Doğa Dostu ve Sürdürülebilir Bir Turizm Türü: Ekoturizm İmarı

Doğa Dostu ve Sürdürülebilir Bir Turizm Türü: Ekoturizm İmarı
Ekoturizm İmarı Nedir, Nasıl Yapılır ve Ne Gibi Fayda ve Zararları Vardır?
Doğa Dostu ve Sürdürülebilir Bir Turizm Türü: Ekoturizm İmarı

Ekoturizm imarı, doğal ve kültürel değerleri korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan, çevre dostu ve sürdürülebilir bir turizm türüdür. Ekoturizm imarı, plansız alanlarda, marjinal arazilerde, yola cepheli, tapu cinsi tarla olan yerlere, ilgili kurum ve kuruluşların onayı ile verilen bir imar izni ile gerçekleştirilir. Ekoturizm imarında, minimum parsel büyüklüğü 15 bin m2, minimum ifraz şartı 10 bin m2, yapılaşma emsali %10’dur. Ekoturizm imarı, tarım yapılan alanlara alınmaz, tarımsal bütünlüğü bozacak şekilde belirlenmez. Ekoturizm imarında, turizm tesisi alanı kurulması zorunludur, kişisel konut yapılamaz, konutlar ticari niteliktedir, konutlar üzerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulamaz. Ekoturizm imarında, terk işlemi yoktur, sadece yola terk işlemi uygulanır. Arazinin %30’u yapı yapılmayacak alana ayrılır, bu alanlar imar emsaline dahil edilir.

haber arası detay

Ekoturizm imarı, doğal kaynakları koruyan, estetik ve konfor sağlayan, yerel malzeme kullanımı, sürdürülebilir çevre ve karbon ayak izi azaltma gibi çevresel etmenleri göz önünde bulundurarak yapılması gereken bir imar türüdür. Ekoturizm imarı ile doğaya uyumlu, yöresel mimari özendirilerek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir yapılar yapılması hedeflenir. Ekoturizm imarı, yerel halkın gelirini artırır, turizm çeşitliliğini ve rekabet gücünü yükseltir, bölgesel kalkınmaya katkı sağlar. Ekoturizm imarı, Türkiye’nin doğal ve kültürel zenginliklerini tanıtmak, korumak ve geliştirmek için önemli bir fırsattır.

Ekoturizm İmarı ve Kooperatifi Nedir? Ekoturizm Projesi Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Ekoturizm Projesi yapabilmek için ilk olarak ekoturizm imarı almanız gerekmektedir. Eko Turizm imarı Planlı alanlara verilmez. Köy Yerleşik alanı içinde veya imar sınırı içinde Ekoturizm , Kırsal Turizm Tesis alanı kurmanız mümkün değildir. Ekoturizm alanlarında yapılaşma Turizm Tesis alanı olarak kabul edilir. Bu nedenle yapılan her çeşit yapılar; Taş ev, Bungalov ev, Apart Villa, Sağlıklı Yaşam Köyleri, Ekolojik Köyler, Ekolojik evler gibi yöresel mimariye uygun , Ekoturizm kapsamında yapılan tüm yapıları Turizm Tesis Alanı veya Turistik tesis olarak düşünmeniz gerekir. Ekoturizm alanlarında inşa edilen yapılarda, kat mülkiyeti , kat irtifakı oluşturulamaz, konut olarak satılamaz eğer çok sayıda kişiye satış yapılacak ise , Ekoturizm Arsalarını Turizm işletme alanı olarak görmeniz gerekir, Ekoturizm tesislerinde yapıları Kooperatif aracılığıyla veya Turizm işletmesi yoluyla hisse satışı yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Ekoturizm Kooperatifi oluşturmak isteyenler kesinlikle kooperatifin amacında Turistik Tesis ifadesi bulunmasına dikkat etmelidir. Ülkemizde 30 a yakın kooperatif türü vardır. Biz bunlardan Ekoturizm veya Kırsal Turizme uygun olanlardan birini seçip amacını açıklayacağız; Örneğin: Gayrimenkul Yatırım Kooperatifi; Kooperatifin amacı; ortaklarının ekonomilerini geliştirmek için uygun bulduğu menkul ve gayrimenkulleri satın almak, bunları işletmek, gayrimenkule dayalı üretim faaliyetleri yürütmek ve amacına uygun bir şekilde değerlendirmektir. Bu amaçla Gayrimenkul yatırım kooperatifi; Amacına uygun bulduğu menkul ve gayrimenkulleri alır, kiralar ve benzeri yasal sözleşme yolları ile elde eder, bunların değer kazanması ve değerlendirilmesi için tasarrufundaki gayrimenkuller üzerinde, işyeri, konut, sanayi, turistik tesisler vb. yapar, gerekirse satar. Bu ifade yer aldığı için, Ekoturizm ve Kırsal Turizm Tesis alanlarına kooperatif kurmak istiyorsanız Gayrimenkul Yatırım Kooperatifi Kurmanız gerekmektedir. 

