Sakarya İmar Yönetmeliği Resmi gazetede yayınlandı ( 2021 )

Sakarya İmar Yönetmeliği Resmi gazetede yayınlandı ( 2021 )
Sakarya İmar Yönetmeliği 2021 Resmi gazetede yayınlandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi sosyal medyada ve bazı yerel haber sitelerinde ‘Sakarya’da kat sınırı yükseldi’ gibi başlıklarla gündeme haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Kat adedi imar planlarıyla belirlenir. İmar yönetmeliği ise yapıya ilişkin hususları belirler. Büyükşehir Belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait ana yönetmeliğe bağlıyız. Bu doğrultuda 31621 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinin ardından kamuoyunda oluşan “Sakarya’da kat sınırı yükseldi” haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu madde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde uyguladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin zorunlu maddesi olması nedeniyle belediyemizin imar yönetmeliğinde yer almaktadır. Söz konusu maddenin başında belirtildiği gibi uygulama imar planlarında kat adetleri veya bina yükseklikleri belirtilmemiş parseller için geçerlidir. Sakarya’mızın genelinde uygulama imar planlarında kat adetleri ve bina yükseklikleri belirtildiği için söz konusu madde şehrimiz için geçerli değildir. Büyükşehir Belediyesi olarak yatay mimari ilkemizden vazgeçmeyeceğimizi belirterek tüm vatandaşlarımızın söz konusu haberlere inanmamalarını önemle duyururuz” ifadelerine yer verildi.

haber arası detay

 

Bu Yönetmeliğin amacı; Sakarya Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirmeye ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemektir.  (1) Bu Yönetmelik, uygulama imar planı bulunan alanları kapsar. Resmi gazete tam metin metni: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/10/20211007-3.htm

 

Dayanak :  Bu Yönetmelik, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin altıncı kısmının dördüncü bölüm hükümleri ile 3/7/2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 69 uncu maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Parsel büyüklükleri:İmar planında gösterilen çeşitli bölgelerde imar planı ile getirilmiş farklı hükümler yoksa yapılacak ifrazlarda, elde edilecek yeni parsellerin asgari ölçüleri; arazi meyili, yol durumu, mevcut yapılar ve benzeri gibi mevkiin özellikleri ile bu parsellerde yapılması mümkün olan yapıların ölçüleri ve yöresel ihtiyaçları da göz önünde tutularak tespit olunur. Bu tespit sırasında ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirtilen şartlar ihlâl edilemez.

(2) Parsel genişlikleri; a) Konut ve ticaret bölgelerinde: 1) 4 kata kadar (4 kat dâhil) inşaata müsait yerlerde:

Bitişik nizamda: (6.00) metreden, Blok başlarında: Yan bahçe mesafesi + (6.00) metreden, Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (6.00) metreden, az olamaz. 

2) 9 kata kadar (9 kat dâhil) inşaata müsait yerlerde: Bitişik nizamda: (9.00) metreden, Blok başlarında: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (9.00) metreden, Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (9.00) metreden, az olamaz.

3) 10 veya daha fazla katlı inşaata müsait yerlerde: Bitişik nizamda: (12.00) metreden, Blok başlarında: Yan bahçe mesafesi + (12.00) metreden, Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (12.00) metreden, az olamaz. 

b) Yalnız 1 katlı dükkân yapılacak ticaret ve küçük sanayi bölgelerinde:

1) Bitişik nizamda: (5.00) metreden,

2) Blok başlarında: Yan bahçe mesafesi + (5.00) metreden,

3) Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (5.00) metreden,

az olamaz.

c) Sanayi bölgelerinde, 30.00 metreden az olamaz.

ç) Akaryakıt istasyonlarında 40.00 metreden az olamaz.

d) Konut dışı kentsel çalışma alanlarında, 40.00 metreden az olamaz.

e) Bu fıkradaki ölçülerin tespitinde, köşe başına rastlayan parsellerde yol tarafındaki yan bahçe yerine, o yol için tayin edilmiş ön bahçe mesafesi alınır.

(3) Parsel derinlikleri:

a) Konut ve ticaret bölgelerinde:

1) Ön bahçesiz nizamda: (13.00) metreden,

2) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (13.00) metreden,

az olamaz.

b) Ticaret bölgelerinde (Yalnız 1 katlı dükkân yapılması halinde):

1) Ön bahçesiz nizamda: (5.00) metreden,

2) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (5.00) metreden,

az olamaz.

c) Küçük sanayi bölgelerinde:

1) Ön bahçesiz nizamda: (6.00) metreden,

2) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (6.00) metreden, az olamaz.

ç) Sanayi bölgelerinde, 30.00 metreden az olamaz.

d) Akaryakıt İstasyonlarında 40.00 metreden az olamaz.

e) Konut dışı kentsel çalışma alanlarında, 40.00 metreden az olamaz.

(4) Parsel alanları, konut dışı kentsel çalışmaları alanlarında 2000 m2’den az olamaz.

(5) Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uymayan arsalarda, yeni veya ilave yapı ruhsatı düzenlenemez.

Yol genişliklerine göre bina kat adetleri

MADDE 9 – (1) 1/10/2017 tarihinden önceki mevcut uygulama imar planlarında kat adetleri veya bina yükseklikleri belirtilmemiş parsellerde;

a) Bina yükseklikleri, 28 inci maddede katın bulunduğu konuma göre ayrı ayrı belirtilmiş olan azami kat yüksekliklerinin aşağıda belirtilen kat adetleri ile çarpımı ile bulunan toplam yüksekliği aşmamak üzere belirlenir:

b) Bu maddenin uygulanmasındaki yol genişlikleri, parselin ön cephesinde yer alan yolun planda belirtilen genişliği veya planda belirtilmemiş ise ön bahçe, yeşil alan, refüj, meydan, otopark, demiryolu, su kanalı gibi unsurları içermeyen yolun genişliği esas alınır.

c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiçbir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz. İmar planlarında gösterilen bina yüksekliklerinin veya kat adetlerinin birbirlerine tahvillerinde veya neye tekabül ettiklerinin tespitinde bu esaslar ile binanın kot aldığı noktaya en fazla 1.2 metre eklenmek suretiyle belirlenen subasman kotu dikkate alınır.

Yorum Yaz