EMD İzmir’de üçüncü Demircan dönemi

Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi'nin 7’inci olağan genel kurulu yapıldı. Mevcut Başkan Murat Demircan'ın oluşturduğu tek liste ile seçime gidildi. Seçimde güven tazeleyen Demircan'ın listesi 75 üyenin oyunu aldı

HABER MERKEZLERİ İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Uluslararası Basın Merkezi’nde yapılan genel kurula, 165 üyenin 77'si katıldı. Mevcut Başkan Murat Demircan'ın üçüncü kez aday olduğu genel kurula İGC Başkanı Dilek Gappi, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Genel Başkanı Turgay Türker, EMD İzmir Şubesinin önceki dönem başkanları Macit Sefiloğlu, Cemal Tükel, Sedat Alp ve Hicran Özdamar Yalçınkaya ile üyeleri katıldı. 

‘Birlikte Güçlüyüz’ vurgusunun yapıldığı genel kurulda konuşma yapan Murat Demircan, yeni dönemde ülkemizde meydana gelen ve on binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği yüz binlercesinin evsiz kaldığı depremlerde bölgedeki yerel basının yaşaması için başlattıkları Yerel Basın Yaşasın kampanyasına dikkati çekerek, "EMD İzmir Şubesi öncülüğünde, İzmir merkezli 9 günlük gazetemizin destekleriyle ‘Yerel Basın Yaşasın!’ isimli özel bir gazete çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu özel gazeteye firmalardan, kurumlardan, belediyelerden önemli destekler aldık. Ayrıca, yaşanan dönüşüm sürecinde bizlerin, dijitalleşen dünyaya adapte olarak mesleğimizin devamı adına sürdürülebilir projelere yoğunlaşmamız gerekiyor. Umudumuzu kaybetmeden, enseyi karartmadan dünyadaki değişimi doğru okuyarak, mesleğimizi gelişim ve değişimle uyumlu bir şekilde yapmaya devam etmek zorundayız" dedi.

EMD İZMİR’İN 3 YILLIK ÖZETİ

EMD İzmir Şubesi’nin 2020-23 döneminde 3 yıllık faaliyetleri anlatan Demircan, “Basın meslek örgütleri içinde saygın bir yeri olan Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi’nde 3 yıllık görev süremiz bugün sona eriyor. Yeni bir dönemin kapıları aralanırken, yönetim kurulu olarak 2020-23 arası sürdürdüğümüz yolculuğumuz ile ilgili kısa değerlendirmelerde bulunmak istiyorum. Bu yıl 33 yaşına giren derneğimizde Yönetim görevine 15 Şubat 2020 tarihinde gelmiştik. Göreve geldikten sonra 1 ay bile geçmeden pandemi ortaya çıktı. Pandemi ortamında pandeminin izin verdiği ölçüde çalışmalarımızı sürdürdük. Pandemi döneminde dijitalleşmenin nimetlerini ilk kullanan meslek örgütlerinden biri olduk. Online basın toplantılarıyla haber kaynağı ve haberci üyelerimiz arasında bir köprü görevi üstlendik. 20’den fazla basın toplantısı yaparken, EMD Medya Okulu’nun eğitimlerini online olarak verdik. Kendi aramızdaki toplantıları da dijital ortamda sürdürdük. Sanal ortam hiçbir zaman fiziki birlikteliklerin tadını vermese de çalışmalarımızı sürdürdük. Öyle ki, anma programlarımızı, deneyim paylaşım toplantılarımızı, İzmir ekonomi basını için bir okul niteliğindeki Ticaret Gazetesi’nin kuruluş yıldönümü kutlamalarını sanal ortamda gerçekleştirdik. Pandeminin ilk dönemlerinde maskeye erişimin mümkün olmadığı dönemde; maske, siperlik, kolonya, dezenfektandan oluşan hijyen kitlerini üç farklı dönemde üyelerimize ve gazeteci meslektaşlarımıza ulaştırdık. Bu dönem sadece İzmirli meslektaşlarımıza değil, İstanbullu meslektaşlarımıza da maske temini konusunda yardımcı olduk. Hijyen kitlerinin dağıtımı bizleri en çok mutlu eden çalışmalarımızdan biri oldu. Sanal ortamda düzenlediğimiz online basın toplantıları ekonomi ile ilgili STK’larla var olan bağlarımızı güçlendirdi. Sizlerle paylaştığımız faaliyet raporumuzda da göreceğiniz gibi 3 yıllık dönemde 50’den fazla önemli etkinlik gerçekleştirdik. Üyelerimiz arasındaki bağların güçlenmesi öncelik verdiğimiz başlıklardan biri oldu. Üyelerimizin aileleriyle katılabildikleri 2 tanesi konaklamalı çok sayıda buluşma organize ettik. Özetle, 3 yıllık dönemi 2 yılı pandemi şartlarında geçse de verimli geçirdiğimize inanıyor ve takdirinize bırakıyoruz” dedi. 