Ekoturizm: Doğayı ve Kültürü Koruyan Bir Seyahat Şekli

Ekoturizm, doğal ve kültürel değerleri koruyarak, yerel halkın refahını artırmayı amaçlayan, doğaya duyarlı bir seyahat şeklidir1. Ekoturizm, sürdürülebilir turizmin bir alt dalı olarak kabul edilir2. Ekoturizm, doğal güzellikleri, flora ve faunayı, kültürel mirası yerinde görmek, öğrenmek ve hayranlık duymak isteyen kişiler için ideal bir seçenektir.

Ekoturizm alanları, genellikle kirlenmemiş veya az bozulmuş doğal alanlardır. Bu alanlarda yapılaşma ve insan etkisi sınırlı tutulur. Ekoturizm alanlarının belirlenmesi ve uygulanması için bazı kriterler vardır. Bu kriterler, ekoturizm alanının büyüklüğü, açık alan oranı, yapılaşma koşulları, sosyal donatılar, organik tarım alanları gibi konuları kapsar.

Ekoturizm alanlarında yapılmak istenen projeler, ilgili idareler tarafından değerlendirilir ve onaylanır. Bu projeler, ekoturizm alanının doğal ve kültürel değerlerine zarar vermemeli, yerel halkın katılımını ve gelirini sağlamalı, çevre dostu teknolojiler kullanmalı, eğitim ve farkındalık yaratmalıdır.

Ekoturizm, hem doğayı hem de insanı koruyan, sürdürülebilir bir turizm anlayışıdır. Ekoturizm, doğal kaynakların tükenmesi ve iklim krizi gibi sorunlarla karşı karşıya olan dünyamız için önemli bir alternatiftir. Ekoturizm, aynı zamanda yeni kültürleri tanımayı, farklı deneyimler yaşamayı ve doğanın güzelliklerini keşfetmeyi seven kişiler için de keyifli bir seyahat şeklidir.

Ekoturizm, Kırsal Turizm Tesis Alanları Projesine IPARD III Nasıl Hibe Alınır?

Ekoturizm, doğal ve kültürel değerleri koruyarak, yerel halkın katılımı ve yararlanmasıyla, sürdürülebilir bir turizm türüdür. Ekoturizm, kırsal kalkınmaya katkı sağlayarak, çevre bilincini artırmakta ve yerel ekonomiyi canlandırmaktadır. Ekoturizm projeleri, Avrupa Birliği tarafından IPARD III programı kapsamında desteklenmektedir.

