Gödence’nin 50 yıllık başarı ve mücadele öyküsü belgesel oldu

Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 50 yıllık başarı ve mücadele öyküsü belgesel oldu. ‘50. Yılında Gödence’ adını taşıyan belgeselin gösterimi 20 Mart Pazartesi günü saat Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak

 

Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifi ve İzmir Kooperatif Hareketi işbirliğinde, Gödence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 50 yıllık başarı ve mücadele öyküsü belgesel film oldu. “50. Yılında Gödence” adını taşıyan belgesel Nilgün Yanık Emiroğlu yönetmenliğinde çekildi. Köy halkının, kooperatifin tarihi ve bugüne kadar verdiği mücadeleyi, köyde yapılan çalışmalar eşliğinde anlattığı belgeselin görüntü yönetmenliğini Ramazan Emiroğlu yaptı. Macit Sonkan’ın sanat yönetmeni olduğu belgeselde, müzikler ise Emre Kızıl ve Tayfun Şakalakoğlu imzası taşıdı. 

Başka Bir Okul Mümkün İzmir Eğitim Kooperatifi Üyesi Yasin Sancak, ’50 Yılında Gödence’ belgeseli hakkında, “İzmir, birçok alanda olduğu gibi kooperatifçilik hareketinde de ülkemizin öncü illerden biri olagelmiş uzun zamandır. Bir eğitim kooperatifi olarak, bu hareketin ve bir köy kalkınma kooperatifinin 50 yıllık hikayesini anlatan belgeseli izlediğimizde bu mücadele ve başarı öyküsünü İzmir’deki ilgili bileşenlerle paylaşmak ve birlikte kutlamak istedik” diyerek galaya davet etti. 20 Mart 2023 Pazartesi günü gala gösterimi yapılacak belgesel, Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenecek özel bir etkinlikle izleyiciye sunulacak. Gösterim saat 18.30’da başlayacak.

Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi , l972 Yılında Abdullah DURAN’nın başkanlığı da Halil HAYTA, Mehmet Ali ALGIN, Mustafa MÜLAYİM, Ümmet AYTEKİN, Muzafer USLU ve Ali ÇETİN tarafından kurulmuştur. 1974 Yılında köye elektriğin getirilmesi, zeytinyağı fabrikasının kurulması. toplumsal bir heyecan ve imece yöntemiyle başarılmıştır.

130 Ortağı olan Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, l992 yılında Çağatay Özcan Kokulu’nun başkanlığında planlı çalışma dönemine girmiştir. 1993’ te markalaşma süreci başlamıştır. l995 ve 2005 Olmak üzere teknolojik yenilikler gercekleştirilmiş,zeytiyağı depolama tesislileri kurulmuştur. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi şu anda dünya normlarında bir sanayi kuruluşu ile, zeytinyağı depolama tesislerine sahiptir.

Gödence’de yürütülen çalışmaların ilk sırasını her zaman insan kaynakların eğitimi, geliştirilmesi, kültürel ve toplumsal değerlerin korunması almıştır.

“GÖDENCE’DE SOĞUK SIKIM

Yerinde üretim, yerinde saklama”

Soğuk sıkım, tarladan hasatla birlikte başlar.Zeytin gözenekli plastik kasalarla taşınır.İlk 12 saatte işlenir.Zeytinin yağa dönüştürme işleminde ısı 25-28 derecedir.Elde edilen ürünün, kalite tespitinin sonrasında 15 derecelik ısı ortamında kapalı devre krom-nikel tanklarda dinlendirmeye alınır.Hasat, nakliye, düşük ısıda işlem, çok iyi koşullarda korunarak saklanması, yerinde üretim yerinde saklama, Gödence Kooperatifinin üretim çizgisidir.

SIFIR ATIK

Zeytinyağıüretiminde, hasattan başlayarak sofranıza gelinceye kadar tüm aşamasında atıklarımız geri dönüşümle milli ekonomiye kazandırılmaktadır. Tüm ürünlerimiz, sıfır atıkla çevreye duyarlılık anlayışı ile üretilmektedir.

ZEYTİNYAĞINDA ORGANİK

Kızıldağlar ve Gödence bölgesi İzmir yarımadası’nın çok özel bir bölgesidir. Antik çağlardan günümüze kadar zeytinyağı ve üzüm bölgesi özelliğini korumaktadır. Zeytin tarımında, en önemli zeytin zararlısı zeytin sineği eko-sisteme bağlı olarak yaşayamadığı için zirai  ilaç kullanılmaz. Bölge temizdir. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ortaklarıyla zeytin tarımında 4.000 dönümlük bir alanda 30 yılı aşan bir süredir bölgenin en büyük “Organik Proje” uygulanmaktadır.

Yorum Yaz