Kooperatifçilerin Adayı Alper Akbulut

Kurucusu olduğu Kooperatif Destekleme Merkezi kapsamında pek çok kooperatifin kuruluşunda yer alan ve Türkiye’de sayısı 100 ü aşkın kooperatife eğitim ve danışmanlık hizmeti veren, kooperatifler için iş modelleri ve yönetmelikler geliştiren kalkınma ve kooperatifçilik uzmanı Alper Akbulut, CHP’den İzmir 2. Bölge milletvekili adaylığı için başvuru yaptı.


Pek çok kooperatifte yönetim ve denetim kurulu üyesi olarak görev yapan, KoopDaGel isminde “Kooperatifler ile Yerelde Sürdürülebilir Kalkınma Programı”nın direktörlüğünü yürüten ve kooperatiflere yönelik bir AB projesinde eğitimci ve uzman olarak görev yapan Alper Akbulut süreci şöyle aktardı:


Ekonomik krizlerden çıkış reçetesi olarak Kooperatifçilik ve Sosyal/Dayanışma Ekonomisi

“Her zaman toplumsal (sosyal, kültürel, ekonomik, ekolojik) sorunlar ile ilgilendim, harekete geçtim, mücadele ettim,  pekçok sosyal/dayanışmacı ağın içinde yer aldım. Uzun süredir gittikçe büyüyen bir ekosistem/ekipler/ağlar ile “kooperatifler ile kalkınma”yı çalışıyoruz. 

Bu süreçte; analiz ettiğimiz ortak sorunları-problemleri çözecek, ortak maliyetleri azaltacak, ortak hedeflere ulaştıracak çeşitli projelerimiz (müdahale mantıkları) gelişti. Ancak bunların başarılması için mecliste, “kooperatif/sosyal ekonomi” konusunda farkındalığın sağlanması, kooperatifler için gerekli çalışmaların yürütülmesi ve savunuculuk/lobicilik çalışmalarının yapılması gerektiğinin farkındaydık.

Millet İttifakı’nın yayımladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni inceledik ve metnin içinde 28 defa geçen “kooperatif” kelimesinden ve metinde verilen taahhütlerden pek çoğunun kooperatif/sosyal ekonomi ile ilgili olmasından heyecanlandık! 


Seçim sonucundan bağımsız olarak, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin uzun süre devam edeceğini, toparlanmanın zaman alacağını biliyoruz. Tarihte, pek çok ekonomik krizde,  kooperatifler çok başarılı sınavlar verdiler. Bu zor süreci daha rahat atlatabilmek ve ekonomik modelimizi krizlere dirençli sosyal bir ekonomiye dönüştürebilmek için kooperatifçiliği  ülkemiz için bir araç, bir yol ve bir fırsat olarak görüyoruz.


Mutabakat Metninde verilen taahhütlerin başarıya ulaşması için katılmcı/kapsayıcı bir perspektif ile liyakat sahibi, konunun uzmanlarından yararlanılması elzemdir. Bu kapsamda kooperatif destekleme merkezi bünyesindeki kooperatif ortaklarımız ile konuyu tartışarak mecliste savunuculuğumuzu ve temsilciliğimizi yapacak ortak bir aday çıkarma kararı verdik. 

Benim CHP’de uzun yıllar gençlik kolu başkanlığı yapmış olmam ve siyasi geçmişimin olması nedeni ile arkadaşlar benim ismim üzerinde anlaştılar.”


Alper Akbulut’un Kooperatif Destekleme Merkezi bünyesinde ve yerel kalkınma konularında yürüttüğü çalışmalar;


Roman-Koop.@2017

Karşıyaka’nın örnekköy mahallesinde yaşayan ve yıllardır yasal olmayan seyyar satıcılık (mısır, kestane, vb.) yapan roman kökenli vatandaşların sorunlarına yönelik Türkiye’nin ilk roman kooperatifini kuruldu. Kurucu ortağı olduğu kooperatifin ve ilk 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak yer aldı. Halen denetim kurulu üyesi.


Platformİzmim-MimarMüh.Koop.@2017

Mimar ve Mühendislerin güçlerini birleştirerek teknik müşavirlik hizmetleri vermesi amacıyla kurulan ilk kooperatif olarak Platformİzmim Mimar Mühendisler kooperatifinin kurucu ortağı ve bir dönem yönetim kurulu üyesi. 


