En ucuz drone haritalama yöntemi nelerdir?

Drone haritalama en ucuz yöntem hangisidir? ; Harita Mühendisleri için drone ile havadan haritalama bir ihtiyaçtır. En küçük işlerde bile havadan değil yerden ölçümlerde günlerce uğraşmanız gerekmektedir. Aslında her harita bürosu büyük yatırımlar yapmadan , küçük yatırımlar ile fotogrametriye adım atabilir. 

 

Not: Öncelikle hassasiyet için unutulmaması gereken bir şart vardır; Hangi hava aracı ile uçuş yaparsanız yapın, kameranız metrik kamera değil ise doğru bir fotogrametrik proje asla üretemezsiniz. Tarif ettiğim yöntemler kaba taslak projeler içindir.  Şunu asla unutmayınız. Kullandığınız cihaz ister RTK, İster PPK , isterse en gelişmiş İMU sistemine sahip olsun, konumsal doğruluk ile metrik doğruluk arasında orantı asla yoktur. konumsal doğlukta 5 cm hassasiyet verirken , projede size 30 cm hassasiyet verebilir. Fotogrametride iç yöneltme ve dış yönetlme parametlerin bilinmesi gerekir. 

https://www.haritahaber.com/halihazir-harita-ve-ortofotolari-uygun-fiyata-yapiyoruz_314.html

Kaba ölçümler için Fotogrametrik Drone Tavsiyesi 1. İkinci el sitelerinden Phantom 3 pro modeli temiz kullanılmış bir drone almak, sıfırı satılmamakta 2. Agisoft yazılımını satın almak; Agisoft yazılımının fiyatını Türkiye bayileri olan;  Piri Reis Grup Harita, Paksoy Teknik Hizmeler ve Tic. Ltd. Şti, Topcon Konumlandırma Grubu şirketlerinden temin edebilirisiniz. Bu iki meteryala sahip olduktan sonra artık siz de küçük ölçekli işlerinizde fotogrametriyi kullanabilirsiniz.  İlk starter başlangıç paketiniz ile iş yapmaya başladığınızda  ve belirli bir sermayeye ulaştığınızda yine www.haritahaber.com adresine girerek orta ölçekli ve büyük ölçekli işleriniz için ; drone, sabit kanat vtol, multicopter, quad kopter seçebilirsiniz. Bu işlerinizi yaparken satın almış olduğunuz agisoft yazılımı size devamlı lazım olacaktır.

Dron için ücretsiz otonom uçuş yazılımı hangisidir? Phantom3 pro için dji ground station pro yazılımını tablet veya cep telefonuza kurarak nadir ve eğik uçuşlarınızı profesyonel olarak yapabilirsiniz. Gs Pro yazılımı oldukça esnek ve kullanımı çok kolay bir onotom uçuş yazılımıdır. Dji ürünleri nin otonom yazılımıdır. Phomtom3 Pro ile ne kadar büyüklükte ve hangi hassasiyette iş yapma imkanınız vardır. öncelikle şunu unutmayalım, sadece phantom3 pro değil , diğer dronlarda da yüksek hassasiyetli işler yapmanız mümkün değildir. Yüksek hassasiyetli işler yapmanız için metrik kamera kullanan dron ve sabit kanat insansız hava aracına sahip olmanız gerekmektedir.  Phantom 3 pro ile çok büyük alanlarda haritalama yapamazsınız, küçük maden ocakları, hafriyat kübaj hesaplamaları , 100 dönüme kadar küçük alanların her türlü sayısal harita işini yapabilirsiniz. Hassasiyete gelince ; hassas işler aramayacaksınız, doğru ve doğruya yakın bir iş çıkartırsınız. dronla yapılan iş çok fazla hatalı olmadığı sürece yerden ölçümden her zaman bir adım önde olabilir, çünkü teknik ayrıntıları hiçbir zaman kaçırmazsınız.

