Bergama Kozak Yaylasının Ekoturizm geleceği parlıyor

Bergama Kozak Yaylasının Ekoturizm geleceği parlıyor
Kozak Yaylası Arog turizmi ile tüm dünyaya tanıtılacak.
Bergama Kozak Yaylasının Ekoturizm geleceği parlıyor Bergama Kozak Yaylasının Ekoturizm geleceği parlıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn Tunç Soyer'i çevreci projeleri ve tanıtımları ile artık tüm dünya tanıyor. Çevreci başkan Tunç Soyer Bergama Kozak Yaylası'nı turizme kazandırmak için bu bölgede Agro ( Tarımsal Amaçlı Turizm ) bölgesi olarak ilan etmek istiyor. Tamen doğal ve yöresel projeler bu bölgede uygulanacak. Havuzlu villa yaparım hayali kuranlar ve dağevi yaparım diyenler proje dahi hazırlamasın, Çünkü başkan Soyer Kozak Yaylasını ilmek ilmek dokumuş insan, görüyor, geziyor, konuşuyor, fotoğraf çekiyor. Bölge hafızasında avuç içi kadar, bölgeye hakim, kimse izinsiz beton temel dökemez, bizi umutlandıran bu oluyor. Çünkü Agro turizmi eko turizm ile benzerlik gösterir, ama ekoturizm artık amacını aştı ve tamamen betonlaşma ve uyanak hareketlere maruz kaldı. Agro turizmi ise öyle değil, turist yok konuk var misafir var, gelen konuklar yöresel ürünleri, insanı, doğayı , tabiatı soluyor, nefes alıyor, yaşıyor. Ülkemizden gittiğinde  müthiş bir hatırası kalıyor. ve tekrak gelmek istiyor. Böyle bir projeden bahsediyoruz. Başkan Soyer'in Bakırçay Havzası Projesini herkes bilemektedir. Kesinlikle Kozak Yaylasına çevreci projeler hazırlamınız tavsiye derim. Çevreci Projeleriniz çok hızlı bir şekilde Büyükşehir meclisten geçecektir. Tecrübeyle değil başkanın çevre aşığı olmasına dayanarak hislerimle söylüyorum. Çevreci projelerin onaylayacağını tahmin ediyorum.  ( yorum haber )

haber arası detay

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Bergama’da fıstık çamı üretimiyle ünlü Kozak Yaylası’nda Büyükşehir’in sürdürdüğü agro turizm projelerini inceledi. Başkan Soyer, Kozak Yaylası’nda taş ve maden ocaklarının oluşturduğu tehdit sürerken bir yandan da fıstık çamındaki hastalıkla mücadele ettiklerine dikkat çekerek “Burada hem tarıma ve turizme hem gelecek kuşaklara miras bırakacağımız çalışmalar yapacağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama’da fıstık çamı üretimiyle ünlü Kozak Yaylası’nda devam eden tarım ve turizm projelerini yerinde inceledi. Yukarıbey Mahallesi’ndeki RURITAGE Koordinasyon Merkezi’ne giderek Bakırçay Havzası’nın kırsal mirasıyla kalkınmasını sağlayacak “RURITAGE-Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme” projesiyle ilgili bilgi alan Soyer, Kozak Yaylası Doğal Yaşam Parkı proje sahasında da incelemelerde bulundu. Kozak Yaylası’nı agro turizmle yeniden canlandıracak her iki projeyle ilgili çalışmaların hızlandırılmasını isteyen Başkan Soyer, Kozak Yaylası’nın başlıca geçim kaynağı olan fıstık çamındaki verim düşüklüğünü araştırmak için yapılan çalışmaları da inceledi. Başkan Soyer Büyükşehir’in kurduğu hava ölçüm istasyonlarıyla meteoroloji istasyonlarından elde edilen sonuçlarla ilgili bilgi alarak, “Kozak Yaylası dünyanın cenneti denilebilecek bir alan. Fakat bu cennet çok ağır bir tahribat ile yüz yüze. Bir yandan taş ocakları ve maden ocakları çok ciddi bir tehdit oluşturuyor, bir yandan çam kozalaklarına dadanan bir hastalıkla mücadele ediyoruz. Fıstık çamı üretimi iki milyon tondan iki bin tona düşmüş durumda. Gerçekten çok büyük bir kayıp var. Bu hem doğal felaket hem ekonomik felaket” dedi.