İzmir Eğitim-Koop.@2018

Öğrenen Şehirler vizyonunda; çocuklar/gençler başta olmak üzere, insanların nitelikli eğitime erişimlerini arttıracak, öğretmenlerin/eğitmenlerin de sürdürülebilir gelir elde edebileceği bir model çalıştık. Kamusal mekanların (parklar, kültür merkezleri, kentsel mekanlar, vs.) öğrenme ortamlarına dönüştürülmesi ihtiyacını da tanımlayarak 2018 yılında (İZEK) İzmir Eğitim Kooperatifini 35 kurucu ortak ile kuruldu. İzmir Eğitim Platformu kurucu üyesi olan ve 70 ortağa sahip İZEK’in kurucu ortağı ve 5 dönem yönetim kurulu üyesi. 


Karşıyaka Kadın-Koop.@2018

Kadınların sürdürülebilir gelir elde ederek ekonomik özgürlüklerini kavuşmalarını amaçlayan kadın kooperatifleri, en çok çalıştığı kooperatif türü ve modeli. İlk kurduğu kadın kooperatifi olan Karşıyaka Kadın Kooperatifi, 320 ortağı ile Türkiye’nin en çok ortak sayısına sahip kadın kooperatifidir. Ticari olarak da başarılı olan Karşıyaka Kadın Kooperatifi deneyimi üzerine Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 80’e yakın kadın kooperatifine  eğitim, mentörlük, teknik destek ve danışmanlık hizmeti vermiştir.


BisiKoop Bisikletliler-Koop.@2018

Avrupa ve Amerika’da pek çok örneği olan, Türkiye’nin ilk ve tek bisikletliler kooperatifi; BisiKoop’u 35 kurucu ortak ile kuruldu. BisiKurye, BisiKargo, BisiTaksi, BisiReklam, BisiFest, ikinci el bisiklet pazarı ve bisiklet eğitimleri gibi pek çok girişimi bulunan BisiKoop’un kurucu ortağı ve 3 dönem yönetim kurulu, 1 dönem de denetim kurulu üyesi. 


BisiDestek@2019

BisiKoop tüzel kişiliğinde faaliyetini yürüten ve paydaşlar ile geliştirilen BisiDestek sosyal girişiminin Yürütme Kurulu üyesi. Pandemi döneminde evden çıkamayanların  dışarıdaki ihtiyaçlarını bisikletli gönüllüllerin karşılaması amacıyla kurulan BisiDestek sosyal girişimi Birleşmiş Milletler tarafından en iyi uygulamalar arasında gösterildi. İzmir depreminde mikro-lojistik ve çadır kurulumlarında gösterdiği başarılar sonrasında da STDV tarafından desteklenen BisiDestek, son Kahramanmaraş depreminde de sahadaki çalışmalarda yer aldı. Şu an 18 şehirde temsilciliği bulunmaktadır.


İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu@2019

TeknikKoop Kentsel Dönüşüm Müşavirlik-Koop.@2022

Üyesi olduğum İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde kurulan Kentsel Dönüşüm Komisyonunda yer aldım. Bu komisyon üyesi arkadaşlar ile kentsel dönüşümde aradan müteahhiti çıkardığımız malikler ile teknik uzmanları bir araya getirdiğimiz kooperatif modelini geliştirdik. Sözkonusu modele yönelik kurulan TeknikKoop Kentsel Dönüşüm Teknik Müşavirlik Kooperatifinin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesiyim. 


Atık Toplayıcılar-Koop.@2022

Geri dönüşümde kritik işleve sahip sokak-atık toplayıcıların iş ve yaşam koşullarını iyileştirmek ve geri dönüşüm alanında faaliyet göstermek üzere İzmir ve İstanbul’da kurulan iki adet Atık Toplayıcılar İşletme Kooperatifinin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesiyim.  https://youtu.be/P_lgBkjDBQU 


YOL - Yaratıcı OrtaklıkLar Platformu @2021

Kalkınmada önemli bir fırsat ve kaldıraç olan (ve İzmir için önemli bir potansiyeli olan) yaratıcı endüstrilerin (sektörlerin) diğer sektörler ile işbirliği yaparak katma değer yaratması amacıyla 35 kurucu ortak ile YOL - Yaratıcı OrtaklıkLar Platformu kuruldu. Halen Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.


Diğer:

Karşıyaka’ya bağlı Sancaklı köyü için tarımsal kalkınma kooperatifini kurulması.

Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi kurucu müdürü.

Kuzey İzmir Tekmer A.Ş.’nin İcra Kurulu üyesi.

Bir dönem danışmanlığını yaptığı Başka Bir Okul Mümkün İzmir Eğitim Kooperatifinin  de ortağı.

EkoTurizm ile yerel kalkınma programı olan Bornova Kültür Adası projesinde Koordinatör olarak Yürütme Kurulu üyesi.

Pek çok STK ve platformun üyesi.

Yorum Yaz