DEMİRCAN YENİ DÖNEM YOL HARİTASINI PAYLAŞTI Yeni dönemiyle ilgili yönetim kurlu olarak yol haritasını paylaşan Demircan, “Bugün binlerce gazetecinin işsiz olduğu, basın özgürlüğü liginde 180 ülke arasında 153.sırada yer alan Türkiye’de son derece zorlu bir süreç yaşıyoruz. EMD İzmir Şubesi’nde 165 üyemizin yarıdan daha azı gazetecilik mesleğini sürdürebiliyor. 40 civarı üyemiz kurumsal iletişim sektöründe çalışırken, 65 üyemiz başka meslek kollarında çalışmak durumunda ya da işsiz. Yaşanan dönüşüm sürecinde bizlerin, dijitalleşen dünyaya adapte olarak mesleğimizin devamı adına sürdürülebilir projelere yoğunlaşmamız gerekiyor. Umudumuzu kaybetmeden, enseyi karartmadan dünyadaki değişimi doğru okuyarak, mesleğimizi gelişim ve değişimle uyumlu bir şekilde yapmaya devam etmek zorundayız. Önümüzdeki dönem eğitim bu nedenle önem vereceğimiz başlıklardan birisi olacak. Gelişim ve değişime inanan bir ekibiz. ‘Birlikte Güçlüyüz’ mottosuyla hareket edeceğiz. Daha çoğulcu bir yönetim hedefliyoruz. Geçen dönem Yönetim ve Denetim Kurulu 10 kişilik bir ekip olmuştuk. 2023-26 döneminde Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu yedek listelerindeki arkadaşlarımızla 20 kişilik bir ekiple toplantılarımızı yapmayı hedefliyoruz. Üyelerimizle daha sık bir araya gelmek istiyoruz. Deprem ile ilgili projeler en azından 1 yıl öncelikli başlığımız olacak. Şu anda ‘Yerel Basın Yaşasın!’ isimli bir kampanya yürütüyoruz. Burada bir yandan meslektaşlarımızdan ve kurumlardan bilgisayar, laptop, tablet, fotoğraf makinesi, kamera vb. ekipman desteklerini toplarken, bir yandan da deprem bölgesindeki meslektaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için EMD İzmir Şubesi’ne bağışları kabul ediyoruz. EMD İzmir Şubesi öncülüğünde, İzmir merkezli 9 günlük gazetemizin destekleriyle ‘Yerel Basın Yaşasın!’ isimli özel bir gazete çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu özel gazeteye firmalardan, kurumlardan, belediyelerden önemli destekler aldık. Değerli Arkadaşlarım, geçen dönem EMD Genel Merkezimizin, EMD Medya Okulu isimli bir AB Projesi vardı. En başarılı ayağını EMD İzmir Şubesi olarak gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. EMD Medya Okulu’ndan aldığımız güçle ‘Ekonomi Haberciliği Atölyesi’ açmak istiyoruz. Genç EMD; Sürdürülebilirlik esaslı projeler, EMD üyeleriyle İzmir kanaat önderleriyle arasında iletişimi güçlendirecek Fikir Kulübü, Sektör Buluşmaları, Hobi Kulübü, Mesleki Eğitim başlıkları 3 yıllık ev ödevimiz ana başlıkları olacak. EMD İzmir Şubesi’nin 2020-23 dönemi Yönetim Kurulu’nca EMD İzmir Şubesi’nin Geçmiş dönem başkanlarından Hicran Özdamar Yalçınkaya’nın başlattığı ve halihazırda devam eden İzmir Ekonomi Gazeteciliği’nin Tarihi isimli kitabın tamamlanması da ana hedeflerimizden biri olacak” dedi. 

