Türkiye, 55. Uluslararası Cezayir Fuarı’nda Onur Konuğu: İhracatta Büyük Artış

Türkiye, 55. Uluslararası Cezayir Fuarı’nda Onur Konuğu: İhracatta Büyük Artış
24-29 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen 55. Uluslararası Cezayir Fuarı’nda Türkiye, onur konuğu ülke statüsünde yer aldı. Kuru meyve, su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında önemli artışlar kaydedildi.
Türkiye, 55. Uluslararası Cezayir Fuarı’nda Onur Konuğu: İhracatta Büyük Artış

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği öncülüğünde Türkiye, Cezayir Fuarı’na güçlü bir katılım gösterdi. Türkiye’nin Cezayir’e ihracatı yüzde 31 artarken, kuru meyve ihracatı yüzde 150, su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı ise yüzde 83 arttı.

haber arası detay

Türkiye’nin Cezayir Fuarı’ndaki Başarısı: Ticari İşbirliği ve İhracatta Yeni Rekorlar
55. Uluslararası Cezayir Fuarı’na onur konuğu olarak katılan Türkiye, ihracatta büyük başarılar elde etti. Cezayir ile ticari işbirliğini güçlendiren Türkiye, kuru meyve ve su ürünleri ihracatında rekor artışlar sağladı.

Türkiye, 55. Uluslararası Cezayir Fuarı’nda Onur Konuğu Ülke Statüsünde Katılım Gösterdi
24-29 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen 55. Uluslararası Cezayir Fuarı (FIA 2024),Türkiye’nin onur konuğu ülke statüsünde katılımıyla büyük bir ilgi topladı. Fuara, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ortak bir info stant ile katıldı. Türkiye’nin katılımı, hem ticari ilişkilerin güçlendirilmesi hem de ihracat rakamlarının artırılması açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatında Büyük Artış
Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin Cezayir’e olan ihracatında kaydedilen önemli artışlara dikkat çekti. Işık, Türkiye’nin Cezayir’e ihracatının geçen sene yüzde 31 artarak 2,5 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Özellikle kuru meyve ve mamulleri ihracatında büyük bir sıçrama yaşandığını vurgulayan Işık, “Türkiye’den Cezayir’e gerçekleştirilen kuru meyve ve mamulleri ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 150 artış göstererek 19 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye geneli kuru meyve ve mamulleri ihracatında, Birliğimizin payı yüzde 60’tır. Türkiye'nin Afrika'ya açılan kapısı ve Afrika'daki en büyük yatırım ortağı Cezayir ile ticari işbirliğimizi geliştirme konusunda önemli bir adım attık” dedi.

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatında Yüzde 83 Artış
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit de fuar kapsamında su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatındaki gelişmeleri değerlendirdi. Girit, 2023 yılında Türkiye’nin Cezayir’e su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının 2,1 milyon dolar olduğunu, 2024’ün ilk yarısında ise yüzde 83 artışla 3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti. Özellikle Türk somonunun Cezayir pazarında tanıtımı için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Girit, “Süt ve süt ürünlerinde de önemli bir potansiyel söz konusu. Cezayir’e su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımız çok kısıtlı kaldığından bunun geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Üst Düzey Katılım ve Yoğun İlgi
Uluslararası Cezayir Fuarı’nın açılışına Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecit Tebbun, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldı. Fuara ayrıca Cezayir Büyükelçisi Muhammed Mücahit Küçükyılmaz ve Ticaret Müşavir Yardımcısı Mehmet Emin Yiğitbaşı da katılarak stantları ziyaret etti. Fuarda 48.000’i aşkın ziyaretçi yer aldı ve Türkiye’den 26 firma ile 26 ihracatçı birliği info-standlı katılım sağladı.
İhracatta Öne Çıkan Sektörler
2024 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin Cezayir’e ihracatı yüzde 12 artışla 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cezayir ile yapılan ihracatta öne çıkan sektörler arasında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar yüzde 125 artışla 239 milyon dolar, demir çelik ve demir dışı metaller yüzde 17 artışla 168 milyon dolar, kimyevi maddeler ve mamulleri 166 milyon dolar, makine ve aksamları yüzde 4 artışla 157 milyon dolar ve taşıt araçları ve yan sanayi 94 milyon dolar ile dikkat çekti.

Ticari İşbirliğinde Yeni Ufuklar
Türkiye’nin 55. Uluslararası Cezayir Fuarı’na onur konuğu ülke statüsünde katılması, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ihracat rakamlarının artırılması adına önemli bir adım oldu. Türkiye’nin Cezayir pazarında güçlü bir varlık göstermesi, hem kuru meyve ve mamulleri hem de su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında büyük artışlar sağladı. Bu iş birliği, Türkiye’nin Afrika pazarındaki konumunu güçlendirirken, Cezayir ile olan ticari ilişkilerin daha da derinleşmesine katkı sağladı.

Fuarda elde edilen başarılar, Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırmak için atılacak adımların önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Hem kamu hem de özel sektör temsilcilerinin yoğun katılımı ve destekleriyle gerçekleştirilen fuar, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki güçlü konumunu pekiştirdi. 55. Uluslararası Cezayir Fuarı’nda elde edilen deneyimler, gelecekteki ticari faaliyetler için de yol gösterici olacak.

 

 

Yorum Yaz