Ege Ekonomik Forumu geleceğe ışık tuttu

Ege Ekonomik Forumu geleceğe ışık tuttu
Ege Ekonomik Forumu geleceğe ışık tuttu

İzmir’de 7-9 Aralık tarihleri arasında Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil Grup işbirliği ile bu yıl 6’ncısı düzenlenen Ege Ekonomik Forumu “Geleceğin Sinyalleri” teması ile Türkiye ve dünyanın geleceğine ışık tuttu. Alanında en yetkin uzmanların katıldığı oturumlarda Değişen Dünya Dengeleri, Kalkınma Politikaları, Sanayileşme Hamlesi, Yeni Nesil Tarım, Yeşil Dönüşüm, dijitalleşme gibi hepimizi ilgilendiren konular gündeme getirilirken, daha yaşanabilir bir gelecek için atılması gereken adımlar da ortaya kondu.

haber arası detay

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı öncesinde de Ege Ekonomik Forumu geçmiş 99 yılı masaya yatırırken, sürdürülebilir ekonomik toparlanma ve kapsayıcı büyüme için odaklanılması gereken hedefleri ve bugüne kadar 5 kez düzenlenen İzmir İktisat Kongreleri’nde çıkan sonuçların ve alınan kararların Türkiye’nin geleceğini nasıl şekillendireceği konusu da irdelendi.

İktisat ile başladı tarım ile sona erdi

İktisat Meydanı ile açılan Forum kapsamında bu yıl birbirinde farklı alanların değerlendirildiği 6 oturum gerçekleştirildiğini ve konuk konuşmacıların da katkıları ile değerli bir çalışmanın ortaya çıktığını belirten EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, Geleceğin Sinyalleri teması ile gelecekte bizleri nelerin beklediği konusunda da bir beyin fırtınası yaşadıklarını söyledi.  Foruma destek veren, konuşmaları ile ufuklarını açan herkese teşekkür ettiğini belirten Susam, Özel sektör, üniversiteler, kamu ve yerel yönetim temsilcilerini Forum ile bir araya getirdiklerini ve farklı pencerelerden geleceği analiz etme imkanı bulduklarını kaydetti. Susam, EGEV’in 6 yıldır Ege Ekonomik Forumu meslek odaları, sivil toplum örgütleri ile birlikte tasarlayıp hayata geçirdiğine işaret ederek, merkezi ve yerel yönetimlerin destekleri ile Forumu uluslar arası bir kongreye dönüştürmeyi de hedeflerine aldıklarını vurguladı.

Gelecek vizyonuna katkı sağlandı

Bu yıl Forumu İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde İktisat Meydanı ile açtıklarını ve Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yılında İzmir’de gerçekleştirilecek İktisat Kongresi ekseninde Türkiye ekonomisinin dünü, bugünü ve yarınını değerlendirdiklerini anlatan Susam, “Alanında uzman konuşmacılarımız kendi perspektiflerinden Türkiye ekonomisinin geleceğinin nasıl olması gerektiğini ortaya koydular. Sonraki 2 gün devam eden oturumlarda ve oturum öncesi yapılan açılış konuşmalarında da özel sektör temsilcileri, akademisyenler, Merkezi ve yerel yöneticiler görüşlerini paylaştı. Ticaret Bakanımız Dr. Mehmet Muş online olarak katıldığı Forum’da uzak ülkelere Türkiye ihracatını 4 katına kadar çıkarma stratejisini anlattı.

“Geleceğin inşasında İzmir bir rol üstlenmek mecburiyetinde”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer de büyük destek verdiği Forum’da İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Geçmişin Türkiye’sinin inşasında önemli bir rol üstlenen İzmir’in, geleceğin inşasında da büyük bir sorumluluğu olduğuna dikkat çekerek, “İzmir kuruluşun ve kurtuluşun şehri olarak geleceğin inşasında da bir rol üstlenmek mecburiyetinde. Bunu İzmir’den başka bir hiçbir şehirden bekleyemezsin” sözleriyle İzmir’in önemini ortaya koydu. Yine Sanayi 4.0 dan sonra Sanayi 5.0 ile yeni bir teknoloji çağına girdiğimiz ifade edildi. Eğitim 4.0 geçmeden Sanayi 5.0’a atlamanın da mümkün olmadığı vurgulandı. Robot teknolojisinin bir yerden tutulması halinde dünyadaki trendin yakalanabileceği anlatıldı. Üreticinin DNA’sının değiştirilmesi ile üretiminde DNA’sının değişeceği konuşuldu. Üretimde, tedarikte, ve değer zincirlerinde köklü değişimlerin olduğu ve bu değişime ayak uydurmak zorunda olduğumuz vurgulandı. Yeşil dönüşüm kavramı masaya yatırılırken, bu dönüşümün sağlayacağı avantajlar ve sorunlara dikkat çekildi. Gelecekte su, toprak ve gıda kavramının daha ön plana çıkacağı ve tarımın hepimizin kafa yorması gereken bir alan olduğu vurgulandı. Kısacası geleceğimizi konuştuk. Forumun sonuçlarının herkes için fayda sağlayacağından hiç şüphem yok” dedi.

İyi planlama, doğru strateji, belirleyici rol

Forum’da ayrıca Türkiye’nin bugün yaşadığı yapısal sorunlara rağmen, yüksek kapasitesiyle, üretim kalitesiyle, dünyanın önde gelen markalarıyla uzun yıllar çalışmanın tecrübesiyle, lojistik olarak yakın konumuyla dünyanın en kilit tedarikçi ülkelerinden biri olduğunun öne çıktığını ifade eden Susam, şöyle konuştu: “2023’e giriyoruz, İktisat Kongresi’nin 100’üncü yılını kutlayacağız. Kent, yüzüncü yıla girerken yüzüncü yılda yaşanan olayları doyasıya ve içtenlikle kutlamaya çalışıyor. İzmir ve Ege Bölgesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin lokomotifi, lider kenti bölgesidir. Forum bir kez daha bunu da bize göstermiş oldu. Önceliklerimizi iyi belirleyerek, iyi bir planlama yaparak ve stratejimizi doğru belirleyerek, geleceğin dünyasında belirleyici bir role sahip olmamamız için hiçbir neden yok.”
 

Yorum Yaz