Ege İhracatında Zirve Demir-Çelikte, Rekor Artış Tütünde: EHKİB Üçüncülüğü Geri Aldı

Ege İhracatında Zirve Demir-Çelikte, Rekor Artış Tütünde: EHKİB Üçüncülüğü Geri Aldı
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB) 236 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer aldı. Tütün sektörü ihracatını yüzde 19,4 artırarak rekor kırdı. EHKİB ise Mart ayında 124,6 milyon dolarlık ihracat yaparak üçüncülüğü geri aldı.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Mart ayında Ege Bölgesi'nden yapılan ihracat geçen seneye göre yüzde 6,7 azalarak 1 milyar 729 milyon dolardan 1 milyar 612 milyon dolara geriledi. Bu düşüş, 2024 yılı ilk çeyreğinde EİB'nin ihracat performansının 2023 yılı ilk çeyreğine göre aynı kalmasıyla dengelendi.

haber arası detay

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, maliyet artışlarının ihracatta gerilemeye yol açtığını belirterek, "Kümülatif olarak yılın ilk çeyreğinde geçen yılki ihracat performansımızı korumamız olumlu bir gelişme. 2024 yılı için hedefimiz de bu yöndeydi. Ancak, aylık bazda yaşadığımız yüzde 6,7'lik gerileme, kötü senaryonun gerçekleşmeye başladığının habercisi olabilir" dedi.

Eskinazi, seçimlerin bitmesiyle birlikte ekonomiyi tekrar rayına oturtmak için büyük bir fırsat olduğunu ve Orta Vadeli Program'ın kararlılıkla uygulanmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı. Eskinazi, "Enflasyon kaynaklı yaşadığımız maliyet artışı, satış fiyatlarımızın döviz bazında rakiplerimiz karşısında yüksek kalmasına sebep oluyor ve yıllardır büyük bir uğraşla yer edindiğimiz pazarları kaybediyoruz" şeklinde konuştu.

Mart ayında EİB üyelerinin sanayi ürünleri ihracatı yüzde 10 düşerken, tarım ürünleri ihracatında da yüzde 6 gerileme yaşandı. Buna karşın, Egeli madenciler ihracatlarını yüzde 19 artırarak 114 milyon dolara çıkardılar.

EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinden 4'ü Mart ayında ihracatını artırırken, 8 birlik 2023 yılı mart ayı performanslarının gerisinde kaldı.

Demir-çelik sektörü zirvedeki yerini korurken, tütün sektörü ihracatını yüzde 19,4 artırarak mart ayında EİB çatısı altında ihracat artış rekortmeni oldu. Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında da Ege Bölgesi'nden yapılan ihracat yüzde 5 artışla 143,8 milyon dolara yükseldi.

Moda endüstrisinde EHKİB, Mart ayında 124,6 milyon dolarlık ihracat yaparak üçüncü sırayı geri aldı. Egeli madenciler Çin'e ihracatta rekor kırarak 32 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 11 azalırken, kuru meyve sektöründeki ihracat artışı sürüyor. Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında ise yüzde 36,5'lik gerileme yaşandı.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü 1 milyar dolar ihracat hedefine ilerlerken, zeytin ve zeytinyağı sektörü ihraç pazarlarında tutunmayı başarıyor. Tekstil ihracatçıları yeni projelerle ihracatta artışa geçmeyi hedeflerken, deri ihracatında ise düşüş yaşandı.

Ortadoğu'ya ihracat yüzde 11 artarken, AB'ye geriledi. Süveyş Kanalı'ndaki saldırılar sebebiyle navlun fiyatlarının artması ve teslim sürelerinin uzaması Egeli ihracatçıları olumsuz etkiliyor.

EİB'den Mart ayında en çok ihracat artışı gerçekleştirilen ülkeler Çin, İran ve Hırvatistan oldu. Çin'e ihracat yüzde 84 artarak 38,4 milyon dolara, İran'a yapılan ihracat yüzde 124 ile 27 milyon dolara ve Hırvatistan'a ihracat ise yüzde 123 artışla 8,8 milyon dolara yükseldi.

Yorum Yaz