İzmir Ekoturizm imarı nasıl alınır? Nereden Başlamalıyım?

İzmir Ekoturizm imarı nasıl alınır? Nereden Başlamalıyım?
İzmir Ekoturizm faaliyetleri açısından önemli illerden biridir.
İzmir Ekoturizm imarı nasıl alınır? Nereden Başlamalıyım?

Öncelikle Ekoturizm ile ilgili tüm sorularınız ve proje çalışmalarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80; Eko Turizm ülkemizde yatırımcıların kanunların gereklerini yerine yetirerek, doğal yaşam alanlarında, yöresel mimariye uygun, ekolojik tesisler yaparak bunu kazanca dönüştüren avantajlar topluluğu diyebiliriz. Ekoturizm Proje Alanı; Doğal ve Kültürel değerleri koruyarak bu alanlarda ve çevresinde yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik gelişimi için kaynak oluşturabilen alternatif turizme yönelik, doğal yaşama aktif katılımın sağlanabildiği, çevreye duyarlı alanlardır.

haber arası detay

 

Ekoturizm imar planlama şartları değişti 19 Aralık  2022 tarihinden itabaren şu şekilde olacak, Eko-turizm alanı olarak belirlenebilecek alanlarda uygulama öncesi toplam alan büyüklüğü en az 15.000 m2 olacaktır. Bu alanlarda uygulamalar ada bazında yapılacak, alanın toplam yüzölçümünün en az %30’luk bölümü, yapı yapılmayacak şekilde açık alan olarak planlanacaktır. Bu alanlarda min. İfraz şartı 10.000 m2’dir. 20.000 m2
üzerinde büyüklüğe sahip alanlar ise toplam inşaat alanı 2.000 m2’yi geçmeyecek şekilde düzenlenecektir.
Bu alanlarda yapılaşma koşulları: Emsal=0,10; Yençok: 2 kattır. Kat yükseklikleri yöresel, coğrafi koşullar ve iklim koşulları dikkate alınarak ilgili idare tarafından belirlenir. Bu tesislerde en fazla bir bodrum katı yapılabilir. Bodrum katlarda konaklama üniteleri yer alamaz. Bodrum katta yalnızca bakım ve işletme ihtiyaçlarını karşılayacak üniteler yer alabilir. Ayrı yapılar olarak düzenlenen konaklama birimlerinde bodrum kat sadece ana yapıda yer alabilir

 

Türkiye'nin en büyük ekolojik köy projesini İzmir Tire'de yapıyoruz.

İzmir Tire'de devam eden Eko Turizm Projemizin büyüklüğü 1milyon 73 bin m2 dir. Eko Turizm Projemiz Atatürk'ün ideal Cumhuriyet Köyü Projesinden esinlenilmiştir. Proje ismi  " Tire İdeal Cumhuriyet Köyü" projesidir. Projemizde Ekolojik Köy Evleri, organik tarım alanları, Taş Baskı Zeytinyağı Fabrikası, Mandıra, Yöresel Satış Üniteleri Köylü Pazarı,  Yöresel Lezzet Durakları Gastronomi Lokantası, Agro Turizm Etkinlikleri, At Çiftliği, Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği, Organik Seralar, Amfi Tiyatro, Rekreasyon alanları, Helikopter pisti, Cami,Cemevi,Araç Şarj istasyonları, Büyük ve Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, Yöresel Ürün satış Dükkanları, Bungalow Apart Oteller, Yaşlı Bakım evi rehabilitasyon merkezi, Kütüphane, Sağlık Ocağı, Jandarma Binası, Okul, spor tesisleri, trekking ve yürüyüş yolları, geri dönüşüm tesisleri vb gibi birçok sosyal yaşam üniteleri yer alacaktır. Kendi kendini doyuran dışa bağımlı olmadan yaşayan örnek bir Ekolojik köy olarak projemizi inşaa etmeyi planlıyoruz, Sağlık Turizm Odaklı Köy olan Projemiz Kırsal Kalkınma da büyük hamle yaparak, bölgedeki yöresel halk ile harmanlama yaşanarak çevre köylere de ekonomik katkı sağlayacaktır.

 

 

Ekoturizm Kamusal terk yapılmamış projesi şekil 1

Covid-19 Pandemİsi Ekoturizm yatırımlarını artırdı. Küresel salgın Covid-19 pandemisinin uzun sürmesi, alternatif turizm faaliyetlerine olan ilgiyi artırdı. Ekoturizm arazileri ve yatırımları üzerine büyük talep olması Ekoturizm arazilerinin  artışını beraberinde getirdi. Türkiye'de yeniden tanımlanan alternatif turizm faaliyetleri ; Eko, Agro, Tarımsal Turizm, Gastronomi Turizmi, Yöresel Lezzet Durakları, Bungolow konaklama merkezi, butik oteller apart oteller vs gibi doğa ile içi içe olan yerler tercih sebebi oldu. 