Fıstık çamındaki verim düşüklüğünün nedenlerini bulmak üzere ölçüm istasyonları kurduklarından söz eden Başkan Soyer, “Çok disiplinli bir çalışma yürütülüyor. Topraktan kozalağa kadar birçok ölçüm birlikte yapılıyor. Mart ayı sonunda bilim insanlarıyla beraber bu hastalıkla nasıl mücadele edileceğine dair net bir karar verebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Gelecek kuşaklara miras kalacak
Kozak Yaylası’nın olağanüstü bir turizm potansiyeli olduğuna da dikkat çeken Soyer, “Kozak, tarımla turizmin buluşması olarak tarif edilebilecek agro turizme dünyada en iyi ev sahipliği yapacak bölgelerden biri. Kozak Yaylası hem tarım potansiyeli hem de zenginlikleriyle önemli bir turizm destinasyonu. AB ile birlikte yürüttüğümüz RURITAGE projemiz var. Bunu güçlendireceğiz. Hibe programıyla ilgili son dönemece girdik. Bu projeye de bölge vatandaşlarını dahil ederek hem tarıma ve turizme hem gelecek kuşaklara miras bırakacağımız çalışmalar yapacağız” dedi.

Katılımcılar
Başkan Soyer'in programına eşi ve İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, genel sekreter yardımcıları Eser Atak, Yıldız Devran, Ertuğrul Tugay, Suphi Şahin, Barış Karcı, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, Yukarıbey Mahalle Muhtarı Yusuf Doğan ve belediye bürokratları katıldı.

RURITAGE Projesi
Büyükşehir, Avrupa Birliği’nin HORIZON 2020 Programı kapsamında oluşturduğu “RURITAGE-Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme” projesiyle bölgede ekolojik turizmin geliştirilmesini hedefliyor. Proje kapsamında inanç turizminin geliştirilmesi, bölgenin “jeopark” olarak tanınması, yerel gıda kültürü ve markalaştırma çalışmalarının yapılması, yerel zanaat atölyelerinin canlandırılması, yerel tarım ürünü festivallerinin düzenlenmesi,  müzik kültürünü tanıtmak ve belgelemek için Bakırçay Havzası Ses Haritası oluşturulması, bölgede yeni gelir getirici ürünlerin araştırılması, “dağınık otel” gibi yeni ve dayanışmacı modellerin geliştirilmesi başta olmak üzere pek çok projeyle bölgenin ekonomik ve sosyal olarak canlandırılması hedefleniyor.

Kozak Yaylası Doğal Yaşam Parkı
Büyükşehir, RURITAGE Projesi kapsamında Kozak Yaylası Doğal Yaşam Parkı’nı kurmak için de faaliyet yürütüyor. Kozak Yukarıbey Turizm Geliştirme Kooperatifi’ne ait 100 bin metrekarelik proje alanında; karavan parkı, çadır kampı, ahşap ve yerel taş malzeme içeren bungalovlar gibi geçici ve kalıcı konaklama birimleri bulunacak. Bunların yanı sıra parkta açık festival alanı, yayla ve yörük kültürüyle ilgili sergileme alanları, doğal yürüyüş ve jeo-rota parkurları, eğitim salonu, üretim atölyeleri ve satış birimleri yer alacak. Atölyelerde üretilen dokuma, yaygı, kâğıt ve parşömen, peynir ve fıstık çamı gibi ürünler ise satış birimlerinde, kooperatiflerce üretilen diğer yerel ürünlerle birlikte satışa sunulacak. Çam fıstığı üretiminin azalması nedeniyle ekonomisi zayıflayan bölgeye can suyu olacak proje, yayla turizmini geliştirerek bölge insanına yerinde istihdam olanağı sağlayacak. İki ay içinde proje sahasının Büyükşehir’e devrolması sağlanacak. Bu iki aylık süreçte de Başkan Soyer’in talimatıyla otopark alanı, kamp alanı ve çadır alanının zemin düzenlemeleriyle yol imalatlarına başlanacak.

