Mersin Ekoturizm Haritası yeniden belirlendi.

Mersin Ekoturizm Haritası yeniden belirlendi.
Mersin Ekoturizm Planlaması yönünden büyük önem kazandı.
Mersin Ekoturizm Haritası yeniden belirlendi.

Ekoturizm Nedir ? " Ekoturizm doğal ve kültürel çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı, düşük ziyaretçi etkisi olan seyahat biçimini ifade etmektedir." Doğa turizminin bir alt türü olarak da ele alınan eko-turizm açısından Mersin bütünü potansiyel arz etmektedir. Toroslar ilçesinde ağırlıklı olarak eko-turizm ve yayla turizm planlanmıştır. Bunun temelde iki hedefi bulunmaktadır Bunlardan birincisi eko-turizmin doğal değerlere ve kırsal yaşama zarar vermemesi, ikincisi ise kırsal kalkınmaya destek verecek bir değere sahip olmasıdır. Yayla turizmi ise ilçede yayla özelliği gösteren alanlarda konumlandırılmıştır.

haber arası detay

 

Ekoturizm Projesi Destek Hattı : Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80 - Eko Turizm ülkemizde yatırımcıların kanunların gereklerini yerine yetirerek, doğal yaşam alanlarında, yöresel mimariye uygun, ekolojik tesisler yaparak bunu kazanca dönüştüren avantajlar topluluğu diyebiliriz. Ekoturizm Proje Alanı; Doğal ve Kültürel değerleri koruyarak bu alanlarda ve çevresinde yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik gelişimi için kaynak oluşturabilen alternatif turizme yönelik, doğal yaşama aktif katılımın sağlanabildiği, çevreye duyarlı alanlardır.

Ekoturizm imar planlama şartları değişti 19 Aralık  2022 tarihinden itabaren şu şekilde olacak, Eko-turizm alanı olarak belirlenebilecek alanlarda uygulama öncesi toplam alan büyüklüğü en az 15.000 m2 olacaktır. Bu alanlarda uygulamalar ada bazında yapılacak, alanın toplam yüzölçümünün en az %30’luk bölümü, yapı yapılmayacak şekilde açık alan olarak planlanacaktır. Bu alanlarda min. İfraz şartı 10.000 m2’dir. 20.000 m2
üzerinde büyüklüğe sahip alanlar ise toplam inşaat alanı 2.000 m2’yi geçmeyecek şekilde düzenlenecektir.
Bu alanlarda yapılaşma koşulları: Emsal=0,10; Yençok: 2 kattır. Kat yükseklikleri yöresel, coğrafi koşullar ve iklim koşulları dikkate alınarak ilgili idare tarafından belirlenir. Bu tesislerde en fazla bir bodrum katı yapılabilir. Bodrum katlarda konaklama üniteleri yer alamaz. Bodrum katta yalnızca bakım ve işletme ihtiyaçlarını karşılayacak üniteler yer alabilir. Ayrı yapılar olarak düzenlenen konaklama birimlerinde bodrum kat sadece ana yapıda yer alabilir

Bunların yanı sıra ilçenin yerleşik alanının kuzeyinde, iki adet günübirlik turizm alanı belirlenmiştir. İlçe sınırlarındaki bir diğer turizm değeri ise termal alanlar olarak görülmektedir. Bu bağlamda termal turizmin desteklenmesi adına potansiyel bir bölge de planda önerilmektedir.
Ekosistemlerin sürekliliği, bio-çeşitliliği, sulama imkanları ile yıllık yağış-güneşlenme özellikleri ve çevre kirletici parametrelerden konumsal uzaklığı göz önünde tutularak bazı köylerde ekolojik tarım ve bu tarımın destekleyicisi olarak eko turizmin gelişmesi desteklenmelidir. 

Bunların dışında Akdeniz Bölgesi’nin kimliği kapsamında önemli bir yer tutan yaylacılık-yayla turizmi, eko ve agro turizm alanları öngörülmektedir. Bu turizm alanlarının yanı sıra doğa turizmi kapsamında dağ yürüyüşü, rafting yapılabilecek alanlar saptanmıştır. Plan revizyonu çalışmasında, agro turizm, doğa turizmi, inanç turizmi ve kültür turizmi eko turizm kapsamında değerlendirilerek planda gösterimi yapılmıştır.

Ekoturizm; 
Ekoturizm doğal ve kültürel çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı, düşük ziyaretçi etkisi olan seyahat biçimini ifade etmektedir. Doğa turizminin bir alt türü olarak da ele alınan eko-turizm açısından Mersin bütünü potansiyel arz etmektedir. Bu bağlamda öne çıkan yerleşimler aşağıdaki gibi belirlenmiştir. 
 Anamur ilçesi; Karalarbahşiş ve Çukurabanoz
 Silifke ilçesi; Mağara ve Kavakköy
 Yenişehir ilçesi, Değirmençay
 Erdemli ilçesi; Küçükfındıkpınarı ve Hacıalanı
 Mezitli ilçesi; Fındıkpınarı
 Toroslar ilçesi; Gözne, Güzelyayla ve Arslanköy
 Çamlıyayla ilçesi; Sebil ve Fakılar

Agro-turizm
Agro-turizm; tarım faaliyetlerini deneyimlemek amacıyla gerçekleştirilen rekreatif eylemleri içeren, tarımsal kaynakların sürdürülebilirlik ilkesiyle turistik amaçlarla kullanılmasını ifade etmektedir. Söz konusu turizm türü özellikle kırsal kalkınma açısından gelir elde etme noktasında önemli bir faaliyettir. Kırsal çevreyle, tarımsal faaliyetlerle bağlantılı bir çiftlikte, kampta veya pansiyonda konaklama, eğitsel gezi, yeme-içme, rasyonel faaliyetler ve çiftlikte ürün ve el sanatlarının satılmasıyla ilişkili faaliyetler bütünü olarak tanımlamaktadır. Yukarıdaki açıklamalardan hareketle tarımın önemli bir unsur olduğu Mersin’in tüm ilçeleri agro-turizm açısından fırsat sunmaktadır.
 Çamlıyayla ilçesi; Sarıkavak
 Tarsus ilçesi; Boğazpınarı
 Gülnar ilçesi; Mollaömerli ve Zeyne
 Mut ilçesi; Hacıahmetli, Dağpazarı, Diştaş yerleşimleri bu bağlamda öne çıkan
yerleşimlerdir.
Kültür Turizmi
Kültür turizmi; doğal alanları, anıtsal ya da sivil mimari yapılarını, sanat ürünlerini, koleksiyonları, kültürel kimlikleri, gelenekleri ve farklı dilleri kapsayan, somut ve somut olmayan kültür mirasının tüm ürünlerini paylaşmayı ve tanımayı amaçlayan bir gezi türüdür. 
Mersin İli; özellikle arkeolojik sit alanları, doğal sit alanları, anıtsal yapılar, sivil mimarlık örnekleri bakımından oldukça zengin bir olması sebebiyle Kültür Turizminin geliştirilmesi için oldukça elverişli bir bölgedir. Bu bağlamda Mersin genelinde;
Tarsus ilçesinde; Sağlıklı, Bozyazı Merkez, Anamur Merkez Sahil Kesimi, Aydıncık Merkez, Mut’un Kozlar mahallesi, Silifke’de Narlıkuyu, Atayurt, Uzuncaburç ve Mağara yerleşimleri, Mezitli Merkez, Akdeniz Merkez, Erdemli’de Limonlu Mahallesinin kuzeyi Kültür Turizminin potansiyel arz ettiği alanlar olarak belirlenmiştir.