IPARD III, Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkelerde kırsal kalkınmayı teşvik etmek için oluşturduğu bir yardım aracıdır. IPARD III, kırsal turizm yatırımlarına %50 ile %75 arasında değişen oranlarda hibe desteği sağlamaktadır. IPARD III’den hibe alabilmek için, bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bunlar şunlardır:

Ekoturizm projesinin, nüfusu 20 bini geçmeyen kırsal bir yerleşim alanında gerçekleştirilmesi.
Ekoturizm projesinin, 5 bin ile 500 bin avro arasında bir proje bütçesine sahip olması.
Ekoturizm projesinin, uluslararası proje formatına uygun olarak hazırlanması.
Ekoturizm projesinin, ekoturizm imarı ve inşaat ruhsatına sahip olması.
Ekoturizm projesinin, yöresel mimariye, doğal ve kültürel değerlere uygun olması.
Ekoturizm projesinin, sosyal donatılar, organik tarım alanları, park alanı gibi açık alanlara yer vermesi.
IPARD III’den hibe almak isteyen yatırımcılar, başvuru sürecinde birçok belge ve bilgi sunmak zorundadır. Bu süreçte, IPARD III hakkında deneyimli ve güvenilir bir danışmanlık firması ile çalışmak, hibe alma şansınızı artıracaktır. Ekoturizm hibeleri konusunda, %100 garantili olarak hibe çalışması yaptığınızı söylediğiniz firmaların referanslarını ve başarı oranlarını araştırmanızı tavsiye ederim.

Ekoturizm, Kırsal Turizm Tesis Alanlarına İlgi Artıyor.

Ekoturizm, doğal ve kültürel değerleri koruyarak, yerel halkın katılımı ve yararlanmasıyla, sürdürülebilir bir turizm türüdür1. Ekoturizm, kırsal kalkınmaya katkı sağlayarak, çevre bilincini artırmakta ve yerel ekonomiyi canlandırmaktadır2. Ekoturizm, aynı zamanda, turistlere doğal güzellikleri, yöresel kültürleri, geleneksel yaşam biçimlerini ve lezzetleri tanıma fırsatı sunmaktadır.

Ekoturizm, son yıllarda, özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle, dünyada ve Türkiye’de giderek popüler hale gelmektedir. Pandemi, insanların doğaya ve sağlıklı yaşama olan özlemlerini artırmış, lüks ve kalabalık turizm merkezlerine olan ilgiyi azaltmıştır4. Bu durum, ekoturizm arazilerine ve yatırımlarına olan talebi yükseltmiştir. Ekoturizm arazileri, plansız alanlarda, nüfusu 20 bini geçmeyen kırsal yerleşimlerde, ekoturizm imarı ve inşaat ruhsatı alınarak belirlenebilmektedir5. Ekoturizm yatırımları, Avrupa Birliği tarafından IPARD III programı kapsamında hibe desteği almaktadır.

Türkiye, ekoturizm potansiyeli yüksek bir ülkedir. Türkiye, coğrafi konumu, iklimi, bitki örtüsü, biyolojik çeşitliliği, tarihi ve kültürel mirası, gastronomisi ile ekoturizm için zengin bir kaynak sunmaktadır7. Türkiye’de, ekoturizm faaliyetleri, Eko, Agro, Tarımsal Turizm, Gastronomi Turizmi, Yöresel Lezzet Durakları, Bungalov konaklama merkezi, butik oteller, apart oteller gibi farklı şekillerde gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de, ekoturizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı bölgeler arasında, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgeleri sayılabilir.

Ekoturizm, Kırsal Turizm, Projesi Nasıl Hazırlanır? sorusunun cevabı için, sizin gönderdiğiniz metinde belirtilen 24 adımı takip etmeniz gerekmektedir. Bu adımlar, ekoturizm ve kırsal turizm tesis alanı olarak belirlenebilecek alanların coğrafi, jeolojik, mimari, yasal, kurumsal ve teknik özelliklerini ortaya koymaktadır. Bu adımları uygulamak için, ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izin, ruhsat, rapor, görüş ve onayları almanız, ekoturizm ve kırsal turizm standartlarına, yasal mevzuata ve etik kurallara uymanız, profesyonel ve deneyimli bir danışmanlık firması ile çalışmanız gerekmektedir.