8.15 TURİZM ALANLARI
8.15.1 Turizm Tesis Alanları
8.15.1.1 Bu alanlarda yapılacak tesislerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Turizm Yatırım ve İşletmeleri Niteliklerine İlişkin Yönetmeliği”ne uygunluğu zorunludur.
8.15.1.2 Turizm tesis alanlarında 1/5000 ölçekli nazım imar planlarına göre hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları yapılmadan ve 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca ilgili idarece onanmadan inşaat uygulaması yapılamaz.
8.15.1.3 1/5000 ölçekli nazım imar planlarında ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında ve tesislerin mimari projelerinde topografya ve doğal bitki örtüsüne uygun çözümler getirilecektir.
8.15.1.4 Turizm tesis alanları olarak planlanmış ve ilgili idarece imar planları onanmış alanlarda yapılan turizm tesis ve yapıları sonradan hiçbir biçimde başka amaç için kullanılamazlar. Tapu kütüğünün beyanlar hanesinin toplumun yararlanmasına ayrılan yapı ve turizm tesisi olduğu yazılacak ayrıca tescil işlemi yapılmadan inşaat ruhsatı verilmeyecektir.
8.15.2 Kamping Alanları
8.15.2.1 Planlama alnında kamping alanları öngörüldüğü taktirde konaklamanın gereksinmesini sağlayan taşınabilir yapılarla oluşturulan tesisler yer alabilir. Bu alanlar için geçerli olacak yoğunluk birimi çadır/hektar olarak belirlenmiştir.
2634 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu” ile “Turizm Yatırım ve İşletmeleri Yönetmeliği”nde tanımlanan ortak kullanıma dönük sabit tesisler için, Emsal(E): 0.05 Yükseklik(h) en fazla: 4.50m., 1 kattır.
8.15.3 Günübirlik Kullanım Alanları
8.15.3.1 Bu alanlarda konaklama tesisleri yapılamaz. Yalnız günübirlik kullanıma dönük lokanta, gazino, çay bahçesi, bar-kafe vb. gibi tesisler yapılabilir. Emsal (E): 0.05 Yükseklik(h) en fazla: 4.50 m., 1 kat olacaktır.
8.15.4 Termal Turizm Tesisleri Termal turizm tesis alanlarında 8.15.1 Turizm Alanları maddesi geçerlidir ve termal kaynakların korunması esastır.
8.15.5 Eko-Turizm Alanı
8.15.5.1 Bu plan ile belirlenen veya alt ölçekli planlarda belirlenebilecek olan bu alanlarda; Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olan, ekolojik yapı ile bütünleşik butik oteller, özel konaklama tesisleri ve kırsal turizm tesisleri ile bunlara bütünleşik spor tesisleri, satış üniteleri ve gerekli sosyal donatı alanları yer alabilir.
8.15.5.2 Eko-turizm alanları için öncelikle yetkili idareye başvurulur. Yetkili idarenin uygun görüşü doğrultusunda Bakanlığa başvuru öncesinde ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınması zorunludur.
8.15.5.3Yapılacak yapılarda doğal yapı ve geleneksel mimari dokunun korunması sağlanacaktır.
8.15.5.4 Eko-turizm alanı olarak belirlenebilecek alanlarda Min. Parsel büyüklüğü=15.000 m2 ’dir. Bu alanların % 45’lik kısmının Arazi Ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik uyarınca umumi ve kamu hizmet alanlarına ayrılması zorunludur. Bu alanlarda yapılaşma koşulları: Maks. Emsal=0,10; Maks. Bina yüksekliği 2 kattır. Kat yükseklikleri yöresel, coğrafi koşullar ve iklim koşulları dikkate alınarak belirlenir. Bu tesislerde en fazla bir bodrum katı yapılabilir. Bodrum katlarda konaklama üniteleri yer alamaz, yalnızca servis alanı olarak kullanılabilen bu alanlar, emsale dahil değildir. Ayrı yapılar olarak düzenlenen konaklama birimlerinde bodrum kat sadece ana yapıda yer alabilir.
8.15.5.5 Bu alanlarda yer alacak turizm belgeli konaklama tesisi tek bir bağımsız bölüm olacaktır. Bu alanlardaki konaklama birimleri üzerinde devre mülk, kat irtifakı ve kat mülkiyeti gibi şerhe konu haklar tesis edilemez.

2014-2023 İzmir Bölge Planı'nın vizyonu ““Bilgi, Tasarım ve Yenilik Üreten, Akdeniz'in Çekim Merkezi İzmir” olarak belirlenmiştir. Planın üç gelişme ekseni Güçlü Ekonomi, Yüksek Yaşam Kalitesi ve Güçlü Toplum'dur. Planın Çeşme/ Proje alanı için geliştirdiği kararlar;
 Urla-Çeşme-Karaburun Yarımadası'ndan, kuzeye doğru uzanan aksta rüzgâr enerjisi yatırımları desteklenecektir.
 Çeşme, Karaburun, Foça, Dikili ve Seferihisar'da ekoturizm faaliyetleri artırılacaktır.
 Başta Seferihisar, Dikili, Foça, Çeşme ve Karaburun olmak  üzere temel ekolojik süreçlerinin ve biyolojik çeşitliliğinin zarar görmemesi ve devamının sağlanması amacıyla tedbirler alınacaktır.
 Çeşme, Karaburun, Foça ilçelerini kapsayan kıyı turizmi aksında denizyolu ulaşımı güçlendirilecektir. Çeşme'den, güneyde Selçuk ve Kuşadası'na kadar uzanan Gümüldür-Özdere ekseni potansiyel bir kıyı turizm koridorudur.
 Ekoturizm alanında başta Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Urla, Foça,
Dikili ilçeleri olmak üzere Bergama, Tire, Ödemiş ve Buca'da da
yatırımlar özendirilecektir.
 Çeşme Alaçatı Zeytineli ve Karaburun kıyılarında flora ve fauna korunacak, bu alanlar ekoturizm, doğa turizmi gibi turizm çeşitlerine olanak verecek hale getirilecektir