Mezitli ilçesinde Alternatif Turizm olanaklarından temel olarak dört turizm türü yer almaktadır. Bunlardan birincisi kültürel turizmdir. Söz konusu turizm türü Mezitli’de arkeolojik alanlarında kümelendiği bölgede konumlandırılmıştır. İkincisi Fındıkpınarı Kırsal Yerleşim Merkezi’nde planlanan eko-turizmdir. Mihrican, Güzle, Yıldırım, Fındıkpınarı ve Bozon Güzlesi çevresinde yayla turizminin gelişmesi öngörülmektedir.
İlçe genelinde planlanan 467 hektarlık Tali Merkez Alanı genellikle önemli anayollar boyunca uzanan konut altı ticaret alanlarından oluşmaktadır. Yaklaşık 9500 hektarlık tarım alanı ve ağırlıklı olarak Narenciye bahçelerinin yer aldığı Mezitli’de üretim ve katma değeri yüksek ürün işleme faaliyetlerinin bir arada yapıldığı, tek elden sevk ve idare edildiği Organize Tarım Alanı planlanmıştır.
Mezitli ilçesi sınırları içerisinde sanayi alanı bulunmamakla birlikte, 114 hektarlık Kentsel Servis Alanı önerisi bulunmaktadır. İlçede planlanması düşünülen 1 adet Atık Su Tesisleri Alanına da plan kararlarında yer verilmiştir

Erdemli ilçesi, Silifke ve Mut ilçeleri arasında en düşük tarım alanı büyüklüğüne sahip (30.008 ha.) ilçedir. Kıyı ve sit alanları varlığı nedeniyle deniz ve kültür turizmi faaliyetlerini destekleyecek konaklama alanlarının geliştirilmesi için turizm alanları öngörülmüştür. Turizm ile ilgili kültürel değerlerin kümelendiği bölgelerde Kültür Turizmi, yayla özelliği gösteren alanlarda (Erdemli ilçe sınırlarının görece geometrik merkezine tekabül eden) yayla turizmi ile eko-turizm alanları önerilmiştir.
Önceden de değinildiği üzere il bütünündeki merkezi konumu, karayolu ulaşım sisteminde erişilebilirlik açısından bağlantıları güçlü bir yerleşme olması nedeniyle havaalanı Erdemli ilçesinde planlanmıştır. İlin artan nüfusu ve gelişen kentsel merkez kimliği nedeniyle sosyal altyapının da güçlendirilmesi gereği doğmuş, bu kapsamda üniversite alanı önerilmiştir.

Silifke İlçesi
Tarımsal faaliyetlerde, özellikle örtü altı yetiştiriciliğinde çilek üretimiyle ön plana çıkan ilçede önceden belirtildiği üzere tarımdan elde edilen gelirin arttırılması amacıyla Yenisu mahallesi kuzeyinde Organize Tarım Alanı önerilmiştir. Arkeolojik sit alanları ve SilifkeMut Karayolu güzergâhı boyunca kuzeye doğru Silifke İlçesi’nde eğimin 500 metrenin üzerine çıktığı yükselti kuşaklarında yayla yerleşmelerinin varlığı kültür ve eko-turizm gibi alternatif turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için önemli olanaklar sunmaktadır. Bu olanakların değerlendirilmesi için ilçe sınırlarında belli bölgelerde farklı turizm türlerinin geliştirilmesi
önerilmiştir. Ayrıca Meryemlik (Aya Tekla), Zeus Tapınağı ve Kilise ve Cennet ObruğuMeryem Ana Kilisesi’nin varlığı inanç turizminin planda yer almasını sağlamıştır. Ayrıca doğa turizmi türlerinden olan rafting Derinçay ile güneydeki Değirmendere arasında gelişebileceği öngörülmektedir. Ayrıca doğal plaj ve kumsal varlıkları değerlendirildiğinde, Göksu Deltası’nın doğusunda günübirlik turizm bölgeleri önerilmektedir.


Anamur ilçesi, Batı Mersin
Planlama Alt Bölgesi içerisinde ikinci en yüksek tarım alanı büyüklüğüne sahiptir. Kıyı ve sit alanları varlığı nedeniyle deniz ve kültür turizmi faaliyetlerini destekleyecek konaklama alanlarının geliştirilmesi için Anamur merkez sahili ve Ören arasında Tercihli Kullanım Bölgesi öngörülmüştür. Bununla birlikte Çukurabanoz ve Karalarbahşiş Kırsal Yerleşme Merkezleri’nde eko-turizm alanları önerilmiştir. Bunun yanı sıra doğa turizmi alt türü olan dalış turizmi ile kültür turizmi alanları Anamur Ören sahil bölümünde planlanmıştır. Böylelikle ilçe tarım sektöründen sonra hizmetler sektörünün de öne çıktığı bir bölge olarak
düşünülmektedir. İlçenin artan nüfusu ve gelişen kentsel merkez kimliği nedeniyle sosyal altyapının da güçlendirilmesi gereği doğmuş, bu kapsamda planda Ören mahallesinde Üniversite Alanı (Anamur Meslek Yüksek Okulu) kurgulanmıştır.

Buna göre;
 Tarsus ilçesi sınırları içerisinde; Bahşiş, Tasçılı, Damlama, Gülek ve Çiçekli,
 Toroslar ilçesi sınırları içerisinde; Güzelyayla, Gözne ve Arslanköy,
 Çamlıyayla ilçesi sınırları içerisinde; Sarıkavak,
 Yenişehir’de; Değirmençay,
 Mezitli’ de Fındıkpınarı ve Kuzucubelen
 Mut İlçesi sınırlarında; Göksu, Sakız, Kavaklı, Kürkçü, Hacıahmetli ve Dağpazarı,
 Silifke’de; Çamlıca, Uzuncaburç ve Mağara
 Erdemli İlçesi’nde de Sarıkaya, Arslanlı, Esenpınar ve Karayakup
 Gülnar ilçesi sınırlarında; Köseçobanlı, Kuskan, Bereket, Zeyne ve Çavuşlar
 Anamur ilçesi sınırları içerisinde Çukurabonoz ve Karalarbahşiş,
 Aydıncık ilçesinde de Duruhan yerleşimleri Kırsal Yerleşim Merkezleri (KYM) olarak
belirlenmiştir.
Belirlenen bu Kırsal Yerleşme Merkezleri, İl bütününde yapılacak olan uygulamalar, çeşitli yatırım kararları adına yapılacak etaplama çalışmalarında mümkün olduğunca öncelik verilmesi gereken mahalleler olacak, bu bağlamda kentin kırsal yerleşmelerinin istenilen düzeyde gelişmesini sağlayacağı gibi aynı zamanda kırsal bölgelerle kıyı alanlarında yer alan mahallelerin ilişkilerinin kuvvetlenmesi de sağlanmış olacaktır.