Fıstık çamıyla ilgili araştırmalar sürüyor
Fıstık çamında yaşanan verim düşüklüğüne çözüm üretmek amacıyla Türkiye Ormancılar Derneği ile protokol imzalayan Büyükşehir, iklim değişikliğinden ve hava kirliliğinden kaynaklı olasılıkların araştırılması amacıyla 1.5 milyonun üzerinde kaynak ayırarak bölgeye ikişer adet hava kalitesi ölçüm ve meteoroloji istasyonu kurdu. Birçok parametre ve veriyi tam zamanlı izleyen Büyükşehir, bölgeden toprak, yaprak, kozalak ve yağmur suyu örnekleri de topluyor. Verim düşüklüğünün olası nedenlerinden biri olarak görülen çam kozalak emici böceğine (Leptoglossus occidentalis) karşı özel olarak geliştirilen tuzakları da kış öncesi belirlenen pilot bölgelere yerleştiren araştırma ekibi, bu tuzaklardan böceklere karşı etkili olanları tespit edecek. Mart ayında ilk veriler paylaşılarak değerlendirme süreci başlayacak.

2014-2023 İzmir Bölge Planı'nın vizyonu ““Bilgi, Tasarım ve Yenilik Üreten, Akdeniz'in Çekim Merkezi İzmir” olarak belirlenmiştir. Planın üç gelişme ekseni Güçlü Ekonomi, Yüksek Yaşam Kalitesi ve Güçlü Toplum'dur. Planın Çeşme/ Proje alanı için geliştirdiği kararlar;
 Urla-Çeşme-Karaburun Yarımadası'ndan, kuzeye doğru uzanan aksta rüzgâr enerjisi yatırımları desteklenecektir.
 Çeşme, Karaburun, Foça, Dikili ve Seferihisar'da ekoturizm faaliyetleri artırılacaktır.
 Başta Seferihisar, Dikili, Foça, Çeşme ve Karaburun olmak  üzere temel ekolojik süreçlerinin ve biyolojik çeşitliliğinin zarar görmemesi ve devamının sağlanması amacıyla tedbirler alınacaktır.
 Çeşme, Karaburun, Foça ilçelerini kapsayan kıyı turizmi aksında denizyolu ulaşımı güçlendirilecektir. Çeşme'den, güneyde Selçuk ve Kuşadası'na kadar uzanan Gümüldür-Özdere ekseni potansiyel bir kıyı turizm koridorudur.
 Ekoturizm alanında başta Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Urla, Foça,
Dikili ilçeleri olmak üzere Bergama, Okçular , Tire, Ödemiş ve Buca'da da
yatırımlar özendirilecektir.
 Çeşme Alaçatı Zeytineli ve Karaburun kıyılarında flora ve fauna korunacak, bu alanlar ekoturizm, doğa turizmi gibi turizm çeşitlerine olanak verecek hale getirilecektir

Alternatif Turizme yönelik stratejiler:
 Yaz aylarına sıkışmış ve standartlaşmış kitlesel turizmin yerine kırsal turizm, agro turizm, eko turizm, kültür turizmi, spor turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, gastronomi, sağlık turizmi, termal turizm ve benzeri şekillerde çeşitlenerek yıl boyu sürdürülmesine yönelik yaklaşımların geliştirilmesi,
 Çeşme bölgesi genelinde yer alan mevcut turistik tesis kapasitesinin planlı bir biçimde arttırılmasıyla
uluslararası düzeyde rekabet gücünün elde edilmesi ve yerel kalkınmaya katkı sağlanması,
 Turizm yatırımlarının sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlı yaklaşımlarla planlanması,
 Arkeolojik sit niteliği taşıyan ve yeniden fonksiyonlandırılabilir tarihi yapı stoğu barındıran Karaköy’ün
restore edilerek turizme kazandırılması,
 Alan kapsamında, yerel yatırımcıyı güçlendirecek ve uluslararası düzeyde yabancı yatırımcıyı bölgeye
çekecek turizm senaryolarının oluşturulması

