Topodrone Rus fotogrametri firması M200 PPK Entegreden başarılı sonuç aldı.

Rus fotogrametri firması TopoDrone Dji markasının ürettiği M200 drona, Lidar ve Fullframe kamera entegre ederek PPK özelilği olan yeni ürün ortaya çıkardı. Ürün taşocağının haritalanmasında test edildi.

 

TOPODRONE LiDAR 100 Lite'ı operasyonel taş ocakları ve dökme malzeme depoları araştırması için kullanma; Son birkaç yılda, hacimlerin belirlenmesi ve haritalama için dronlardan yapılan hava anketlerinin kullanımı yaygın bir uygulama haline geldi. Kelimenin tam anlamıyla, her geçen gün daha fazla kuruluş, saha çalışması süresini ve maliyetini on kat azaltmanıza izin veren dronların tüm avantajlarını uygulamaya koyuyor.

Yazılım geliştirme şirketi Autodesk'in dünya lideri tarafından düzenlenen son çevrimiçi konferansı Autodesk Drone Day'de katılımcılar anket organizasyonu ve gerçekleştirme konusundaki deneyimlerini paylaştılar, drone kullanımının yasallaştırılmasının olanaklarından ve metodolojinin onaylanmasından bahsettiler.

Tüm bu örnekler, arazinin 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için havadan araştırma ve fotogrametrik yöntemlerin kullanımı ile ilişkilidir. Bu teknolojinin avantajları arasında erişilebilirlik ve düşük maliyet yer alır, örneğin bir dizi anket drone TOPODRONE DJI Mavic 2 Pro PPK 3580 $'a mal olur, 3-5 cm XYZ doğruluk sağlar.

Öte yandan, havadan anket kullanımının, görüntü kalitesinin alanın aydınlatılmasına bağlı olması, alacakaranlıkta veya karanlıkta çalışma yapılamaması, yüksek bitki örtüsünde arazi yüzeyinin çizilememesi gibi zayıflıkları ve sınırlamaları vardır. ormanlarla kaplı bölgede, bilgi işlem kaynaklarına yüksek talep, birkaç saatten onlarca güne kadar sürebilen yoğun bir nokta bulutu oluşturma uzun bir süreç, GNSS sonrası alanında profesyonel bilgi gerektiren oldukça karmaşık bir işleme teknolojisi. işleme, fotogrametri, görüntü hizalama ve kamera kalibrasyonu.

Ve fotogrametriden farklı olarak bu sınırlamaların neredeyse hiçbiri lazer tarama teknolojisini etkilemez. Bugün size operasyonel izleme, haritalama ve hacim hesaplaması için gerçek bir ocak hava lazer taraması örneğini göstereceğiz.

TOPODRONE DJI Enterprise PPK Yükseltme Kiti ve  3 eksenli gimbal üzerinde Sony RX1R II 42Mp kamera  ile entegre  TOPODRONE LiDAR 100 Lite .

Bu projeyi gerçekleştirmek için  TOPODRONE DJI Enterprise PPK Upgrade Kit ve Sony RX1R II 42Mp kamera  ile entegre  TOPODRONE LiDAR 100 Lite kullandık .

İlk aşamada , ocağın gerçek engebeli arazisini çevreleyen profesyonel uçuş planlama yazılımı UgCS Pro'da lazer tarama rotaları planladık .

 

 Profesyonel uçuş planlama yazılımı UgCS Pro'da lazer tarama rotalarını planlama .

Ardından baz istasyonunu hazırladık. Baz istasyonu olarak en uygun fiyatlı ve kullanımı kolay GNSS alıcılarından biri olan EMLID Reach RS2'yi seçtik .

Sonra GCP'leri ölçtük. İleriye baktığımızda, GCP'lerin yalnızca doğruluk kontrolü için kullanıldığını ve veri işleme için kullanılmadığını söylemek isteriz.

Drone'u hazırladık, TOPODRONE LiDAR 100 Lite  ve TOPODRONE DJI Enterprise PPK Upgrade Kit ile Sony RX1R II 42 Mp kamera kurduk . Standart DJI Skyport konektörleri kullanılırken, güç drone'un yerleşik sisteminden sağlanırken, otofokus ve otofokus kontrolü yapılırken, ekipmanın entegrasyonunun fazla zaman almadığını ve özel beceri gerektirmediğini belirtmek önemlidir. kamera deklanşörü drone'nun uzaktan kumandasına yüklenen görev uygulaması aracılığıyla otomatik olarak gerçekleştirilir.