Türkiye'nin En Büyük Eko Turizm Projesini İzmir Tire'de 1 Milyon 73 bin m2 arazide yapmaktayız.

İdeal Cumhuriyet Köyü projesi, Türkiye’nin kırsal bölgelerinde yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmek ve çevreye saygılı bir şekilde kendi kendine yetebilen bir toplum oluşturmak için tasarlanmış bir projedir. Bu proje, Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilk yıllarında çizdiği iddia edilen “İdeal Cumhuriyet Köyü” planından ilham alarak, modern teknoloji ve inovatif bilgi ve becerileri kullanarak hayata geçirilmek istenmektedir.

Projenin yöneticisi olan Beytullah Yılmaz, bu projeyi 1 milyon 73 bin metrekarelik bir arazi üzerinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Proje, İzmir’in Tire ilçesine bağlı Sındırgı köyünde yer alacak ve Ekoturizm / Kırsal Turizm Tesis Alanı imar yönetmeliğine uygun olarak inşa edilecektir. Projenin resmi izin süreci devam ediyor ve 24 resmi kurum ve kuruluştan uygun görüş yazısı alınmış durumda. Projenin tamamlanması için öngörülen süre ise 12 aydır.

Proje kapsamında, ekolojik köy evleri, organik tarım alanları, zeytinyağı fabrikası, mandıra, yöresel satış üniteleri, gastronomi lokantası, agro turizm etkinlikleri, at çiftliği, kümes hayvanları yetiştiriciliği, organik seralar, amfi tiyatro, rekreasyon alanları, helikopter pisti, cami, cemevi, araç şarj istasyonları, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, hayvanat bahçesi, eğitim kültür tesis alanları, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, api terapi ve aroma terapi merkezleri, yöresel arıcılık, yöresel ürün satış dükkanları, bungalow apart oteller, yaşlı bakım evi rehabilitasyon merkezi, kütüphane, sağlık ocağı, jandarma binası, okul, spor tesisleri, trekking ve yürüyüş yolları, geri dönüşüm tesisleri gibi birçok sosyal yaşam ünitesi yer alacaktır.

Projenin amacı, kendi kendini doyuran, dışa bağımlı olmayan, örnek bir ekolojik köy olarak Türkiye’ye ve dünyaya hizmet etmektir. Proje, sağlık turizmi odaklı bir köy olarak da tasarlanmıştır. Proje, bölgedeki yöresel halk ile uyum içinde yaşayacak ve çevre köylere de ekonomik katkı sağlayacaktır. Proje hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler, Beytullah Yılmaz’ın 0 544 608 84 80 numaralı telefonunu arayabilirler.

Eko Turizm Kırsal Turizm Tesis Alanı Projemiz ve Depresellik Etüd Çalışmalarımızdan Bir Kesit.

Eko Turizm Tesis Alanı Yapılaşmada Jeolojik Etüt Raporu, Zemin Etüdü ve Deprem Yönetmeliği

Yapılaşma, insanların yaşam, çalışma, eğitim, sağlık, ulaşım, spor, kültür ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak için doğal ortamda yaptıkları fiziksel müdahalelerdir. Yapılaşma, doğal ortamın yapısını, işlevini ve görünümünü değiştirir. Bu nedenle, yapılaşmanın doğal ortamla uyumlu olması, doğal afetlere karşı dayanıklı olması ve çevresel etkilerini en aza indirmesi gerekir.

Yapılaşmanın en önemli unsurlarından biri, yapıların oturacağı zeminin özellikleridir. Zemin, yapıların taşıyıcı sistemini oluşturan temellerin üzerine yük aktaran doğal bir malzemedir. Zeminin özellikleri, yapıların güvenliği, performansı ve maliyeti üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, yapılaşmada zeminin özelliklerinin belirlenmesi, zeminin yapılara uygunluğunun değerlendirilmesi ve zeminin iyileştirilmesi gerektiği durumlarda uygun yöntemlerin seçilmesi için zemin araştırmaları yapılması zorunludur.

