Muğla alternatif sürdürülebilir turizmin temellerini atıyor.

Muğla alternatif sürdürülebilir turizmin temellerini atıyor.
Kırsal turizm (çiftlik, tarım turizmi, ekoturizm vb.), kamp, inanç, sağlık, spor ve kültür turizmi kapsamında çalışmalar yaptık, rotalar belirledik  
Muğla alternatif sürdürülebilir turizmin temellerini atıyor.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.2022 yılı turizm sezonu için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Kentiniz yeni sezona hazır mı?

haber arası detay

 

OSMAN GÜRÜN: Turizm bizim için on iki aylık bir dönemi kapsıyor. Bu süre zarfında sezon öncesi ve sonrası gibi terimler Muğla için geçerli değil. 15-16 Kasım 2021 tarihleri arasında ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını davet ederek “Muğla Turizmi Gelecek Vizyonu Ortak Akıl Arama Çalıştayı” düzenledik. Amacımız, nerede olduğumuzu görmek, turizm destinasyonlarının güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, kurumları ortak bir paydada buluşturmak, yaşanan sıkıntılar ve acil eylem planları hakkında fikir alışverişinde bulunmaktı. Çalıştayın sonuç raporunu tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına gönderdik. Destinasyon yönetiminde herkesin söz sahibi olduğunu bilmesini istedik. Bu nedenle düzenlediğimiz çalıştay Muğla turizmi için büyük önem arz ediyor. Muğla’nın “Turizm Master Planı”na ihtiyacı olduğunu gördük. Planı 2023 yılında tamamlayarak sektör temsilcileriyle paylaşmayı düşünüyoruz. Ayrıca Karya Likya döneminden cumhuriyetin ilanına kadar uzanan tarihsel sürecin ele alındığı “Ana Hatlarıyla Muğla Tarihi” içerikli akademik bir çalışmaya da başladık. Akdeniz, Yörük, Türkmen, Rum kültürüne ve gastronomisine ait detayları, tarifleri bir kitap hâline getirilerek nesilden nesile aktarmayı amaçlıyoruz, bu doğrultuda Muğla Üniversitesi’yle protokol yaptık. 18. ve 19. yüzyılda Muğla’yı ziyaret eden Avrupalı seyyahların gravürlerinde tarihî mekânlara ait çizimlerini günümüzdeki durumla karşılaştırmak, yorumlamak amacıyla çalışma başlattık.

Ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi nedeniyle yeni sezonda bölgenizdeki turizm hareketliliği açısından beklentiniz nedir? Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmak, yerli/yabancı turistlere bölgenizdeki destinasyonları tanıtmak, turizm sektörünün mevcut durumunu iyileştirmek için projeleriniz var mı?

OSMAN GÜRÜN: Turizm sektörü ekonomik kriz, pandemi, iklim krizi gibi birçok süreçten etkileniyor. Pandemi dönemi bunu dünyaya gösterdi. Bu süreç yeni bazı fırsatları ve kitlesel turizme dayalı turizmin sonuçlarının yıkıcı olabildiğini gösterdi. Kitlesel turizmin bireysel turizme yöneldiğini gördük. Alternatif turizm türlerini yaygınlaştırmadan önce elimizde neler olduğuna dair bir veri çalışması yapmayı uygun gördük. Kırsal turizm (çiftlik, tarım turizmi, ekoturizm vb.), kamp, inanç, sağlık, spor ve kültür turizmi kapsamında çalışmalar yaptık, rotalar belirledik  (Yediler Manastırı, Lagina Tapınağı, Şahidi Camisi, Afkule Manastırı, doğa yürüyüşleri, bisiklet turu rotaları, okçuluk, yamaç paraşütü, rafting, kite sörf, rüzgâr sörfü, Eren Dağı kış sporları, su sporları, Köyceğiz Gölü motorsuz su sporları, yelken, Menteşe Yılanlı ve Ortaca Sarıgerme golf alanları, futbol ve tenis). Muğla’ya gelen yerli/yabancı turistler için Koku Vadisi Projesi’yle kadınların kurduğu kooperatifle anlaşma yaptık, bu bölgede aromatik ve tıbbi bitkiler vadisi oluşturmaya karar verdik. Bu alanı dikkat çekici bir ziyaret merkezine dönüştürdük.

Sürdürülebilir turizmi geliştirmek için yerel paydaşlarınızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Turizm stratejileriniz ve politikalarınız doğrultusunda eylem planı hazırladınız mı?

OSMAN GÜRÜN: Sürdürülebilir turizm için tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak akılla hareket ediyoruz. Attığımız her adımda turizm sektör temsilcileriyle, birliklerle, TÜRSAB yetkilileriyle sürekli iletişim hâlindeyiz. İlk sorunuzda da bahsettiğim üzere hazırlamayı planladığımız “Turizm Master Planı” için Muğla sınırlarındaki sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, meslek odalarıyla birliklerle görüşmeler yapacağız, sorunları ve çözüm önerilerini ortak akılla değerlendireceğiz.

Yerel yönetimlerin turizm sektöründeki konumunu güçlendirmek, kaynakları ve turizme ayrılan bütçeyi artırmak amacıyla mevzuatta hangi değişiklikler yapılmalı?