7’İNCİ GENEL KURUL’UN 7’İNCİ BAŞKANI DEMİRCAN Konuşmasının sonunda Demircan, “Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi’nde benden önce 6 meslektaşımız başkanlık yapmışlar. Ben 7. Başkanım. Bugün 7. Genel Kurulumuzu yapıyoruz. Türkiye mozaiği 7 coğrafi bölgeyle temsil ediliyor. Yönetim Kurulumuz 7 kişi, Dünyanın 7 harikası çok önemli. Biz de 7 sayısında bir keramet vardır düşüncesiyle, EMD İzmir Şubesi üyeleri arasında 7 harika meslektaşımızdan oluşan bir Onur Kurulu kurguladık” değerlendirmesinde bulundu. 

EMD, TÜRK BASINININ SAYGINLIĞINI TEMSİL EDİYOR Türk basınının içinde bulunduğu durumu anlatan ve EMD’nin yaptığı çalışmaları takdir ettiğini ifade eden İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Gappi ise genel kurulda yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türk basınının yaşadığı sıkıntıları biliyoruz ve İzmir basını olarak bizler bundan katmerli olarak etkileniyoruz. Hepimiz içindeyiz. Ama çözüm yolları mesele. Yani biz bu işi nasıl çözeceğiz? Türk basını ve özellikle de İzmir basınına Hasan Tahsin’in mirasını taşıyan İzmir basını olarak artık bazı şeyleri değiştirelim, mesleğin ne kadar yıprandığını çok yakın tanıkları olan bizler; bu gidişata artık ‘Dur’ deme zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bu nedenle öyle ya da böyle bir sistemin gelmesi gerekiyor. Bu sistemde belki bugün biraz daha ucundan çözümler üretebilir ama yarın farklı çözümler üretilecek. Gerçekten de bu mesleği hakkıyla yapanların önünü açacağız. İşte bu önünü açma konusunda ben EMD İzmir Şubesi’nde aktif görev alan tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. Çünkü her şeyden önce Türk basınının saygınlığını temsil ettiler. Bunun için sadece işi bilmek ve vizyon sahibi olmak yetmiyor. İki şey daha gerekiyor; birincisi dinamik olmak, ikincisi çalışkan olmak… Eğer iyi çalışmıyorsanız, çok iyi planlama yapmıyorsanız sıkıntı başlar. Zira bizim sektörün özü dinamizme dayanır. Dinamik değilseniz, nabzı iyi tutamıyorsanız sizin yerinize başkaları nabız tutar ve sektör küçülür küçülür bugünlere gelir. Ancak EMD’deki arkadaşlarımın verdiği katkılarla artık son zamanlarda bu gidişatın değiştiğini-değişmeye başladığını görüyorum. Umarım çok daha olumlu yönde çok şey değişir… Bu mesleğe hakları geçmiş, gece gündüz çalışmış, hakikatleri ayakta tutmak için çok çabalamış, kaç para kazanacağını hiç düşünmemiş ama bu sektör nereye gelecek diye çok düşünmüş olanların sorumlulukları ve vebalinin üzerimizde diye düşünüyorum.”

