Ege'nin İhracat Yıldızları Ödüllerini Aldı: 2023 Yılı Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatının Yıldızları Belli Oldu

Ege'nin İhracat Gücü: 80 Firma 2023 Yılında 1 Milyar 340 Milyon Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi. EHKİB'nin ödül töreninde 2023 yılı sektör değerlendirmesi ve 2024 yılı öngörüleri paylaşıldı. Sertbaş: "2023 zor bir yıldı, 2024 de kolay olmayacak." ; Sektörün 2024 yılı ve sonrası için talepleri arasında enflasyona paralel döviz kuru, vize kolaylığı, markalaşma ve yeşil dönüşümde destek yer alıyor.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Ödül Töreni Gerçekleşti Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), 2023 yılında 1 milyar 340 milyon dolarlık ihracata katkıda bulunan 80 üyesi için "2023 Yılı Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatının Yıldızları" ödül törenini düzenledi.

Törende konuşan EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, Türkiye'nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında 2023 yılında %9 azalarak 19,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini ve sektörün 8,7'lik payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

Sertbaş, 2024 yılı için de öngörülerde bulunarak, "Yüksek enflasyon, dış talepte azalma ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlikler nedeniyle 2024'ün de kolay bir yıl olmayacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Ege Bölgesi'nin konfeksiyon ihracatının 2023 yılında %9 azalarak 1,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Sertbaş, 2028 yılında ise düzenlemelerin yapılması halinde 25 milyar dolar seviyesine ulaşabileceğini öngördü.

Sertbaş'ın açıklamalarına göre kısa vadede talep edilen düzenlemeler şunlar:

Enflasyona paralel döviz kuru Firma temsilcilerinin vize problemlerinin çözümü İhracatçıya finansman desteği İşçilik ile ilgili verilen SGK & İŞKUR desteklerinin tekrar uygulanması Asgari ücrete yönelik devlet desteğinin artırılması Orta vadede ise:

Üretici ülke olarak markalaşma Tasarım ve üretimde moda/marka yaratma süreçlerinin desteklenmesi Perakendede markalaşma Tasarım teşviğinin güncellenerek devam ettirilmesi Hammadde ve iş gücü maliyetlerinin azaltılması Yeşil ve dijital dönüşüm desteklerinde sektöre öncelik verilmesi Orta-uzun vadede ise:

Navlun desteğinin tekrar uygulanması E-ihracatta ürün satışına yönelik destek mekanizmasının artırılması Fuar desteklerinin her sene revize edilmesi EHKİB'nin 2023 yılı ödül törenine sektörün önde gelen firmaları ve temsilcileri katıldı.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) tarafından düzenlenen "2023 yılı Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatının Yıldızları" ödül töreni, 8 Mart 2024 tarihinde gerçekleşti. Törene EHKİB üyeleri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

Törende konuşan EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, 2023 yılının sektör için zor bir yıl olduğunu vurguladı. Sertbaş, "Türkiye geneli hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımıza baktığımızda yurt içinde finansmana erişim sıkıntısı, işçilik/enerji maliyetlerindeki artışlar, yüksek enflasyon, Avrupa'daki durgunluk, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizliklerden dolayı önceki yıla göre %9 azalarak 19,2 milyar dolar olarak ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz." dedi.

Ege Bölgesi'nin 2023 yılı konfeksiyon ihracatı bir önceki yıla kıyasla %9 azalarak 1,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Sertbaş, "2023 yılı sektörümüz için zor bir yıl oldu. 2023'ten devam eden problemlerle yeni yıla başladık, yüksek enflasyonun henüz kontrol altına alınamamış olması, dış talepte bir artış olmaması 2024'ün de kolay bir yıl olmayacağını gösteriyor." diye konuştu.

Sektörden Kısa, Orta ve Uzun Vadeli Talepler:

Sertbaş, sektörün 2024 yılı ve sonrası için taleplerini de şu şekilde sıraladı:

Kısa Vadede:

Enflasyona paralel döviz kuru Firma temsilcilerinin vize problemlerinin çözümü İhracatçıya finansman desteği İşçilik ile ilgili verilen SGK & İŞKUR desteklerinin tekrar uygulanması Asgari ücrete yönelik devlet desteğinin artırılması Orta Vadede:

Üretici ülke olarak markalaşma Tasarım ve üretimde moda/marka yaratma süreçlerinin desteklenmesi Perakendede markalaşma Tasarım teşviğinin güncellenerek devam ettirilmesi Hammadde ve iş gücü maliyetlerinin azaltılması Yeşil ve dijital dönüşüm desteklerinde sektöre öncelik verilmesi Orta-Uzun Vadede:

Navlun desteğinin tekrar uygulanması E-ihracatta ürün satışına yönelik destek mekanizmasının artırılması Fuar desteklerinin her sene revize edilmesi Düzenlemelerin yapılması durumunda 2028 yılında konfeksiyon ihracatımızın 25 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

2023 Yılında En Fazla İhracat Gerçekleştiren Firmalar:

Törende ayrıca 2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren firmalar da ödüllendirildi.

Platin Kategori:

Üniteks Tekstil Gıda Sanayi Dış Ticaret Anonim Şirketi Sun Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Altın Kategori:

FB Dış Ticaret Anonim Şirketi FG Tekstil Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Maseksport Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Tekstil Tarım İhracat İthalat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Narkonteks Tekstil İhr.İth.San ve Tic.A.Ş. Rotek Tekstil İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Spot Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yavuzçehre Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Gümüş Kategori:

Aem Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Akar Tekstil Gıda ve Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Aydın SCV Tekstil Giyim Anonim Şirketi

Yorum Yaz