Zemin araştırmaları, zemin ve temel etütleri olarak adlandırılan bir süreç içinde gerçekleştirilir. Zemin ve temel etütleri, bina ve bina türü yapıların tasarım, projelendirme, inşa ve denetimi için yapılması zorunlu olan zemin araştırmalarının planlaması, arazi araştırmaları ve laboratuvar çalışmalarının yapılması, sahada karşılaşılan zemin birimlerinin (zemin ve/veya kaya) mühendislik özellikleri ile yeraltı suyuna ilişkin verilerin toplanması, yerel deprem etkilerinin belirlenmesi ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda zemin ve temel etüt raporlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Zemin ve temel etüt raporları, zeminin özelliklerini, zemin sınıfını, zeminin taşıma gücünü, zeminin oturma davranışını, zeminin deprem davranışını, zeminin temel tipine uygunluğunu, zeminin iyileştirilmesi gerektiği durumlarda uygun yöntemleri, zeminin temel tasarımına etki eden diğer faktörleri ve zeminin yapılara etkisi ile ilgili bilgileri içerir. Zemin ve temel etüt raporları, yapıların projelendirilmesi, inşaat ruhsatı alınması, inşaat denetimi ve yapı kullanma izni alınması aşamalarında ilgili idareler tarafından istenir ve değerlendirilir.

Zemin ve temel etüt raporlarının hazırlanmasında, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliği gibi mevzuatlar dikkate alınmalıdır. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, bina ve bina türü yapıların deprem etkisi altında güvenli bir şekilde tasarlanması, inşa edilmesi, bakımı ve kullanılması için gerekli olan kuralları belirler. Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğ ise, zemin ve temel etüt raporlarının hazırlanmasına ilişkin uygulama esasları ve rapor formatını belirler.

Zemin ve temel etüt raporlarının hazırlanmasında, zeminin jeolojik özellikleri de önemlidir. Jeolojik özellikler, zeminin oluşumunu, yapısını, bileşimini, sınıflandırılmasını, yaşını, geçirdiği değişimleri, içinde bulunduğu jeolojik ortamı ve jeolojik süreçleri ifade eder. Jeolojik özellikler, zeminin mühendislik özelliklerini, deprem davranışını ve doğal afet riskini etkiler. Bu nedenle, zemin ve temel etüt raporlarında, zeminin jeolojik özelliklerine ilişkin bilgiler de yer almalıdır.

Jeolojik özelliklerden biri de, zeminin fay hatları ile ilişkisidir. Fay hatları, zeminin kırıldığı ve iki veya daha fazla parçaya ayrıldığı yerlerdir. Fay hatları, zeminin deprem potansiyelini, zeminin taşıma gücünü, zeminin oturma davranışını, zeminin temel tipine uygunluğunu ve zeminin iyileştirilmesi gerektiği durumlarda uygun yöntemleri etkiler. Bu nedenle, zemin ve temel etüt raporlarında, zeminin fay hatları ile ilişkisi de belirtilmelidir.

Fay hatları, dirilik durumlarına göre sınıflandırılır. Diri fay hatları, son 10 bin yıl içinde hareket etmiş olan fay hatlarıdır. Holosen fay hatları ise, son 11 bin 700 yıl içinde hareket etmiş olan fay hatlarıdır. Diri fay hatları ve holosen fay hatları, zeminin deprem riskini artırır. Bu nedenle, yapılaşmada diri fay hatları ve holosen fay hatlarından uzak durulması gerekir.

