Lojistik sektörüne MÜSİAD İzmir’den vizyon toplantısı

Lojistik sektörüne MÜSİAD İzmir’den vizyon toplantısı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun da katıldığı Türkiye İstişare Toplantısı’nda, lojistik sektörünün sorunları, fırsatları ve vizyonu ele alındı.
Lojistik sektörüne MÜSİAD İzmir’den vizyon toplantısı

MÜSİAD İzmir Şubesi’nin düzenlediği toplantıda, İzmir’in coğrafi konumu, Avrupa ve dünya pazarlarına yakınlığı, uygun yatırım alanları, organize sanayi bölgeleri, üniversiteleri ve nitelikli iş gücü ile lojistik sektöründe öne çıkacağı vurgulandı.

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, lojistik sektörünün sürdürülebilirliği, dijitalleşmesi, yeşil lojistik, lojistik köyler, lojistik merkezler, lojistik finansmanı, lojistik eğitimi, lojistik inovasyonu gibi konular tartışıldı.

haber arası detay

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi, lojistik sektörünün geleceğini ve Türkiye’nin bu alandaki fırsatlarını masaya yatırdı. Türkiye İstişare Toplantısı’na Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur, İzmir’in coğrafi konumu, Avrupa ve dünya pazarlarına yakınlığı, uygun yatırım alanları, organize sanayi bölgeleri, üniversiteleri ve nitelikli iş gücü ile üretim üssü ve lojistik merkezi olmaya aday bir şehir olduğunu söyledi. Temur, merkezi hükümetin son dönemde hayata geçirdiği büyük ölçekli projelerin İzmir’in lojistik ağına, ticaretine ve katma değerine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Temur, İzmir’in hava yolu ulaşımında yapılan yatırımlar ile ikinci bir aktarma merkezi olmasını önemsediklerini ve bakanlığın çalışmalarını desteklediklerini ifade etti. Temur, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için savunma sanayinden lojistiğe kadar birçok alanda üretim üssü ve lojistik merkezi olması gerektiğini ve bunun için tüm paydaşların sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ ise konuşmasında, İzmir’in tarih boyunca medeniyetlerin buluşma noktası, ticaretin ve kültürün merkezi olarak öne çıktığını hatırlattı. Dağ, kentteki eşsiz potansiyeli en üste çıkarmak ve daha yaşanabilir hale getirmek istediklerini dile getirdi. Dağ, kentin tarihi, kültürü ve doğal güzelliklerini koruyarak modern belediyecilik anlayışı ile birçok projeyi hayata geçireceklerini ve şehri kalkındırmayı hedeflediklerini kaydetti. Dağ, İzmir’i bir yatırım cennetine dönüştürme arzusunda olduklarını söyledi.

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban da konuşmasında, ülkenin ve ilin konumu gereği en çok konuşulabilecek konulardan birinin lojistik olduğunu belirtti. Elban, kalkınma, ihracat, üretim ile ilgili birçok hedefe erişmek ve rekabet etmek için lojistiğin olmazsa olmaz bir alan olduğunu ifade etti. Elban, ürettiklerini daha ucuza götürebilmek için lojistiğe önem verdiklerini ve ülkenin konumunun bu alanda söz sahibi olma imkanı bahşettiğini söyledi. Elban, bu alanda üstün bir konum almak için çalıştıklarını ve karayolu ulaşımında ciddi gelişmeler olacağını, demiryolunun hem yük hem yolcu taşımacılığında çok büyük oranlarda gelişeceğini, hava yolunda da her 15 saniyede bir uçak geçtiğini, 173 ülke ile hava yolları anlaşması olduğunu, 130 ülkede 143 noktaya doğrudan uçuş yapıldığını, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından yaklaşık 84 bin gemi geçtiğini anlattı.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da konuşmasında, Türkiye ekonomisinin depreme rağmen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüyerek büyük bir direnç gösterdiğini vurguladı. Asmalı, ülkenin coğrafi konumu itibariyle lojistikte avantajlı bir konumda olduğunu, aynı zamanda teknolojiye uyum sağlama kapasitesi bakımından lojistik sektörünün gelişimine de büyük katkıda bulunduğunu söyledi. Asmalı, küresel ekonomideki düşüş eğilimine ve lojistik sektöründe izlenen zayıf performansa rağmen, 2023 yılında taşımacılık gelirlerinin 34,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesinin, ülkenin son 20 yılda ulaştırma hizmetlerine yönelik yaptığı yatırımların önemini gösterdiğini ifade etti.

MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu tarafından düzenlenen Türkiye İstişare Toplantısı’nda lojistik sektörünün mevcut durumu, gelecek trendleri, fırsatlar ve tehditler ele alındı. Toplantıda ayrıca lojistik sektörünün sürdürülebilirliği, dijitalleşmesi, yeşil lojistik, lojistik köyler, lojistik merkezler, lojistik finansmanı, lojistik eğitimi, lojistik inovasyonu gibi konular da tartışıldı. Toplantı, katılımcıların soru ve görüşleriyle sona erdi.

Yorum Yaz