Alternatif Turizme yönelik stratejiler:
 Yaz aylarına sıkışmış ve standartlaşmış kitlesel turizmin yerine kırsal turizm, agro turizm, eko turizm, kültür turizmi, spor turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, gastronomi, sağlık turizmi, termal turizm ve benzeri şekillerde çeşitlenerek yıl boyu sürdürülmesine yönelik yaklaşımların geliştirilmesi,
 Çeşme bölgesi genelinde yer alan mevcut turistik tesis kapasitesinin planlı bir biçimde arttırılmasıyla
uluslararası düzeyde rekabet gücünün elde edilmesi ve yerel kalkınmaya katkı sağlanması,
 Turizm yatırımlarının sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlı yaklaşımlarla planlanması,
 Arkeolojik sit niteliği taşıyan ve yeniden fonksiyonlandırılabilir tarihi yapı stoğu barındıran Karaköy’ün
restore edilerek turizme kazandırılması,
 Alan kapsamında, yerel yatırımcıyı güçlendirecek ve uluslararası düzeyde yabancı yatırımcıyı bölgeye
çekecek turizm senaryolarının oluşturulması

Tarıma yönelik stratejiler:
 Nitelikli tarım alanlarının korunması,
 Bölgede organik tarımın özendirilmesi,
 Turizme yönelen tarımın (agro turizm) geliştirilmesi,
 Meraların korunması,
 Kıyı balıkçılığı için uygun yerler gösterilmesi ve kıyı lojistik alanları oluşturularak teşvik edilmesi,
 Tarladan sofraya ilişkisinin kurulduğu bir Gastronomi köyü oluşturulması.

Girişimci iseniz ve Eko Turizm projelerine yatırım yapıp para kazanmak istiyorsanız. nereden başlamanız gerektiği konusunda sizlere araştırma makalesi hazırladım. yazmış olduğum aşamaları tek tek okuyarak, satın alacağınız Ekoturizm Parselinin projeye uygunluğu hakkında sağlam bilgiye sahip olacaksınız. Gerçekten böyle bir yatırım girişiminde bulunmak istiyorsanız bizden teknik olarak destek alabilirsiniz.

Eğer Eko Turizm üzerine girişimci iseniz mutlaka bu aşamaları okuduktan sonra projeye başlangıç yapmanızda fayda görmekteyim.

Eko Turizm Projesi Nasıl Hazırlanır?
1Planlama alanının coğrafi konumu ve bölgenin temel özellikleri; Ülke ve Bölge konumundaki yeri, ve bölgenin ulaşım bağlantıları belirtilmelidir.
2. Eko Turizme konu olan parselin durumu; Eko Turizm planlamaya girecek parsel ve parsellerin mülkiyet durumları, tapu kaydı, Lihkap alınacak kadastral durumu ve Aplikasyon Krokisi mutlaka belirtilmelidir.
3. 1/5000 lik Nazım İmar Planına konu olan arazinin mevcut durum tespiti yapılmalıdır. Bunu uydu Fotoğrafları veya İnsansız hava araçlarından çekilecek fotoğraflarla arazinin sınırları fotoğraf üzerinde mutlaka belirtilmelidir.
4. Planmaya konu olan taşınmazın Halihazır Drumu; Eko Turizm planmala yapılacak parsel veya parsellerin onaylı 1/5000 ölçekli halihazır haritası, 1/1000 ölçekli halihazır onaylı halihazır haritası yapılmalıdır. halihazırların mutlaka onay tarihleri belirtilmelidir. Günümüz teknolojisinde halihazır haritalar insansız hava araçları ile hızlı bir şekilde yapılmaktıdır.


 

5. Eko Turizm imar izini alıncak parsel veya parsellerin Jeolojik durum değerlendirilmesi yapılmalıdır. yeryüzü şekilleri, toprak yapısı, Fayhattı incelemesi, proje kriterlerine mutlaka uymalıdır.Bölgenin sismik çalışma resmi verileri anlaşılır bir biçimde projeye mutlaka işlenmelidir. Yeraltı su kaynakları, sıvılaşma analizi yerel zeminin hangi jeolojik sınıfa girdiği belirtilmeli , Eko Turizm yapısal çalışmalar başlamadan önce mutlaka zemin etüdü yapılmalıdır. söz konusu parsel Türkiye deprem haritasına göre zemin etüt çalışmaları kriterleri araştırılarak irdelenmelidir.  

6. Üst ölçek plan durumunun belirtilmesi; Bu bölümde 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı söz konusu parselin hangi lejantta bulunduğunu mutlaka belirtmelesiniz.örneğin; söz konusu parsel, Balıkesir-Çanakkale planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının I19 Paftasında yer almaktadır. Ancak kuru ve marjinal tarım arazisi olan parselde Tarım dışı izni alınmıştır , toprak koruma projesi yapılmıştır diye yazılması gerekmektedir.

7. Kurum Görüşleri; Eko Turizme konu olan parsel Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu müdürlüğünün yapmış olduğu arkeolojik araştırmaların sonucu mutlaka belgeli olarak belirtilmelidir. Tarihi sit ve arkeolojik sit, doğal sit olmadığını belirtir araştırma raporu olmalıdır. yine Tarım ve Orman Bakanlığından , Valilik çevre ve şehircilik il müdürlüğünden, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden doğal sit alanı olmadığına dair rapor alınmaladır. Söz konusu planmlama bölgesi cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 109. maddesinde tanımlanan yetkiler bakımındın sakınca bulunmaması gerekmektidir. Yine Turizm Bakanlığının söz konusu eko turizm parselinin Turizm Lejantı sınırları içesirinde bulunmadığını belirtir yazısı olması gerekmektedir.
8. Eko Turizme söz konusu taşınmazın Türk Telekomisyon tesisi olup olmadığına dair kurum görüşü alınması gerekmetedir.
9. Enerji piyasası düzenleme kurulu nun kurum görüşleri alınması gerekmektedir. örneğin, elektrik enerjisi üretimleri başta olmak üzere, akaryakıt, lpg, doğalgaz gibi enerji nakil hatları ve üretim tesisleri ile çakışma, kesişme durumunu bildirir rapor hazırlanmalıdır.

10. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Eko Turizm Planına konu olan taşınmazın karayolları açısından görüş ve onayı belirten yazılı rapor alınması gerekmektedir.
11. Ulaşım ve Raylı sistemler dairesi başkanlığınca söz konusu taşınmazın karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler yönetmeliğine uyduğunu belirtir yazısı olmalıdır.
12. Bağlı olduğunuz ilin Kırsal Hizmetler Dairesi başkanlığınca eko turizm alanın sakınca olup olmayacağını belirtir yazısı olmalıdır.


13. Maden Petrol işleri genel müdürlüğünden söz konusu parsellerin Res, Ges, maden ruhsat alanı ve diğer yeraltı kaynakları ile çakışıp çakışmadığı raporu ve sakınca olup olmadığı mutlaka belirtilmelidir.
14. Bağlı olduğunuz ilin kadastro müdürlüğünün söz konusu taşınmazla ilgili bölgenin iş akış listesinde olup olmadığı yazısı mutlaka alınmalıdır.
15. Elektirik Üretim A.Ş nin , inşaat ve kamulaştırma dairesi başkanlığı, Emlak ve Kamulaştırma Müdürlüğünün eko turizm planlama bölgesinde plan yada proje yapıp yapmadığını belirtir resmi yazı mutlaka alınmalıdır.
16. Tarım ve orman müdürlüğü; il toprak koruma kurulunun uygunluk yazısı alınmaladır; otel, kamping, günübirlik tesis, açık yeşil alanlar gibi tesislerin tarım dışı kullanım olur yazısı olmalıdır. yönetmelik gereği arazi kullanımına verilen izinlerin 2 yıl içerisinde tarım dışı amaçlı kullanımlarda planların onaylanmaması , tarımsal amaçlı yapılarda ise ruhsata bağlanması durumunda geçersiz kabul edilir. verilen izinler amacı dışında kullanılamaz, tepit halinde ise kanının 20 ve 21. maddesine göre işllem yapılır , izin verilen parselde ifraz işlemi gerekmesi durumunda ise plan onaylanmasını takiben yapılacağı belirtilmesi gerekir.


17. Devlet su işleri genel müdrülüğü'nün söz konusu eko turizm projesi alanı içinden, dere yatakları, sel su baskını, derelerin şev üstü kotundan en az 8 metre genişiğinde devammlılığı olan işletme bakım yolu ayrılarak bu alana kesinlikle yapı yapılmaması, bu yolların genel trafiğe ve kullanıma açılmaması, dere yataklarının planlma dışında tutulması, dere yataklarını daraltan istinat duvarlarından kaçınılması, derelerin üzeri kesinlikle kapatılmaması, derelere köprü ve geçiş hakkı kullanılacaksa kesinlikle kurumdan izin alınmısı, dere yatakları ve yeraltı suyunu kirleten faliyetlerde bulunulmaması, çeşme, kaynak, pınar, su kuyularının korunması ve gerekliliği gibi şartlar uygulanmaktadır.
18.Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşü alınmalıdır: Milli Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürlüğü, İnşaat Emlak Bölge başkanlığınca söz konusu parsel Nato akaryakıt boru hattı olmadığını belirtik resmi yazı alınmalıdır.
19. Valilik afet ve acil durum müdürlüğü'nün afete maruz bölge değildir yazısını almanız gerekmektedir.
20. BOTAŞ etüt ve proje daire başkanlğınca planlama bölgesinde boru hattı olmadığına dair resmi yazı alınmalıdır.
21. Söz konusu eko turizm planlama bölgesinin Elektirik Dağıtım A.Ş den alınacak yazı ile şirkete ait alt ve üst yapı olup olmadığına dair yazı mutlaka alınmaladır.
22Valilik il sağlık müdürlüğünün planlama alanları içerisinde içme ve kullanma suyu olarak kullanılacak suyun, insani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki yönetmeliğe uygun olup olmadığını belirtir resmi yazı mutlaka alınmaladır.
23. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü , jeoloji Etütleri Dairesi Başlağının Eko Turizm bölgesi için bir sakınca olup olmadığını belirtir yazı olması gerekmektedir.
24. Su arıtma Tesisleri açısından uygunluk yazısı balğı olduğunuz ilin ilgili bölümünden alınır.
25. valilik il sanayi ve teknoloji müdürlüğünün OSB ve KSS yatarımı olup olmadığını belirtir resmi yazıyı almanız gerekmektedir.
26. Doğal gaz işletmelerinden söz konusu parselin bulunduğu bölgede imar planı açısında sakınca olup olmağdı yazısı alınması gerekmetderi.
27. Devlet Hava Meydanları işletmesi genel müdürlüğünden, eko turizm parselinin hava seyrü sefer usulleri açısından uygunluğu yazısı alınmalıdır.


