CHP’li Gökce: İzmir’e yatırım yapılmasını zorlayacağız

CHP’li Gökce: İzmir’e yatırım yapılmasını zorlayacağız
Buğra Gökce, 2024 Yılı Yatırım Programı’nda İzmir’in hak ettiği desteği alamadığını söyleyerek, yatırım yapılmasını zorlayacaklarını açıkladı.
CHP’li Gökce: İzmir’e yatırım yapılmasını zorlayacağız

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Buğra Gökce, 2024 Yılı Yatırım Programı’nda İzmir’in hak ettiği desteği alamadığını söyledi. Gökce, İzmir’in yatırım ihtiyacını karşılamak için merkezi hükümet ile yerel yönetim arasında iş birliği yapılması gerektiğini belirtti.

haber arası detay

Gökce, 2024 Yılı Yatırım Programı’nın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada, İzmir’in Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu, ancak yatırım programında bunun karşılığını göremediğini ifade etti. Gökce, “İzmir sadece 2023 yılında 440 milyar lira vergi ödedi. Buna rağmen Ulaştırma Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek 29 proje için toplam ayrılan kaynak sadece 14 milyar lira. Bu kaynak 4,3 milyon vatandaşımızın yaşadığı bir il için çok yetersiz. Tam 8 projeye sadece 1.000 TL ödenek ayrılmış. Bu projeler atıl bırakılmış haldeler” dedi.

Gökce, İzmir’in ulaşım, deprem ve kentsel dönüşüm gibi alanlarda yatırım beklediğini, ancak yatırım programında bu alanlara yeterli kaynak ayrılmadığını vurguladı. Gökce, “Ankara-İzmir YHT projesi 2013’de başladı, ancak hala bitmedi. Bu yıl için ayrılan kaynak sadece 6 milyar. Projenin temposunun artmasını tüm İzmir bekliyor. İZBAN’ın Kuzeyde Aliağa’dan Bergama’ya, Güneyde Selçuk’tan Söke’ye uzanmasını sağlayacak projeler yatırım programında yer almıyor. İzmir’in Ödemiş, Tire ve Bayındır ilçelerine İZBAN’ın ulaşımına dönük herhangi bir alt yapı projesi de yok. Deprem riski nedeniyle başlanması zaruret arz eden projeler için de yeterli kaynak ayrılmamış” diye konuştu.

Gökce, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bayrak yarışı sonuçlanıp göreve gelmesi halinde, İzmir’in hakkını korumak ve hak ettiği yatırımlara kavuşturmak için çalışacaklarını söyledi. Gökce, “Kent içi ulaşımın güçlendirilmesi anlamında merkezi hükümet ile yerel yönetimin eşgüdümlü çalışması zorunlu. İzmir’de metro yapmayan Bakanlık ile diğer ulaşım projelerinin de geliştirilmesi için yatırım yapılmasını zorlayan bir çaba ortaya koyacağız. İzmir’in ve tüm kentlerimizin deprem direncini arttırmak hükümetin de önceliği olmak zorunda. Kentsel dönüşüm için ilk yatırım maliyetini karşılayacak ulusal ve uluslararası kaynakları bulmak, yerel yönetimlerle birlikte kentsel dönüşüme özel bir finansman kaynağı üreterek yatırım programını güçlendirmek gerekiyor. Elbette güzel ülkemizin her şehri farklı değerde. Ancak İzmir bir ayrımcılığa ve ötekileştirmeye uğruyor. Bu ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi bitirmemiz, İzmir’i hak ettiği yatırımlara kavuşturmamız gerekiyor. İnanıyorum ki birlikte başaracağız” dedi.

Yorum Yaz