Ekoturizm, doğal ve kültürel değerleri koruyarak, yerel halkın katılımı ve yararlanması ile sürdürülebilir bir turizm türüdür. Ekoturizm, doğal ortamın bozulmasını önlemek, doğal kaynakların korunmasını sağlamak, doğal afetlere karşı önlem almak, yerel halkın gelirini artırmak, yerel kültürü tanıtmak ve çevre bilincini geliştirmek gibi amaçlar taşır. Ekoturizm, doğal ortamla uyumlu, küçük ölçekli, düşük yoğunluklu ve düşük etkili yapılaşmayı gerektirir.

Ekoturizm arsaları, ekoturizm faaliyetlerinin gerçekleştirileceği alanlardır. Ekoturizm arsaları, doğal ve kültürel değerlerin yoğun olduğu, doğal afet riskinin düşük olduğu, yerel halkın yaşam alanlarına yakın olan, ulaşım ve altyapı imkanlarının uygun olduğu yerlerde seçilmelidir. Ekoturizm arsalarında, zemin ve temel etüt raporları hazırlanmalı, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar yönetmeliğine uyulmalıdır. Ekoturizm arsalarından, diri fay hatları ve holosen fay hatları geçmemelidir. 

Türkiye'nin Eko Turizm ve Kırsal Turizm Potansiyeli: Havran ve Çanakkale Örneği

Turizm, ülkelerin sosyoekonomik kalkınmasına katkıda bulunan, kültürel ve doğal değerleri tanıtan, uluslararası ilişkileri geliştiren ve insanların yaşam kalitesini artıran önemli bir sektördür. Türkiye, tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle dünyanın önde gelen turizm destinasyonlarından biridir. Türkiye, 2023 yılında 75 milyon turist ve 65 milyar dolar turizm geliri hedeflemektedir.

Turizm sektörü, çeşitli alt dallara ayrılmaktadır. Bunlardan biri de eko turizm ve kırsal turizmdir. Eko turizm, doğal çevreyi koruyan, yerel halkın katılımını ve yararlanmasını sağlayan, çevresel bilinç ve sorumluluk yaratan, sürdürülebilir bir turizm türüdür. Kırsal turizm ise, kırsal alanda yapılan, tarım, kültür, doğa, spor, sağlık, macera gibi temaları içeren, çevresel etkisi düşük bir turizm türüdür. Eko turizm ve kırsal turizm, alternatif turizm türleri olarak adlandırılmaktadır.

Alternatif turizm türleri, son yıllarda geleneksel turizm türlerine göre daha fazla ilgi görmektedir. Bunun nedenleri arasında, turistlerin farklı deneyimler arayışı, doğal ve kültürel değerlere duyulan saygı, çevre sorunlarına duyarlılık, yerel halkın refahına katkı, kitle turizminin olumsuz etkilerinden kaçınma gibi faktörler sayılabilir

Alternatif turizm türleri, aynı zamanda, kırsal alanların kalkınmasına, yerel kaynakların değerlendirilmesine, istihdamın artmasına, göçün azalmasına, sosyal ve kültürel yapının korunmasına ve çeşitlendirilmesine de katkı sağlamaktadır.

Türkiye, alternatif turizm türleri için büyük bir potansiyele sahiptir. Ülkenin coğrafi konumu, iklimi, bitki örtüsü, yaban hayatı, su kaynakları, dağları, yaylaları, mağaraları, gölleri, şelaleleri, kanyonları, milli parkları, doğal sit alanları, biyosfer rezervleri, Ramsar alanları, UNESCO Dünya Mirası Alanları, kültürel peyzajları, tarihi ve arkeolojik sit alanları, geleneksel köyleri, yerel mimarisi, el sanatları, mutfak kültürü, folkloru, festivalleri, ritüelleri, inanç turizmi, termal kaynakları, sağlık turizmi, spor turizmi, macera turizmi gibi birçok doğal ve kültürel değer, eko turizm ve kırsal turizm için cazip imkanlar sunmaktadır.

