Kim Mihri Belgeseli İzmir’de izleyici ile buluşuyor 

Türkiye’nin ilk kadın ressamının öyküsü belgesel oldu. Kim Mihri Belgeseli Mayıs’ta İzmir’de İzleyici ile Buluşuyor, Filmin Orijinal Müzikleri ise Dijital Müzik Platformlarında, 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda En İyi Belgesel Film Ödülü'nü kazanan ve SİYAD 55. Türkiye Sineması Ödülleri’nde de aday gösterilen uzun metraj bağımsız belgesel Kim Mihri 42. İstanbul Film Festivali, 33. Ankara Uluslararası Film Festivali ve 6. Kadın Yönetmenler Festivali’nde yarışma bölümünde finale kalmıştı. 

Yönetmenliğini Berna Gençalp’in, yapımcılığını Berat İlk, Yonca Ertürk ve Berna Gençalp’in yaptığı Kim Mihri belgeseli, İzmir Yeniden Sinematek programı kapsamında 21 Mayıs Pazar günü saat 19:00’da Kültürpark’ın içinde bulunan İzmir Sanat’ta ve 24 Mayıs Çarşamba günü saat 20:00’de İzmir Büyükşehir Belediyesi Seferihisar Kültür Merkezi Çağan Irmak Salonu’nda gösterilecek. Gösterimlerin ardından yönetmenle söyleşi gerçekleştirilecek. Ayrıca 23 Mayıs Salı saat 14:00’te yönetmen Berna Gençalp genç sinemacılarla İzmir Sinema Ofisi’nde Kırmızı Kadraj etkinliğinde bir araya gelecek. Filmin orijinal müzikleri ise Youtube, Amazon, Napster, Yandex ve Naxos Music Library gibi pek çok dijital müzik platformundan dinlenebiliyor. Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Mihri Rasim’in hayatını ve uluslararası ressamlık kariyerini konu alan filmin yönetmeni Berna Gençalp, Mihri’nin izini, ressamın hayatını geçirdiği İstanbul, Roma, Paris ve New York şehirlerinde sürüyor. Osmanlı İstanbul’unda dünyaya gelen Mihri ile ilgili yapılan son araştırmalar sayesinde sanatçının hayatını gölgeleyen rivayetlerin yerini somut gerçekler alıyor.

Filmde değerli araştırmacıların ortaya çıkardıkları Türkçe, Eski Türkçe, İngilizce, İtalyanca, Fransızca belgeler, özel ve kurumsal koleksiyonlardan alınan çok sayıda eser görseli, fotoğraflar ve gazete kupürleri kullanıldı. Görüntü Yönetmeni Gözde Koyuncu ve çeşitli şehirlerden kamerasıyla destek veren bir çok sinemacı Beyazıt Kütüphanesi’nden New York Public Library’e, Paris’teki Beux Arts’tan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne, Boğaz’daki Aşiyan Müzesi’nden İtalya’daki Vittoriale Müzesi’ne dek pek çok etkileyici mekanı belgesel için görüntülediler. New York’ta yaşayan Yunan müzisyen Eleni Lomvardou, Atina’daki müzisyen ekibiyle pandemi şartlarında uzaktan çalışmak zorunda kaldı. Filmin kurgusu Fırat Terzioğlu, animasyon yönetmenliği Berat İlk tarafından gerçekleştirildi. Karışık teknikle üretilen animasyon bölümlerinde ödüllü oyuncu Feride Çetin, Ressam Mihri’yi canlandırıyor. Deniz Türkali ve Ece Dizdar da konuk oyuncu olarak belgeselde yer alıyor. Yapımı uzun yıllara yayılarak gerçekleştirilen belgesel TC Kültür Bakanlığı Sinema Destek Fonu, Antalya Film Forum, ABD Ankara Büyükelçiliği, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, The American Turkish Society Moon&Stars Project, Postbıyık, Filmarka, NicEye Group tarafından desteklendi. Çok sayıda önemli isimle yapılan ancak filmde geniş olarak yer verilemeyen söyleşiler, filmin youtube kanalından İngilizce altyazılı olarak izlenebilecek. Bu kanala ve filme dair haberler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. 

 

Yorum Yaz