OSMAN GÜRÜN: Turizm, yatırım, değerlendirme, işletme ve kontrol alanında yerel yönetimler önemli bir rol oynuyor, ancak mevzuat açısından yerel yönetimlerin hareket alanı kısıtlı. Bu durum, yerel yönetimlerin altyapı ve üstyapı çalışmalarında eksikleri gidermesini ve sektörü canlandıracak yatırımları hayata geçirmesini zorlaştırıyor. Örneğin, 2021 yılında 5 milyar 931 milyon 360 TL vergi ödedik. 2021 yılında merkezî yönetimin Muğla’ya yatırımı, 384 milyon 186 bin TL. Muğla, hak ettiği payı alamıyor, bunu her ortamda dile getiriyoruz. Mevzuat düzenlenmeli, pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle ağır darbe alan turizm sektörünü canlandıracak çalışmalar yapılmalı, olanaklar yaratılmalı.


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Yerkesik Yeniköy Mahallesi’nde hayata geçirilen Tıbbi Aromatik Bitki Çiftliği’nde “Lavanta Şenliği” başladı. Şenlikte lavantanın bu seneki ilk hasadı yapılırken Başkan Gürün, tarım kenti olan Muğla’da hem yeni bir turizm sektörü oluşturmaya hem de alternatif tarım ürünlerinin üretilmesini sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, kadın üreticilerin maddi kazanç sağlamaları ve alternatif turizm dalları oluşturulması için hayata geçirilen Koku Vadisi gelişmeye devam ediyor. Koku Vadisi projesi kapsamında dikimi yapılan Tıbbi aromatik bitkilerden lavanta bitkisi bu alanda en önemli gelir kaynaklarından biri oldu. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 ay devam edecek olan “Lavanta Şenliği” başladı. Şenliğe Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün yanı sıra, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Milletvekili Süleyman Girgin, PM üyesi Gizem Sayar Özcan, CHP ve İYİ Parti ilçe Başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Şenlikte senenin ilk lavanta hasadı yapıldı

Şenlik kapsamında yerel ürünlerin sergilendiği stantlarda üreticiler ürünlerini satarken, lavanta hasadı, konser ve boyama çalışmaları gibi birçok farklı etkinlik yapıldı. Şenlikte konuşan Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Meryem Aydın, Büyükşehir Belediyesi’nin üreten kadınlara büyük destek sağladığını belirtirken, “Büyükşehir Belediyesi kooperatifimize 100 bin adet fidan desteği sağladı. 90 üyemizden 30’u tıbbi aromatik bitki üretiyor. 20.000 adet tıbbi aromatik bitkimiz bulunuyor. Bunlar Büyükşehir Belediyemizin distilasyon tesisinde yağını çıkarıyoruz ve çok çeşitli ürünler elde ediyoruz. Desteklerinden dolayı Başkan Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ederim” dedi.

“Toprağını Satma Ürününü Sat”

Şenlikte konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Köylü üretemeyince göç başlıyor ve değerli araziler boş kalıyor. Büyükşehir belediyemiz bunun önüne geçmek için büyük çaba sarf ediyor diyerek” tarıma yapılan desteklerin önemini vurguladı.

Ayrıca CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Başkan Gürün’ün “Toprağını satma ürününü sat” sloganının ne kadar doğru olduğunu vurgularken “Milli ekonominin temeli tarımdır demiş Mustafa Kemal Atatürk. Bizim belediyelerimiz tarım, turizm ve kültür kenti olan Muğlamızda yapılması gerekeni yapıyorlar. Başkanın sloganı olan tarlanı satma ürününün sat anlayışının en güzel örneklerinden biri lavanta. Bu bölgede yaşayan ve üreten tüm kadınlarımıza önemli katkı sağlıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün’e bu desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Başkan Gürün, “Muğla’da tarımın gelişimi için büyük çaba sarf ediyoruz”

Göreve geldikleri 2014 yılından itibaren tarımın gelişimi ve daha fazla gelir sağlaması amacıyla birçok projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Başkan Gürün, “Tarım konusunda yıllardır tarımı adeta işe yaramaz hale getirmek için özel bir gayret var gibi görünüyor. Ancak geldiğimiz nokta tarımın ne kadar önemli hayati olduğunu acı şekilde gösterdi. 2014 yılında büyükşehir olduk. Muğla’da tarımı nasıl geliştirebiliriz üreticilerimiz nasıl daha fazla tarım geliri elde eder bunların üzerine eğildik. Önce toprağımızı tanımak için tahlil laboratuvarı kurduk. Böylece toprağımız nedir hangi besinleri eksik ne gibi gübreleme yapmamız lazım. Bu topraktan en fazla verimi hangi ürünlerden alırız diye araştırdık ve üniversiteden hocalarımızla bunu belirledik. Türkiye’de yapılmamış olan toprak haritası çıkarıyoruz” dedi.

“Üreten köylü Milletin Efendisidir”

Başkan Gürün, üretiminin önemini vurgulayarak Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milli ekonominin temeli tarımdır, Üreten Köylü milletin efendisidir’ sözlerini hatırlattı. Gürün, “Ukrayna’dan buğday gelir diye seviniyoruz. Bizim dışardan ürün almaya ihtiyacımız olmamalı. Biz fazla geleni satmalıyız. Maalesef tarım geliri düşük olduğu için gençlerimiz yaz dönemi çalışması için turizm bölgelerine gidiyor. Bu şehrimiz ve ülkemiz için sorun teşkil ediyor. Gençlerimiz COVİD nedeniyle köylerine dönmek zorunda kaldı ve bazı gençlerimiz toprağa döndüler. Her şerde hayır vardır. Muğla turizm açısından çok önemli bir kent. Buradan çok fazla gelir elde etmeliyiz. Ancak şehrin yarısı da kırsalda o nedenle tarıma da büyük önem veriyoruz. Atamızın dediği gibi üreten köylü milletin efendisidir. Köylümüzün verimli topraklarımızı işlemesi Milli ekonominin temeli olan tarımdan daha fazla gelir elde etmeleri sağlanmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Yaz