Konum doğru olması, projenizin hassas olacağı anlamı taşımıyor. Phantom3 Pro RTK ve PPK modüllü bir dron değildir. Zaten Rtk ve Ppk da olması gerekmiyor. fotoğraftaki konum hassasiyeti ile arazi modelindeki hassasiyet çok farklı şeylerdir.  bun şöyle algılayın RTK ve PKK modülü dronlar bir fotoğrafın orta merkezi ile , arazinin örtüştüğü yer cm hassasiyetinde dir, Phantom3  Pro ile çekilen fotolarda 1m konum hassasiyetli fotolar çekersiniz. önemli olan fotoların bir abakus tahtasındaki boncuk dizilimi gibi olmasıdır. her ikisinde de çekilen fotolar abasuk tahtasıdaki boncuk taneleri gibi tek sıra çıkar. bundan sonra ön önemli aşaka YKN noktalarının mantıklı ve düzgün atılması gerekmektedir. YKN ler ile yapılan fotogrametrik nirengi dengelemelerinde , Phantom 3 Pro ile çekilen hava fotoğrafı ve Phantom4 Pro RTK ile çekilen hava fotoğralarının cm hassasiyetinde çok az ve hatta bir değişim olmadığını göreceksiniz. fotogrametrik nirengi dengelemesinde size yardım olacak program Agisoft olacaktır.  Agisoft Metashape, dijital görüntülerin fotogrametrik işlemlerini gerçekleştiren ve 3 boyutlu mekansal veri üreten bağımsız bir yazılım ürünüdür.

Agisoft Yazılımı Özellikleri

Fotogrametrik nirengi dengelemesi                   Yoğun nokta bulutu: oluşturma ve düzenleme                     3B model: oluşturma ve tekstüre etme                     Küresel panorama dikişi                     Balık gözü kamera desteği                     Küresel ve silindirik kamera desteği                     Yoğun nokta bulutu: sınıflandırma                     DEM: coğrafi referanslı DSM / DTM ihracatı                     Georeferenced ortomosaik ihracat                     Ortomosa seamline düzenleme                     İşaretçiler / ölçek çubukları desteği                     Yer kontrol noktaları desteği                     Kodlanmış / kodlanmamış hedefler otomatik algılama                     Multispektral görüntü işleme                     NDVI ve diğer bitki örtüsü endekslerinin hesaplanması                     Hiyerarşik döşenmiş model üretimi                     Dinamik sahneler için 4D modelleme                     Python komut dosyası                     Ağ işleme

Phantom3 Pro ile Agisoft Metashape programında yapılmış ortofoto örneği

İlk çıkışı Agisoft Photoscan olarak bilinin Agisoft Metashape fotogrametri yazılımları arasında kendine has özeliği ile dikkat çekmektedir. Bu yazılım diğer fotogrametri yazılımları arasında bir çok özelliği ile bir birinden ayrılmaktadır. Agisoft CBS uygulamaları, Kültürel Miras, oyun geliştiricileri, görsel efekt elde etme için kullunalılan profesyonel fotogrametri yazılımıdır. Agisoft hem yakın mesafe, hem de hava fotogrametrisi için en uygun yazılımlarından biridir. 

Metashape diğer yazılımların aksine balık gözü kameralar ile çekilmiş fotoğraflardan 3d model oluşturmak ve fotogrametrik halihazır harita üretmek mümkündür. Kameraları otomatik kalibre etme özeliği olan Agisoft çoklu kamera projelerini desteklemektedir. Agisoft ile yogun nokta bulutu ve en doğru sonuçlar elde edersiniz. .las dosyası export ederek sayısal yükseklik modeli  oluşturma , üçgen model oluşturma, eğri geçirme ve daha bir çok özelliği gerçekleştirebilirsiniz. Dijital yükseklik modeli DSM, DTM export edebilirsiniz. Metashape ile proje verilerinden dijital arazi modeli oluşturabilirsiniz. Fotoğrafların exif meta verilerini program otomatik olarak tanımaktadır. WGS84, UTM vb projeksiyonları desteklemektedir. büyük projeler için geotiff, kml, ortofotoları export edebilirsiniz.multispektral kameralardan çekilmiş hava fotoğraflarını programda işleyebilirsiniz.Arkeolojik yapılar, tarihi eserler, binalar, iç mekanlar, insan silueti, heykel vb gibi eserleri 3d model yapabilirsiniz. Özetle Agisoft Metashape tavsiye edilebiliecek en iyi fotogrametri yazılımlarından biridir.

