Trakya Ekoturizm Projesi hazırlama ve Ekoturizm odakları

Trakya Ekoturizm Projesi hazırlama ve Ekoturizm odakları
Trakya Ekoturizm Projesi hazırlama ve Ekoturizm odakları

Eko Turizm Kentleri: Demirköy ve Vize ilçelerinde spor, agro-eko ve doğa turizm alanları geliştirilecek ve İğneada- Kıyıköy beldeleri “eko-turizm” kenti olarak değerlendirilecektir. Bu alanlar, doğaya duyarlı kullanımlarla eko-turizm ve kıyı turizminin yapılması öngörülen yerler olarak potansiyel taşımaktadırlar.
Agro- Eko Turizmin Geliştirileceği Alanlar: Trakya Alt Bölgesi’nde Tekirdağ ilinin Merkez, Saray ve Şarköy; Edirne ilinin Keşan; Kırklareli ilinin Kofçaz, Demirköy ve Vize ilçeleri agro eko turizm potansiyeline sahip yerleşimlerdir. Kofçaz, Demirköy, Saray ve Vize’nin organik tarım potansiyeli ve zeytin ve Şarköy’ün üzüm yetiştiriciliği açısından potansiyeli bölgenin kültürel kimliği ile bütüncül bir anlayış içerisinde değerlendirilmelidir. Bu anlayışın (Türkiye’de ve dünyada da çeşitli örneklerine rastlandığı üzere) köylere gelecek turist sayısını artıracağı ve kırsal turizmin gelişmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Üzüm, amphora ve şarap üretiminin desteklenmesi için agro-eko turizm içinde önemli potansiyellerinden bağcılığın geliştirilerek ve bunun besleyeceği/besleneceği sektörlerin kümelendiği alanlar,

haber arası detay

Agro-eko turizm ve eko turizm iç içe geçmiş iki kavramdır. Eşzamanlı ve ziraatla birlikte gelişen bir turizm modelini tanımlayan sözcüklerdir. Kırsal alanlarda yaşayanlar tarafından verilen turizm hizmeti olarak tanımlanabilir. Amaç kitle turizmiyle, beton yığınlarından oluşan dev oteller ile çevreyi yok eden, tüm ülkeleri, tüm toplumları birbirinin kopyasına dönüştüren turizm anlayışına karşı bir alternatif oluşturmak ve bu amaç doğrultusunda kırsal alanın, köyün ve orada yaşayanların özelliklerini, kültür birikimlerini yüceltmektir

Tarımsal üretim alanlarında organik üretime uygun alanların belirlenerek organik üretime geçişin sağlanması ve bu alanlara yönelik olarak agro-eko turizmin desteklenmesi, bu tarz üretime uygun olmayan alanlarda ise sürdürülebilir biyolojik çeşitlilik amacı ile konvensiyonel tarımsal tekniklerin belirlenmesi,


Agro-Eko Turizm:
a. Ekolojik turizm faaliyetleri; doğal üretim ile doğal ve kültürel sit alanlarının tanıtılmasını, doğa sporları (trekking) parkurlarının oluşturulmasını, yöresel yiyecek ve içeceklerin öne çıkarılmasını, doğa sporlarının yaygınlaşmasını ve kırsal müzelerin artırılmasını içerir.
b. Ekolojik turizmi destekleyici konaklama, yeme-içme vb. aktivitelerin mevcut köy yerleşmeleri içinde ve öncelikle mevcut yapılar kullanılarak gerçekleştirilecektir.
c. Bu alanlardaki konaklama tesisleri yöre mimarisi ile uyumlu, yerel istihdamı gözeten pansiyonculuk ve küçük otellere dayalı olacaktır.
d. Planda, Tekirdağ ilinin Merkez, Saray ve Şarköy; Edirne ilinin Keşan; Kırklareli ilinin Merkez İlçe, Babaeski, Kofçaz, Demirköy ve Vize ilçeleri agro eko turizm potansiyeline dayalı geliştirilmesi öngörülen alanlardır.

 Eko Turizm Kenti:
a. Ekolojik Turizm ya da Eko Turizm olarak bilinen turizm faaliyetinin yoğun olarak yapıldığı ve ekonomik getirisinin temellerinden birini oluşturduğu kentlerdir. Eko Turizm’in amacı, doğal alanlar üzerinde turizmin olumsuz etkilerini azaltmak, olumlu etkisini çoğaltmak ve yerel halka faydasını artırmaktır.
b. Demirköy ve Vize ilçelerinde spor, agro-eko ve doğa turizm alanları geliştirilecek ve İğneada- Kıyıköy beldeleri “eko-turizm” kenti olarak değerlendirilecektir. planda sembol olarak gösterilen eko-turizm kentinde yer alacak fonksiyonlar ve sınırları alt ölçekli planlarda belirlenecektir.

Ekoturizm Bilgi Hattı: Beytullah Yılmaz ( 0 544 608 84 80 )

Yorum Yaz