Ege Bölgesi’ndeki Aile İşletmeleri Gelecek Nesillere Aktarımı Nasıl Sağlayacak?

Ege Bölgesi’ndeki Aile İşletmeleri Gelecek Nesillere Aktarımı Nasıl Sağlayacak?
TAİDER ve EGEKOBİDER’den Aile İşletmelerine Önemli Panel
Ege Bölgesi’ndeki Aile İşletmeleri Gelecek Nesillere Aktarımı Nasıl Sağlayacak?

Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren aile işletmeleri, sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma konularını masaya yatırdı. TAİDER ve EGEKOBİDER iş birliği ile EGİAD Dernek Merkezi’nde düzenlenen panelde, aile işletmelerinin gelecek nesillere aktarılması için izlenmesi gereken yollar tartışıldı.

haber arası detay

Panelin moderatörlüğünü EGEKOBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Bilek yaptı. Panelde, TAİDER Sürdürülebilirlik Komisyonu Eş Başkanı Gülesin Atalay, EGEKOBİDER Danışma Kurulu Üyesi Zeki Yöndem, EKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Yöndem ve Sepiciler Deri Yönetim Kurulu Üyesi Şive Sepici Güleşgen konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan EGEKOBİDER Başkan Yardımcısı Ahmet Küçük, KOBİ’lerin dijitalleşme, sürdürülebilirlik, finansal yapı, üretim ve ihracat kapasitesi gibi konularda STK’larla iş birliği yaparak gelişimlerini sürdürdüklerini belirtti. Küçük, 28-29 Şubat tarihinde “Ege KOBİ’leri Buluşuyor” etkinliği düzenleyeceklerini ve bu etkinlikte KOBİ’lerin sorunlarına çözüm arayacaklarını söyledi.

TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten ise, Türkiye’de şirketlerin yüzde 93’ünün aile işletmeleri olduğunu ve bu işletmelerin ekonomiye büyük katkı sağladığını vurguladı. Olten, aile işletmelerinin nesiller arası geçiş sürecinde karşılaştıkları zorluklara dikkat çekerek, “Birinci nesilden ikinci nesle, ikinciden üçüncü nesle geçiş olarak baktığınızda tüm dünyada üçüncü nesle başarılı geçebilmiş şirket ortalaması yüzde 10’un altında. Türkiye’de bu oran daha da az. Üçüncü nesle ancak tek oranlı hanelerde geçilebiliyoruz. Dördüncü nesil çok daha zor” dedi.

Panelde ilk sözü alan TAİDER Sürdürülebilirlik Komitesi Eş Başkanı Gülesin Atalay, TAİDER Kuzey Yıldızı Programı’nı tanıttı. Bu programın, aile işletmelerinin sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma düzeylerini değerlendirmek ve iyileştirmek için tasarlandığını anlatan Atalay, “Kuzey Yıldızı’nın amacı; değerlendiricilerimizin firmalara giderek firmanın bir röntgenini çekerek sürdürülebilirlik, kurumsallaşma gibi noktalarda bulunduğu konumu belirlemek ve bunu raporlamak. Bu geri bildirim ile güçlü ve iyileştirmeye açık yönlerini, bunu önümüzdeki dönemde stratejilerine adapte ederek nasıl daha global firma olabileceğini saptamayı amaçlıyoruz. Süreç yönetiminde en zayıf halka kadar ileriye gidebilirsiniz. Dolayısıyla 6 etki alanı var; çalışanlar, toplum, çevre, kurumsal yönetim, iş modeli, aile ve gelecek nesiller” diye konuştu.

EGEKOBİDER Danışma Kurulu Üyesi Zeki Yöndem ise, aile işletmelerinin zorlu ekonomik koşullarda nasıl ayakta kaldıklarını ve rekabet ettiklerini paylaştı. Yöndem, aile işletmelerinin katma değerli ürün üretmekten ve yurt dışına satmaktan başka çareleri olmadığını belirterek, “Bugün ‘günü kurtarayım’ diye satarsak faturası daha ağır oluyor. Kalite belgeleri olmadan müşteri de gelmiyor. Tecrübe çok önemli. İşletmeler riskleri, nakit akışını iyi yönetmeli. Piyasa sermayesi banka sermayesinden, piyasa kredibiliteniz bankalardan daha önemli” dedi.

EKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Yöndem de, aile işletmelerinde kurumsallaşma ve halefiyet planlamasının önemine değindi. Yöndem, aile işletmelerinde kurumsallaşma yapısının ikinci kuşakta başladığını ve yeni nesillerin ağır bir sorumluluk taşıdığını söyledi. Yöndem, “Aile işletmelerinde önemli olan bir sonraki neslin bayrağı devralması değil, ileri seviyelere taşıyarak gelecek nesillere aktarmasıdır. Bu nedenle, aile işletmelerinin aile anayasası, halefiyet planı, aile konseyi gibi araçları kullanarak aile ve iş ilişkilerini düzenlemeleri gerekmektedir” diye konuştu.

Panelin sonunda, katılımcılar soru-cevap bölümünde aile işletmelerinin sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma konularında merak ettikleri konuları panelistlere yönelttiler. Panelistler, aile işletmelerinin başarılarını ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar. Panel, aile işletmelerinin sürdürülebilir başarı için izlemesi gereken yolların ortaya konulduğu verimli bir tartışma ortamı yarattı.

Yorum Yaz