Hedef 4 mevsim Jeoturizm sezonu yaşamak

Unesco Adayı İda Madra Jeoparkı Jeoloji Mühendisleri Odası İş Birliği ile Dünyaya Tanıtılacak…UNESCO Adayı İda Madra Jeoparkı Koordinatörlüğü ile Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği arasında işbirliği protokolü yapıldı.

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN, UNESCO listesine girme yolunda başarıyla ilerleyen İda Madra Jeoparkı, hem ekonomiye hem turizme katkı sağlayacak, Ülkemiz için uluslararası itibar kazandıracaktır!

İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Prof. Dr. Recep Efe; “Ülkemiz jeolojik ve jeomorfolojik miras açısından çok zengindir. 21.yüzyılın popüler turizm konusu ise jeoturizmdir. Jeoparklar ise yerkürenin doğal oluşumlarını turizmin konusu haline getirip yerel kalkınmaya katkı yapar.  Jeoparklar, uluslararası öneme sahip farklı veya aynı türden jeolojik ve jeomorfolojik miras örneklerinin bir arada bulunduğu, yönetimi planlanmış coğrafi alanlardır. Jeoparklar, jeolojik, jeomorfolojik ve diğer doğal değerlerin korunup, gelecek nesillere aktarıldığı, bu alanlara yapılan jeoturizm ile yerkürenin 4.6 milyar yıllık geçmişinin öğrenildiği sahalardır. Jeoparklar aynı zamanda yöre halkının jeoturizm yolu ile sosyal ve kültürel kalkınmasını hedefleyen birer sürdürülebilir kalkınma alanlarıdır. Bu nedenle, toplumun her kesimi ile iş birliği ve güç birliği yapmaya büyük önem vermekteyiz.

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği gibi bir STK ile iş birliği yapmak İda Madra Jeoparkı’nın yerelde farkındalığının artmasını sağlayacaktır. Yaptığımız bu iş birliği protokolü ile jeopark alanındaki bilimsel çalışmalar ve eğitim faaliyetlerimiz daha da yaygınlaşacaktır. Bu sürece doğrudan destek veren İda Madra Jeoparkı Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Yücel Yılmaz’a ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Sayın Aysun Aykan’ın şahsında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’na da teşekkür ederim” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN; UNESCO Global Jeoparklar ağına aday olan İda Madra Jeoparkı Koordinatörlüğü ile Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği arasında işbirliği protokolü yapıldı. Ülkemize prestijli bölge kimliği, itibar, uluslararası tanınırlık, uluslararası entegrasyon, ekonomik gelir kazandıracak olan çok önemli bir projede yer aldığım için çok mutluyum.

Türkiye’deki yerbilimleri açısından büyük öneme sahip olan jeolojik miras konumundaki yer, kayaç, fosil, yapı, yerşekili, maden, mineral vb. oluşumların araştırılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması çok önemlidir. 

İda Madra Jeoparkı Türkiye’nin Doğal Mirasının Korunması ve Uluslararası Tanınırlığı İçin Fırsattır!  Aysun Aykan; “Jeoparklar; Jeolojik ve kültürel miras kavramlarının doğa eğitimi yoluyla geniş kitlelere yayılmasını sağlar. Doğa eğitimi çok önemlidir ve bunu çok önemsememiz gerekiyor; Eğer siz doğayı bilmezseniz, doğa eğitimi almazsanız deprem başta olmak üzere doğa kaynaklı tüm afetlere, karşı mücadelemizde başarılı olamayız.  UNESCO listesine girme yolunda başarıyla ilerleyen İda Madra Jeoparkı Projesi’nin hayata geçirilmesi ile Başta Balıkesir olmak üzere Ülkemiz’e büyük fırsatlar sunacaktır. Jeoparklar aracılığıyla gelen Jeoturizm, yılın tamamına yayılan bir turizm tipi olduğu için Ülkemiz, daha istikrarlı bir turizm geliri sağlama imkanına da sahip olacaktır ve kuşkusuz ki prestijli bölge kimliği, itibar, uluslararası tanınırlık, UNESCO tescili ve markası ile turizmde rekabetçilik, uluslararası entegrasyon, ekonomiye katkı sağlayacaktır. Türkiye’nin UNESCO Tescilli Jeoparkı olması için Jeoloji Mühendisleri Odası olarak elimizden gelen çalışmaları yapacağız” dedi.

 

Birlik 23 İlçe Belediyesi’nden oluşmaktadır

1-Altıeylül

9-Dursunbey

17-Karesi

2-Ayvalık

10-Edremit

18-Kepsut

3-Ayvacık

11-Erdek

19-Manyas

4-Balya

12-Ezine

20-Marmara

5-Bandırma

13-Gömeç

21-Savaştepe

6-Bergama

14-Gönen

22-Sındırgı

7-Bigadiç

15-Havran

23-Susurluk

8-Burhaniye

16-İvrindi

 

Birliğin kuruluş amacı;

Birliğe üye kentlerde, ulusal ve uluslararası öneme sahip jeolojik, jeomorfolojik, doğal ve kültürel miras alanlarını turizme kazandırmak, yerel halkın kalkınmasına katkıda bulunmak ve eğitim amaçlı kullanmak üzere bir Jeopark tesis etmek,

Tesis edilen Jeoparka UNESCO sertifikası almak ve bu suretle birliğe üye kentlere prestijli kentler kimliği kazandırmak, bu kentlerde turizm adına güçlü bir marka değeri oluşturarak sosyo-ekonomik gelişmeye doğrudan veya dolaylı olarak katkı sağlamak,

UNESCO Sertifikalı Jeoparkın tesisi ve sonrasında UNESCO kriterlerinde yönetimi için, idari, mali ve diğer konularında destek olmak,

Türkiye’ye kazandırılacak Jeoparkın kuruluşuna rehberlik ve tescil işlerine destek olmak, ilgili tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşları teşvik etmek,

Jeopark için gereken alt yapı, lojistik ve personel konularında destek olmak, jeolojik miras ve doğal sit alanlarının korunması ve sürdürülebilir kullanımına yönelik toplumda çevre bilinci oluşturmak ve farkındalığı artırıcı eğitim, tanıtım ve diğer aktiviteleri düzenlemek,

Jeopark yönetiminin, bilimsel ve akademik konularda destek almasına, bu kapsamda her yönü ile büyük bir hazine olan kentlerimizin jeolojik, doğal sit ve jeolojik miras alanlarının tespiti, dokümantasyonu ve takibine yönelik bilimsel araştırma ve incelemeleri yapmasına ve yaptırmasına zemin hazırlamaktır.

Birlik, aşağıda belirtilen alanlarda İda Madra Jeoparkı kapsamında üyelerini destekleyici ve onların yararlanmasına açık görev ve hizmetleri yerine getirir.    

Yorum Yaz