Ekoturizm Bilgi Hattı: Beytullah Yılmaz ( 0 544 608 84 80 )

Turizm koruma ve gelişim bölgeleri, Turizm Merkezleri; Turizm gelişim alt belgesi, Turizm işletmesi
Turizm tesisi, Turizm Belgesi, Turizm yatırımı belgesi, her ölçekte plan gibi terimlerin anlamını bulabilirsiniz.
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri
Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve/veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, sektörel kalkınmayı ve plânlı gelişimi sağlamak amacıyla değerlendirmek üzere sınırları Bakanlığımızın önerisi ve Cumhurbaşkanı onayı ile ilân edilen bölgelerdir.
Turizm Merkezleri
Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri içinde veya dışında, öncelikle geliştirilmesi öngörülen; yeri, mevkii ve sınırları Bakanlığımızın önerisi ve Cumhurbaşkanı onayı ile ilân edilen, turizm hareketleri ve faaliyetleri yönünden önem taşıyan yerleri veya bölümlerini ifade etmektedir.
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Alt Bölgesi
1/25.000 veya daha alt ölçekli plân ile belirlenen, içinde turizm türleri ile kültür, eğitim, eğlence, ticaret, konut ve her türlü teknik ve sosyal alt yapı alanlarından bir veya daha fazlasını kapsayan, kendi içinde alt alanlara ayrıştırılabilen arazilerdir.
Turizm işletmesi
Türk veya yabancı uyruklu, gerçek veya tüzel kişilerce, birlikte veya ayrı ayrı gerçekleştirilen ve turizm tesislerinde faaliyet gösteren ticari işletmelerdir.
Turizm tesisi
Turizm yatırımı kapsamında bulunan veya turizm işletmesi faaliyetinin yapıldığı tesisler ve bunların ayrıntıları ile tamamlayıcı unsurlarıdır.
Turizm belgesi
Turizm yatırımı belgesi, ana turizm yatırımı belgesi, turizm işletmesi belgesi veya kısmi turizm işletmesi belgesini ifade eder.
Turizm yatırımı belgesi : Yönetmelikle nitelikleri belirtilen tesis için Bakanlığımızca yatırım aşamasında verilen belge.
Turizm işletmesi belgesi: Yönetmelikle nitelikleri belirtilen tesis için Bakanlığımızca işletme aşamasında verilen belge.

Kısmi turizm işletmesi belgesi: Yönetmelikle nitelikleri belirtilen faaliyeti gösteren, tür ve sınıfının gerektirdiği zorunlu üniteleri yapılmış tesis için, yapılacak olan diğer üniteleri yatırım kapsamında tutularak Bakanlığımızca verilen belge.
İmar Planları
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve Turizm Merkezlerinde turizm sektörünün ekolojik ve ekonomik verimliliği ve sürdürülebilir turizm ilkesi doğrultusunda kültür ve turizme dönük kullanımların ağırlıklı olduğu bölgelerdeki koruma ve gelişmeyi sağlamak, kısa ve uzun dönemli ilke ve hedefler ile mekansal stratejileri belirlemek üzere hazırlanan bu Yönetmelikte tanımlanan çeşitli ölçeklerde fiziksel planlardır.
Turizm Yatırımın Türleri
Asli Konaklama Tesisleri
Oteller
Moteller
Tatil Köyleri
Pansiyonlar
Kampingler
Apart Oteller
Hosteller
Yeme - İçme ve Eğlence Tesisleri
Lokantalar
Kafeteryalar (Müstakilen belgelendirilememektedir)
Eğlence Yerleri (Müstakilen belgelendirilememektedir)
Sağlık ve Spor Tesisleri
Termal Turizmi Tesisleri
Termal Konaklama Tesisleri
Termal Kür Tesisleri
Sağlıklı Yaşam Tesisleri
Yüzme Havuzları
Spor Tesisleri
Golf Tesisleri
Kongre ve Sergi Merkezleri
Rekreasyon Tesisleri
Eğlence Merkezleri
Temalı Parklar
Günübirlik Tesisleri
Kış Sporları ve Kayak Merkezleri Mekanik Tesisleri
Kırsal Turizm Tesisleri    Çiftlik Evi-Köy Evi
Yayla Evi
Dağ Evi
Özel Tesisler
Özel Tesisler (Tescilli Kültür Varlığı niteliğindeki yapılarda gerçekleştirilenler
dışındaki özel tesislere Turizm Yatırımı Belgesi verilmez)
Butik Oteller
Bileşik Tesisler
Turizm Kentleri
Turizm Kompleksleri
Tatil Merkezleri
Zincir Tesisler
Personel Eğitim Tesisleri
Diğer Tesisler    Mola Noktaları
Yüzer Tesisler
Tatil Siteleri ve Villaları
    B Tipi Tatil Siteleri
    A Tipi Tatil Siteleri (Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde veya  Turizm Merkezleri içinde yer almayan tatil sitelerine Turizm Yatırımı Belgesi verilmez.) Yat Turizmi Tesisleri (Yat Turizmi Kapsamında)    * Yat Yatırımı ve İşletmeciliği * Yat Limanları Yatırımı ve İşletmeciliği

Kırsal Yerleşik Alanlar
Kırsal Yerleşim Alanları; kentsel yerleşim alanları dışında kalan, yasal düzenlemeler ile
mahalleye dönüşmesi öncesinde belde veya köy statüsüne sahip olan yerleşmeler ile bunların
ve ilçe merkezlerinin kırsal nitelik taşıyan mahalle ve bağlı mezralarını, yayla yerleşimlerini
kapsayan alanlardır.
Kentleşmenin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde ilerlemesi, sanayileşme ve turizm
işlevlerinin doğal zenginliklerin tahribine, kırsal ekonominin bağımlı olduğu tarım ve kıyı
alanlarının azalmasına ve kirlenmesine yol açmaktadır. Plan Revizyonu’nda kentsel alanlarla
kırsal alanların karşılıklı etkileşimi çerçevesinde sürdürülebilir doğal kaynak kullanımını esas
alan kırsal kalkınmanın sağlanması, koruma ağırlıklı kullanım dengelerinin kurulması ilkesinden
hareketle kırsal alanların doğal gelişimi dışında genişlemesinin sınırlandırılması ve düşük
yoğunluklu kırsal karakterlerinin korunması öngörülmüştür.
Kırsal yerleşim alanlarının ekonomilerinin güçlenmesinde temel kaynak kırsal alanların
sahip olduğu varlıklardır. Kırsal yerleşim alanlarının sahip olduğu varlıklar arasında; tarımsal
ürün çeşitliliği, temiz çevre, doğal kaynaklar, peyzaj değerleri ve kültürel varlıklar yer
almaktadır. Kırsal ekonominin geliştirilmesi için tarımsal verimliliğin sağlanmasının yanı sıra
karşılaştırmalı üstünlüklerin olduğu alanlarda yerel ayırt edici özelliklerin geliştirilmesi
(ekoturizm, agro turizm, yayla turizmi vb.) yönünde plan kararları geliştirilmiştir.
Alt ölçekli planlarda kırsal yerleşim alanlarının çevresel, sosyal ve ekonomik
boyutlarıyla analiz edilerek, kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak tedbir ve faaliyetlerin
belirlenmesi gerekmektedir. Buradan hareketle hem kırsalda yaşayanların gelir düzeyinin ve
yaşam kalitesinin yükseltilmesi hem de çevresel ve kültürel değerlerin korunması ve
geliştirilmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