 

28. Devlet Demir Yolları işletmesi genel müdürlüğünden söz konusu eko turizm planlama parsellerinin her hangi bir projesi olup olmadığı görüş yazısı mutlaka alınmalıdır.
29. TEİAŞ genel müdürlüğünce söz konusu parselde enerji nakil hattı olup olmadığını ve sakınca durumunu belirtir resmi yazı mutlaka olmalıdır.
30 Eko Turizm planlamanın amacı ve gerekçesi planları gerekçesinin anlatılması; Eko Turizm planlama parsellerinin hangi amaçla; Otel, Kamping, Günübirlik Tesis ALanı, açık yeşil alanlar gibi talep bilgisi belirtilmelidir. Plan hükümleri mutlaka belirtilmelidir. Eko Turizm, Kırsal Turizm Tesis Alanı, Agro çiftlik turizmi, klimatizm etkinliği, at ile gezinti etkinilği, dağ bisiklet etkinilği, doğa yürüyüşü, yamaş paraşütü, trekking, mağracılık, kayak, kamp vs gibi etkinlikler çevreye olumsuz etki yapamayacak şekilde nasıl gerekli çalışmalar yapılacak anlatılmalıdır.


31. Geleneksel mimarının korunması, doğal yapı yapılmalı, yapı koşulları, maks emsal, bina yüksekliği, turizm tesislerine uygunluğu belirtilmelidir.
32. Yapılaşmada jeolojik etüt raporu, zemin etüdü yapılmalı, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar yönetmeliğine uyulmalıdır.
33. 1/5000 ölçekli öneri nazım imar planı çizimi rapor dosyasında belirtilmelidir.
34. 1/1000 ölçekli öneri uygulama imar planı taslağı raporda çizim halinde belirtilmelidir.

Ekoturizm bölgelerine yatırım yapacaksanız bu makalemizi dikkatli okumalasınız. Destek almak için bizimle iletişime geçip, zaman kaybetmeden işe nasıl başlamanız gerektiği konusunda hızlı adım atarak direkt hedef ulaşacağınızı belirtiriz.

İZMİR EKOTURİZM TESİSİ İÇİN İZİN ALINABİLECEK YERLER VE ÖZELLİKLERİ

İzmir’de bugüne kadar keşfedilebilen eko-turizme uygun 180 eko-turizm güzergâhı mevcuttur. Bu güzergâhların bir kısmı; doğaseverler, amatör sporcular, öğrenciler ve sağlıklı yaşam ilkesini benimseyenlerin grup halinde günübirlik yürüyüş yaptıkları yerlerdir. Güzergâhların büyük çoğunluğu da günübirlik gidip-gelmeye uygundur. Ancak, güzergâhların çok azında başlangıç/bitiş yerlerinde konaklama imkânı bulunmaktadır. Güzergâhların bazıları sadece Doğayı Keşfetme amaçlı (Beydağ, Buca, Güzelbahçe ve Menemen), bazıları Kültürü Keşfetme amaçlı (Bergama, Efes), büyük çoğunluğu ise hem Doğayı + Kültürü keşfetme imkânı veren güzergâhlardır.

ALİAĞA

1-Samurlu-Kyme Antik Kenti (Kültürü Keşfetme)

2-Güzelhisar Çayı Deltası-Aliağa Kuş Cenneti (Doğayı keşfetme)

3-Güzelhisar-Uzunhasanlar-Karakuzu (Kültürü Keşfetme)

4-Güzelhisar-Çıtak (Kültürü Keşfetme)

5-Helvacı-Helvacı Dede Mesire Alanı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

6-Aşağı Şakran Yeni Şakran (Kültürü Keşfetme)

7-Çaltılıdere-Kalabak (Kültürü+Doğayı keşfetme)

8-Kapıkaya-Algai Antik Kenti (Manisa) (Kültürü Keşfetme)

BALÇOVA

1-Balçova-Manastır-Halkapınar Çeşmesi (Doğayı keşfetme)

2- Balçova-Manastır-Halkapınar Çeşmesi-Behzat Tepesi (Doğayı keşfetme)

3-Balçova Termal Tesisleri-Balçova Barajı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Balçova-İnciraltı-Sahilevleri (Kültürü+Doğayı keşfetme)

5-Üçkuyular-İnciraltı Gençlik Merkezi (Kültürü+Doğayı keşfetme)

BAYINDIR

1-Bayındır-Turan-Ergenli-Dereköy (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Bayındır-Kızılağaç-Alankıyı (Doğayı keşfetme)

3-Bayındır-Karahalili (Doğayı keşfetme)

4-Ahmetler Mahallesi-Alşankıyı-Yenikurudere (Kemalpaşa) (Doğayı keşfetme)

5-Çamlıbel-Balcılar (Doğayı keşfetme)

6-Hisarlık-Ovacık (Kemalpaşa) (Doğayı keşfetme)

7-Kızılcaova-Mersinli Mahallesi-Çınardibi (Doğayı keşfetme)

BERGAMA

1-Bergama-Askepion-Bergama (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Bergama Akropol-Kestel Barajı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Bergama-İncecik (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Narlıca-Ovacık Madeni-Aşağıkırıklar (Doğayı keşfetme)

5-Kaplan-Aşağıbey-Demircidere (Kültürü+Doğayı keşfetme)

BEYDAĞ

1-Beydağ-Adaküre (Doğayı keşfetme)

2-Beydağ-Çamlık (Doğayı keşfetme)

3-Beydağ-Erikli-Çomaklar (Doğayı keşfetme)

4-Beydağ-Yeniyurt-Tabaklar (Doğayı keşfetme)

5-Halıköy-Ovacık Yaylası (Doğayı keşfetme)

BORNOVA

1-Bornova-Homeros Vadisi-İkizgöl (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Çamiçi-Karagöl (Karşıyaka) (Doğayı keşfetme)

3-Evka 3 Mah.-Çiçekli (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Gökdere-Nifaltı-Kaynaklar (Buca) (Doğayı keşfetme)

5- Gökdere-Nifaltı-Kavaklıdere (Doğayı keşfetme)

6-Karaçam-Beşyol-Yaka-Ulucak (Kemalpaşa) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

