36. Uluslararası İzmir Festivali Başlıyor

36. Uluslararası İzmir Festivali Başlıyor
Festival, Cumhuriyet’in 100. Yılına ithaf edilen iki dünya prömiyeriyle açılacak.
36. Uluslararası İzmir Festivali Başlıyor

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 36. Uluslararası İzmir Festivali’ni 02 Haziran - 11 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenleyecektir. 

haber arası detay


Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, Eczacıbaşı Topluluğu’nun ana sponsorluğu, TEKFEN Vakfı, İzmir İtalya Konsolosluğu, İnstitutfrançais Türkiye- İzmir, İzmir Goethe Enstitüsü,Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Fahri Konsolosluğu ile Portekiz Büyükelçiliği ve İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile düzenlenen 36. Uluslararası İzmir Festivali’nin programında on etkinlik yer alacaktır. AASSM, Efes Büyük Tiyatro, İzmir Tarihi Agora, Çeşme Kalesi ve Celsus Kütüphanesi’nde yapılacak etkinliklerin biletleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü AASSM ana gişe ve Biletix gişelerinden satışa çıkacaktır.

Cumhuriyet’in 100. Yılına iki dünya prömiyeri:
12. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması Konseri
36. Uluslararası İzmir Festivali, 2 Haziran 2023 Cuma günü saat 21.00’de AASSM Büyük Salonda yapılacak anlamlı bir konserle başlayacaktır. İKSEV’in, ‘geleceğe bırakılan önemli bir kültür mirası’ olarak gördüğü, genç bestecilerimize yeni ufuklar açan 12. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması, finale kalan ‘KemanKonçertoları’nın yarışacağı bu konserle sonuçlanacaktır. 
Gürer Aykalorkestra şefi,Pelin Halkacı Akın keman sanatçısı, Cihat Aşkın keman sanatçısı,Turgay Erdener besteci, Rengim Gökmen orkestra şefi, Hasan Uçarsubesteci, Serdar Yalçın’danbesteci-orkestra şefi, oluşan Seçici Kurul ilk toplantısında Hasan Niyazi Tura ve Arda İşkol’un Keman Konçertolarını finale bırakmıştır. Cumhuriyet’in 100. Yılına ithaf edilen bu iki yeni eser, 2 Haziran 2023 akşamı şef Oğuzhan Balcı yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilecektir. Yarışma konserinde Hasan Niyazi Tura’nın Keman Konçertosunu, günümüz genç keman solistlerinden Can Özhan, Arda İşkol’un eserini ise başarılı keman solistlerinden Özgecan Günöz yorumlayacaktır.
Seslendirilecek konçertolar, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine katılımcı değerlendirme ile Seçici Kurul, Orkestra üyeleri vedinleyicilerin oylarıyla ödüllendirilecektir. 36. Uluslararası İzmir Festivali’nin açılış konseri, yarışmaya da adını veren, kurucu başkanı Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın 30. Ölüm yılına rastladığı için ayrıca önem taşımaktadır.


Antik Tiyatroda Buluşma: Tekfen Filarmoni
Türkiye’nin sayılı özel sanat kurumlarından biri olan, temelleri 1992 yılında “Karadeniz Oda Orkestrası” olarak atılan Tekfen Filarmoni daimi şefleri Aziz Shokhakimov yönetiminde bu kez Efes Büyük Tiyatro’da hayranlarıyla buluşacaktır. Günümüzün başarılı genç solistleriyle çalışmaya özel bir önem veren Tekfen Filarmoni’ye, 4 Haziran 2023 Pazar günü Efes Büyük Tiyatroda vereceği konserde genç kemancılarımız arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan VerikoTchumburidzesolist olarak katılacaktır. Saat 21.00’de başlayacak konserde Hasan Uçarsu’nun “Portreler” adlı orkestra süiti, Çaykovski’nin “Re Majör Keman Konçertosu” ve ZoltanKodaly’nin “Galanta Dansları” seslendirilecektir.

