ENSİA, demir çelik sektörünü AB Yeşil Mutabakatı’na hazırlıyor

ENSİA, demir çelik sektörünü AB Yeşil Mutabakatı’na hazırlıyor
ENSİA, AB ile karbon yönetimi konusunda iş birliği yapacak bir proje başlattı. Proje, demir çelik sektörünün 2026 yılında yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’na uyum sağlamasına yardımcı olacak.
ENSİA, demir çelik sektörünü AB Yeşil Mutabakatı’na hazırlıyor

ENSİA, AB tarafından desteklenen “Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği” projesinin koordinatörlüğünü üstlenecek. Proje, Türk demir çelik sektörünün AB Yeşil Mutabakatı koşullarına uyumunu sağlamayı amaçlıyor.

ENSİA, üçüncü AB projesiyle karbon yönetimine odaklanıyor Spot: ENSİA, AB ile karbon yönetimi konusunda iş birliği yapacak bir proje yürütecek. Proje, ENSİA üyeleri ve paydaşlarına karbon yönetimi ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ile ilgili eğitimler, danışmanlıklar ve yurtdışı çalışma ziyaretleri gibi etkinlikler sunacak.

haber arası detay

ENSİA, AB ile karbon yönetiminde iş birliği yapacak

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), Avrupa Birliği (AB) ile karbon yönetimi konusunda iş birliği yapacak bir proje başlattı. Proje, Türk demir çelik sektörünün AB Yeşil Mutabakatı koşullarına uyumunu sağlamayı amaçlıyor.

ENSİA, “Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği” (Inter-Cluster Collaboration for Carbon Management) isimli projenin koordinatörlüğünü üstlenecek. Proje, AB tarafından destekleniyor ve 520 bin Euro bütçeye sahip. Proje, 2024-2026 yılları arasında üç yıl sürecek.

Projenin açılış toplantısı 16 Nisan 2024’te yapılacak. Proje kapsamında, ENSİA üyeleri ve paydaşları, karbon yönetimi ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) ile ilgili eğitimler, danışmanlıklar, yurtdışı çalışma ziyaretleri, çalıştaylar ve uluslararası zirveler gibi etkinliklere katılacak.

Projenin öncelikli hedefi, AB’deki iyi uygulama örneklerinin aktarılması yoluyla kümelerin karbon yönetimi ve SKDM’ye uyumda kurumsal ve operasyonel kapasitelerini artırmak. Proje, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB) ve İtalya’dan Co.Svi.G. Scrl’nin ortaklığıyla, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzenerji ve Eurosolar Türkiye’nin iştirakçiliğiyle yürütülecek.

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, projenin önemine dikkat çekerek, “1 Ocak 2026’dan itibaren yürürlüğe girecek SKDM, demir çelik başta olmak üzere emisyon seviyesi yüksek sektörlerin rekabetçi yapılarına zarar verme potansiyeli taşıyor. Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’ının bu uygulamadan farklı seviyelerde olumsuz etkilenme ihtimali bulunuyor. Bu nedenle, AB ile karbon yönetimi konusunda iş birliği yapmak, sektörümüzün geleceği için hayati önem taşıyor” dedi.

Kalaycı, ayrıca, ENSİA’nın temiz enerji sektörünün en aktif ve üyelerine değer yaratan sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, “2016 yılında ‘Proje Derneği’ olma ilkesi ile yola çıktık. Bugün, 129 kurumsal üyemizle birlikte, temiz enerji sektörüne 60 binden fazla istihdam sağlıyoruz. Üçüncü AB projemizle birlikte, sektörümüzün karbon yönetimi ve SKDM’ye uyumunu sağlamak için çalışacağız. Odağımızda, sadece temiz enerji sektörüne ve üyelerimize değer yaratan bir STK olmak var” diye konuştu.

ENSİA, daha önce de AB tarafından desteklenen Best For Energy ve BORNBERG projelerine katılmıştı. Best For Energy projesi, temiz enerji sektörünün ihracat kapasitesini artırmayı, BORNBERG projesi ise iklime uyum ve çevrenin korunmasını amaçlıyordu.

ENSİA'dan AB Yeşil Mutabakatına Destek: Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği
Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Mutabakatı hedeflerine katkıda bulunmak için "Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği" projesini başlatıyor. 3 yıl sürecek ve 520 bin Euro bütçeye sahip proje, demir çelik sektörünün AB'nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması'na (SKDM) uyumunu kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Projenin Hedefleri:

AB'deki iyi uygulama örneklerini Türkiye'ye aktararak sivil toplum kuruluşlarının ve ihracatçı sektörlerin karbon yönetimi ve SKDM'ye uyumda kurumsal ve operasyonel kapasitelerini artırmak
Demir çelik sektörünün emisyonlarını azaltmak ve AB pazarında rekabet gücünü korumak
Türkiye'nin ihracatının %40'ını etkileme riski taşıyan SKDM'ye karşı sektörün bilinçlendirilmesi ve adaptasyonunun sağlanması
Projenin Ortakları:

ENSİA (Koordinatör)
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB)
Co.Svi.G. Scrl (İtalya)
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)
İzenerji
Eurosolar Türkiye
Proje Kapsamında Yapılacak Etkinlikler:

Eğitimler
Danışmanlıklar
Yurtdışı çalışma ziyaretleri
Çalıştaylar
Uluslararası zirve
ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı'nın Değerlendirmesi:

"1 Ocak 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek SKDM, demir çelik başta olmak üzere emisyon seviyesi yüksek sektörlerin rekabetçi yapılarına zarar verme potansiyeli taşıyor. Türkiye'nin ihracatının yüzde 40'ının bu uygulamadan farklı seviyelerde olumsuz etkilenme ihtimali bulunuyor. Bu proje ile sektörümüzün AB'nin Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum sağlamasına ve AB pazarında rekabet gücünü korumasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz."

ENSİA Hakkında:

2016 yılında "Proje Derneği" olma ilkesi ile yola çıkan ENSİA, temiz enerji sektörünün en aktif ve üyelerine değer yaratan sivil toplum kuruluşlarının başında geliyor. 129 kurumsal üyesinin sağladığı toplam istihdamın 60 bini aştığı dernek, AB projelerinin yanı sıra Temiz Enerji Ur-Ge ve Temiz Enerji Kümesi gibi projeler de yürütüyor.

Haberin Önemi:

ENSİA'nın "Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği" projesi, Türkiye'nin demir çelik sektörünün AB'nin Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum sağlamasında ve AB pazarında rekabet gücünü korumasında önemli bir rol oynayacak. Proje, aynı zamanda Türkiye'nin ihracatının AB'den gelecek karbon düzenlemelerinden etkilenmesini de azaltacak.

Yorum Yaz