7-Kavaklıdere-Nifaltı Çatak Tepe (Doğayı keşfetme)

BUCA

1-Kırıklar-Vişneli (Kemalpaşa) (Doğayı keşfetme)

2-Kaynaklar-Kavaklıdere (Bornova) (Doğayı keşfetme)

3-Kaynaklar-Buca Gölet Rekreasyon Alşanı-Belenbaşı (Doğayı keşfetme)

4-Kaynaklar-NifkarlığıTepe (Kemalpaşa) (Doğayı keşfetme)

ÇEŞME

1-Çeşme-Alibostan (Sakızlıköy) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Çeşme-Çiftlik-Altınkum Plajı (Doğayı keşfetme)

3-Ovacık-Alaçatı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Germiyan Ildırı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

5-Ovacık-Azmak Koyu (Çatalazmak Plajı) (Doğayı keşfetme)

6-Azmak Koyu-Yumru Koyu (Alaçatı Körfez) (Doğayı keşfetme)

7-Şifne-Büyükkoy (Doğayı keşfetme)

8-Çeşmeköy (Eski Cami)-Alaçatı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

ÇİĞLİ

1-İzmir Doğal Yaşam Parkı (Sasalı) (Doğayı keşfetme)

2- İzmir Doğal Yaşam Parkı-Mavişehir/Bostanlı Bisiklet Yolu (Kültürü+Doğayı keşfetme)

DİKİLİ

1-Bademli-Denizköy (Doğayı keşfetme)

2-Çandarlı-Demirtaş (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Denizköy-Çandarlı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Dikili-Bademli (Kültürü+Doğayı keşfetme)

5-Dikili-Ilıca-Dikili (Kültürü+Doğayı keşfetme))

6-Dikili-Karakum-Gökçeağıl-Nebiler (Kültürü+Doğayı keşfetme)

7-Dikili-Kıroba-Kocaoba-Dikili (Kültürü+Doğayı keşfetme)

8-Dikili-Esendere-Katıralanı-Merdivenli-Bademli (Kültürü+Doğayı keşfetme)

FOÇA

1-Kozbeyli-Şaphane Tepesi (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Yeni Foça-Kozbeyli (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-IV.Mersinaki-Beyaz Burun (Doğayı keşfetme)

4-Büyükdeniz-Aslanburun (Kültürü+Doğayı keşfetme)

GAZİEMİR

1-Gaziemir-Cihanbeğendi Mağarası (Konak) (Doğayı keşfetme)

2-Gaziemir-Tırazlı (Konak) (Doğayı keşfetme)

3-Gaziemir-Görece (Menderes) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Gaziemir-Çatalkaya-Sosyal Konutlar (Doğayı keşfetme)

5-Sarnıç Piknik Alanı-Kısıkköy (Doğayı keşfetme)

6-Sarnıç-Buca Gölet Rekreasyon Alanı (Buca) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

GÜZELBAHÇE

1-Güzelbahçe-Altın Vadi-Narlıdere (Doğayı keşfetme)

2-Güzelbahçe-Yelki-Çamlı (Doğayı keşfetme)

3-Güzelbahçe-Payamlı (Doğayı keşfetme)

4-Güzelbahçe-Çamlı (Doğayı keşfetme)

5-Payamlı-Çamlı (Kocadere Vadisi) (Doğayı keşfetme)

6-Küçükkaya-Çamlı (Doğayı keşfetme)

KARABURUN

1-Karaburun-Çullu-Karaburun (Doğayı keşfetme)

2-Karaburun-Manastır-Saip Kayası (Doğayı keşfetme)

3-Karaburun-Saip-Ambarseki-Eşendere Mah. (Doğayı keşfetme)

4-Karaburun-Peynirini Mağarası-Yukarıdeveci Mağarası (Doğayı keşfetme)

5-Parlak-Badembükü (Doğayı keşfetme)

6-Yaylaköy-Bozköy (Uzundere Vadisi) (Doğayı keşfetme)

7-Sazak-Sarpıncık-Karaburun Feneri (Kültürü+Doğayı keşfetme)

8-Tepeboz-Yeniliman Mah.-Kömürburnu (Doğayı keşfetme)

9-Sarpıncık-Hamzabükü-Kömürburnu-Yeniliman Mah. (Doğayı keşfetme)

10-Küçükbahçe-Denizgiren-Tolas-Eğriliman (Doğayı keşfetme)

11-Yenicepınar-Çatalkaya-Eski Mordoğan-Mordoğan (Kültürü+Doğayı keşfetme)

12-Kaynarpınar Mah.-İnecik-Kösedere (Doğayı keşfetme)

13-Mordoğan-Eski Mordoğan-Eğlenhoca (Kültürü+Doğayı keşfetme)

KARŞIYAKA

1-Doğançay-Melanpagos (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Örnekköy-Senatoryum-Melanpagos (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Yamanlar-Karagöl (Doğayı keşfetme)

4-Karşıyaka (Soğukkuyu Kavşağı)-Dünya barış Anıtı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

KEMALPAŞA

1-Armutlu-Şelale-Mahmut Dağı (Doğayı keşfetme)

2-Bağyurdu-Dededağ (Doğayı keşfetme)

3-Bayramlı-Ören (Doğayı keşfetme)

4-Beşpınar-Spil Dağı Milli Parkı/Spil Zirve (Manisa) (Doğayı keşfetme)

5-Çambel-Çırpıcı-Beşpınar (Doğayı keşfetme)

6-Dereköy-Mahmut Dağı (Doğayı keşfetme)

7-Kemalpaşa (Taş Duvar)-Nif Karlığı Tepe/Nif Zirve (Doğayı keşfetme)