Türkiye'nin eko turizm ve kırsal turizm potansiyelini değerlendirmek için, ülkenin farklı bölgelerinde birçok proje ve çalışma yürütülmektedir. Bu projeler ve çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, yerel yönetimler, kalkınma ajansları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, yerel halk ve diğer paydaşlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bu projeler ve çalışmaların bir kısmı, Türkiye'nin eko turizm ve kırsal turizm açısından önemli bölgelerinden biri olan Havran ve Çanakkale'yi kapsamaktadır. Havran, Balıkesir iline bağlı bir ilçedir. Çanakkale ise, hem bir il hem de bu ilin merkez ilçesidir. Havran ve Çanakkale, doğal ve kültürel zenginlikleri, stratejik konumları, ulaşım ve altyapı imkanları, yerel halkın katılımı ve yararlanması, sürdürülebilirlik ilkesi, eko turizm ve kırsal turizm için uygun bir ortam oluşturmaktadır.

Havran ve Çanakkale'de eko turizm ve kırsal turizm ile ilgili olarak yürütülen projeler ve çalışmalar şunlardır:

Havran Ekoturizm Noktaları Nereleridir? Ekoturizm Yatırımları: Havran ilçesinin 2040 projeksiyonu ekoturizm planlaması açısından öngörülen noktalar belirtilmektedir. Bu noktalar, doğa turizmi, agro turizm, tarımsal turizm, yöresel ürünler, bungalow evler projesi, ekolojik köyler, ekoturizm rotaları, apart oteller gibi birçok alternatif turizm faaliyetlerine uygun alanlardır. Haberde, Havran'ın ekoturizm yatırımları açısından geleceği parlak bir yer olduğu vurgulanmaktadır.
Edremit ve Havran Ekoturizm Planlama Odakları Nereleridir?:  Edremit ve Havran ilçelerinin ekoturizm planlama odakları gösterilmektedir. Bu odaklar, doğal ve kültürel değerlerin yoğun olduğu, doğal afet riskinin düşük olduğu, yerel halkın yaşam alanlarına yakın olan, ulaşım ve altyapı imkanlarının uygun olduğu yerlerdir. Foto galeride, ekoturizm yatırımlarının kırsal bölgelerin kalkınmasına katkı sağlayacağı belirtilmektedir.
 Havran'da Ekoturizm İmarı Nasıl Alınır?: Bu haberde, Havran ilçesinin güneydoğusunda yer alan bölgede, Kocadağ Mahallesi Eko Turizm Alanı kapsamında, doğa turizmi temasını içeren bir gelişme alanı oluşturulması amacı ile analiz, sentez ve plan kararlarını içeren bir açıklama raporu sunulmaktadır. Raporda, bölgenin ekoturizm imarı almak için gerekli şartlar, planlama ilkeleri, planlama önerileri, planlama hedefleri, planlama stratejileri, planlama kararları, planlama uygulama esasları ve planlama izleme ve değerlendirme esasları belirtilmektedir

Eko Turizm imar izni almak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:

Parsel veya parsellerin bulunduğu bölgenin coğrafi konumu, ulaşım bağlantıları, iklim koşulları, bitki örtüsü, yaban hayatı, kültürel miras ve sosyo-ekonomik durumu hakkında araştırma yapın. Bu bilgiler, projenizin çevresel etkilerini, yöresel mimariye uygunluğunu, sürdürülebilirliğini ve turistik potansiyelini değerlendirmenize yardımcı olacaktır.
Parsel veya parsellerin jeolojik haritasını, yeryüzü şekillerini, toprak yapısını, fay hatlarını, sismik aktiviteyi, yeraltı su kaynaklarını, sıvılaşma analizini ve yerel zeminin jeolojik sınıfını belirleyen jeolojik etüt raporunu hazırlayın veya hazırlatın. Bu rapor, projenizin temel, zemin, yapı, tesisat ve altyapı tasarımlarını yaparken kullanacağınız temel verileri sağlayacaktır. Jeolojik etüt raporu, Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan resmi verileri ve söz konusu parsellerin RES, GES, maden ruhsat alanı ve diğer yeraltı kaynakları ile çakışıp çakışmadığı raporunu içermelidir.

