Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde Hasat Bayramı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde Hasat Bayramı
10 dönümlük arazi üzerinde kurulan bahçede lavanta ve ekinezya bitkileri başta olmak üzere çok sayıda tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadı yapıldı.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde Hasat Bayramı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nün emekleriyle filiz veren Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde Hasat Bayramı gerçekleşti. Van YYÜ yerleşkesindeki Van Gölü kıyısında yer alan yaklaşık 10 dönümlük arazi üzerinde kurulan bahçede lavanta ve ekinezya bitkileri başta olmak üzere çok sayıda tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadı yapıldı.

haber arası detay

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin Van ilimizde bir farkındalık oluşturma adına önem arz ettiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli basın mensuplarıyla yaptığı röportajda; “40 yıllık bir üniversite olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ilk kurulan fakülteleri arasında Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi de yer almaktadır. Her iki fakültemiz de kırk yıllık bir birikime sahiptir. Bugün burada Tarım İl Müdürlüğü ve çiftçilerimizle yapmış olduğumuz istişare sonrasında; Ziraat ve Veterinerlik Fakültemizle birlikte, Biyoloji ve Peyzaj Mühendisliği hocalarımızın da yapmış oldukları çalışmalardan tarım ve ziraat ile ilgilenen kişilerin yararlanmasını sağlama kararı aldık. Hocalarımızın 40 yıllık bir birikimle yapmış oldukları Van ve bölgesindeki toprak analizleri, bitki türleri ilgili çalışmalara elbette birçok farklı kesimden kişiler ihtiyaç duyabilir. Makale, kitap, lisansüstü tez veya proje olmak üzere, bir şekilde bu çalışmaların sonuçlarını yalın ve anlaşılır bir dille web sayfasında ve broşür olarak paylaşacağız. Bütün köylerdeki çiftçilerimize de ulaştıracağız.ˮ sözlerini paylaştı.

Van’ın küçükbaş hayvancılıkta da ülkemizde ön sıralarda olduğunu vurgulayan Rektör Şevli, bu verimi artırmak adına Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin çalışmalarından da yararlanmak gerektiğini dile getirdi. Mart ayından itibaren her ay yetişen ve hasat edilen bitkilerin bir devamlılık arz ettiğini belirten Rektör Şevli ilkokul, ortaokul ve lise çağlarındaki öğrencilerin de bahçeye ilgi gösterdiğini ifade etti. Rektörümüz sözlerine; şehir ve bölgede örnek teşkil eden böyle önemli bitkilerin yer aldığı ve ayrıca görsel şölen de sunan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesine emek veren başta Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk olmak üzere, öğrencilerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederek son verdi. 

Etkinlik kapsamında konuşma yapan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi mimarı Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk bahçenin yapısı ve önemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sayın Tunçtürk yaptığı konuşmada; “Sınırlı sayıda bitki ile başladığımız bahçemiz şu an 300’e yakın tıbbi ve aromatik bitkinin yetiştirildiği büyük bir arazi durumundadır. Bahçemiz geofit ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirildiği bölüm olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.  Mart sonunda kardelenlerle başladığımız bahçemiz, sonbaharda safranlarla kapanış yapıyor. Son iki yıldır pandemi ve küresel ısınma kaynaklı genel gıda sektöründe özellikle tıbbi ve aromatik bitkilere gösterilen talebin zirveye ulaştığını görmekteyiz. Tarımsal üretimde alternatif ürün azlığından dolayı tıbbi ve aromatik bitkilerin alternatif bitkiler olarak anılmasına katkı sağlamak adına ekonomik değeri olan bitkilerin bu bölgede tanıtımını ve yetiştirciliğini yapmaktayız. Muhtarlarımızı, çiftçilerimizi davet ederek de bitkilerin yetiştirilmesi ve hasadı hakkında bilgilendiriyoruz. Üçüncüsünü düzenlediğimiz Hasat Bayramı’nda bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum.ˮ ifadelerinde bulundu.

Hasat Bayramı’na Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Rektör Yardımcısı Şenay Baydaş, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, Tarım İl Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yücel, Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer ile birçok akademisyen, muhtar ve çiftçi katıldı.

Van'da üniversite yerleşkesinde 300 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin hasadına başlandı

 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünce kampüste yetiştirilen 300 çeşit aromatik ve tıbbi bitkinin hasadına başlandı.
Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk'ün 6 yıl önce başlattığı proje kapsamında yetiştirilen bitkiler için "1. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Hasat Bayramı" düzenlendi.
Etkinliğe katılan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, üniversitenin uygulama bahçesinde hocalar ve öğrencilerin katılımıyla 300 bitki türünün yetiştirildiğini, geliştirildiğini ve yaygınlaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Uygulama sayesinde bir taraftan öğrencilere eğitim verilirken bir taraftan da ekonomiye katkı sunulduğunu anlatan Bilmez, "Burada özellikle tıbbı sanayide kullanılabilecek bitkiler yetiştirilerek, bunları ekonomiye kazandırmak için örnek bir çalışma yapılmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise Van Gölü'nün kıyısında 7 bin 500 dönüme kurulan YYÜ' nün, ülkenin en büyük alana sahip, en güzel üniversitelerinden olduğunu belirtti.
Üniversitenin 19 fakültesi ile çok güçlü akademik kadrosu bulunduğunu vurgulayan Şevli, şunları kaydetti:
"Özellikle Ziraat ve Veteriner fakülteleri, en köklü fakültelerimizden. Kampüs alanında 110 dönümlük arazimizi Ziraat Fakültesinin deneme bahçeleri, uygulama alanları olarak ayırdık. Bilimsel araştırmalar kapsamında hocalarımızın projelerini de destekliyoruz. Van YYÜ, üçüncü nesil girişimci bir üniversite olarak bölgenin ekonomisine katkı sunacaktır. Çiftçisini ve tarımla uğraşan insanını destekleyecektir."
Prof. Dr. Tunçtürk'ün yetiştirilen bitkilerle ilgili davetlileri bilgilendirdiği program, Bilmez, Şevli ve diğer katılımcıların hasat yapmasıyla sona erdi.

Programa, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van OSB Başkanı Mehmet Aslan ve Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, YYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kayri, Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin, Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi , YYÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Sebaheddin Şevgin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Demir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Ocak ve misafirler katıldı.

 

Yorum Yaz