Eko-turizm
Ekoturizm doğal ve kültürel çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal
alanlara karşı duyarlı, düşük ziyaretçi etkisi olan seyahat biçimini ifade etmektedir. Doğa
turizminin bir alt türü olarak da ele alınan eko-turizm açısından Mersin bütünü potansiyel arz
etmektedir. Bu bağlamda öne çıkan yerleşimler aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
 Anamur ilçesi; Karalarbahşiş ve Çukurabanoz
 Silifke ilçesi; Mağara ve Kavakköy
 Yenişehir ilçesi, Değirmençay
 Erdemli ilçesi; Küçükfındıkpınarı ve Hacıalanı
 Mezitli ilçesi; Fındıkpınarı
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MEKÂNSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MERSİN-ADANA PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI REVİZYONU (MERSİN İLİ)
42
 Toroslar ilçesi; Gözne, Güzelyayla ve Arslanköy
 Çamlıyayla ilçesi; Sebil ve Fakılar
Agro-turizm
Agro-turizm; tarım faaliyetlerini deneyimlemek amacıyla gerçekleştirilen rekreatif
eylemleri içeren, tarımsal kaynakların sürdürülebilirlik ilkesiyle turistik amaçlarla
kullanılmasını ifade etmektedir. Söz konusu turizm türü özellikle kırsal kalkınma açısından gelir
elde etme noktasında önemli bir faaliyettir. Kırsal çevreyle, tarımsal faaliyetlerle bağlantılı bir
çiftlikte, kampta veya pansiyonda konaklama, eğitsel gezi, yeme-içme, rasyonel faaliyetler ve
çiftlikte ürün ve el sanatlarının satılmasıyla ilişkili faaliyetler bütünü olarak tanımlamaktadır.
Yukarıdaki açıklamalardan hareketle tarımın önemli bir unsur olduğu Mersin’in tüm ilçeleri
agro-turizm açısından fırsat sunmaktadır.
 Çamlıyayla ilçesi; Sarıkavak
 Tarsus ilçesi; Boğazpınarı
 Gülnar ilçesi; Mollaömerli ve Zeyne
 Mut ilçesi; Hacıahmetli, Dağpazarı, Diştaş yerleşimleri bu bağlamda öne çıkan
yerleşimlerdir

Çamlıyayla İlçesi
Nüfus büyüklüğü ve kimliği alt bölgede yer alan diğer ilçelerden farklılaşan Çamlıyayla
yerleşmesi kırsal karakteriyle ön plana çıkmaktadır. İlçede, hizmet ve tarıma dayalı ekonomik
gelişme öngörüsü nedeniyle Organize Tarım ve Hayvancılık Alanına yer verilmemiştir. Yayla
kimliğinin korunması amacıyla alternatif turizm türlerine öncelik verilmesi planlanan
yerleşmenin kuzey ve güney çeperlerinde, Sebil, Fakılar, Belçınar, Darıpınarı, Esenyurt,
Sarıkavak, Sarıkoyak yerleşmelerinde ve Çamlıyayla kent merkezinin kuzeyinde yayla
turizminin kümelenebileceği alanlar önerilmiştir. Bununla birlikte Fakılar ve Sebil’de ekoturizm, Sarıkavak Kırsal Yerleşim Merkezi’nde agro-turizm önerilmiştir. Ayrıca Gözne’den
Çamlıyayla’ya giden yol üzerinde Turizm Bölgesi planlanmıştır.
Doğal değerleriyle ön plana çıkan ilçede, orman alanı varlığı ilçenin yaklaşık % 70’ini
oluşturmaktadır. İlçenin yaklaşık %20’si (16.719 ha) Kayalık-Taşlık Alanlardan oluşmakta olup
bu alanlar planda Doğal Karakteri Korunacak Alan olarak gösterilmiştir. İlçe genelinde yaklaşık
4.500 hektar alan ise Tarım Alanıdır.
İlçede Sarıkavak ve Giden yerleşmelerinin kuzeyinde 42 hektarlık bir alanda Katı Atık
Depolama Tesisi önerisi vardır

EKOTURİZM PROJELERİNİZ İÇİN BİZİMLE İLEŞİME GEÇİP BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.

0 544 608 84 80

Tüm Ekoturizm Haberlerini okumak ve Tüm Türkiye nerelerde ekoturizm projesi yapılabilir öğrenmek için bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz. Link; haritahaber.com/ekoturizmhaberleri

8.18.8- EKO-TURİZM ALANLARI
8.18.8.1- BU PLAN İLE BELİRLENEN VEYA ALT ÖLÇEKLİ PLANLARDA BELİRLENEBİLECEK
OLAN BU ALANLARDA; TURİZM TESİSLERİNİN NİTELİKLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK
HÜKÜMLERİNE UYGUN, EKOLOJİK YAPI İLE BÜTÜNLEŞİK KIRSAL TURİZM TESİSLERİ İLE
BUNLARA HİZMET VEREN SPOR TESİSLERİ, SATIŞ ÜNİTELERİ VE GEREKLİ SOSYAL DONATI
ALANLARI YER ALABİLİR. BU ALANLARDA YER ALACAK KONAKLAMA TESİSLERİNİN
NİTELİKLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK UYARINCA “KIRSAL TURİZM TESİSLERİ” OLARAK
BELGELENDİRİLECEKTİR.
8.18.8.2- EKO-TURİZM ALANLARI İÇİN ÖNCELİKLE İMAR PLANINI ONAYLAMAYA YETKİLİ
İDAREYE BAŞVURULUR. BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLEBİLMESİ İÇİN YETKİLİ
İDARECE BAKANLIK/ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ DAHİL
İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARDAN UYGUN GÖRÜŞ ALINMASI ZORUNLUDUR.
8.18.8.3- YAPILACAK YAPILARDA DOĞAL YAPI VE GELENEKSEL MİMARİ DOKUNUN
KORUNMASI SAĞLANACAKTIR.
8.18.8.4- EKO-TURİZM ALANI OLARAK BELİRLENEBİLECEK ALANLARDA UYGULAMA
ÖNCESİ TOPLAM ALAN BÜYÜKLÜĞÜ EN AZ 15.000 M² OLACAKTIR. BU ALANLARDA
UYGULAMALAR ADA BAZINDA YAPILACAK, ALANIN TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜNÜN EN AZ
%30’LUK BÖLÜMÜ, YAPI YAPILMAYACAK ŞEKİLDE AÇIK ALAN OLARAK
PLANLANACAKTIR. BU ALANLARDA MİN. İFRAZ ŞARTI 10.000 M² DİR. 20.000 M² ÜZERİNDE
BÜYÜKLÜĞE SAHİP ALANLAR İSE TOPLAM İNŞAAT ALANI 2.000 M² Yİ GEÇMEYECEK
ŞEKİLDE DÜZENLENECEKTİR.
BU ALANLARDA YAPILAŞMA KOŞULLARI: EMSAL=0,10; YENÇOK: 2 KATTIR. KAT
YÜKSEKLİKLERİ YÖRESEL, COĞRAFİ KOŞULLAR VE İKLİM KOŞULLARI DİKKATE
ALINARAK BELİRLENİR. BU TESİSLERDE EN FAZLA BİR BODRUM KATI YAPILABİLİR.
BODRUM KATLARDA KONAKLAMA ÜNİTELERİ YER ALAMAZ. BODRUM KATTA YALNIZCA
BAKIM VE İŞLETME İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK ÜNİTELER YER ALABİLİR. AYRI