8-Nazarköy-Kurudere Kanyonu-Dede Dağı-Nif Balık Çiftliği-Kemalpaşa (Kültürü+Doğayı 

    keşfetme)

9-Sinancılar-Ovacık (Doğayı keşfetme)

10-Vişneli-Babadağ (Doğayı keşfetme)

11-Yukarı Kızılca-Mahmut Dağı (Doğayı keşfetme)

12-Yukarı Kızılca-Dereiçi-Mahmut Dağı (Doğayı keşfetme)

KINIK

1-Kınık-Elmadere (Doğayı keşfetme)

2-Çan-Karadere (Doğayı keşfetme)

3-Çan-Köseler (Doğayı keşfetme)

4-Kınık-Poyracık (Kültürü+Doğayı keşfetme)

KİRAZ

1-Suludere-Ovacık (Doğayı keşfetme)

2-Kiraz-Arkacılar-Yağlar-Karaman (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Kiraz-Hisarköy-Gedik (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-İğdeli-Altınoluk-Çayağzı (Doğayı keşfetme)

5-Kiraz-Haliler-Vakıflar Mah.-Kale Antik Kenti (Kültürü+Doğayı keşfetme)

6-Kiraz-Saçlı-Yeşildere-Çatak (Doğayı keşfetme)

KONAK

1-Tırazlı-Kavacık (Doğayı keşfetme)

2-Tırazlı-Görece (Menderes) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Tırazlı-Balçova (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Kavacık-Efemçukuru (Menderes) (Doğayı keşfetme)

5-Kavacık-Payamlı (Güzelbahçe) (Doğayı keşfetme)

MENDERES

1-Değirmendere-Karacadağ-Özdere (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Yeniköy-Kuyucak-Eski Orhanlı (Seferihisar) (Doğayı keşfetme)

3-Efemçukuru-Yeniköy (Doğayı keşfetme)

4-Yeniköy-Şaşal (Doğayı keşfetme)

5-Ahmetbeyli-Klaros Kutsal Alanı-Notion Antik Kenti (Kültürü+Doğayı keşfetme)

MENEMEN

1-Kuş Cenneti/Ziyaretçi Merkezi-Homa Dalyanı (Mavi Tur) (Doğayı keşfetme)

2-Kuş Cenneti/Ziyaretçi Merkezi-Lodos Tepe (Yeşil Tur) (Doğayı keşfetme)

3-Çukurköy-Suuçan Şelalesi (Doğayı keşfetme)

4-Emiralem-Karagöl (Karşıyaka) (Doğayı keşfetme)

5-Hatundere-Dumanlı Dağı-Çukurköy (Doğayı keşfetme)

6-Hatundere-Dumanlı Dağı-Hatundere (Doğayı keşfetme)

7-Maltepe-Gediz Ağzı (Doğayı keşfetme)

NARLIDERE

1-Narlıdere-Altınvadi-Narlıdere (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Narlıdere-Balçova Termal Tesisleri (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3- Nartlıdere-Altıevler-Sahilevleri (Kültürü Keşfetme)

ÖDEMİŞ

1-Bozdağ-Gölcük (Doğayı keşfetme)

2-Gölcük-Zeytinlik (Doğayı keşfetme)

3-Hacıhasan-Kemerköy-Yılanlı (Doğayı keşfetme)

4-Bozdağ-Kayak Merkezi-Bozdağ Zirve (Doğayı keşfetme)

5-Ödfemiş-Birgi (Kültürü Keşfetme)

6-Konaklı-Ovakent-Bademli (Kültürü+Doğayı keşfetme)

7-Birgi-Gölcük (Kültürü+Doğayı keşfetme)

SEFERİHİSAR

1-Seferihisar-Gödence (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Seferihisar-Beyler (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Seferihisar-Kavakdere-Cumalı-Ürkmez (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Kavakdere-Orhanlı  (Kültürü+Doğayı keşfetme)

5-Gödence-Çamtepe (Kültürü+Doğayı keşfetme)

6-Sığacık-Teos Antik Kenti (Kültürü+Doğayı keşfetme)

7-Ulamış-Düzce-Azmak Koyu (Kültürü+Doğayı keşfetme)

8-Düzce-Turgut-;İhsaniye-Bademli (Urla) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

9-Azmak Koyu-Demircili (Urla) (Doğayı keşfetme)

SELÇUK

1-Belevi-Şirince (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Barutçu-Zeytinköy (Doğayı keşfetme)

3-Şirince-Selçuk-Efes Antik Kenti-Pamucak Plajı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Çamlık-Şirince (Kültürü+Doğayı keşfetme)

5-Efes Antik Kenti-Meryem Ana Evi (Kültürü Keşfetme)

6-Meryem Ana Evi-Arvalya-Pamucak Plajı (Kültürü+Doğayı keşfetme)

7-Meryem Ana Evi-Sultaniye (Kültürü+Doğayı keşfetme)

8-Fidanlık-Sinan Dede Türbesi (Piknik Yeri)-Belevi Mouseleumu (Kültürü+Doğayı  

    keşfetme)

9-Belevi Yol Ayrımı-Keçi Kalesi-Sarnıçlar Mevkii (Kültürü+Doğayı keşfetme)

10-Bülbül Dağı- Lysimakhos Surları-Çetin Kültür Köyü (Müze) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

TİRE

1-Tire-Kaplan (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-Kaplan-Hisarlık (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Toptepe-Cambazlı (Doğayı keşfetme)

4-Akceşehir-Değirmenbağ (Doğayı keşfetme)

5-Çayırlı-Akyurt (Doğayı keşfetme)

