Tarım Dışı Alanlarda Arazi Kullanımı: Valilik ve TKK Değerlendirmeleri Artıyor!

Tarım Dışı Alanlarda Arazi Kullanımı: Valilik ve TKK Değerlendirmeleri Artıyor!
Tarım dışı amaçlı arazi kullanımı talepleri için valilik ve TKK'nın değerlendirmeleri ve onayları gerekiyor. TKK kararları ve etüt raporları TAD Portal'da yayınlanarak şeffaflık ve hesap verebilirlik güçlendiriliyor.

Tarımsal arazilerin korunması için etüt raporlarında detaylı değerlendirme ve alternatif alanlar araştırılması zorunlu hale getirildi.

haber arası detay

Toprak Koruma Kurulları'nda Şeffaflık Artıyor: Etüt Raporları ve Kararlar İnternete Açılıyor!

Etüt Raporlarının Hazırlanması ve Değerlendirilmesinde Yeni Usuller: Tarımsal Araziler Korunacak!
Toprak Koruma Kurulları (TKK), tarımsal üretim potansiyelinin korunması ve geliştirilmesi için kritik önem taşımaktadır. Bu kurullar, arazi kullanımı taleplerini değerlendirerek, tarımsal arazilerin korunmasına ve sürdürülebilir tarımsal üretime katkıda bulunur. Son zamanlarda TKK'larda yapılan değişiklikler, kurulların işleyişini ve karar alma süreçlerini etkilemektedir. Bu haberimizde, etüt raporlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi ile ilgili yapılan önemli değişikliklere odaklanacağız.

Etüt Raporlarının Formatı ve Hazırlanışı:

Arazi etüt raporları, TAD Portal ve mahallinde yapılan inceleme sonucu Ek-5'te yer alan formata göre hazırlanacaktır.
Rapor, arazi sınıfı, kullanım şekilleri, diğer tarımsal özellikleri ve çevre arazilerle ilişkiyi içerecek şekilde düzenlenecektir.
Arazi etüdü, Bakanlığın hizmet içi eğitiminden geçmiş en az iki ziraat mühendisi tarafından yapılacaktır.
Raporlar şube müdürü tarafından kontrol edilerek il müdürü onayına sunulacaktır.
Etüt Raporlarında Değerlendirilecek Hususlar:

Tarımsal potansiyeli düşük alanların veya bu amaçla planlanmış alternatif alanların olup olmadığı
Toprak koruma projesine ihtiyaç olup olmadığı
Tarımsal arazi kullanım bütünlüğünün bozulup bozulmadığı
Planlı alana, karayoluna, köy/mahalle ulaşım yollarına veya tarım dışı alana sınırdaşlık durumu
Arazi toplulaştırma projesi ile ilişkisi
Valilik tarafından reddedilmesi gereken durumlar
Etüt Raporlarının Değerlendirilmesi:

Etüt raporlarında, kurulun değerlendirmesine ihtiyaç duyulmayacak şekilde alternatifi bulunduğu veya tarımsal kullanım bütünlüğünü bozduğu belirlenen talepler, toprak koruma kurulu gündemine alınmayacaktır.
Bu talepler valilikler tarafından doğrudan reddedilecektir.
Kanun kapsamında, tarım dışı amaçla kullanılmak üzere talep edilen araziyle ilgili; arazi etüt raporunda tespit edilen arazi sınıfının mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi, dikili tarım arazisi veya sulu tarım arazisi olması halinde doğrudan valilikçe reddedilecektir.
Valilik tarafından reddedilen talepler, talep sahibinin yazılı istekte bulunması halinde, kurulun değerlendirmesine ihtiyaç duyulmayacak şekilde alternatifi olmadığının belirtilmiş olması, tarımsal kullanım bütünlüğünün bozulmaması ve toplulaştırma projesi açısından sakınca bulunmaması halinde toprak koruma kurulunun gündemine alınabilecektir.
Sulu Tarım Arazisi Değerlendirmesi:

Sulu tarım arazisi tanımı ve değerlendirilmesi için Kanunun 3/j maddesi ve Yönetmeliğin ilgili hükümleri dikkate alınacaktır.
Sulama projesi içerisinde bulunup proje sahibi veya tesisi işleten kurum/kuruluş tarafından sulanamadığının bildirilmesi veya sulama kuyusu bulunması halinde parsel kuru tarım arazisi olarak değerlendirilecektir.
Kanun Kapsamındaki Tarım Dışı Alanlar:

Kanunun 3. Maddesinin (i) bendinde ifade edilen tarım dışı alanlar, TAD Portalden ön inceleme, etüt raporu veya ilgili kurumdan alınacak belge ile belirlenir.
Bu bent kapsamındaki alanlar için Kanunun 13 veya 14. Maddesi kapsamında yapılacak işlem olmadığı ilgilisine doğrudan valilikçe bildirilir.
Bu tarım dışı alanların sınırları çizilip TAD Portale işlenir.
Diğer Değişiklikler:

Arazi kullanımına ilişkin verilen izinlerin geçersizliği ile ilgili Yönetmeliğin 12. Maddesinin 8. Fıkrasındaki iki yıllık süre, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayacaktır.
Bakanlık tarafından değerlendirilecek müracaatlar için gerekli bilgi ve belgelerin listesi

Yorum Yaz