Sanat İyileştirir: Hatay Akademi Orkestrası Tarihi İzmir Agora’da
 6 Şubat 2023’de Türkiye’de ve Suriye’de büyük yıkıma neden olan deprem felaketinde 4 üyelerini yitiren ve çalgılarının tümünü kaybeden Hatay Akademi Orkestrası, sanatla iyileşme yolculuğuna İzmir Tarihi Agora’da devam edecektir. Büyük felaketin ardından “Hatay’da hayatı yeniden örmeyi” misyon edinen Orkestra, kurucu şefleri Ali Uğur yönetiminde 7 Haziran 2023 Çarşamba günü saat 21.00 de Festival’in en unutulmaz konserlerinden birini verecektir. Repertuarlarında Batı klasik müzik eserleri (orta çağ-Rönesans-barok dönem-klasik dönem-romantik dönem- çağdaş dönem-günümüzün klasik formdaki eserleri), Türkiye klasik müzik bestecilerinin eserleri, dünya müzikleri, dünyada en çok bilinen popüler müzikler, dünyanın farklı halklarının ve dillerinin etnik müzikleri, farklı dillerde halk şarkıları (Arapça, Kürtçe, Ermenice, Rumca, Yunanca, Azerice, Gürcüce, Çerkezce, Berberice… ), Hatay türküleri, Hatay’da yaşayan dinlerin ve kültürlerin halk ve dini müzikleri, Anadolu müzikleri - türküler - Türk müziği eserleri, uzun havalar (bozlak, barak, hoyrat vs. ) kırık havalar, deyişler, oyun havaları, barlar, longalar ve uzun havalar ile farklı yöre türküleri bulunan Hatay Akademi Orkestrası, dayanışmanın ve kardeşliğin en güzel örneklerinden birini sergileyecektir.

Tarihi Agora’da “Serena’nın Şarkısı”
Doğu ile Batı arasında her zaman gerçek bir kültür köprüsü oluşturmayı ve Akdeniz havzasının kadim müziğini yeniden ele alıp işlemeyi ilke edinen, İtalya’nın SalentoBölgesi çıkışlı üçlü La Cantiga de la Serena, benzersiz bir repertuarla 36. Uluslararası İzmir Festivali’ne katılacaktır. İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliği ile 13 Haziran 2023 Salı günü tarihi İzmir Agorası’nda konser verecek Üçlü, Puglia bölgesinin yeniden düzenlenen geleneksel müziğinin (‘alla stisa’ şarkılar, ninniler, tarantella, pizzica), XV. yüzyılda İspanya ve Portekiz'de diaspora deneyimi yaşayan Sefarad Yahudilerine ait geleneğin bir ifadesi olan halk şarkılarının (cantiga) ve Sefarad romanslarının, hac ve adanmışlığı konu alan Ortaçağ ilahilerinin (Cantigas de Santa Maria, LlibreVermell de Montserrat) ve Provence, Endülüs ve Portekiz’in müzik mirasından büyüleyici melodilerin ve ilahilerin bir arada harmanlandığı rafine bir repertuar sunacaktır.
Zıt iki dünyanın müzikal buluşması: L’achéron ve “Sürgünün Göz Yaşları”

36. Uluslararası İzmir Festivali 15 Haziran 2023 Perşembe günü AASSM Büyük Salonda L’achéron’ukonuk edecektir. İnstitutfrançais Türkiye- İzmir işbirliği ile gerçekleşecek konserde adını Yunan mitolojisinde Acheron (Akheron), Orpheus'un (Orfe) Eurydice'i (Evridiki) yeraltı dünyasından kurtarmak için geçtiği nehirden alan Topluluk, 
2009 yılında François Joubert- Caillet tarafından kurulmuştur. Geleneksel, çağdaş, bilgisayar destekli müzik, dans, tiyatro gibi farklı disiplinlerden sanatçılarla çalışan L’achéron,sanatçılar ile halk arasındaki bağı güçlendirmek üzere yola çıkmıştır.Topluluk, müziğin özünü bozmadan daha ulaşılır kılmayı, kaynağı ne olursa olsun her türlü müziği en zengin ve en hassas paletle resmetmeyi ve dinleyenlere ulaştırmayı amaçlamaktadır.


“Sting ile vokal müziğin içinden” SingerPur
Uluslararası düzeyde başarılı vokal altılısı SingerPur, 20 Haziran 2023 Salı günü Çeşme Kalesi’nde konser verecektir. Goethe Enstitüsü İzmir işbirliği ile gerçekleşecek konserde akapella şarkı söylemeyi hayatlarının odak noktası haline getiren SingerPur, zekice, şiirsel dokunaklı sözleriyle şarkılarının büyüsüne kapıldıkları Sting'in şarkılarıyla tematik olarak ilişkili, ancak vokal müziğin genelinde stilistik olarak en çeşitli parçalardan oluşan bir repertuar sunacaktır. Claire Elizabeth Craig, soprano/ ChristianMeister, tenor/MarcelHubner, tenor/Manuel Warwitz, tenor/JakobSteiner, bariton/FelixMeybier’den, bas oluşan SingerPur, 36. Uluslararası İzmir Festivali’nin unutulmaz konserlerinden birini vermeye hazırlanmaktadır. 


