Çanakkale-Balıkesir Planlama Bölgesi Turizm Faliyetleri

Çanakkale - Balıkesir Planlama Bölgesi 1/100.000 Çevre Düzeni Planı ve 2040 Projeksiyonuna yön verecek Turizm yapılaşma planları ve plan notları şöyledir; 

 

Planlama Bölgesi içerisindeki alternatif turizm (agro turizm, eko turizm, dağ turizmi, kıyı turizmi, vb.) olanaklarının ve mevcut yapı ile entegrasyonlu olarak değerlendirmeye olanak sağlayarak Planlama Bölgesi için turizm süresinin uzatılması ve bu sektöre ilişkin kalıcı istihdam alanlarının oluşturulması. Kırsal, sektörel üretimin yerel ölçekten çıkarılarak bölgesel ölçeğe taşınması için organize yapının oluşturulmasıdır.

Bu doğrultuda Balıkesir - Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın amacı, 2040 yılı hedef alınarak, Balıkesir ve Çanakkale İl sınırları içinde; koruma - kullanma dengesinin kurulması, koruma öncelikli alanları tehdit eder nitelikte kentleşme ve sanayileşmenin önlenerek kentsel ve kırsal gelişmelerin sağlıklı bir şekilde yönlendirilerek kontrol altına alınması, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önlenmesi, hassas alanların (kıyılar, ormanlar, içme ve kullanma suyu havzaları, doğal, kültürel ve tarihsel değerler, milli parklar, tabiat parkları vb.) korunması, ülke ve hedefler doğrultusunda bölgenin sahip olduğu yerel potansiyel ve kaynakların değerlendirilmesi, ekolojik dengeyi olumsuz etkileyecek yaklaşımların engellenmesi, doğal ve çevresel değerlerin korunmasını sağlayacak yatırımları ve gelişmenin elde edilen veriler doğrultusunda eşik sentezine uygun olarak doğru alanlara yönlendirecek şekilde gelişmenin yönlendirilmesi ile mevcut kullanımların bu plan strateji ve politikalarına uygun gelişimini sağlamaktır.

TURİZM SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK SENARYOLAR  Turizm yatırımlarının öncelikli olarak mevcut tesis alanlarında niteliğin artırılması yönünde geliştirilmesi.  İkincil konut alanlarının Turizmi destekler niteliğinin geliştirilmesi ve bu alanlarda uygulama görmüş alanlarının çeşitli politikalarla turizme veya kentsel alana dönüştürülmesi.  Turizm sektörüne yönelik alternatif turizm (eko, agro, doğa vb.) anlayışının geliştirilmesi  Doğal, Kültürel ve Tarihi kimliği olan alanlarda Kültür ve Eko Turizme dayalı günübirlik veya geçici kullanımların desteklenmesi.  Turizmin geliştirilmesine bağlı ticari faaliyetlerin geliştirilmesi çeşitlendirilmesi.  Turizm çeşidi ve niteliği ölçütünde turizm gelişim akslarının belirlenmesi.

TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ (2023) VE EYLEM PLANI (2007-2013) Bu strateji planı kapsamında geliştirilen stratejileri sıralayacak olursak; Planlama, Yatırım, Örgütlenme, İç Turizm, Araştırma ve Geliştirme, Ulaşım ve Altyapının Güçlendirilmesi, Tanıtım ve Pazarlama, Eğitim, Hizmet Kalitesi, Kentsel Ölçekte Markalaşma, Turizmin Çeşitlendirilmesi, Mevcut Turizm Alanlarının Rehabilitasyonu, Turizm Gelişim Bölgelerinin Belirlenmesi, Turizm Kentleri ve Eko Turizm Bölgeleri şeklindedir. Bu kapsamında Planlama Bölgesinin içerisinde yer aldığı stratejiler kapsamında; Planlama Bölgesi Güney Marmara Termal Turizm Master Planı ile Gönen-Ekşidere, Bigadiç-Hisarköy, ManyasKızık, Susurluk-Kepekler, Sındırgı-Hisaralan, Çan-Etili, Şifa (Ilıca), Yenice-Hıdırlar, Ayvacık-Tuzla, EzineKestanbol ve Biga-Kırkgeçit termal turizm merkezleri olarak belirlenmiştir. Planlama Bölgesi için öngörülen diğer turizm faaliyetleri ise aşağıdaki gibidir; Eko Turizmi Odakları: Ayvacık’ın güneydoğusu ve kuzeybatısı, Bandırma-Edremit arasındaki Çevre Düzeni Planı ile önerilen karayolu etrafındaki uygun alanlar, Balıkesir-Marmara Güneyi Adalar Kültür Tabiat Koruma Gelişim Bölgesi Planı’nda belirlenen Eko Turizm Alanları, Doğa Turizmi Odakları: Kaz Dağları Milli Parkı, Kuş Cenneti Milli Parkı, Alaçam Dağları, Saroz Körfezi, Bozcaada ve Kapıdağ Yarımadası Kültür Turizmi Odakları: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Troya Tarihi Milli Parkı, Asos, Alexandreia-Troias, Hisarlık, Gülpınar, Daskyleion, Antandros ve Kyzikos antik kentleri Kıyı Turizmi Odakları: Edremit Körfezi, Ayvalık Sarımsaklı Plajları, Akçay, Altınoluk, Ören ve Erdek sahilleri, Avşa Adası, Marmara Adası, Gökçeada ve Bozcaada şeklindedir. Çanakkale ve Balıkesir illerini içine alan “Troya Kuzey Ege Kültür ve Termal Turizm Gelişim Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarına göre Eko Turizm ve diğer turizm falliyetleri Plan açıklama Raporu şöyledir.

