Deprem Sonrası Kentsel Dönüşüm Vurgusu: Gökce Projelerini Anlattı

Deprem Sonrası Kentsel Dönüşüm Vurgusu: Gökce Projelerini Anlattı
CHP’li Gökce’den Kentsel Dönüşüm Çağrısı: “İzmir Model Olacak”
Deprem Sonrası Kentsel Dönüşüm Vurgusu: Gökce Projelerini Anlattı

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Buğra Gökce, Ege Denizi’nde yaşanan depremin ardından kentsel dönüşüm projelerini anlattı. Gökce, kentin yüzde 70’inin dönüşüm ya da güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunu belirterek, “İnsanları tabutunda yaşamaktan kurtaracağız” dedi.

haber arası detay


İzmir’de Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm

Ege Denizi’nde sabah saatlerinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, İzmir’de yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Deprem gerçeğinin kendini yeniden hatırlattığı kentte, riskli yapılara dikkat çeken CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Buğra Gökce, kentin yüzde 70’inin dönüşüm ya da güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Gökce, göreve gelmesi durumunda yapılacak çalışmaları anlatarak, “İnsanları tabutunda yaşamaktan kurtaracağız” dedi. Gökce, kentsel dönüşümün sadece binaları yıkıp yeniden yapmak olmadığını, sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla ele alınması gereken bir süreç olduğunu belirtti. Gökce, kentsel dönüşüm projelerinin katılımcı, şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesi gerektiğini, hak sahiplerinin rızası ve onayı olmadan hiçbir projenin hayata geçirilmeyeceğini söyledi.

Gökce, kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk adımı olarak, kentin en riskli yapılarının tespit edileceğini, hızlı tarama yöntemiyle yapıların kontrol edilip güçlendirmeye uygun binaların belirleneceğini, güçlendirme çalışmalarına başlanacağını ifade etti. Gökce, güçlendirmeye uygun olmayan binaların ise yerinde dönüşümüne gidileceğini, çeşitli tiplerde sosyal konut üreterek arz edileceğini, hem halkın nitelikli, kaliteli konutlara kavuşacağını hem de yapı stoğunun deprem direncinin artacağını kaydetti.

Gökce, kentsel dönüşüm projelerinin finansmanı için de kaynak geliştireceklerini, Avrupa ve Japonya’da ilgili uluslararası fon ve kaynaklardan yararlanacaklarını, yapı stoğunun sağlıklı bir şekilde dönüşmesi için halkın hizmetine sunacaklarını dile getirdi. Gökce, kentsel dönüşüm projelerinin mevzuatla ilgili de bazı değişiklikler gerektirdiğini, iç mevzuatta gereken değişiklikleri yapacaklarını, genel mevzuat için de önerilerini sunacaklarını, yapıların etkin denetlenmesi için gereken adımları kararlılıkla atacaklarını bildirdi. Gökce, hayata geçirilmesini istedikleri sistemde belli sürelerde tüm yapıların kontrol edileceğini, çeşitli tipli sertifikalar ile belgeleneceğini, denetimlerde yeşil sertifika almayan yapıların güçlendirileceğini veya güçlendirmeye uygun değilse kentsel dönüşüm programına alınacağını açıkladı.

Gökce, kentsel dönüşüm projelerinin sadece fiziksel bir dönüşüm olmadığını, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir dönüşüm de sağlayacağını, mahalle kültürünü ve tarihi dokuyu koruyacaklarını, sosyal donatı alanları, yeşil alanlar, parklar, spor alanları, kültür merkezleri, kreşler, sağlık ocağı, cami gibi ihtiyaç duyulan tesisleri de projelerin içine dahil edeceklerini belirtti. Gökce, kentsel dönüşüm projelerinin uygulanması sırasında hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceğini, geçici barınma ihtiyaçlarının karşılanacağını, kira yardımı yapılacağını, yeni konutların yapımının tamamlanması neticesinde kat mülkiyet tapularının tescil edilerek hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

Gökce, kentsel dönüşüm projelerinin İzmir’in geleceğini şekillendirmek, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir kent inşa etmek için hayati önem taşıdığını, şehirlerin deprem direncini artırmanın milli egemenliği dahi ilgilendiren en önemli sorun olduğunu vurguladı. Gökce, İzmir’in bu konuda hem model hem de örnek olacağını, projelerinin hazır olduğunu, bilgili, tecrübeli kadromuz, yerel yönetim tecrübemiz, pırıl pırıl genç ve yetişmiş arkadaşlarımızla, İzmir’in gücüyle İzmir’in sorunlarına çağdaş, yenilikçi ve akılcı çözümler getireceklerini söyledi. Gökce, “İzmir için çalışacak, İzmir’in gücüyle başaracağız” dedi.

Yorum Yaz