Viyana Oda Senfoni ile klasikten çağdaşa
Klasiklerden 19. yüzyıl eserlerine ve çağdaş bestelere dek uzanan geniş bir müzikal repertuara sahip WienerKammersymphonie, 22 Haziran 2023 Perşembe gecesi Celsus Kütüphanesinde konser verecektir. Celsus’un muhteşem gece dekorunda, Schubert, Korngold, Webern ve Haydn’ın eserlerini yorumlayacak LuisMorais, keman/EstelleDemetriaWeber, keman/GiorgiaVeneziano, viyola/SergioMastro, çello/DamianSaulPosseRobles, kontrbas, yumuşak tınılarıyla benzersiz bir konser sunacaktır.


KrzysztofPenderecki'nin 90. Yıl Dönümü Anısına
    Eserleri 20. ve 21. yüzyıl dünya müziği üzerinde önemli bir etkiye sahip, en büyük çağdaş bestecilerden KrzysztofPenderecki, ölümünün üçüncü, doğumunun ise 90. Yıldönümünde özel bir konserle anılacaktır. 6 Temmuz 2023 Perşembe günü Celsus Kütüphanesinde, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu, İzmir Fahri Konsolosluğu ve Adam Mickiewiczişbirliği ile gerçekleştirilecek konserde, LeticiaMoreno, keman/ClaudioBohorquez, çello/ŁukaszKrupiński’den,piyano,  oluşan Penderecki Trio, bestecinin “Papa 2. John Paul anısına Chaconne” nun Avrupa ve Asya prömiyerini yapacaktır. Bestecinin “Çello ve piyano için 1. Sonat”ı da konserde seslendirilecektir. Penderecki’nin arzusuyla bir araya gelen ve bestecinin adını taşıyan üçlü konserde ayrıca Chopin’in “piyano ve çello için sol minör sonatını ve Wieniawski’nin “Piyano Trio”sunu da çalacaklardır.

Portekiz gitarın efsane ismi: PedroJóia
8 Temmuz 2023 Cumartesi akşamı Çeşme Kalesi, uzun yıllar unutulmayacak bir konsere ev sahipliği yapacaktır. Portekiz Gitarın efsane ismi PedroJóia,Portekiz Büyükelçiliği ve Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği i,le 36. Uluslararası zmir Festivali’ne katılacaktır. Jóia, bu konserinde gitarıyla geleneksel Portekiz müziğinin son yüzyılına yolculuk edecek, Portekizli bestecilerin müziğini de gitarıyla çok kişisel bir şekilde yorumlayacaktır. Dünya Fado sahnelerinin önemli ismi Mariza ile çalışan, film ve tiyatro müzikleri yapan, adına besteler ithaf edilmiş, çok ödüllü sanatçı PedroJóia, dinleyenlerini gitar müziğinin doruklarına taşıyacaktır.

Dünya Prömiyeri ile kapanış
Cumhuriyet’in 100. Yılına adanmış iki yeni bestenin dünya prömiyeri ile 2 Haziran 2023’de başlayan 36. Uluslararası İzmir Festivali, 11 Temmuz 2023 Salı akşamı AASSM Büyük Salonda “AllaturcaImproPiano” İkilisinin “Makam Müziğinde Çeşitlemeler” özel projesinin dünya prömiyeri ile sona erecektir. Değerli piyanistler Cemile Cabbar ve Nihat Demirkol’un “Fasıldan konçertoya…Peşrev, medhal, saz semaisi, longa, sirto ve Azerbaycan mahnıları” na yer verdikleri özel proje, biribirinden çok farklı 2 piyano tavrını, biribirini tamamlayan 2 ayrı klavyede, “2 solist”in birlikteliğine dönüştürmektedir. Festival kapanış konseri müzikseverleri yeni ufuklara taşımayı vadetmektedir. 

BİLETLER BİLETİX’DE
İKSEV’in2 Haziran – 11 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştireceği 36. Uluslararası İzmir Festivali’nin biletleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü Biletix’desatışa sunulacaktır. Bilet fiyatları 400 ve 200 lira olarak belirlenmiştir. Tüm konserler için öğretmen, öğrenci, emekli ve 60 yaş üstü: 100liradır. (sınırlı sayıda ve belirli kategoride)
İBB’DEN ULAŞIM DESTEĞİ 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çeşme Kalesi ve Celsus Kütüphanesi’nde yapılacak konserler için ücretsiz ulaşım desteği verecektir. Belediye otobüsleri konser günleri saat 18.00 ve 18.30 arasında DEÜ. Sabancı Kültür Merkezi’nin Mithatpaşa Caddesi tarafındaki kapısı önünden doldukça hareket edecektir. 
Saygıyla duyurulur.

İKSEV Basın Danışmanlığı


 

Yorum Yaz