Çanakkale'de Tohumlar Uçtu: 5. Yerel Tohum Takas Şenliği'nde Yerel Tohumlar Kutlandı

Çanakkale'de Tohumlar Uçtu: 5. Yerel Tohum Takas Şenliği'nde Yerel Tohumlar Kutlandı
20'den fazla belediyenin katıldığı şenlikte tohum çeşitliliği ve tarımsal üretim konuşuldu.
Çanakkale'de Tohumlar Uçtu: 5. Yerel Tohum Takas Şenliği'nde Yerel Tohumlar Kutlandı

Çanakkale Belediyesi, Tohum Sandığı ile atalık tohumları gelecek nesillere aktarıyor. Orkestroia Konseriyle Yerel Tohumlar Kutlandı: Çanakkale'de Tohum Takası Şenliği Coşkuyla Gerçekleşti

haber arası detay

Katılımcılar fide dağıtımı ve atölyeler ile keyifli bir gün geçirdi.

Çanakkale'de Yerel Tohumlar Kutlandı: 5. Yerel Tohum Takas Şenliği Gerçekleşti
Çanakkale Belediyesi, 5. Yerel Tohum Takas Şenliği'ni 27 Nisan Cumartesi günü Halk Bahçesi'nde coşkulu bir şekilde kutladı. Şenliğe, Çanakkale ve çevre illerden gelen üreticiler, STK temsilcileri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Yerel tohumların gelecek nesillere aktarılması ve tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılmasını teşvik etmeyi amaçlayan şenlikte, katılımcılar birbirleriyle tohum takası yaptı ve yerel tohumların önemi hakkında bilgi edindi.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, 2017 yılında açılan Tohum Sandığı ile başlayan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Erkek, ücretsiz toprak ve zeytinyağı analizi hizmeti verildiğini, tıbbi ve aromatik bitkiler üretim alanı, üretici ve kooperatif pazarı gibi birçok önemli uygulamanın hayata geçirildiğini belirtti.

Erkek, Tohum Sandığı'nın açıldığı 2017 yılında 30 olan tohum çeşidinin bugün 150'ye ulaştığını ve takas ve bağış yöntemi ile tohum çeşitliliğinin her geçen gün zenginleştiğini ifade etti. Şenliğe 20'den fazla belediyenin katıldığını ve kendi yöresel tohumlarını getirdiklerini belirten Erkek, 5. Yerel Tohum Takas Şenliği'nin Çanakkale ve bölgeye hayırlı olmasını diledi.

Şenlikte "Genetik Çeşitliliğimizin Kalbi Atalık Tohumlar" ve "Sandığımdaki Ata Tohumu" isimli söyleşiler gerçekleşti. Konuşmacılar, atalık tohumların gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini anlatan bilgiler paylaştı.

Şenlik, Orkestroia konseri ile sona erdi. Toprak ve tarım temalı şarkılar seslendiren müzik grubuna katılımcılar da eşlik ederek keyifli bir akşam geçirdi.

Şenlik kapsamında Çanakkale Belediyesi tarafından üretilen domates, biber, patlıcan ve lavanta fidesi de ücretsiz olarak dağıtıldı.

Çanakkale Belediyesi'nin düzenlediği Yerel Tohum Takas Şenliği, katılımcılara yerel tohumların önemini hatırlatırken, tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına da katkıda bulundu.

#Çanakkale #YerelTohum #TohumTakasŞenliği #Tarım #Biyoçeşitlilik

Yorum Yaz