Agisoft PhotoScan Profesyonel Sürümü PhotoScan çok esnek bir araçtır. Öğrenmesi kolaydır ve aynı zamanda ileri düzey bir kullanıcı için büyük olasılıklara sahiptir.

Ana özellikler : esneklik, doğrusal olmama, Python komut dosyası desteği, dağıtılmış işleme.

Avantajlar :

Basit arayüz, temelleri öğrenmek çok kolay. Yeni başlayanlar için iyi kılavuzlar Mükemmel matematiksel işleme modeli. Herhangi bir kamera ile çalışabilir, bilinmeyen modeller bile "anında" parametreleri belirleyebilir. Doğru çekilmemiş görüntülerle ve koordinatsız fotoğraflarla bile çalışır Referans noktalarıyla çalışmak mükemmel bir şekilde gerçekleştirilir. Otomatik işaret algılama işlevi vardır, ölçek cetvelleri için destek Görüntü maskeleri oluşturulabilir Esnek ve doğrusal olmayan işleme. Kullanıcı müdahalesi için birçok yapılandırılabilir seçenek ve fırsat. Bu, çok kötü başlangıç ​​verileriyle bile kabul edilebilir sonuçlar elde etmeyi mümkün kılar İşleme otomasyonu. Dahili bir zamanlayıcı, çeşitli karmaşıklık senaryoları oluşturmanıza olanak tanır. Ek olarak, program harici Python komut dosyalarını destekler ve kendi uzantılarınızı oluşturmanıza olanak tanır. Konsol üzerinden çalışmak mümkündür. Otomatik DTM üretimi mükemmel kalite üretir Yoğun nokta bulutu düzenleme ve sınıflandırma. Standart LiDAR sınıfları kullanılır 3B modeli düzenleyebilirsiniz. Enstrüman seçimi küçük olmasına rağmen çoğu görev için yeterlidir Coğrafi olmayan nesnelerle harika çalışıyor. En karmaşık 3B modelleri oluşturabilirsiniz. Örneğin, baskı veya grafikler için Çok sayıda dosya biçimi desteklenmektedir. Ara sonuçlar, üçüncü taraf yazılımlarla içlerinde bazı görevleri gerçekleştirmek için dışa aktarılabilir ve ardından işlemeye devam etmek için PhotoScan'e aktarılabilir Dağıtılmış işleme desteği (belirli koşullarda) 4D modelleme, yani bir modeli dinamik olarak yeniden yapılandırmak 3B panoramaların montajı Döşeme modeli oluşturma. PhotoMesh Katmanı olarak ve yerel bir formatta Kalite Belgeleri ve Destek Program aktif olarak geliştiriliyor Maliyet, piyasa ortalamasından daha düşük Kararlı operasyon

Dezavantajları :Önceden var olan senaryo yok. Kullanıcının bunları kendi başına oluşturması gerekecek "Gelişmiş" işlevsellikte ustalaşmak zordur Otomatik sahne bölme yoktur. Sahne çok büyükse, onu alt görevlere manuel olarak ayırmak için kapsamı ve kaynakları değerlendirmeniz gerekebilir. Bu, örneğin, yoğun nokta bulutu oluşturmaya başlamanıza ve ardından birkaç saat içinde bir "Bellek yetersiz" hata mesajı görmenize neden olabilir. Ve baştan başlaman gerekecek

Agisoft Metashape ile yapılmış Fotogrametrik dengeleme ve Proje yapım aşamalarını aşağıdaki videodan takip ederek sizde bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kullandığınız drone ve kameraya bağlı olarak, Photoscan / Metashape'deki prosedür farklılık gösterir. Bu nedenle bu talimat, her sensörün / drone'nun işlevine bağlı olarak farklı bölümlere ayrılmıştır. Agisoft manuel iyi yazılmış ve iş akışı aşağıda açıklanan hakkında daha derin bir anlayış vermek edilir.