Tarıma yönelik stratejiler:
 Nitelikli tarım alanlarının korunması,
 Bölgede organik tarımın özendirilmesi,
 Turizme yönelen tarımın (agro turizm) geliştirilmesi,
 Meraların korunması,
 Kıyı balıkçılığı için uygun yerler gösterilmesi ve kıyı lojistik alanları oluşturularak teşvik edilmesi,
 Tarladan sofraya ilişkisinin kurulduğu bir Gastronomi köyü oluşturulması.

EKOTURİZM, AGRO TURİZM, TURİZM AMAÇLI PLANLAMA İÇİN BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER;

1.    1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇDP PLANI ÖRNEĞİ (6 DERECE ED50 DOM27)
2.    1/25.000 ÖLÇEKLİ HARİTA (6 DERECE ED50 DOM27)
3.    1/5000 ÖLÇEKLİ KADASTRO DURUMU (3 DERECE ED50 DOM27)
4.    TAPU ÖRNEĞİ
5.    SÖZLEŞME ÖRNEĞİ VE/VEYA VEKÂLETNAME (KİRA VB. HALLERDE)
6.    TAPU KAYIT SURETİ (TAKYİDAT BELGESİ)
7.    APLİKASYON KROKİSİ
8.    MEVCUT/TEKLİF KAPASİTE BİLGİSİ

İLAVE İMAR PLANI BAŞVURULARINDA İSTENİLECEK
9.    MEVCUT GSM RUHSATLARI VB EVRAKLAR (VARSA)
10.    1/5000 NAZIM İMAR PLANI ÖRNEĞİ (VARSA)
11.    1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI ÖRNEĞİ (VARSA)

ALINACAK KURUM GÖRÜŞLERİ;

1.    GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ
2.    ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
3.    DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 25. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
4.    ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI III. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
5.    İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
6.    BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜ
7.    TEİAŞ
8.    UEDAŞ
9.    KARAYOLLARI  BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
10.    ......................BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI
11.    ...................... BELEDİYESİ BASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
12.    TCDD BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
13.    BOTAŞ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
14.    KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA BÖLGE KURULU
15.    SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ
16.    MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI BALIKESİR İNŞAAT EMLAK BÖLGE BAŞKANLIĞI
17.   ................ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA BÖLGE KURULU

Not: İllerin şartlarına göre kurum görüşleri azalma veya fazlalık göstermektedir.

EKOTURİZM PROJELERİNİZ İÇİN BİZİMLE İLEŞİME GEÇİP BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.

EKOTURİZM DESTEK İÇİN; Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80

Tüm Ekoturizm Haberlerini okumak ve Tüm Türkiye nerelerde ekoturizm projesi yapılabilir öğrenmek için bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz. Link; haritahaber.com/ekoturizmhaberleri

HANGİ HİZMETLERİ VERMEKTEYİZ.

1. İnsanlı ve İnsansız Hava araçları ile her ölçekte halihazır harita yapımı

2. Meşcere Haritaları Yapımı

3. True Ortofoto Harita Yapımı

4. Ekoturizm İmar Planları Hazırlama

5. Üst Ölçek Plan Değişikliklerinin Yapılması

6. Tarım Arazileri Amaç Dışı Kullanım Onaylarının Alınması

7. Koruma Amaçlı İmar Planlarının Hazırlanması ve Onaylanması

SATILIK EKOTURİZM PROJESİ 

1. Balıkesir Havran Karaoğlanlar Ekoturizm Projesi  ( proje hakkında bilgi alamak için linke tıklayınız.

https://www.haritahaber.com/sahibinden-satilik-20-villalik-ekoturizm-arazisi-525-bin-tl_581.html

1. Balıkesir Havran Kocadağ Ekoturizm Projesi  ( proje hakkında bilgi alamak için linke tıklayınız.)

https://www.haritahaber.com/havran-kocadag-da-satilik-65-villalik-ekoturizm-arazisi_580.html

Yorum Yaz