YAPILAR OLARAK DÜZENLENEN KONAKLAMA BİRİMLERİNDE BODRUM KAT SADECE ANA
YAPIDA YER ALABİLİR.
8.18.8.5- BU ALANLARDA YER ALACAK TURİZM BELGELİ KONAKLAMA TESİSİ TEK BİR
BAĞIMSIZ BÖLÜM OLACAKTIR. BU ALANLARDAKİ KONAKLAMA BİRİMLERİ ÜZERİNDE
DEVRE MÜLK, KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ GİBİ ŞERHE KONU HAKLAR TESİS
EDİLEMEZ.
8.18.8.6- KONAKLAMA TESİSİ İÇİN YETKİLİ İDAREDEN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI
ALINMASI SONRASINDA RUHSAT TARİHİNDEN İTİBAREN 1 YIL İÇERİSİNDE KÜLTÜR VE
TURİZM BAKANLIĞINDAN ALINACAK TURİZM İŞLETMESİ BELGESİ İLGİLİ İDARESİNE
İBRAZ EDİLECEK VE BU PLAN HÜKMÜNÜN YETKİLİ İDARE TARAFINDAN TAKİBİ VE
DENETİMİ YAPILACAKTIR.
8.18.8.7- 06.05.2022 TARİHİNDEN ÖNCE, İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARDAN GÖRÜŞ ALMA
SÜRECİ BAŞLATILARAK İLGİLİ İDARESİNE YAPILAN EKO TURİZM AMAÇLI İMAR PLANI
BAŞVURULARI, EKO TURİZM AMAÇLI ONAYLI İMAR PLANLARINDA EMSAL VE YOĞUNLUK
ARTIŞI VE SINIR DEĞİŞİKLİĞİNİ İÇERMEYEN İMAR PLANI DEĞİŞİKLİK BAŞVURULARINA
YÖNELİK İŞ VE İŞLEMLER, 06.05.2022 ONAY TARİHLİ EKO TURİZM AMAÇLI ÇEVRE DÜZENİ
PLANI HÜKMÜ DEĞİŞİKLİĞİ ÖNCESİNDE BELİRTİLEN KOŞULLAR DOĞRULTUSUNDA İLGİLİ
İDARESİNCE “MEKÂNSAL PLANLAR YAPIM YÖNETMELİĞİ” KAPSAMINDA
DEĞERLENDİRİLİR

Mersin, ekoturizm açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Doğal ve kültürel çevreye saygılı, sürdürülebilir ve eğitici bir turizm türü olan ekoturizm, Mersin’in doğal güzelliklerini, biyolojik çeşitliliğini, yerel kültürünü ve kırsal kalkınmasını desteklemektedir.

Mersin’de ekoturizm alanları arasında şunlar sayılabilir:

Mersin Çamlıyayla Baştepe Ekoturizm Alanı: Bu alanda 21.700 m’lik iki adet yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Parkurun başlangıç noktası Kozağacı mevkiinden başlayıp Baştepe mevkine oradan Cehennemdere vadisi sırtlarını takip ederek Böğürlenlik mevkiine kadar devam etmektedir. Bu alanda Toros Göknarı, sedir, ardıç, karaçam, alıç, kermes meşesi, erguvan gibi ağaç türleri ile salep, çiğdem, ayrık, eğrelti, menekşe, çuha çiçeği, çoban lalesi gibi otsu bitkiler bulunmaktadır. Ayrıca yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, vaşak, yaban kedisi, su samuru, ağaç sansarı, kaya sansarı, porsuk, sincap, tavşan gibi memeli türleri ile dağ keçisi, oklu kirpi, keklik, ardıç kuşu, güvercin, ağaçkakan gibi kuş türleri görülebilir.
Narlıkuyu Koyu Kamp Alanı: Bu alanda deniz, kum ve güneşin keyfini çıkarırken, aynı zamanda Narlıkuyu Mağarası, Cennet-Cehennem Obrukları, Astım Mağarası, Korykos Antik Kenti gibi doğal ve tarihi zenginlikleri de ziyaret edebilirsiniz. Narlıkuyu Koyu, Mersin’in Silifke ilçesinde yer almaktadır.
Tarsus Şelalesi Kamp Alanı: Bu alanda Tarsus Çayı üzerindeki muhteşem şelalenin manzarasını seyrederken, doğanın sesini dinleyebilir, piknik yapabilir, balık tutabilir veya yüzebilirsiniz. Tarsus Şelalesi, Mersin’in Tarsus ilçesinde yer almaktadır.
Tisan Adası Kamp Alanı: Bu alanda Tisan Yarımadası’nın ucunda bulunan küçük bir adada kamp yapabilir, denizin ve kumun tadını çıkarabilir, yarımadanın etrafındaki koylarda yüzebilir, dalış yapabilir veya tekne turu yapabilirsiniz. Tisan Adası, Mersin’in Anamur ilçesinde yer almaktadır.
Kisecik Kanyonu Kamp Alanı: Bu alanda Kisecik Köyü’nün yakınında bulunan kanyonda kamp yapabilir, kanyonun içindeki patikaları takip ederek doğayla iç içe bir yürüyüş yapabilir, kanyonun sonunda bulunan şelalede serinleyebilir veya köyde yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Kisecik Kanyonu, Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde yer almaktadır.

Ekoturizm Projesi hazırlayabilmek için öncelikle ekoturizm imarı çıkarmanız gerekmektedir. Eko Turizm imarı Plansız alanlarda yapılmaktadır. Köy Yerleşik alan içinde veya imar sınırı içinde Ekoturizm , Kırsal Turizm Tesis alanı yapmanız mümkün olmayacaktır. Ekoturizm alanlarındaki yapılaşma Turizm Tesis alanı olacağı için yapılan her tür yapılar; Taş ev, Bungalov ev, Apart Villa, Sağlıklı Yaşam Köyleri, Ekolojik Köyler, Ekolojik evler daha doğrusu yöresel mimariye uygun , Ekoturizm adı altında yapılan tüm yapıları Turizm Tesis Alanı veya Turistik tesis gibi algılamamız gerekir. Ekoturizm alanlarında yapılan yapılarda, kat mülkiyeti , kat irtifakı kurulamaz, konut adı altında satılamaz eğer  birden fazla kişiye satış yapılacak ise , Ekoturizm Arsalarını Turizm işletme alanı gibi düşünmeniz gerekir, Ekoturizm tesislerinde yapıları Kooperatif üzerinden veya Turizm işletmesi üzerinden hisse satışı yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Ekoturizm Kooperatifi kurmak isteyenler mutlaka kooperatifin amacında Turistik Tesis ibaresi yazmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde 30 a yakın kooperatif çeşidi bulunmaktadır. Biz bunlardan Ekoturizm ve ya Kırsal Turizme uygun olanlardan birtanesi seçip amacını anlatacağız; 
Örneğin: Gayrimenkul İşletme Kooperatifi; Kooperatifin amacı; ortaklarının ekonomilerini  iyileştirmek üzere uygun gördüğü menkul ve gayrimenkulleri edinmek, bunları işletmek, gayrimenkule yönelik üretim faaliyetinde bulunmak ve amacına uygun bir şekilde değerlendirmektir.
Bu amaçla Gayrimenkul işletme kooperatifi;  Amacına uygun gördüğü menkul ve gayrimenkulleri satın alır, kiralama ve benzeri yasal sözleşme yolları ile edinir, bunların değerlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik olarak tasarrufundaki gayrimenkuller üzerinde, işyeri, konut, sanayi, turistik tesisler vb. yaptırır, gerekirse satar. ifadesi yer aldığı için, Ekoturizm ve Kırsal Turizm Tesis alanlarına kooperatif kurmak istiyorsanız Gayrimenkul İşletme Kooperatifi Kurmanız gerekmektedir. 

