Bölge Planı Vizyon Çalıştaylarının Sonuncusu Tekirdağ’da Yapıldı

Bölge Planı Vizyon Çalıştaylarının Sonuncusu Tekirdağ’da Yapıldı
Bölge Planı Vizyon Çalıştaylarının Sonuncusu Tekirdağ’da Yapıldı

Trakya Bölgesi 2024-2028 Bölge Planı hazırlık çalışmalarını yürüten Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) üçüncü ve son çalıştayını Tekirdağ’da gerçekleştirdi.

haber arası detay

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen TR21 Bölgesi 2024-2028 Yılı Bölge Planı hazırlık çalışmaları çerçevesinde Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Tekirdağ’da bir çalıştay yapıldı. Tekirdağ Valiliği’nde yapılan çalıştaya Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ilçe ve belde belediye başkanları, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve STK’lar katıldı. 

Trakya Bölgesi’ndeki mevcut sorunları ve bunlara çözüm önerilerinin getirileceği, mevcut potansiyelin kullanılabileceği bir bölge planının oluşturulması için hazırlık çalışmaları yürüttüklerini belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Bugün Tekirdağ’da son çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz.  Kurum ve kuruluşlarımızdan, sivil toplumdan, özel sektörden katılan temsilcilerimizden 2024-2028 arasında nasıl bir Trakya hayal ediyorlar, bekliyorlar bunu öğreneceğiz. Bölge planları planlama hiyerarşisi içerisinde kalkınma planından sonra üst ölçekli bir plan. Bu yıl yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hem bölgesel gelişme ulusal stratejisi hem de bölge planları hazırlıkları gerçekleştiriliyor. Yerelde bölge planlarının uygulaması hazırlık çalışmaları kalkınma ajansları tarafından yürütülüyor, Bakanlığımız da bu çalışmaları koordine ediyor.” diye konuştu.

Çalışmaların neticesinde yılsonuna kadar bölge planın taslağının oluşturulacağını söyleyen Genel Sekreter Şahin, “Bundan sonra bazı il ve ilçe merkezlerinde tarım, çevre ve doğal kaynaklar, bölgesel turizm, destinasyon ve kültür, sanayide altyapı-teknoloji ve yenilik gibi konularda tematik çalıştaylar yapacağız. Çalıştaylar akabinde de gelen öneriler doğrultusunda plan metninin revizelerini yaparak tamamlayacağız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına da taslak metinleri ileteceğiz. 2023 yılının ortasında da bölge planının Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Biz de çalışmalarımızı bu takvime göre gerçekleştiriyoruz” dedi.

Çalıştayın son açılış konuşmasını Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım yaptı. Vali Yıldırım şunları söyledi:” Tekirdağ’ın, Trakya’nın daha fazla gelişmesi, daha fazla fazla kalkınması için birtakım çalışmalar yürütülmektedir. Trakya Bölge Plan Çalıştayı, bu çalışmalardan biridir.

Bu kapsamda bölgesel düzeyde gelişme potansiyelleri belirlemek, ulusal düzeydeki politikalarla bölgesel ve yerel düzeyde yürütülecek faaliyetler arasındaki ilişkiyi kurgulamak, paydaşlar arasında iş birliğini ve koordinasyonu geliştirmek, bölgesel düzeydeki program ve projelere temel oluşturmak amacıyla 2024-2028 Trakya Bölge Planı hazırlanacaktır. Plana katkı verecek kamu-özel kesim ve STK’larımıza çalışmalarında başarılar dilerim.  ”

Açılış konuşmalarından sonra Tekirdağ’daki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla çalıştaya geçildi. Katılımcılara “2024-2028 yılları arasında nasıl bir Trakya hayal ediyorsunuz?” sorusu soruldu. Daha sonra katılımcılar tarafından sorunlara ilişkin sunulan çözüm önerileri bir tabloda birleştirildi. Çalışmaların tamamlanması sonrasında ise sorunlar ve çözümlere ilişkin katılımcılardan elde edilen verilerin sunumu yapıldı.