Bölgesi” nin Sağlık ve Termal Turizm ve Kırsal Turizm çerçevesinde geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ülkemizdeki pek az termal merkezde bulunan kıyı alanında termal su potansiyeli, “Troya Kuzey Ege Turizm Gelişim Bölgesi”nde bulunmaktadır. Bu kaynaklardan da faydalanarak bölgenin en önemli doğal potansiyeli olarak ele alınabilecek mitolojideki ilk güzellik yarışmasının yapıldığı “Kaz Dağları”nın klimatik özelliği ve pek çok endemik türün yer aldığı flora-fauna özelliği de esas alınarak,  termal ve kıyı potansiyeli ile bütünleştirilerek bölgede düşük yoğunlukta yüksek nitelikli turizm gelişiminin oluşturulması hedeflenmektedir.

EKO-TURİZM ALANLARI Planlama Bölgesi’nde eko turizm alanları, alternatif turizmin desteklenmesi açısından önemlidir. Planlama Bölgesi içerisinde yer alan bu kapsamda değerlendirilen başlıca Eko-Turizm Alanları; Yiğitler, Poyrazlı kuzeyi, Balıklı, Harmanlı, Tuzla, Fazlıca, Yarış, Cambaz, Araovacık, Sebepli, Ocaklar, Narlı ve Ballıpınar’dır.

SAĞLIK TURİZMİ ALANLARI Planlama Bölgesi sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. “Güney Marmara Termal Turizm Master Planı” ile Gönen-Ekşidere, Bigadiç-Hisarköy, ManyasKızık, Susurluk-Kepekler, Sındırgı-Hisaralan, Çan-Etili, Şifa (Ilıca), Yenice-Hıdırlar, Ayvacık-Tuzla, EzineKestanbol ve Biga-Kırkgeçit termal turizm merkezleri olarak belirlenmiştir. Bu merkezlerde termal turizm tesisleri bulunmaktadır. Planlama Bölgesi içerisinde yer alan bu kapsamda değerlendirilen başlıca Sağlık Turizm Alanları; Pamukçu, Gönen-Dağ, Edremit-Güre, Balya-Ilıca, Bigadiç-Hisarköy, Sındırgı-Hisaralan, SındırgıEmendere, Susurluk-Kepekler, Susurluk-Yıldız, Manyas-Kızıkköy, Burhaniye-Pelitköy-Zeytinpınar ve Gömeç’te bulunmaktadır.

Planlama Bölgesi içerisindeki alternatif turizm (agro turizm, eko turizm, dağ turizmi, kıyı turizmi, vb.) olanaklarının ve mevcut yapı ile entegrasyonlu olarak değerlendirmeye olanak sağlayarak Planlama Bölgesi için turizm süresinin uzatılması ve bu sektöre ilişkin kalıcı istihdam alanlarının oluşturulması. Kırsal, sektörel üretimin yerel ölçekten çıkarılarak bölgesel ölçeğe taşınması için organize yapının oluşturulmasıdır.

EKOTURİZM PROJELERİNİZ İÇİN BİZİMLE İLEŞİME GEÇİP BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.

EKOTURİZM DESTEK İÇİN; Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80

Tüm Ekoturizm Haberlerini okumak ve Tüm Türkiye nerelerde ekoturizm projesi yapılabilir öğrenmek için bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz. Link; ekoturizm imarı nasıl alınır?

HANGİ HİZMETLERİ VERMEKTEYİZ.

1. İnsanlı ve İnsansız Hava araçları ile her ölçekte halihazır harita yapımı

2. Meşcere Haritaları Yapımı

3. True Ortofoto Harita Yapımı

4. Ekoturizm İmar Planları Hazırlama

5. Üst Ölçek Plan Değişikliklerinin Yapılması

6. Tarım Arazileri Amaç Dışı Kullanım Onaylarının Alınması

7. Koruma Amaçlı İmar Planlarının Hazırlanması ve Onaylanması

 

Yorum Yaz