Öncelikle Ekoturizm hakkında bilgi için beni arayabilirsiniz. Beytullah Yılmaz : 0 544 608 84 80 Ekoturizm alanı olarak belirlenebilecek alanlarda uygulama öncesi ham toplam alan büyüklüğü en az 15.000 m2 olacaktır. Yani Tek parça veya birden fazla bütünleşik  tarla vasıflı parseller, plansız alanlarda , ulaşım yoluna cephesi olmak şartı ile minimum büyüklüğü elde edeceksiniz demektir. Ekoturizm alanlarında  uygulamalar 20 bin m2 yi geçerse ada bazında yapılacak. Alanın toplam yüzölçümünün en az %30 luk bölümü, yapı yapılmayacak şekilde açık alan olarak bırakılacaktır. Açık alan olarak terk edilen alanlarda yapılaşma yasak olacak. sosyal donatılar, organik tarım alanları, park alan gibi sosyal donatılara yer verilmesi mecburidir  Ekoturizm alanlarında min. ifraz şartı 10.000 m2 olacaktır. Eğer ayrılan alanlar 20.000 m2 üzerinde olursa yine toplam inşaat alanı 2.000 m2 yi geçmeyecek şekilde düzenlenecektir. Bu alanlarda yapılaşma koşulları: Yençok: 7,5m , Maks. Emsal=0,10; Maks. Bina yüksekliği 2 kattır. Kat yükseklikleri yöresel, coğrafi koşullar ve iklim koşulları dikkate alınarak ilgili idare tarafından belirlenir. Bu tesislerde en fazla bir bodrum katı yapılabilir. Bodrum katlarda konaklama üniteleri yer alamaz, yalnızca servis alanı olarak kullanılabilen bu alanlar, emsale dahil değildir. Ayrı yapılar olarak düzenlenen konaklama birimlerinde bodrum kat sadece ana yapıda yer alabilir.


Ekoturizm, Kırsal Turizm Tesis Alanları Projesine  IPARD III Nasıl Hibe alırım? 

Ekoturizm Projelerinize 500 bin euro'ya kadar hibe almaktayız. Aynı zamanda eko turizme uygun arazi çalışması yapmaktayız. Ekoturizm hibelerini IPARD III üzerinden uluslararası proje formatına uygun yapmaktayız. IPARD III Hibelerini her 10 bin m2 için 500 bin euro olarak çıkartmak tayız. örneğin. 30 bin m2 ekoturizm arsasına 1.5 milyon Euro hibe çıkmaktadır. Hibe alabilmek için öncelikle Ekoturizm Projesini hazırlamamız ve inşaat ruhsatını almamız gerekmektedir.  Ekoturizm hibeleri konusunda ayrıntılı bilgi için bizi arayabilirsiniz. Ekoturizm üzerine % 100 garantili olarak hibe çalışması yaptığımız firmalarımız mevcuttur. 

Ekoturizm , Kırsal Turizm Tesis Alanlarına ilgi artıyor;

Covid-19 Pandemisi ile birlikte Sürdürülebilir İnovatif Turizm Faaliyetlerinin odak noktası Ekoturizm olmuştur. Covid-19 Pandemİsi Ekoturizm yatırımlarını artırdı. Küresel salgın Covid-19 pandemisinin uzun sürmesi, alternatif turizm faaliyetlerine olan ilgiyi artırdı. Ekoturizm arazileri ve yatırımları üzerine büyük talep olması Ekoturizm arazilerinin  artışını beraberinde getirdi. Türkiye'de yeniden tanımlanan alternatif turizm faaliyetleri ; Eko, Agro, Tarımsal Turizm, Gastronomi Turizmi, Yöresel Lezzet Durakları, Bungalov konaklama merkezi, butik oteller apart oteller vs gibi doğa ile içi içe olan yerler tercih sebebi oldu. 

Yukarıdaki Haritada İzmir ili Tire ilçesi Yenioba mahallesi'nde 1 Milyon 73 bin m2 alanda resmi süreci devam eden İdeal Cumhuriyet Köyü Projemizin konumu gösterilmiştir. İdeal Cumhuriyet Köyü Projemiz Türkiye'de en büyük ölçekli Ekoturizm projesi olacaktır. Projemiz Çevreye duyarlı, inovatif teknoloji ile geleneksel yapılaşma harmanlanmış, kendi kendini doyuran örnek köy olarak planlanmıştır. İdeal Cumhuriyet Köyü Hakkında Bilgi alamak için bu linke tıklayabilirsiniz.

İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi Hakkında Bilgi

8.15 TURİZM ALANLARI
8.15.1 Turizm Tesis Alanları

8.15.1.1 Bu alanlarda yapılacak tesislerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Turizm Yatırım ve İşletmeleri Niteliklerine İlişkin Yönetmeliği”ne uygunluğu zorunludur.
8.15.1.2 Turizm tesis alanlarında 1/5000 ölçekli nazım imar planlarına göre hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları yapılmadan ve 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca ilgili idarece onanmadan inşaat uygulaması yapılamaz.
8.15.1.3 1/5000 ölçekli nazım imar planlarında ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında ve tesislerin mimari projelerinde topografya ve doğal bitki örtüsüne uygun çözümler getirilecektir.
8.15.1.4 Turizm tesis alanları olarak planlanmış ve ilgili idarece imar planları onanmış alanlarda yapılan turizm tesis ve yapıları sonradan hiçbir biçimde başka amaç için kullanılamazlar. Tapu kütüğünün beyanlar hanesinin toplumun yararlanmasına ayrılan yapı ve turizm tesisi olduğu yazılacak ayrıca tescil işlemi yapılmadan inşaat ruhsatı verilmeyecektir.

8.15.2 Kamping Alanları
8.15.2.1 Planlama alnında kamping alanları görüldüğü takdirde konaklamanın gereksinmesini sağlayan taşınabilir yapılarla oluşturulan tesisler yer alabilir. Bu alanlar için geçerli olacak yoğunluk birimi çadır/hektar olarak belirlenmiştir.
2634 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu” ile “Turizm Yatırım ve İşletmeleri Yönetmeliği”nde tanımlanan ortak kullanıma dönük sabit tesisler için, Emsal(E): 0.05 Yükseklik(h) en fazla: 4.50m., 1 kattır.
8.15.3 Günübirlik Kullanım Alanları
8.15.3.1 Bu alanlarda konaklama tesisleri yapılamaz. Yalnız günübirlik kullanıma dönük lokanta, gazino, çay bahçesi, bar-kafe vb. gibi tesisler yapılabilir. Emsal (E): 0.05 Yükseklik(h) en fazla: 4.50 m., 1 kat olacaktır.
8.15.4 Termal Turizm Tesisleri Termal turizm tesis alanlarında 8.15.1 Turizm Alanları maddesi geçerlidir ve termal kaynakların korunması esastır.


 

8.15.5 Eko-Turizm  , Kırsal Turizm Tesis Alanı
8.15.5.1 Bu plan ile belirlenen veya alt ölçekli planlarda belirlenebilecek olan bu alanlarda; Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olan, ekolojik yapı ile bütünleşik butik oteller, özel konaklama tesisleri ve kırsal turizm tesisleri ile bunlara bütünleşik spor tesisleri, satış üniteleri ve gerekli sosyal donatı alanları yer alabilir.
8.15.5.2 Eko-turizm alanları için öncelikle yetkili idareye başvurulur. Yetkili idarenin uygun görüşü doğrultusunda Bakanlığa başvuru öncesinde ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınması zorunludur.
8.15.5.3Yapılacak yapılarda doğal yapı ve geleneksel mimari dokunun korunması sağlanacaktır.
8.15.5.4 Eko-turizm alanı olarak belirlenebilecek alanlarda Min. Parsel büyüklüğü=15.000 m2 ’dir. Bu alanların % 30’lik kısmının Arazi Ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik uyarınca umumi ve kamu hizmet alanlarına ayrılması zorunludur. Bu alanlarda yapılaşma koşulları: Maks. Emsal=0,10; Maks. Bina yüksekliği 2 kattır. Kat yükseklikleri yöresel, coğrafi koşullar ve iklim koşulları dikkate alınarak belirlenir. Bu tesislerde en fazla bir bodrum katı yapılabilir. Bodrum katlarda konaklama üniteleri yer alamaz, yalnızca servis alanı olarak kullanılabilen bu alanlar, emsale dahil değildir. Ayrı yapılar olarak düzenlenen konaklama birimlerinde bodrum kat sadece ana yapıda yer alabilir.
8.15.5.5 Bu alanlarda yer alacak turizm belgeli konaklama tesisi tek bir bağımsız bölüm olacaktır. Bu alanlardaki konaklama birimleri üzerinde devremülk, kat irtifakı ve kat mülkiyeti gibi şerhe konu haklar tesis edilemez.

