Zorlu süreçten geçen Kilis zeytinyağı coğrafi işaret aldı

Zorlu süreçten geçen Kilis zeytinyağı coğrafi işaret aldı
Kilis zeytinyağının coğrafi işareti alındı
Zorlu süreçten geçen Kilis zeytinyağı coğrafi işaret aldı

Kilis Valiliği koordinesinde İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle kente gelen gastronomi profesyonellerinden oluşan heyet, Kilis mutfağını keşfetti.

haber arası detay

Kilis gastronomi profesyonellerini ağırladı. İki günlük program boyunca Kilis mutfağını keşfeden heyet, daha sonra İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği'ni ziyaret etti. Heyet, burada soğuk sıkım zeytinyağını ve Kocabeyli Karaçavuş Süngütepe ve Saatli Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde çalışan kadınların yaptığı yöresel yemeklerin tadına baktı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Kilis’te Türkiye'deki önemli gastronomi profesyonellerini ağırladıklarını belirtti. Kilis'in gastronomi turizmi noktasındaki mevcut çalışmaları yerinde görmek için heyeti ağırladıklarını anlatan Akyılmaz, "Misafirlerimizin geliş amacı Kilis'imizin gastronomi turizmi noktasındaki mevcut çalışmaları yerinde görmek, bize öneri sunmak ve bölgemizin gastronomi turizmini tanımak açısından hazır bulunuyorlar. Programımız konusunda özellikle Kilis'imizin en önemli tarımsa değerlerinden birisi olan Kilis yağlık zeytinini ve zeytinyağını misafirlerimize tattırdık. Kilis zeytini 4 bin yıllık bir geçmişe sahip. Biz de kalkınma ajansı olarak Kilis’te hem zeytinyağının arttırılması, markalaşması, pazarlanması ve ihraç edilmesi noktasında önemli çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Yapılan çalışmalar sonucunda Kilis zeytinyağının 12 madalya aldığını dile getiren Akyılmaz, şunları kaydetti: "Kilis zeytinyağının coğrafi işareti alındı. Tanıtım için çok önemli aşamalar aşılmış durumda. Ayrıca Kilis, Hatay ve Gaziantep arasında yer alması sebebiyle gastronomi açısından önemli bir destinasyon merkezi. Sahip olduğu zengin yemek çeşitleriyle ve yemeklerine lezzet katan coğrafi işaretli zeytinyağıyla bugün gastronomi turizminde marka şehir olabilecek illerin başında geliyor."

Akyılmaz, gastronomi yazarları, bu alanda yatırım yapan ünlü iş insanları, şefler ve gastronomi okullarının yöneticilerinden oluşan heyeti 2 gün Kilis'te ağırlayarak buranın ulusal ve uluslararası bilinirliliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Etkinlik kapsamında Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde ayrıca “Topraktan Sofraya Kilis Gastronomi Turizmi” paneli gerçekleştirildi.

Programa, Kilis Valisi Recep Soytürk, Belediye Başkanı Servet Ramazan, şef Yunus Emre Akkor, şef Eyüp Kemal Sevinç, gastronomi yazarı ve iletişim uzmanı Zeynep Kakınç ile ağırlama ve konaklama yönetim ve yatırım danışmanı Osman Rıfat Serim, gastronomi turizmi geliştirme ve uygulama uzmanı Ferah Güneri Bircan ve diğer ilgililer eşlik etti.

 

Yorum Yaz