EMD’YE HER YERDE BÜYÜK BİR SAYGINLIK VAR EMD Genel Başkanı Turgay Türker da EMD’ye Türkiye’nin dört bir yanında duyulan saygınlığa dikkati çekerek, “Gazetecilikte emekli olunmaz ama kıdemin en son noktasına çıkıldığında bilgilerini, tecrübelerini aktaracak, onu paylaşacak genç nesilleri hesaplar. Bizden önce derneği kuran büyüklerimiz belki de bugünleri görmüşler. Zamanın nereye evrileceğini hissetmişler. Demişler ki; ‘Bizim kurallarımız var.’ Meslekte etik kural varsa bu işin daha doğru yapılması gerekir. Ankara’da mesleğimizin büyükleri ve kurucularıyla ara ara istişare toplantıları yapıyoruz.  Görüş alış-verişinde bulunuyoruz. ‘Yanlışımız var mı?’ diye soruyoruz. Sonuçta biz de insanız ve yanlış yapmak hakkımız var ama en azından uyarılırsak veya o noktada bir dikkat çekilirse ona göre kendimize güncelleme atıyoruz. EMD üyeleriyle ilgili şunu özellikle ifade etmek isterim ki; her yerde büyük bir heyecanları var. Gerçekten burada da bu heyecanı görüyorum. Hem yazılı kurallara hem de yazılı olmayan kurallara hep birlikte riayet ediyoruz. Ve EMD’nin belki de her kesimden, beraber olduğu medya kuruluşlarındaki dayanışma gruplarında saygınlığının artarak devam ettiğine tanıklık ediyoruz. Bu da beni-bizi mutlu ediyor. Sonuçta biz bir görev alıyoruz ve zamanla bu görevleri başka arkadaşlarımıza devrediyoruz. Devrettiğimiz her görevde sizin süreç içinde eser bıraktığınız her şey bir sonrakinin daha da fazla ileriye taşıması için de bir ışık oluyor. Dolayısıyla EMD olarak sadece İzmir’de değil Ankara’da, Anadolu’da, İstanbul’da ve farklı kesimlerde karşılaştığımız ve bize duyulan saygının, bizimle yapılan temas, yapılan girişimler, üye olmak için duyulan arzu ve istekler bizi oldukça memnun etmektedir” dedi.  İZMİR’İN ÇALIŞMALARI ANKARA’YA İNANILMAZ YANSIYOR Konuşmasının devamında Türker, “Bugün burada sayın EMD İzmir Şubesi Başkanımın, arkadaşlarının yeni yönetime giren arkadaşlarımızın mutlaka aynı heyecanla yapacakları çalışmalarla Ankara’ya inanılmaz yansıyor. Biz de bundan keyif alıyoruz. Biz de buna daha fazla nasıl katkı sağlayabiliriz? Diye kendi aramızda her daim görüşüyor, konuşuyoruz” diye konuştu.  YÖNETİMDE KAN DEĞİŞİKLİĞİ Konuşmaların ardından oy verme işlemine geçildi. Oylama sonucu EMD İzmir Şubesinin yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Murat Demircan (Ege İhracatçı Birlikleri Basın Müşaviri) Kadir Kemaloğlu (Ege Bölgesi Sanayi Odası Basın Müşaviri) Mete Tamer Omur (Hürriyet Gazetesi Ekonomi Editörü) Nihal Özken (İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. Kurumsal İletişim Danışmanı) Seda Gök (Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdür) Duygu Göksu (Nasıl Bir Ekonomi Muhabiri) Nurettin Baki (İLKSES Gazetesi Ekonomi Muhabiri) EMD İzmir Şubesi Denetim Kurulu’nda, ESBAŞ Kurumsal İletişim Direktörü Halime Büyükyüksel, 9 Eylül Gazetesi Ekonomi Editörü Murat Ervin ve Dokuz Eylül Gazetesi Efes MYO Öğretim Görevlisi Kutay Gürocak görev yapacaklar.

Yorum Yaz