardan biri olan Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği, dünyada organik tarımın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyor. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de ETO’yu destekleyerek organik tarım alanındaki yenilikleri paydaşlara aktarmayı amaçlıyor. EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı olan Mehmet Ali Işık, Türkiye’de organik üretim ve ihracatın 35 yıl önce İzmir’den başladığını belirtiyor. Egeli ihracatçılar olarak akademik çevrelerle ve ulusal/uluslararası paydaşlarla işbirliği yaparak sürdürülebilirlik alanında birçok projeye yatırım yapıyorlar. Tecrübelerini, bilgilerini ve hedeflerini ETO ile işbirliğinde yayınladıkları kitaplarla tüm Türkiye’ye duyurmayı amaçlıyorlar.

Türkiye, üzüm, incir, kayısı, fındık, kiraz ve vişne gibi organik ürünlerde dünya lideri konumunda. Küresel organik gıda pazarı 2022 yılında 135 milyar avroya yaklaşmış durumda. Şu anda Türkiye’nin organik ihracatı 1,6 milyon tonluk üretimle 1 milyar dolar bandında seyrediyor. İhracat hedefleri ise ilk etapta 1,5 milyar dolar, daha sonra da 2 milyar dolara ulaşmak şeklinde. Türkiye, kuru meyvelerden zeytinyağına, hububattan pamuğa kadar 268 farklı ürünü 311 bin hektar arazide organik olarak üretiyor ve yaklaşık 53 bin organik ürün çiftçisiyle Avrupa’da 4. sırada yer alıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri olarak organik ürün ihracatının kayıt altına alınması konusunda koordinatör birlik olarak görevli olduklarını belirten Başkan Işık, Türkiye’nin organik tarım ulusal yönlendirme komitesi ve IFOAM - Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu üyesi olduğunu da vurguluyor. EİB çatısı altında oluşturulan Organik Ürünler Çalışma Komitesi, sektör paydaşlarını bir araya getirerek organik gıda üretimini iç pazarda büyütmeyi ve dış pazarda rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

Ayrıca, dünyanın en büyük organik fuarı olarak kabul edilen Biofach Organik Ürünler Fuarı’nda Türkiye milli katılım organizasyonunu EİB düzenliyor. Bu fuar, organik ürün ihracatında katma değerli ve inovatif ürünler yaratma şansını artırıyor.

Yorum Yaz