Kılavuz, bir drone ile çekilen görüntülerden bir orto fotoğrafı ve 3B nokta bulutu nasıl oluşturduğunuzdan geçiyor.

Daha önce Photoscan kullanan Metashape kullanıcılarına not: Bazıları yeni bir gri tema aldıklarını ve tüm simgelerin Photoscan'de bulunan renkli olanlar yerine grimsi olduğunu fark ettiler. Metashape'de temayı Photoscan: Araçlar - Tercihler - Genel'de kullanılan klasik temaya değiştirebilir ve "Tema:" öğesini arayabilirsiniz. Photoscan'de renkli simgelerin kullanılmasını istiyorsanız "klasik" i seçin.

İçerik Fotoğrafları, konumu ve doğruluğu içe aktarın Görüntü kalitesi Fotoğrafları hizalayın Yer kontrol noktaları (GCP) Yoğun nokta bulutu ve orto fotoğrafı Fotoğrafları, konumu ve doğruluğu içe aktarın EXIF etiketinde (örneğin Parrot Sequoia) depolanan konum doğruluğunuz varsa: “Araçlar” -menüsü -> “Tercihler…” -> “Gelişmiş” sekmesine gidin ve “Kamera konum doğruluğunu XMP meta verilerinden yükle'yi işaretleyin. Fotoğraflarınızı Photoscan'e ekleyin: “İş Akışı” -> “Fotoğraf ekle…”. Coğrafi etiketlenmemiş fotoğraflar varsa (örn. SmartPlanes): Kamera konumlarını içe aktarın. Kamera konumları, "Referans" penceresindeki "İçe Aktar" düğmesine tıklanarak içe aktarılır. Dosyalar için doğru sütunları seçtiğinizden emin olun. Dosya yön verisi içeriyorsa, "Yönü yükle" onay kutusunu işaretleyin ve doğru sütunları seçin. Kamera konumlarının depolandığı koordinat sistemini seçin. Doğruluk tahminleriniz varsa bunları da yükleyebilirsiniz. Kameranız drone üzerinde döndürülmüşse (örn. SmartPlanes), bunu "Araçlar" -> "Kamera Kalibrasyonu ..." altında belirtmeniz gerekir. "GPS / INS Ofset" sekmesi altında, "Sapma (derece)" değerini 90 olarak belirtin. Ayarları kontrol edin. "Referans" penceresindeki "Ayarlar" düğmesine tıklayın. Oryantasyon verilerini kullanıyorsanız ve oryantasyon doğruluğunu içe aktarmadıysanız, bundan çok daha iyi doğruluğa sahip olduğunuzdan emin değilseniz doğruluğu 10-20 dereceye çıkarmanızı öneririz.

 

 

 

Agisoft programı için Drone ile  Havadan fotoğraf Çekme Teknikleri

Agisoft ile fotogrametrik proje yapımında yan bindirme en az %60 , İleri bindirme en az %80 olmalıdır.

Gerekenden fazla fotoğraf çekmekten korkmayın, gerekenden fazlası yeterli olmamasından iyidir. Daha sonra aşırı görüntü devre dışı bırakılabilir. Çok yavaş deklanşör hızı ayarlamayın, aksi takdirde kamera hareketinden dolayı bulanıklık meydana gelebilir. Sonuçların doğruluğunu artırmak için GCP'yi kullanmaktan kaçınmayın. Tüm gün boyunca aynı alanda havadan araştırma yapmayın. Gün içinde aydınlatma koşulları değişir. Aynı bölgenin farklı ışıklandırmaya sahip fotoğraflarını alabilirsiniz (örneğin, aynı yapılardan tamamen farklı yönlere işaret eden ve farklı şekillere sahip uzun gölgeler), bu nedenle Metashape üst üste binen fotoğraflarda ortak noktaları bulamayabilir.

