Erzurum çağ kebabı ve kültürü İzmir’de tanıtıldı

Erzurum çağ kebabı ve kültürü İzmir’de tanıtıldı
İzmir Erzurum Tortumlular Derneği, Karşıyaka Bostanlı Pazarı’nda beş günlük bir etkinlik düzenleyerek Erzurum’un kültürü, sanatı, lezzetleri ve el işlerini sergiledi. Etkinliğe katılanlar cağ kebabının ve kadayıf dolmasının tadına baktılar.

Karşıyaka Bostanlı Pazarı’nda “Erzurum’u İzmir’e getiriyoruz” sloganıyla başlayan etkinlik, Erzurum’un tarihi ve kültürel zenginliğini İzmir halkıyla paylaştı. Etkinlikte Erzurum’a özgü ürünler satışa sunuldu, yöresel sanatçılar sahne aldı.

haber arası detay

İzmir Erzurum Tortumlular Derneği’nin düzenlediği “Erzurum Cağ Kebabı ve Gastronomi Günleri” etkinliği, İzmirli vatandaşlara Erzurum’un kültürünü ve lezzetlerini yakından tanıma fırsatı sundu. Etkinlikte cağ kebabı, kadayıf dolması, Oltu Taşı, geleneksel el sanatları gibi ürünler ilgi gördü.

İzmir Erzurum Tortumlular Derneği, Karşıyaka Bostanlı Pazarı’nda (BOSPA) “Erzurum’u İzmir’e getiriyoruz” sloganıyla beş günlük bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte Erzurum’un kültürü, sanatı, lezzetleri ve el işleri sergilendi. Etkinliğe katılanlar hem cağ kebabının hem de kadayıf dolmasının tadına baktılar.

Erzurum’un tarihi ve kültürel zenginliğini İzmir halkıyla paylaşmak istediklerini belirten İzmir Erzurum Tortumlular Derneği Başkanı Ekrem Petek, “Erzurum, cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı, birçok medeniyete beşiklik etmiş bir şehirdir. Biz de bu etkinliklerle kültürümüzü genç nesillere aktarmak, İzmir ile Erzurum arasında güçlü köprüler kurmak istedik. Bu organizasyonumuzu geleneksel hale getirmek istiyoruz” dedi.

Etkinlik kapsamında Erzurum’a özgü kadayıf dolması, cağ kebabı, lor dolması, yöresel tatlar, Oltu Taşı, geleneksel el sanatları gibi ürünler satışa sunuldu. Ayrıca sevilen yöresel sanatçılar İbrahim Güzelses, Hilal Soysal, Ömer Akçay, Mustafa Özden ve Ayaz Toprak sahne alarak Erzurum türküleriyle izleyenlere keyifli anlar yaşattılar.

Etkinliğe ilgi gösteren İzmirli vatandaşlar, Erzurum’un lezzetlerini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı buldular. Bostanlı Pazarı’nda devam eden etkinliklerin yanı sıra ilçenin farklı noktalarında da ücretsiz cağ kebabı dağıtımı yapıldı. Karşıyaka çarşı girişindeki cağ kebabı standı büyük ilgi gördü. Cağ kebabının tadına bakan vatandaşlar, doyumsuz lezzeti herkesin deneyimlemesini tavsiye ettiler.

Cağ kebabının özel bir yeri olduğunu belirten ustalar ise, “Cağ kebabı oğlak veya kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Hazırlanan parça etler, soğan, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması için hazırlanan et 24 saat serin ortamda veya buzdolabında dinlendirilir ve bu süre sonunda cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir. Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 santimetre yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip cağ/bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye’nin birçok yerinde yapılıp tüketilmektedir” diye konuştular.

İzmir Erzurum Tortumlular Derneği’nin düzenlediği “Erzurum Cağ Kebabı ve Gastronomi Günleri” etkinliği 19 Şubat 2024 günü akşam saatlerine kadar devam edecek. Etkinliğe ücretsiz olarak tüm halk davetli

Yorum Yaz