Leica Pegasus ile 3.2 km dağ yolunun etüt projesini çıkardılar

Leica Pegasus ile 3.2 km dağ yolunun etüt projesini çıkardılar
araştırma ve jeo-uzamsal veri yönetimi uzmanlarından Ing Geovision'dan 3,2 km'lik bir alanı araştırmasını istedi .
Leica Pegasus ile 3.2 km dağ yolunun etüt projesini çıkardılar

Almanya, Berchtesgadener Land'deki dağ yolları, dünyanın en nefes kesici manzaralarından bazılarını sunuyor. Bavyera'nın güneydoğu ucundaki turistik bölgelere açılan kapı olarak, yolların iyi durumda tutulması yerel ekonomi için hayati önem taşıyor.

haber arası detay

 

Bunun sorumluluğu Traunstein Eyaleti Bina İdaresi'ne (TSBA) düşüyor. TSBA, yüzlerce kilometrelik federal ve eyalet yollarını, yürüyüş ve bisiklet yollarını, köprüleri, destek yapılarını ve tünelleri içeren bir ağa ek olarak dağ yollarını yönetir. Dijital yöntemlerin kullanımında bir öncü olan TSBA, planlanan inşaat çalışmaları için bir temel olarak alanın dijital bir kaydını oluşturmak istedi. Otorite , araştırma ve jeo-uzamsal veri yönetimi uzmanlarından Ing Geovision'dan 3,2 km'lik bir alanı araştırmasını istedi . Seçenekleri keşfettikten sonra, Ing GeovisionYolu ve istinat duvarlarını dijital olarak yakalamak için bir Leica Geosystems mobil haritalama çözümü kullandı. Proje, mobil haritalamanın bu tür zorluklara ilk kez uygulandığı zamandı.

Veri yakalama için zorlu fiziksel kısıtlamalar


Bazı yerlerde% 23 eğim ve aşağıdaki vadiye büyük düşüşler ile Berchtesgadener Land'deki yolların araştırılması kolay değil. Dik ve aşırı derecede büyümüş bir arazide inşa edildikleri için istinat duvarlarının her iki tarafına erişmek özellikle zordur. Yükseklik ve uzaklık nedeniyle, özellikle araştırma alanına dahil edilen beş tünelde neredeyse tüm mesafe boyunca zayıf bir GNSS sinyali vardı. Fiziksel kısıtlamaların yanı sıra, anketin de hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Tur otobüsleri için rotanın serbest kalması için yol uzun süre kapatılamadı veya engellenemedi. Bununla birlikte, anketten elde edilen veriler planlanan inşaat çalışmalarının temeli olarak kullanılacağından, yol ve duvarların mümkün olan en yüksek doğrulukla kaydedilmesi gerekiyordu.

Mobil haritalama tüm proje değerlendirme kriterlerini karşıladı
Ing Geovision ekibi, bütünsel ölçme konusunda oldukça deneyimlidir. 1000'den fazla başarılı lazer tarama projesinde binalar, tesisler ve diğer altyapılar için dijitalleştirme ortağı oldular. Berchtesgadener Land projesi için çeşitli yöntemleri değerlendirdiler: drone aracılığıyla lazer tarama, takimetre ölçümü, statik tarama ve mobil haritalama. Değerlendirme kriterleri, sahada harcanan zamanı, verilerin doğruluğunu, istinat duvarlarını ve yol durumunu yüksek çözünürlükte tespit edebilme yeteneğini içeriyordu. Son olarak, yöntemin fotoğraf belgelerini ve nokta bulutu verilerini tek bir işlemde toplamak için kullanılıp kullanılamayacağı.

Bir drone, fotoğrafları veya nokta bulutu verilerini sağlayamadığı için yalnızca fotoğrafları, takimetre ölçümlerini sunabildiği için reddedildi. Statik bir tarama çok uzun sürer ve birçok yerde duvarların dışına yerleştirilemez. Bu senaryoda test edilmemiş olmasına rağmen, mobil haritalama her kritere uymayı başardı. Mobil haritalama sistemleri, lazer taramayı statik tripoddan çıkarmak için gelişmiş donanım sensörlerini ve yazılım teknolojilerini birleştirerek ekibin araba ile doğru 3B verileri yakalamasına olanak tanır.

Tarayıcının alışılmadık şekilde takılması, siteye erişim sorununu çözdü

Ing Geovision , Leica Pegasus Ultimate II mobil haritalama platformunu kullanarak bir tarama çözümü oluşturdu. Zekice, istinat duvarlarının her iki tarafını da yakalamak için Leica Pegasus Ultimate II sadece bir arabanın tavanına değil, aynı zamanda bir ekskavatörün kovasına da monte edildi. Bu, tarayıcının duvarın kenarından sarkmasına ve insan güvenliğini tehlikeye atmadan dış cepheyi yakalamasına olanak tanıdı. Kontrol noktalarının ölçümü bir takimetre TS16 ile yapıldı ve tüneller ayrıca eski bir drenaj sistemi aramak için statik bir RTC 360 kullanılarak tarandı. Veriler Leica Pegasus Manager, Leica Cyclone ve Leica Cyclone 3DR kullanılarak değerlendirildi.

Hızlı ve esnek tarama sağlar

Mobil haritalama çözümünü kullanmanın en büyük yararı, sahada geçirilen kısa süredir. Leica Pegasus Ultimate II'nin arabayla 3,2 km'lik yolu kaydetmesi sadece yarım gün ve bir ekskavatöre monte edildiğinde istinat duvarının zor kısımlarını kaydetmek için bir yarım gün daha sürdü. Bu süre zarfında bile, turist araçları hala yolu kullanabiliyordu, bu da incelemenin yerel ekonomi üzerinde minimum etkiye sahip olduğu anlamına geliyordu. Yaklaşık 162 GB ham veri toplandı, bu da 600 GB işlenmiş veri ile sonuçlandı - sonuçta gelecekteki bina işlerini bilgilendirmek için gerekli olan dijital arazi modelini ve envanter planlarını sağladı. TSBA'nın doğruluk gereksinimini karşılayan veriler, 2 - 3 cm aralığında mutlak bir doğruluğa sahipti.

Mobil haritalamanın evrimi: çoklu kullanımlar
TSBA, 2019'dan beri BIM için pilot bir Bina Ofisi olmuştur. Kurum, yönetimi altındaki varlıklara yüksek derecede dijitalleştirme getirmeyi başararak planlama, inşaat ve bakımı daha verimli hale getirmiştir. Bu projeyle, ilk kez düzenli bir inşaat denetimi sırasında bir dağ yolunun tamamen dijitalleştirilmesi sağlandı. Ing Geovision ve TSBA'nın bu amaç için mobil haritalama ile yenilik yapma istekliliği, zorlu ve yüksek rakımlı araziler için kanıtlanmış yeni bir gerçeklik yakalama yöntemi yaratmıştır. Tekrar kullanılması kesin.

"Mobil Haritalama günümüzde o kadar gelişmiş ki, İzleme amacıyla da kullanılabilir. Olası veri yakalama çözümlerinin değerlendirilmesinde Leica Pegasus: Two Ultimate, alanın tespiti için en hızlı ve en doğru çözümdü." Geovision'da Proje Müdürü olan Sven Gollub.


 

Yorum Yaz