Trakya Kalkınma Ajansı 2024-2028 Yılı TR21 Bölge Planı hazırlık çalışmaları kapsamında il çalıştayları, saha çalışmaları ve masa başı araştırmalarının tamamlanması sonrasında taslak bölge planı hazırlanacak. Taslak Bölge Planı katılımcılık esasları gereği illerde paydaşlar ile tekrar görüşülecek. 2024-2028 Yılı TR21 Bölge Planı’nın 2023 yılının ilk yarısında Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Trakya Bölgesi 2024-2028 Bölge Planı hazırlık çalışmalarını yürüten Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) ikinci çalıştayını Edirne’de gerçekleştirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen TR21 Bölgesi 2024-2028 Yılı Bölge Planı hazırlık çalışmaları çerçevesinde Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Edirne’de bir çalıştay yapıldı. Özel bir işletmede yapılan çalıştaya Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, ilçe ve belde belediye başkanları, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve STK’lar katıldı. 

Trakya Bölgesi’ndeki mevcut sorunları ve bunlara çözüm önerilerinin getirileceği, mevcut potansiyelin kullanılabileceği bir bölge planının oluşturulması için hazırlık çalışmaları yürüttüklerini belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Bugün Edirne’de il çalıştayı gerçekleştiriyoruz.  Kurum ve kuruluşlarımızdan, sivil toplumdan, özel sektörden katılan temsilcilerimizden 2024-2028 arasında nasıl bir Trakya hayal ediyorlar, bekliyorlar bunu öğreneceğiz. Bölge planları planlama hiyerarşisi içerisinde kalkınma planından sonra üst ölçekli bir plan. Bu yıl yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hem bölgesel gelişme ulusal stratejisi hem de bölge planları hazırlıkları gerçekleştiriliyor. Yerelde bölge planlarının uygulaması hazırlık çalışmaları kalkınma ajansları tarafından yürütülüyor, Bakanlığımız da bu çalışmaları koordine ediyor.” diye konuştu.

Daha önce yapılan iki plan ile 2024-2028 Bölge Planı arasındaki farkları anlatan Şahin şunları söyledi:." Çalışmaların neticesinde yılsonuna kadar bölge planın taslağının oluşturulacak. Tekrar birer il çalıştayı gerçekleştirerek burada yapılan çalışmaların akabinde çıkan somut önerileri bir değerlendirme imkânımız olacak.  Yapacağımız çalıştay akabinde de gelen öneriler doğrultusunda plan metninin revizelerini yaparak tamamlayacağız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına da taslak metinleri ileteceğiz. 2023 yılının ortasında da bölge planının Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Biz de çalışmalarımızı bu takvime göre gerçekleştiriyoruz” dedi.

Çalıştayın son açılış konuşmasını yapan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık yaptı, Vali Kırbıyık şunlar söyledi. ”Edirne ili geniş bir yüzölçümüne sahip, kuzeyi ile güneyi arasındaki mesafe oldukça fazla. Nüfusumuzun büyükşehir olmamıza yetmemesi nedeniyle özellikle kıyı kesimlerinde bazı problemler oluşabiliyor. Bugün Edirne merkezinde çok hareketli bir ticari tempo var ancak biz bunun konjonktürel bir durum olduğunun farkındayız. Günün birinde Türk Lirası’nda yaşanacak değişiklikler veya devletlerarası ilişkilerde yaşanabilecek ilk sıkıntıda bu ticaret darbe alacaktır. Bu nedenle daha yere basan önlemler almamız gerekir.

Biz Edirne’nin kalkınmasında sanayinin payı olacağına inanıyoruz ancak bizim değişmez gerçeğimiz tarımdır. Tarımın Edirne’nin gelirinde önemli bir payı var, Türkiye’nin toplam çeltik üretiminin %41’i Edirne’den karşılanıyor. Tarımın en önemli sorunlarından biri sulamadır. Sulamada kendi kendine yeten, yenilenebilir enerjiye dayanan bir altyapı kurmamız elzemdir.  Bir diğer sorun ise katma değeri yüksek, Edirne iklimine ve toprağına uyumlu yeni ürünlerin çiftçilerimize yeterince anlatılamamasıdır.   Turizm Edirne için son dönemde en çok gelir getiren kalemlerden biri oldu. Edirne’de kent merkezi ve Saroz Körfezi odaklı bir hareket var. Burada 2024-2028 arasını planlarken bu gerçekler üzerinden hareket etmemiz gerekiyor. Çalıştaya katkı verecek tüm kesimlere şimdiden teşekkürlerimi iletiyor ve çalıştayın başarılı geçmesini diliyorum.”