EKOTURİZM KIRSAL TURİZM  PROJESİ NASIL HAZIRLANIR? NEREDEN BAŞLAMALIYIM?

Öncelikle Ekoturizm imarı ile ilgili tüm sorularınız ve proje çalışmalarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Beytullah Yılmaz 0 544 608 84 80  nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Türkiye genelinde Ekoturizm arazileri satın alma da, yatırımcı işadamlarına danışmanlık desteği veriyoruz. İmar planları yönetmeliği ve eko turizm yatırımına uygun arazi modellerini birlikte çalışıyoruz. Profesyonel Kadromuz ile ; Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Muğla, Antalya, Manisa, Edirne, Kırklareli, Denizli, Aydın, Yalova, Sakarya  illerinde planlama üzerine hizmet vermekteyiz.

Hangi ölçekte olursa olsun imar planlarında turizm kullanımına ayrılmamış olan alanlarda ( Bungalov evler, Taş evler, Butik Otel, Apart Otel, Sağlıklı yaşam merkezi, Termal Oteller, Konaklama Merkezleri ) turizm tesisi yapılamaz. Eğer araziniz, hiç bir plan sınırına girmiyor ise, öncelikle, turizm yatırımının gerçekleştirilmesini sağlayacak imar planının yapılması şarttır.

Eko Turizm Kırsal Turizm Tesis Alanı İmara Esas Jeoteknik Etüd Çalışmalarımız.

EKO - AGRO , TERMAL TURİZM PLANLAMA NASIL YAPILIR?

Ekoturizm; Ekoturizm ülkemizde yatırımcıların kanunların gereklerini yerine getirerek, doğal yaşam alanlarında, yöresel mimariye uygun, ekolojik tesisler yaparak bunu kazanca dönüştüren avantajlar topluluğu diyebiliriz. Ekoturizm proje alanlarına ; Pansiyon, butik otel, Apart Otel, Yöresel ürünlerin tanıtımı Lezzet Durakları, Bungalov evler, Taş evler vs. gibi tesislerin yapılması için imar planlarını hazırlıyoruz. Özel Girişimci iseniz ve Ekoturizm projelerine yatırım yapıp para kazanmak istiyorsanız. nereden başlamanız gerektiği konusunda sizlere tüm aşamaları anlatacağım. yazmış olduğum aşamaları tek tek okuyarak, satın alacağınız Ekoturizm Parselinin projeye uygunluğu hakkında sağlam bilgiye sahip olacaksınız. Gerçekten böyle bir yatırım girişiminde bulunmak istiyorsanız bizden teknik olarak destek alabilirsiniz.  Ekoturizm amaçlı uygulamalı imar planı aşamasına kadar tüm projelerini zamanında teslim ediyoruz.

Eğer Ekoturizm üzerine girişimci iseniz mutlaka bu aşamaları okuduktan sonra projeye başlangıç yapmanızda fayda görmekteyim.

Öncelikle Ülkemizde her araziye ekoturizm yapabilirim mantığı çok hatalı olur. Ekoturizm yapabilmeniz için her yerde ulaşabileceğiniz temel bilgiler örneğin; parsel büyüklüğü, cinsi, yola cephesi vs. gibi özelliklerin yanında bir çok bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Ekoturizmin temel felsefesini bilirseniz nerelere ekoturizm projesi yapabileceğiniz otomatik olarak anlamış olacaksınız. Ekoturizm temeli turizm sezonunu 12 aya yaymak  ve aynı zamanda kırsal kesimin turizm pastasından pay almasını sağlamaktır. Bunun için genel kaide olarak ekoturizm arazileri kırsal kesimlerde olmaktadır. Ekoturizm Parsel Alanın ifraz edilmek istenmesi halinde minimum ifraz koşulu 10000 m2 , minimum parsel cephe şartı 20 metre olacaktır. İfraz sonucu oluşacak parseller taşıt yolundan cephe alacaktır.  Bir parselde birden fazla yapı yapılması durumunda iki yapı arasında minimum 10 metre mesafe bırakılacaktır. Ekoturizm amaçlı Planlamada Yapılaşma Koşulları; ayrık nizam, Emsal=0.10 Yençok=7.50 Metre (2 Kat) olacaktır. Kat yükseklikleri yöresel mimariye göre ilgili idare tarafından belirlenir.  Yapı yaklaşma mesafeleri köy - mahalle yolundan 25 metre, kadastral yollarından 10 metre, komşu parsellerden 5 metre uygulanacaktır

Ekoturizm Kırsal Turizm Tesis Alanı Halihazır Harita YKN noktalarının arazide uygulanması

Ekoturizm, Kırsal Turizm,  Projesi Nasıl Hazırlanır?
1. Planlama alanının coğrafi konumu ve bölgenin temel özellikleri; Ülke ve Bölge konumundaki yeri, ve bölgenin ulaşım bağlantıları belirtilmelidir.
2. Eko Turizme konu olan parselin durumu; Ekoturizm planlamaya girecek parsel ve parsellerin mülkiyet durumları, tapu kaydı, Lihkap alınacak kadastral durumu,  mutlaka belirtilmelidir.
3. 1/5000'lik Nazım İmar Planına konu olan arazinin mevcut durum tespiti yapılmalıdır. Bunu uydu Fotoğrafları veya İnsansız hava araçlarından çekilecek fotoğraflarla arazinin sınırları fotoğraf üzerinde mutlaka belirtilmelidir.
4. Planmaya konu olan taşınmazın Halihazır Durumu; Ekoturizm planlama yapılacak parsel veya parsellerin onaylı 1/5000 ölçekli halihazır haritası, 1/1000 ölçekli halihazır onaylı halihazır haritası yapılmalıdır. halihazırların mutlaka onay tarihleri belirtilmelidir. Günümüz teknolojisinde halihazır haritalar insansız hava araçları ile hızlı bir şekilde yapmaktayız.

İmara Esas Fotogrametrik Halihazır Harita Çalışmalarımızdan Kesit

5. Eko Turizm imar izni alınacak parsel veya parsellerin Jeolojik durum değerlendirilmesi yapılmalıdır. yeryüzü şekilleri, toprak yapısı, Fay Hattı incelemesi, proje kriterlerine mutlaka uymalıdır. Bölgenin sismik çalışma resmi verileri anlaşılır bir biçimde projeye mutlaka işlenmelidir. Yeraltı su kaynakları, sıvılaşma analizi yerel zeminin hangi jeolojik sınıfa girdiği belirtilmeli , Eko Turizm yapısal çalışmalar başlamadan önce mutlaka jeoteknik etüdü mutlaka yapılmalıdır. söz konusu parsel Türkiye deprem haritasına göre zemin etüt çalışmaları kriterleri araştırılarak irdelenmelidir. Ekoturizm arazilerinin içinden diri fay hattı geçip geçmediği mutlaka kontrol edilmelidir.  