Ormanlık Alanların uçuşu nasıl yapılmalıdır Yerden 300 metreden daha düşük ormanlık alanlarda havadan uçuş yapmayın. Ağaçlar rüzgar nedeniyle hareket eder ve düşük bir rakımdan çekim yaparken Metashape, fotoğraflarda ortak noktalar bulamayabilir. Yapraksız mevsimde ormanlık alanlarda havadan inceleme yapmayın. Yaprakları olmayan ağaçların çok sayıda ince yapısı (ağaç dalları) vardır, bu nedenle Metashape'in fotoğraflarda ortak noktaları bulmak zor olacak ve ağaçlar kötü bir şekilde yeniden yapılandırılacaktır.

Meskun alanları uçuşu nasıl yapılmalıdır. Kentsel alanlarda havadan araştırma yaparken ve binaların farklı duvarlarını çekerken çift üst üste binmek için iki çapraz uçuş yapmaktan kaçınmayın. Güneşli havalarda parlak ve yansıtıcı malzemelerden yapılmış yapıları yakalamayın.

Ayrıntılı bir 3B modeli yeniden oluşturmanız gerekirse, yalnızca nadir kameralara sahip dronlar kullanmayın, bunun yerine çoklu kamera sistemli dronlar kullanın (nadir + eğik kameralar) veya tek kameralı uçuşları farklı eğik kamera yönleriyle birleştirin. Böyle bir yaklaşım, dikeye yakın yüzeylerin (örneğin bina duvarları) uygun model ve doku rekonstrüksiyonunun elde edilmesine yardımcı olacaktır.

Dağlık alanlar: Uygun bir yükseklik modeli düşünülmeden bir uçuş planlamayın. Yerden 100 metreden daha düşük dağlık alanlarda havadan inceleme yapmayın. Şev rekonstrüksiyonunun iyi sonuçlarını elde etmek için aynı dağ alanında farklı irtifalardan çift veya üçlü hava araştırmaları yapmayı düşünün.

PROFESYONL FOTOGRAMETRİ HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER

Fotogrametri nedir? Fotogrametri Çeşitleri nelerdir? Fotogrametride hangi hava araçlarını, hangi yazılımları kullanmam gerekmektedir gibi soruların yanıtını verelim. Basın dünyasından gelen bir arkadaşınız olarak meslekteki tecbürelerimi aktaran bir makale kalema aldım. Fotogrametri dilimize eski yunancadan gelme bir terimdir. Photos(ışık), Grama(Çizgi), Metron ( ölçme ) yani ışık ve çizgi yöntemiyle ölçme anlamında kullanılmaktadır. Fotogrametri Çeşitlerini uzun uzun anlatmadan ticari değeri olan haritacılık mesleğinde en çok kullanılan Hava Fotogrametrisi üzerinde duracağız, Sonuç herkes fotogrametri üzerine yapılan terimlerden ziyade nasıl para kazanırım, nereden başlamalayım diye araştırma yapmaktadır.

Hava Fotogrametrisi; Mürebeatlı ve mürebeatsız hava araçlarından belirli kurallar dahilinde çekilen hava fotoğrafların Fotogrametri yazılımları ile işlenerek sayısal ortamda kullanılabilir hale getirme yöntemidir.  Haritacılık sektöründe Hava Fotogrametrisinde insanlı ve insansız hava aracına karar vermeden önce şu sorular sorulmalıdır. 1. Öncelikle bu ticari iş olduğu için para gerekli olduğunu unutmayınız, yani bütçeniz ne kadar? hangi hava aracına hangi yazılıma yetmektedir? bu konuda araştırma yapılması gerekmektidir. 2. Fotogrametri Sektöründeki  iş büyüklüğü hacminiz, yani fotogrametri mesleğini yaparken büyük hektarlı işler mi? örneğin ; 1/1000 ölçekli fotogrametrik halihazır harita yapımı veya 1/5000 lik fotogrametrik halihazır harita yapımı,  yoksa küçük hektarlı işler örneğin ( maden ocakları, hafriyat kübaj hesaplamaları, 3B bina modellemeleri vs ) gibi işlerde mi kullanacaksınız buna karar vermeniz gerekmektedir. 1/1000 ve 1/5000 ölçekli halihazır harita yapımında kesinlikle insansız hava araçlarını kullanamazsınız.  İller Bankası Halihazır Harita Yönetmeliğinde insansız hava araçları ile yapılan fotogrametrik halihazır projeler hemen hemen yok gibidir. yapan firmalarda Phase One gibi metrik kameralar ile çekilimiş hava fotoğraflarından halihazır üretimi yapamaktadır. Bu gün Phase One sadece kamerası harita sektöründe çalışanlar için servet değeri yapmaktadır.

