Oymapınar Turizm Gelişim Bölgesi yatırımları artırılmalıdır.

Oymapınar Turizm Gelişim Bölgesi yatırımları artırılmalıdır.
Proje alanı Belek, Side, Manavgat Turizm Bandının arka etkileşim bölgesinde yer almaktadır.
Oymapınar Turizm Gelişim Bölgesi yatırımları artırılmalıdır.

Oymapınar Turizm Gelişim bölgesi yangından etkilenen yerlerden biri oldu. Bu bölge ekoturizm imar planları için işaretli bölge olup, ekoturizm yatırımları açısından hızlandırılmasında fayda vardır. Artık şunu gördük ki ormanlar vatandaşlara açılmalı. Kozalak toplamanın bile suç olduğu şu durumda orman yangınları kaçınılmaz olacaktır. Köylü ormanı en güzel şekilde terbiye edendir. 50 cm boyuna ulaşan kozalak örtüsü en küçük bir yangında önlenemez olmaktadır. Ayreten kurumuş ağaç toplamak ormanda yasak olmalalıdır. Ormanların vatandaşlara açılmasının en iyi yöntemlerinden biri de ekoturizm faaliyetleridir. Ekolojik turizm ile yöresel mimarı özendirilmeli. hem doğa korunmalı, hem de insanların ormanlardan faydalanabilmesi sağlanmalıdır.

haber arası detay

 

Oymapınar Ekoturizm alanında yöresel mimari özendirilmelidir.

Grup kapsamında ilan edilen Oymapınar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 6/1/2005 tarihli ve 25692 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Oymapınar yerleşmesi, Antalya İli Manavgat ilçesine bağlı bir yerleşim merkezidir. Yerleşim merkezi yönetsel açıdan bağlı bulunduğu Manavgat İlçesinin Kuzeydoğusunda yer almaktadır. Oymapınar belde merkezi Antalya il merkezine , Manavgat ilçesine ise uzaklıkta yer almaktadır.

Projeye konu alan yaklaşık 45.000 hektar büyüklüğünde olup, doğusunda Alanya ilçesi Avsallar beldesi, kuzeyinde İbradı ve Akseki ilçeleri, güneyinde Manavgat ilçesi, batısında da Çolaklı beldesi bulunmaktadır. Bu çalışma alanı içinde Oymapınar Belediye sınırları ve Oymapınar ile Manavgat Barajları bulunmaktadır.

Proje alanı Belek, Side, Manavgat Turizm Bandının arka etkileşim bölgesinde yer almaktadır. Bu Turizm bandı deniz-kum-güneş odaklı 7 - 8 aylık turizm faaliyetlerini içeren 75.000 yatak kapasiteli bir alandır. Oymapınar Turizm Gelişim Bölgesi, Belek, Side, Manavgat Turizm Bandındaki 7 aylık turizm potansiyelini 12 aya yaymayı, turizm hizmet kalitesini yükseltmeyi, turizm faaliyetlerini çeşitlendirmeyi ve mevcut 75.000 yatak kapasitesini yükseltmeyi hedefleyen bir proje bölgesi olarak seçilmiştir.

Türkiye’deki konaklama yataklarının büyük çoğunluğunun bölgenin kıyı kesiminde yer alması, bölgenin coğrafi konumunun turizm gelişimindeki önemi ve avantajları (ulaşım kolaylığı, teknik alt yapı vb.) ve taşıdığı doğal ve tarihi değerleri nedeniyle Bakanlığımızca yürütülen 2. Turizm Gelişim Projesinin Doğu Antalya ‘da gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.

Dünyadaki yeni eğilimler ve talepler doğrultusunda dinamik bir anlayışla ile planlanan Oymapınar Turizm Gelişim Projesi çerçevesinde; Bakanlığımızın öngördüğü genel turizm gelişim politikalarına uygun olarak, bölgenin nitelik ve ihtiyaçları; genel çevre değerleri; fiziki, sosyal ve kültürel çevre ile uyumu ele alınmış olup ürün kalitesi ve içeriğiyle gelişen ve çeşitlenen turizm taleplerini karşılayacak alternatif turizm gelişimi önerilmiştir. Proje kapsamında başta golf turizmi olmak üzere, sportif amaçlı turizm, doğa turizmi, gençlik turizmi, eko-turizm ve hobi bahçeleri, vb. alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu çerçevede, proje kapsamında başta golf turizmi olmak üzere, eko-turizm, sportif amaçlı turizm, doğa turizmi, vb. turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanarak, bölge sınırları kapsamında hazırlanan 1/25.000 ölçekli Oymapınar Çevre Düzeni Planı Bakanlığımızca 17/7/2008 tarihinde onaylanmıştır.