Parsel veya parsellerin bulunduğu bölgenin imar planını, plan notlarını, imar yönetmeliğini, imar durumunu ve imar izinlerini inceleyin. Eko Turizm imar izni almak için, parsel veya parsellerin plansız alanlarda olması, arkeolojik ve doğal SİT alanlarının dışında olması, ekoturizm amaçlı planlama bölgesinde olması ve imar yoğunluğunun %10’u geçmemesi gerekmektedir345. Ayrıca, ekoturizm arazilerinin içinden diri fay hattı geçip geçmediğini kontrol edin. Diri fay hattı geçen arazilerde eko turizm imar izni alınamaz.
Parsel veya parsellerin ekoturizm amaçlı planlama bölgesinde olması durumunda, ilgili belediyeye başvurarak ekoturizm amaçlı uygulama imar planı hazırlatın veya hazırlayın. Bu plan, parsel veya parsellerin ekoturizm tesis alanı olarak belirlenmesini, ekoturizm tesislerinin yerini, büyüklüğünü, yüksekliğini, mimari tarzını, kullanım amacını, kapasitesini, otopark alanını, yeşil alan oranını, altyapı hizmetlerini ve diğer detaylarını gösterir. Bu plan, ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınarak, belediye meclisi tarafından onaylanır.
Ekoturizm amaçlı uygulama imar planı onaylandıktan sonra, parsel veya parsellerde yapmayı planladığınız ekoturizm tesislerinin projesini hazırlayın veya hazırlatın. Bu proje, ekoturizm tesislerinin mimari, statik, elektrik, mekanik, peyzaj, yangın, deprem, enerji, çevre ve diğer teknik detaylarını içerir. Bu proje, jeolojik etüt raporu, imar planı, imar yönetmeliği ve ekoturizm kriterlerine uygun olarak hazırlanmalıdır.
Ekoturizm tesisleri projesini hazırladıktan sonra, ilgili belediyeye başvurarak ekoturizm imar izni alın. Bu izin, ekoturizm tesislerinin inşaatına başlamak için gerekli olan resmi belgedir. Bu izin, ekoturizm tesisleri projesinin, ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan onayları, ruhsat harcını, sigorta poliçesini, zemin etüdünü ve diğer gerekli evrakları içerir.
Ekoturizm imar izni aldıktan sonra, ekoturizm tesislerinin inşaatına başlayın. Bu aşamada, inşaat sürecini, kalite kontrolünü, iş güvenliğini, malzeme tedarikini, maliyet hesabını, zaman planlamasını ve diğer hususları dikkatli bir şekilde yönetin. Ekoturizm tesislerinin inşaatı tamamlandığında, ilgili belediyeye başvurarak ekoturizm yapı kullanma izni alın. Bu izin, ekoturizm tesislerinin işletmeye açılmak için gerekli olan resmi belgedir. Bu izin, ekoturizm tesislerinin, ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan denetim raporlarını, iskan harcını, abonman sözleşmelerini ve diğer gerekli evrakları içerir.
Ekoturizm yapı kullanma izni aldıktan sonra, ekoturizm tesislerinizi işletmeye açın. Bu aşamada, ekoturizm tesislerinizin tanıtımını, pazarlamasını, rezervasyonunu, müşteri memnuniyetini, personel yönetimini, gelir-gider hesabını ve diğer hususları dikkatli bir şekilde yönetin. Ekoturizm tesislerinizin sürdürülebilir, çevreci, kaliteli, güvenli ve karlı bir şekilde işletilmesini sağlayın.

Yorum Yaz