Şekil; UltraCam fotogrametrik kamera ve fotogrametrik uçak

şekil: PhaseOne 280 megapiksel fotogrametrik kameradan çekilmiş görüntü

1/1000 ve 1/5000 ölçekli fotogrametrik halihazır haritalarda hizmet vermek isteyen firmalar hava aracından ziyade yazılımlara para yatırmasında fayda vardır. Çünkü insanlı hava araçlarından çekilen hava fotoğrafların nokta bulutu yazılımlarında işlemeyezsiniz. Mutlaka Stereo Cad gibi 3Boyutlu görüntü veren yazılımlara odaklanmak  ve bütçenizi bu yazılamlara ayırmak sizin işinize yarayacaktır.

Şekil 1. UltraCam çerçeve formatı: Soldan sağa UltraCam D, UltraCam X, UltraCam Xp ve UltraCam Eagle, 11.500 Piksel (UltraCam D) ila 20010 Piksel (UltraCam Eagle) çapraz iz sunar.  

3. Küçük ölçekli işler için minumum Phantom 4 Pro RTK, Agisoft, Pix4d gibi nokta bulutu tabanı üzerinden çalışan yazılımlara bütçe ayırmak en önemli noktadır. Bu minimum paket ile küçük hektarlık işlerinizi, maden ocakları hafriyat hesabı, 3B bina modellemeleri gibi işlerinizi çok rahat görecektir.

 

4. Orta ölçekli işletmeler Sabit Kanat İnsansız Hava araçlarına yönelmesinde Fayda görüyorum. Bu hava araçları ile orta ölçekli işlerinizi çok rahat yapabileceksinizdir. yine de orta ölçekli hava araçları ve yazılım lisans masrafları size devasa bütçe harcamanız anlamına gelmektedir.

Orta ölçekli firmaların kullanabileceği İnsansız Hava Aracı olarak wingtra modeli işinizi fazlası ile görecektir. Wingtra insansız hava aracı hakkında aşağıdaki linkten bilgi alabilirsiniz.

Link; http://www.haritahaber.com/wingtra-sabit-kanat-insansiz-hava-araci_21.html

Aslında burada şöyle bir seçenekte yapabilirsiniz. ilk önce Phantom 4 RTK gibi ve Pix4 gibi başlangıç leveli ile fotogrametriye start verip , ileriki aşamalarınızda bütçenize göre firmanıza yeni hedefler çizebilirsiniz. Fotogrametrik projelerde kullanılacak hava aracı ve yazılımların nasıl olması gerektiğini çözdükten sonra , diğer aşamalarda neler yapmanız gerekmektedir onlara göz atalım. öncelikle  bu alanda mesleğinizde bir gereksinim duydulduğunu bilmeniz gerekir. Müşteri portföyünüz oluşmadan yatırım yapmak pek mantıklı değildir. Mesala; maden ocaklarının ölçüm işini yapan bir harita firması 1. level olan en ucuz paket Phantom4 Pro RTK ile işe başlaması gerekmektedir.  Phantom 4 RTK ile YKN noktaları atılmadan fotogrametrik proje yapılabiliyormuş. açıkçası ben denemedim. Match-AT ve ISAT gibi yazılımlarda bile YKN kullanılmadan Hava Nirengi Dengeleme yapamıyorken Phantom 4 RTK da 1cm hassasiyetinde YKN olmadan iş garantisi verilmesini anlamış değilim, belki  farklı bir yöntem kullanılıyor olsa gerek; Phantom 4 RTK ile YKN Kullanmadan kendi yapmış olduğum bir projeyi saha kontrolü yaparak ve sonuçları görerek , burada paylaşmayı isterim... sonuçta Maden Ocağı ölçümünde cm hassasiyeti aranmaz diye biliyorum. kısacası 1. Level ile işe başlamanız gerekmektedir.