Ormanları halka açmaktan korkmayın. 

Oymapınar Turizm Gelişim Projesi, gerek bölgenin biyolojik çeşitliliği, bu çeşitliliğin geniş bir alanı kapsaması, gerekse bu alanlarda gerçekleştirilmesi planlanan projenin bir çok farklı fonksiyonu ( temalı parklar, golf alanları, eko turizm, konaklama amaçlı turizm yatırımları, yayla turizmi ve doğa parkı, sportif amaçlı turizm vb.) içermesi nedenleriyle Stratejik Çevresel Değerlendirmeye tabii bir alan olarak tespit edilmiştir. 


Kamping ve Gençlik Turizmi
Kamp alanlarında çadır ve bungalov birimleri planlanmıştır. Gençlik turizmi ise eko turizmi, doğa korumayı ve 7-14 yaş grubunun sosyal-kültürel gelişimini içeren eğitim kamplarını içermektedir


Bu alternatifte gelişim senaryosu, turist eğilimleri ve sezon avantajları ile çevreye duyarlı turizmi çeşitlendirme politikaları üzerine dayanmaktadır. Bu kapsamda, Yeşil Dünya Kenti Gelişim Alternatifi ile golf gelişim bölgeleri, Oymapınar kentsel gelişim alanı ve aktivite merkezi, doğa parkı, çok amaçlı spor turizmi, gençlik turizmi ve kamp alanı, Seleukeia Arkeopark, Oymapınar bölge parkı, rekreasyon alanı ve günübirlik
aktiviteler, eko turizm ve hobi bahçeleri, yaban hayatı koruma sahası ve ticari üniteler yapılması planlamıştır. 

Eko turizm (Özel Koşullu Tarım Alanları) ve Hobi Bahçeleri
Eko turizm yaklaşımı ile özel koşullu tarım alanlarında;
• Yerel halkın turizme aktif katılımı
• Tarım temelli turizm faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin yerel ekonomiye
dönüşünün sağlanması
• Çevrenin korunması ve turizm sektörü konularında halkın bilinçlendirilmesi
hedeflenmektedir. 

Bu alternatifte, golf gelişim alanları çevresindeki hassas tarım alanları eko turizm geliştirilecek alanlar olarak tespit edilmiştir. Seçilen tarım alanları birçok köyü kapsamaktadır ve bu köylerin tarıma dayalı turizm faaliyetleri konusunda organize edilmesi ile eko turizmin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında iki adet eko turizm alanı tespit edilmiştir. Bunlardan birincisinin merkezi Belenobası Köyü, ikincisinin merkezi de Dikmen-Bucakşeyhler Köyleri olarak belirlenmiştir. Bu köylerde, mevcut çiftliklerin yeniden düzenlenmesinin yanı sıra, yeni çiftlik işletmeleri de butik otel anlayışı ile geliştirilecektir. 

Eko Turizm ve Hobi Bahçeleri
Kırsal yerleşmelerdeki tarımsal aktivitelerin devamlılığını sağlamak üzere planlanan eko turizm alanlarında küçük çiftlik işletmelerinin gelişimi teşvik edilmektedir. Doğal ürün yetiştirilmesi, tarım ilaçları, diğer kimyasallar ile verimliliği ve çevresel korumayı artıran organik ekip-biçme teknikleri hakkında çiftçilere yönelik özel eğitim programları uygulanacaktır.
Bu çerçevede, eko-turizm ve hobi bahçelerinde yer alan kullanımların yerel halkın sosyal ve ekonomik gelişimine ve çevresel kalitenin artırılmasına katkı sağlayacağı beklenmektedir. 

Yorum Yaz