Açılış konuşmalarından sonra Edirne’deki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla çalıştaya geçildi. Katılımcılara “2024-2028 yılları arasında nasıl bir Trakya hayal ediyorsunuz?” sorusu soruldu. Daha sonra katılımcılar tarafından sorunlara ilişkin sunulan çözüm önerileri bir tabloda birleştirildi. Çalışmaların tamamlanması sonrasında ise sorunlar ve çözümlere ilişkin katılımcılardan elde edilen verilerin sunumu yapıldı.

Trakya Kalkınma Ajansı 2024-2028 Yılı TR21 Bölge Planı hazırlık çalışmaları kapsamında il çalıştayları, saha çalışmaları ve masabaşı araştırmalarının tamamlanması sonrasında taslak bölge planı hazırlanacak. Taslak Bölge Planı katılımcılık esasları gereği illerde paydaşlar ile tekrar görüşülecek. 2024-2028 Yılı TR21 Bölge Planı’nın 2023 yılının ilk yarısında Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Bölgesel Kalkınma Dergisi İçin Makale Çağrısı

Değerli Bilim İnsanları ve Araştırmacılar,

Bölgesel Kalkınma Dergisinin ilk sayısı için makale çağrısına çıkmış bulunmaktayız. Sizleri, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün yayın organı olan Dergimizde yayımlanmak üzere makale göndermeye davet ediyoruz.

Yayın politikası ve editoryal işleyişi uluslararası standartlar çerçevesinde yapılandırılmış Dergimiz; Türkçe ve İngilizce makalelerin yayımlanacağı, ücretsiz, açık erişimli ve hakemli bir dergidir. Üçer aylık dönemler halinde yılda dört sayı olarak Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yayımlanması planlanmıştır.

Amacımız, bölgesel kalkınma ve bölgesel politika alanında bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi; bölgesel, ulusal ve uluslararası deneyimlerin ve farklı yaklaşımların paylaşılması yoluyla bu alandaki araştırmaların sayısının ve niteliğinin artırılmasıdır.

Dergi ile bölgesel kalkınma alanında akademi ve kamu arasında köprü oluşturarak politika tasarımı süreçlerini daha etkin hale getirmeyi; kurumsal araştırmaları ve uygulamalı özgün çalışmaları yaymayı; bölgesel kalkınma alanında küresel gündemi yakından takip ederek iş birlikteliklerini ve bilgi paylaşımını artırmayı hedefliyoruz.

Dergimizde bölgesel kalkınmanın ekonomik, sosyal, mekânsal ve çevresel dinamiklerini tartışan; bölgesel politikayı, strateji planlama ve programlama, politikanın koordinasyonu, kurumsal kapasite ile izleme ve değerlendirme gibi boyutlarıyla inceleyen; bölgesel politikanın uygulama araçlarını araştıran, yenilikçi uygulamalara katkı sağlayan ve bu alanlarda güncel tartışmalar ortaya koyan; özgün ve bilimsel etiğe uygun, ideolojik kaygılar gütmeyen, literatür zenginliğine sahip bilimsel çalışmalara yer verilecektir.

Bölgesel Kalkınma Dergisi, daha önce başka bir yayın organında yayımlanmış veya yayımlanmak üzere kabul edilmiş, başka bir derginin değerlendirme sürecinde yer alan makaleleri ve kitap değerlendirmelerini kabul etmemektedir.

Literatürdeki bölgesel kalkınma ve planlama konusunu sistematik bir şekilde ele alan, ilgili tartışmaları, eleştiri ve görüşleri güçlü ve zayıf yönleriyle inceleyen derleme makalelere sınırlı sayıda yer verilecektir.

Çift taraflı kör hakemlik modelini benimseyen Bölgesel Kalkınma Dergisinin hakem süreçleri DergiPark sistemi üzerinden yürütülecektir. Aşağıdaki linklerden erişim sağlanabilen Dergimizin yayın politikasına uygun ve Bölgesel Bölgesel Kalkınma Dergisi Yazım Kurallarını dikkate alan, 10.000 kelimeyi aşmayacak özgün çalışmalarınızı; 7.000 kelimeyi geçmeyen literatür derlemelerinizi DergiPark sistemi üzerinden giriş yaparak yükleyebilirsiniz.

https://dergipark.org.tr/tr/pub/bolgeselkalkinmadergisi

https://dergipark.org.tr/en/pub/bolgeselkalkinmadergisi

İlk sayı için 17 Ekim 2022 tarihinden itibaren makalelerin sunulabileceği Dergimize, yurt içinden ve yurt dışından bütün bilim insanları ve araştırmacılarımızın ilgi ve desteğini bekliyoruz.


 

Yorum Yaz