Şekilde Görüldüğü gibi eğer iş yapma büyüklüğünüz bu ve bunun benzeri ise Phantom4 RTK size fazlasıyla hitap edecektir. 

PHANTOM4 RTK 2 CM KONUM DOĞRULUĞU YANİ HASSASİYETİ

Konumsal doğruluk fotogrametriye etkisi %10 bile değildir. Etkisi mutlaka vardır. Abakus tahtasındaki boncuk dizilimi gibi fotoğraf çekmek varken, bunu düzensiz bir şekilde çekmek gibi birşeydir.  Fotogrametriye etkisi  işin zaman maliyeti ve iş gücüne etkisi büyük olmaktadır. Düzensiz çekilen fotoğraflar daha zahmetli ve daha zaman almaktadır. Eğer doğru bir fotogrametrik proje yapmak istiyorsanız konum hassasiyeti değil, proje bitiminden sonra sahadan alınacak verilerin x,y,z hassasiyeti aranmalıdır. Çünkü dronlara ait kameralar metrik değil none metrik kameralardır. bu kameralar ile yapılan işlerde büyük hassasiyetler aramak hayal olur. ama hafriyat kazıları , maden ocakları vb gibi işlerde, elle ölçümden daha iyi sonuçlar çıkabilir.  

 5. Fotogrametrinin yazılım, insansız hava aracı; drone, IHA, UAV, VTOL, Sabit Kanat, Quad Copter, Multi Kopter gibi çeşitlerinden birine sahip olduktan sonra ; ilk aşamamız olan Proje alanımızın çıplak gözle görülüp, Uçuş planı yaptıktan sonra, bu alana YKN noktalarını döşemek gerekmektedir. YKN noktalarının bilimsel olarak nasıl atılması gerektiğini bulabilirsem burada paylaşacağım şekil : 1

Şekil; YKN Yer Kontrol Noktası kırmızı ve beyaz olarak zemine işaretlenirse hava fotoğraflarından net bir şekilde görülecektir.  YKN ( Yer Kontrol Noktası ) araziye döşendikten sonra , Uçuş planı yapacağımız alanı ileri ve yan bindirme oranlarını , otomatik uçuş yazılımı programına kml import, veya otomatik harita alanı seçerek belirledikten sonra kamera ayarlarımızın yapılması gerekmektedir;

Hava Fotoğrafçılığı

Fotoğraf ; Photos(ışık), Grama(Çizgi), Fotogrametrinin ilk iki kuralından oluşur. Fotoğraf çekiminde ışığa hakim olamazsanız iyi bir fotoğraf çekemezsiniz., Havadan fotoğraf çekmek, Manzara ve portre fotoğrafı çekmekten çok zordur. Kamera ayarları noktasında çoğu kullanıcı büyük hatalar yapmaktadır. hava durumuna göre kesinlekle kamera ayarlarınızı manuel yapmanız gerekmektedir. yoksa hız hesabına göre giden hava aracınızdan aldığınız hava fotoğraflarında hareketli nesneler bulanık çıkacaktır. Bunun için minumum, F değeri otomatik, Shutter 1/500, ISO 100, ve hava durumuna göre bulutlu veya güneşli,  Beyaz dengesi otomatik ( Eğer beyaz a4 kağıdının fotosunu çekip, bu fotodaki ayarı gör derseniz de güzel bir sonuçu olur ), ışık ayarı : gün ışığı ( Bu önemlidir çünkü havada ışığı kontrol edemezsiniz) mutlaka gün ışığı yapmanız gerekmektedir. özetle F  değeri  otomatik, Shutter 1/500, ISO 100 sadece bu ayar bile size yetecektir. Profesyonel fotoğrafçılık eğitimi almışsanız zaten bu ayarları hatırlatmak gerekmez.