 

Bir sonraki aşamada uçuşlar, kalkıştan inişe kadar tamamen otomatik modda gerçekleştirildi. Uçuşu tamamladıktan sonra verileri indirdik ve aşağıdaki aşamalara ayrılabilecek şekilde işlemeye başladık:

IMU ile birlikte GNSS verilerinin sonradan işlenmesi, IMU 200 Hz frekanslı (saniyede 200 kez) yüksek hassasiyetli bir yörüngenin oluşturulması.
Yerel koordinat sisteminde TOPODRONE LiDAR 100 Lite'dan yoğun bir nokta bulutu oluşturma .
Havadan lazer tarama rotaları hizalama, sınıflandırma, arazi yüzeyinin ve karşı çizgilerin oluşturulması.
GNSS ve IMU verilerinin son işlenmesi ve yoğun bir nokta bulutu oluşturulması için, çeşitli baz istasyonu formatlarını destekleyen, basit ve kullanımı kolay bir arayüze sahip olan, otomasyon araçlarına sahip olan, Post Processing modüllü TOPOLiDAR yazılımını kullandık. toplu veri işleme, yani bir oturumda aynı anda birkaç uçuş gerçekleştirin ve ayrıca seçilen bir yerel koordinat sisteminde yoğun bir nokta bulutu oluşturur.

Son işlem verilerinin hızına ve son derece ayrıntılı yoğun bir nokta bulutu oluşturmaya özellikle dikkat edin. Ortalama olarak bu işlem, fotogrametri teknolojisi kullanıldığında onlarca saat hatta günlere kıyasla 5 dakikadan fazla sürmez.

Bir sonraki adımda oluşturulan yoğun nokta bulutunu LiDAR360 yazılımına yükledik , rota hizalaması yaptık , bulutu gerçek RGB renkleriyle renklendirdik ve ayrıca arazi yüzeyinin sınıflandırmasını ve seçimini yaptık .

İlk aşamadan sınıflandırılan arazi yüzeyinin elde edilmesine kadar olan tüm işlem 15 dakika içerisinde tamamlanırken, tüm bitki örtüsü tamamen otomatik olarak sınıflandırılmıştır ki bu fotogrametri teknolojisi için ulaşılamaz bir parametredir.

Son aşamada GCP'leri yükledik ve konumlarını 3D modele göre kontrol ettik. Doğruluk 2-4 cm XYZ idi.

Sonuçlar
TOPODRONE LiDAR 100 Lite ekipmanı uygun bir fiyata sahiptir, güçlü bilgi işlem kaynakları gerektirmez, yüksek bitki örtüsü ile kaplı arazide fotogrametri fırsatları için yüksek doğruluk ve ulaşılmazlığın yanı sıra, "operasyonel izleme" ibaresini aldığında benzeri görülmemiş veri işleme hızı sağlar gerçek anlamı - uçuştan birkaç dakika sonra sonuç alabilirsiniz.

Geoeye Fotogrametri Firması olarak; insanlı ve insansız hava araçlarıyla çekilen hava fotoğraflarından isteğe özel 1/1000 lik, 1/2000 lik, 1/5000 lik fotogrametrik halihazır haritalar üretmekteyiz. Aynı zamanda dron teknolojisinin kullanılamadığı sınır bölgeleri, savaş alanları gibi riskli bölge haritalarını güncel olarak 30 cm GSD stereo uydu fotoğralarından yapmaktayız.  Uydu fotogrametrisinde minumum 25 km 2 alanda sipariş alınmaktadır. daha düşük alanlar için fiyat verilememektedir.

GeoEye Fotogrametri Hizmetleri

Uydu fotogrametrisinde YKN noktalarını araziye uyguladıktan sonra en geç bir hafta içinde stereo fotoğrafların çekimini gerçekleştirip, Sayısal true ortofoto ve SYM, ve halihazır haritaları belirlenen zaman içinde teslim etmekteyiz. 1000 hektar ve üzerindeki paftalarda insanlı hava araçları, 1000 hektar ve altı alanlar için İHA larımız ile projelerinizi yapmaktayız. Projelerimizde Endüstriyel metrik kameraralar kullanılmaktadır.  Siyah Beyaz Arşiv fotolar ile 50 yıl öncesine gidip, istenilen bölge ile ilgili çalışmaları stereo çizim yaparak projenin teslimini sağlamaktayız. 

GeoEye Fotogrametri firması olarak Neler Yapmaktayız?
İnsanlı ve İnsansız Hava Araçlarından Çekilen Fotoğraflardan
Fotogrametrik Nirengi ölçümü ve blok dengelemesi
Streo Hava fotoğraflarından her ölçekte Sayısal Harita üretimi
DTM-DEM (Sayısal Yükseklik Modeli) üretimi
Ortofoto harita üretimi
Fotomozaik görüntüleri üretimi
Uydu görüntülerinden faydalanarak Sayısal Harita üretimi
Uydu görüntülerinden Ortofoto, Ortomozaik ve TrueOrtho üretimi
Uydu görüntüleri yardımıyla sayısal görüntü işleme, görüntü zenginleştirme ve sınıflandırma uygulamaları
Stereo Uydu görüntüleri yada Hava Fotoğraflarından DEM üretimi ve Editi

Halihazır harita uygun fiyat ve hızlı iş bitirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Beytullah Yılmaz ( 0 544 608 84 80 )

Fotogrametrik Nirengi Dengelemesi , True Ortofoto Üretimi, Fotogrametrik Halihazır Harita Üretimi,  Fotogrametrik Stereo Kıymetlendirme örneklerimiz.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yaz