Ketenin Döngüsü Projesi Kırsalda Kadın Liderler Yetiştiriyor

Ketenin Döngüsü Projesi Kırsalda Kadın Liderler Yetiştiriyor
İzmir’in Tire ilçesinde, kırsalda kadın girişimciliğini desteklemek ve keten bitkisi ile sürdürülebilir tarım yapmak amacıyla başlatılan proje, kadınların iş fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı oluyor.
Ketenin Döngüsü Projesi Kırsalda Kadın Liderler Yetiştiriyor

Döngü Kooperatifi tarafından yürütülen Ketenin Döngüsü Projesi, kırsalda kadın liderler yetiştirmeyi, keten bitkisi ile sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmayı ve kırsal kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyor.
Keten Bitkisi ile Kırsalda Kadınların Gücü Artıyor
Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen Ketenin Döngüsü Projesi, kırsalda kadın girişimciliğini güçlendirmek için keten bitkisi ile ilgili eğitim ve atölye çalışmaları düzenliyor.

haber arası detay

Ketenin Döngüsü Projesi Kırsalda Kadın Liderler Yetiştiriyor

İzmir’in Tire ilçesine bağlı Kahrat Köyü’nde, kırsalda kadın girişimciliğini desteklemek ve keten bitkisi ile sürdürülebilir tarım yapmak amacıyla başlatılan “Ketenin Döngüsü” projesi büyük ilgi görüyor. Proje, 2018 yılında İzmir’de kurulan Döngü Kooperatifi tarafından yürütülüyor. Kooperatif, kırsaldaki kadınların ve gençlerin konumunu güçlendirerek kırsal kalkınmaya katkı sağlamak, tarımsal üretimi desteklemek ve güçlendirmek, köylünün topraklarını işlemeye devam etmesi için çözümler ve modeller sunmayı hedefliyor.

Döngü Kooperatifi, Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen “Sürdürülebilir Tarım ile Kırsalda Kadın Liderler: Ketenin Döngüsü” projesini hayata geçirdi. Proje, keten bitkisi odağında sürdürülebilir tarımsal yaklaşımları uygulayabilme ve iklim koşullarına dayanıklı tarımsal gelir modelleri geliştirebilme becerilerine sahip kadın ve genç topluluk liderleri yetiştirilmesini amaçlıyor.

Proje kapsamında, 20-21 Şubat tarihlerinde Kahrat Köyü’nde “Kırsalda Kadın Girişimciliği” konulu bir eğitim çalışması gerçekleştirildi. Eğitim, Bizbizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği işbirliğinde yapıldı. Eğitime, köydeki kadınların yanı sıra çevre köylerden de katılım oldu. Eğitimde, girişimcilik uzmanı Özden Anık Tekir, kadınlara iş kurma sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Tekir, kadınlara hayallerini gerçekleştirmek için karar verme, araştırma, planlama, finansman, pazarlama, müşteri ilişkileri gibi konularda bilgi ve ipuçları verdi. Eğitmen Tekir, ayrıca kadınların kendi iş fikirlerini geliştirmeleri ve sunmaları için atölye çalışmaları yaptırdı. Eğitime katılan kadınlar, ekipler halinde oluşturdukları iş modellerini anlattılar. Proje sonunda, iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen kadınlara destek verilecek.

Proje, Mart ayında Kahrat Köyü’nde gerçekleştirilecek “Tohumdan Hasata Keten Tarımı” eğitimi ile devam edecek. Eğitimde, köydeki kadınlara keten üretimi konusunda hem teorik hem de pratik bilgi verilecek. Kadınlar, tarlada ekilen keten bitkilerinin gelişiminin tüm aşamalarını sahada öğrenecekler. Bu proje ile, kuraklık sorunu ile karşı karşıya olan bölgede susuz yetişen alternatif bir tarım ürünü olan keten bitkisi konusunda farkındalık yaratılması hedefleniyor. Keten bitkisi, hem lifi hem de tohumu ile pek çok alanda kullanılan ve katma değeri yüksek bir bitkidir. Keten lifi, tekstil, kâğıt, halat, ip, dokuma, el sanatları gibi sektörlerde; keten tohumu ise yağ, yem, gıda, kozmetik, ilaç gibi sektörlerde değerlendirilebilir. Keten bitkisi, aynı zamanda bitki bazlı bir omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Bu asit, kalp sağlığı, kolesterol, diyabet, kanser, iltihaplanma gibi pek çok sağlık sorununa karşı koruyucu ve iyileştirici etkiye sahiptir.

Döngü Kooperatifi, keten bitkisi ile ilgili yaptığı çalışmalarla, kırsalda kadın liderler yetiştirmeyi, kadın girişimciliğini desteklemeyi, sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmayı, kırsal kalkınmaya katkı sağlamayı ve ketenin döngüsünü tamamlamayı amaçlıyor. Kooperatif, aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olan Ar-Ge Kooperatifi modelini geliştirip yaygınlaştırmak, sanayi ile üretici arasında bir arayüz olarak değer yaratmak, kadim bilgileri yeni fikirlerle birleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kooperatif, ortaklarının bilgi birikimleri ve mesleki deneyimlerini kullanarak üretici, tüketici, üniversite, sanayi ve kamu işbirliğini sağlayan, adil gelir paylaşımını önemseyen, şeffaf ve hesap verebilir bir örgütlenmedir.

Yorum Yaz