TORBALI

1-Torbalı-Yeniköy-Metropolis (Kültürü Keşfetme)

2-Sağlık-Keçi Kalesi (Selçuk) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Dağkızılca-Vişneli (Kemalpaşa) (Doğayı keşfetme)

4-Dağtekke-Çınardibi (Bayındır) (Kültürü+Doğayı keşfetme)

5-Ahmetli-Zeytinköy (Selçuk) (Doğayı keşfetme)

URLA

1-İskele-Limantepe-Yıldıztepe (Kültürü+Doğayı keşfetme)

2-İskele-Karantina Adası (Kültürü+Doğayı keşfetme)

3-Güvendik-Karantina Adası (Kültürü+Doğayı keşfetme)

4-Özbek Köyü-Özbek-Çeşmealtı (Doğayı keşfetme)

5-Özbek (Gülbahçe Körfezi)-Torasan (Doğayı keşfetme)

6-İçmeler-Özbek (Doğayı keşfetme)

7-Nohutalan-Birgi-Barbaros (Kültürü+Doğayı keşfetme)

8-Zeytineli-Zeytineli Koyu (Kültürü+Doğayı keşfetme)

9-Yağcılar-Demirc,ili (Arkadeniz) ((Kültürü+Doğayı keşfetme)

10-Demircili-Altınköy (Kültürü+Doğayı keşfetme)    

Ekoturizm alanları işaretli olarak belirtilmeştir. Mevzuata uygun olarak bu alanlarda  kırsal turizm tesisleri de yapılabilmektedir. Emaks: 0.10 hmax: 7,5 m ( 2 kat ) imar alınabilir. Bu alanlarda beton temel, çelik çatılı vb. nitelikli seralar, Sera faaliyetlerinin gerektirdiği idare, depo , sosyal vb tesisler yapılabilir. Emaks: 0.05 , Hmaks: 0.05 m ( 1 kat ) olarak belirlenmiştir.

Alt ölçek planların yapılması şartı ile; Ekoturizm niteliğinde kullanımlar; Kırsal Turizm Tesisleri, Butik Oteller
Sağlıklı yaşam tesisleri, golf tesisleri, spor tesisleri, günübirlik tesisler, doğal ürünlere yönelik atölyeler, kamping, trakking, doğa yürüyüşü vb. turizme yönelik kullanımlar ile sosyal ve teknik altyapı kullanımları yeralabilmektedir.

Ekoturizmin temel amaçlarından biri de; Turizm sezonun 12 aya yayılması ve turizm çeşitliliği sağlamaktır. Aynı zamanda alternatif turizm olarak ülkemizde yapılmaktadır. Ekoturizm ile bölge 12 ay turist çekme şansına sahip olacaktır. 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER;

1.    1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇDP PLANI ÖRNEĞİ (6 DERECE ED50 DOM27)
2.    1/25.000 ÖLÇEKLİ HARİTA (6 DERECE ED50 DOM27)
3.    1/5000 ÖLÇEKLİ KADASTRO DURUMU (3 DERECE ED50 DOM27)
4.    TAPU ÖRNEĞİ
5.    SÖZLEŞME ÖRNEĞİ VE/VEYA VEKÂLETNAME (KİRA VB. HALLERDE)
6.    TAPU KAYIT SURETİ (TAKYİDAT BELGESİ)
7.    APLİKASYON KROKİSİ
8.    MEVCUT/TEKLİF KAPASİTE BİLGİSİ

İLAVE İMAR PLANI BAŞVURULARINDA İSTENİLECEK
9.    MEVCUT GSM RUHSATLARI VB EVRAKLAR (VARSA)
10.    1/5000 NAZIM İMAR PLANI ÖRNEĞİ (VARSA)
11.    1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI ÖRNEĞİ (VARSA)

ALINACAK KURUM GÖRÜŞLERİ;

1.    GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ
2.    ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
3.    DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 25. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
4.    ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI III. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
5.    İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
6.    BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜ
7.    TEİAŞ
8.    UEDAŞ
9.    KARAYOLLARI 14. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
10.    BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI
11.    BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
12.    TCDD BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
13.    BOTAŞ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
14.    KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA BÖLGE KURULU
15.    SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ
16.    MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI BALIKESİR İNŞAAT EMLAK BÖLGE BAŞKANLIĞI
17.    BURSA KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA BÖLGE KURULU

İzmir Ekoturizm odakları açısından önemli bir ilimizdir. Ekoturizm ülkemizde çok yeni alternatif turizm dallarından biridir. Haritada gösterildiği gibi ekoturizm odak noktaları E harfi ve yeşil çizi alanı içine alınmıştır. 

EKOTURİZM PROJELERİNİZ İÇİN BİZİMLE İLEŞİME GEÇİP BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.

EKOTURİZM DESTEK İÇİN; Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80

Tüm Ekoturizm Haberlerini okumak ve Tüm Türkiye nerelerde ekoturizm projesi yapılabilir öğrenmek için bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz. Link; haritahaber.com/ekoturizmhaberleri

HANGİ HİZMETLERİ VERMEKTEYİZ.

1. İnsanlı ve İnsansız Hava araçları ile her ölçekte halihazır harita yapımı

2. Meşcere Haritaları Yapımı

3. True Ortofoto Harita Yapımı

4. Ekoturizm İmar Planları Hazırlama

5. Üst Ölçek Plan Değişikliklerinin Yapılması

6. Tarım Arazileri Amaç Dışı Kullanım Onaylarının Alınması

7. Koruma Amaçlı İmar Planlarının Hazırlanması ve Onaylanması

 

 

Yorum Yaz