6. Üst ölçek plan durumunun belirtilmesi; Bu bölümde 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı söz konusu parselin hangi lejantta bulunduğunu mutlaka belirtmelisiniz.örneğin; söz konusu parsel, Balıkesir-Çanakkale planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının I19 Paftasında yer almaktadır. Ancak kuru ve marjinal tarım arazisi olan parselde Tarım dışı izni alınmıştır , toprak koruma projesi yapılmıştır diye yazılması gerekmektedir. İl Tarım Müdürlüğü tarım dışı kullanım izni verebilmesi için kendi kurum içi yazışmalarını yapmaktadır. Eğer Eko Turizm Tesis Alanı Belediye Mücavir Sınırları içinde ise mutlaka Alternatif alan olup olmadığını ilgili belediyeye sormaktadır. 

7. Kurum Görüşleri; Eko Turizme konu olan parsel Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu müdürlüğünün yapmış olduğu arkeolojik araştırmaların sonucu mutlaka belgeli olarak belirtilmelidir. Tarihi sit ve arkeolojik sit, doğal sit olmadığını belirtir araştırma raporu olmalıdır. yine Tarım ve Orman Bakanlığından , Valilik çevre ve şehircilik il müdürlüğünden, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden doğal sit alanı olmadığına dair rapor alınmalıdır. Söz konusu planlama bölgesi cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 109. maddesinde tanımlanan yetkiler bakımından sakınca bulunmaması gerekmektedir. Yine Turizm Bakanlığının söz konusu eko turizm, Kırsal Turizm parselinin Turizm Lejantı sınırları içerisinde bulunmadığını belirtir yazısı olması gerekmektedir.
8. Eko Turizme söz konusu taşınmazın Türk Telekomünikasyon tesisi olup olmadığına dair kurum görüşü alınması gerekmektedir.

9. Enerji piyasası düzenleme kurulu nun kurum görüşleri alınması gerekmektedir. örneğin, elektrik enerjisi üretimleri başta olmak üzere, akaryakıt, lpg, doğalgaz gibi enerji nakil hatları ve üretim tesisleri ile çakışma, kesişme durumunu bildirir uygun kurum görüşü  raporu hazırlanmalıdır.

10. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Eko Turizm Planına konu olan taşınmazın karayolları açısından görüş ve onayı belirten yazılı uygun kurum görüşü  alınması gerekmektedir.
11. Ulaşım ve Raylı sistemler dairesi başkanlığınca söz konusu taşınmazın karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler yönetmeliğine olduğunu belirtir uygun kurum görüşü yazısı olmalıdır.
12. Bağlı olduğunuz ilin Kırsal Hizmetler Dairesi başkanlığınca eko turizm alanın sakınca olup olmayacağını belirtir uygun kurum yazısı olmalıdır.

13. Maden Petrol işleri genel müdürlüğünden söz konusu parsellerin Res, Ges, maden ruhsat alanı ve diğer yeraltı kaynakları ile çakışıp çakışmadığı raporu ve sakınca olup olmadığı mutlaka belirtilmelidir.
14. Bağlı olduğunuz ilin kadastro müdürlüğünün söz konusu taşınmazla ilgili bölgenin iş akış listesinde olup olmadığı yazısı mutlaka alınmalıdır.
15. Elektrik Üretim A.Ş nin , inşaat ve kamulaştırma dairesi başkanlığı, Emlak ve Kamulaştırma Müdürlüğünün ekoturizm planlama bölgesinde plan ya da proje yapıp yapmadığını belirtir resmi yazı mutlaka alınmalıdır.
16. Tarım ve orman müdürlüğü; il toprak koruma kurulunun uygunluk yazısı alınmalıdır; otel, kamping, günübirlik tesis, açık yeşil alanlar gibi tesislerin tarım dışı kullanım olur yazısı olmalıdır. yönetmelik gereği arazi kullanımına verilen izinlerin 2 yıl içerisinde tarım dışı amaçlı kullanımlarda planların onaylanması , tarımsal amaçlı yapılarda ise ruhsata bağlanması durumunda geçersiz kabul edilir. verilen izinler amacı dışında kullanılamaz, tespit halinde ise kanunun 20 ve 21. maddesine göre işlem yapılır , izin verilen parselde ifraz işlemi gerekmesi durumunda ise plan onaylanmasını takiben yapılacağı belirtilmesi gerekir.

17. Devlet su işleri genel müdürlüğü'nün söz konusu eko turizm, kırsal turizm projesi alanı içinden, dere yatakları, sel su baskını, derelerin şev üstü kotundan en az 6 ,8 veya 13 metre genişliğinde devamlılığı olan işletme bakım yolu, pasif yeşil alan  ayrılarak bu alana kesinlikle yapı yapılmaması, bu yolların genel trafiğe ve kullanıma açılmaması, dere yataklarının planlama dışında tutulması, dere yataklarını daraltan istinat duvarlarından kaçınılması, derelerin üzeri kesinlikle kapatılmaması, derelere köprü ve geçiş hakkı kullanılacaksa kesinlikle kurumdan izin alınması, dere yatakları ve yeraltı suyunu kirleten faaliyetlerde bulunulması, çeşme, kaynak, pınar, su kuyularının korunması ve gerekliliği gibi şartlar uygulanmaktadır.
18.Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşü alınmalıdır: Milli Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürlüğü, İnşaat Emlak Bölge başkanlığınca söz konusu parsel Nato akaryakıt boru hattı olmadığını belirten resmi yazı alınmalıdır.
19. Valilik afet ve acil durum müdürlüğünün afete maruz bölge değildir yazısını almanız gerekmektedir.
20. BOTAŞ etüt ve proje daire başkanlığınca planlama bölgesinde boru hattı olmadığına dair resmi yazı alınmalıdır.

21. Söz konusu ekoturizm, kırsal turizm tesis alanı  planlama bölgesinin Elektrik Dağıtım A.Ş den alınacak yazı ile şirkete ait alt ve üst yapı olup olmadığına dair yazı mutlaka alınmalıdır.
22. Valilik il sağlık müdürlüğünün planlama alanları içerisinde içme ve kullanma suyu olarak kullanılacak suyun, insani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki yönetmeliğe uygun olup olmadığını belirtir resmi yazı mutlaka alınmalıdır.
23. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü , jeoloji Etütleri Dairesi Başlığının Eko Turizm Kırsal Turizm Tesis Alanı  bölgesi için bir sakınca olup olmadığını belirtir yazı olması gerekmektedir.
24. Su arıtma Tesisleri açısından uygunluk yazısı bağlı olduğunuz ilin ilgili bölümünden alınır.
25. Valilik il sanayi ve teknoloji müdürlüğünün OSB ve KSS yatırım olup olmadığını belirtir resmi yazıyı almanız gerekmektedir.
26. Doğal gaz işletmelerinden söz konusu parselin bulunduğu bölgede Ekoturizm Kırsal Turizm Tesis Alanı  açısından sakınca olup olmadığı yazısı alınması gerekmektedir.
27. Devlet Hava Meydanları işletmesi genel müdürlüğünden, eko turizm Kırsal Turizm  parselinin hava seyrüsefer usulleri açısından uygunluğu yazısı alınmalıdır. Devlet Hava Meydanları Taslak Ekoturizm Tesis Alanı haritasında deniz seviyesinden yükseklik kotlarını isteyebilir.

Yorum Yaz