 şekil : Geneleksel fotoğraf ayar tahtası

Bu aşamaları yaptıktan sonra size düşen insansız hava aracınızın uçuşunu gerçekleştirmek,( ehliyet ve diğer resmi izinlerin alınması şartı ile )  ve misyon bittikten sonra yazılımda fotogrametrik değerlendirme aşamasına geçmiş bulunmaktasınız. Burada yazılımlar devreye giriyor. 1. Level yazılımları olan Agisoft, Pix4d gibi yazılımlar ile çok kolay bir şekilde fotogrmetrik dengeleme yaparak, nokta bulutu çalışmanıza devam edebilirsiniz.

Agisoft ile fotogrametrik dengeleme için bu linke tıklayın; http://www.haritahaber.com/agisoft-metashape-fotogrametri-dengeleme_12.html

Pix4d ile fotgrametrik Dengeleme için bu linke tıklayın; http://www.haritahaber.com/pix4d-fotogrametrik-proje-yapmak_8.html

Stereo Cad ile Fotogrametrik Dengeleme Yapmak İçin Bu linke Tıklayın;http://www.haritahaber.com/menci-aps-ile-fotogrametrik-dengeleme_11.html 

Ortofoto ve True Ortofoto Nedir?

Ortofoto terim olarak orto: düzeltme, anlamından gelen düzeltilmiş fotoğraf demektir. True ortofto da; düzeltilmiş gerçek fotoğraf demektir. 

Ortofoto; insanlı ve insansız hava araçlarından çekilen hava fotoğraflarının camera mercek bozulmalarının giderilmesi, eğiklik ve yükseklik hataları belirlendikten sonra , koordinatlı x,y hale getirilmiş fotoğraflardır. Ortofotolar true değil ise bilgi amaçlı altlıklar olarak kulanılır, Eğer orotofotonuz true ( gerçek ) ise aynen sayısal projede olduğu gibi x ve y koordinatı alabilirsiniz. tabi bu koordinat alımı sizin uçuş yüksekliğiniz ile kaç cm çözünürlülükte olduğu ile ilgilidir. 1/1000 ölçekli ortofotolarda 10 cm çözünürlülükte çekilmektedir. 5000 lik hava fotoğrafları ise 30 cm çözünürlülükte çekilmektedir. True ortofotolar fotoğrafın çekim açılarından kaynaklanan hataların DSM kullanılarak düzeltilmesi sonucunda elde edilen ortofotolardır. 

Çizimle Ortofotonun bire bir çakıştığı True ( Gerçek ) Ortofoto Örneği

www.haritahaber.com sitesinde videolar kısmında havadan çekilen fotoların dengelenmesinden ortofoto yapımına kadar tüm aşamaları anlatan videolar bulunmaktadır. Zaten yazılım lisansı satın aldığınızda size yetkili bayii gerekli tüm aşamaları öğretecektir. Fotogrametrik Harita Yapımı konusunda eksik yazdığım veya eklemek istediğniz makale ve yazılarınız varsa mail; [email protected] adresine gönderirseniz bu yazının devamında sizin isminiz ile EK1, EK2 gibi ekleme yapabilirim.

En popüler fotogrametri yazılımlarını bu linkten bulabilirsiniz.

link; http://www.haritahaber.com/2020-yilinda-en-cok-tercih-edilen-fotogrametri-yazilimlari_39.html

www.haritahaber.com Olarak Hizmetlerimiz

İnsanlı ve İnsansız Hava Araçlarından Çekilen Fotoğraflardan Fotogrametrik Nirengi ölçümü ve blok dengelemesi Hava fotoğraflarından her ölçekte Sayısal Harita üretimi DTM-DEM (Sayısal Yükseklik Modeli) üretimi Ortofoto harita üretimi Fotomozaik görüntüleri üretimi Uydu görüntülerinden faydalanarak Sayısal Harita üretimi Uydu görüntülerinden Ortofoto, Ortomozaik ve TrueOrtho üretimi Uydu görüntüleri yardımıyla sayısal görüntü işleme, görüntü zenginleştirme ve sınıflandırma uygulamaları Stereo Uydu görüntüleri yada Hava Fotoğraflarından DEM üretimi ve Editi Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80

AGİSOFT İLE FOTOGRAMETRİK PROJE OLUŞTURMAYI ÖĞRENMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ YOUTUBE ÖĞRETİCİ VİDEOYU İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Yorum Yaz