DJI Mavic3 8k 60 ps ve 4k 240 fps video özelliği ile gelebilir

DJI Mavic3 8k 60 ps ve 4k 240 fps video özelliği ile gelebilir
DJI Mavic3 8k 60 ps ve 4k 240 fps video özelliği ile gelebilir
DJI Mavic3 8k 60 ps ve 4k 240 fps video özelliği ile gelebilir

DJI Mavic3 8k 60 ps ve 4k 240 fps video özelliği ile gelebilir. Dünyanın en büyük sensör üretici Sony'nin drone sektörüne girmesiyle birlikte rekabet piyasasında geri kalmak istemeyen DJI Mavic3 pro serisini fazla uzatmadan piyasaya süreceğini tahmin ediyorum. Sony Airpeak endüstriyel drone tanıtımı ile bir anda DJI nin 10 yılda kattettiği mesafeyi bir anda alması ve hatta bir adım önde tamamlaması ile drone sektöründe önümüzdeki günlerde büyük teknoloji yarışlarını görmemiz mümkün.
DJI Mavic3 Pro tasarımının hemen hemen tamamlandığını, hangi sensörler ve kaç megapiksellik kamera ile gündeme geleceği konusu sır gibi saklanıyor. Öngörüme göre DJI kenti görüntü işleme çipi üzerinde de çalışıyor olabilir. DJI ile ilgili son haberlerde şirket kendi sürücüsüz teknoloji üzerinde çalışıyor. DJI drone teknolojisinde tahtını kaptırmamak için kendi işlemcisi üzerinde çalışacak, bunu yeni çıkaracağı ürünlerde istediği özellikleri desteklemek için diğer şirketlere bağımlı olmak zorunda kalmayacak. 
Yonga üreticisi Ambarella, 8k 60 fps ve 4k 240 fps video kapasiteli yeni CV5 işlemcisini duyurdu. Geriye dönüp baktığımızda, Mavic Mini gibi geçmiş DJI drone'ları Ambarella işlemcileri kullandı. Bu yüzden yaklaşan DJI Mavic 3'ün de kullanıp kullanmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

haber arası detay


Ambarella CV5 Teknolojisini nedir?

Ambarella'nın yeni çip hakkındaki pazarlama bilgilerine bakıldığında, oldukça etkileyici bazı özellikler gelecekteki dronların onu bir sonraki seviyeye taşımasına izin verecek.
Listedeki en dikkate değer, desteklenen çözünürlüklerdir. CV5, videoyu 8k 60 fps ve 4k 240 fps'ye kadar destekleyebilir. Bu, Mavic 3'ün veya gelecekteki bir drone'nun 8k'de çekim yapma yeteneğine sahip olabileceği ve onu EVO 2 ile uyumlu hale getirebileceği anlamına geliyor.
4k'da 240 fps de oldukça etkileyicidir ve yavaş çekim videonun kırpılıp yakınlaştırılabilecek kadar yüksek bir çözünürlükte yakalanmasına izin verir. 8K videosu, bu CV5 çipini DJI dahil olmak üzere drone şirketleri için mükemmel hale getirmek için de yaptırabilir.
Yeni çip ayrıca H.265 HEVC video codec'i, HDR ve WDR'yi ve üst düzey kamera donanımlı dronlardan beklediğimiz standart özelliklerin geri kalanını da destekliyor. CV5 yongası, etkileyici güç tüketim seviyelerine sahip olmasını sağlayan 5nm'lik bir işlem kullanılarak üretilmiştir. 8k 30 fps'de kayıt yaparken 2 W'den daha az kullanır. 8k 60 fps videoda 5 W'ın biraz altında kullanır ve drone üzerindeki bileşenlerin geri kalanı için fazlasıyla yeterli pil gücü bırakır.
Çip ayrıca şirketin CVflow görüntü motoruyla birlikte geliyor. Bu, örneğin bir insansız hava aracının, muhtemelen görüntü tanıma senaryolarında kullanılacak olan bir sinir ağına entegre edilmesine izin verir. Bu muhtemelen DJI'nin ActiveTrack'ini geliştirecek ve yüzleri ve diğer nesneleri otomatik olarak algılayacak ve dinamik engellerden kaçınmayı iyileştirecektir.
Çipin hedef uygulaması, dronlar, spor kameraları, robotik kameralar, VR kameralar ve kendi kendine sürüş sistemleri olarak tanımlanıyor. Bu yüzden bu çipi en son aksiyon kamerasından süslü sürücüsüz bir arabaya kadar her şeyde görmemiz çok muhtemel.


DJI Mavic 3'te olacak mı?
Hepimiz Mavic 3'ün daha erken çıkacağını biliyoruz. Yaklaşan drone hakkında olası sızıntılar ve yorumlar yapıldı. Mavic 3 büyük olasılıkla bir süredir geliştirme aşamasında olduğundan, DJI büyük olasılıkla kameraya güç veren çip kadar önemli bir şeyi tamamladı.
Bunun da ötesinde, Ambarella'nın Pazarlama ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Christopher Day, CNN'e, ürünlerin yeni çipleri kullanmasının yaklaşık bir yıl sürdüğünü söyledi. Bu iki şey birlikte, bu CV5 yongasını Mavic 3'te görmemizi pek olası değil.
Autel Robotics'in EVO 2 serisi 8k ve 6k seçeneklerine sahip olduğundan, DJI'nin bunu eşleştirmek veya hatta yükseltmek isteyeceğine şüphe yok. DJI sadece Ambarella çiplerini kullanmıyor - daha önce Mavic Air 2'de Allwinner H6'yı kullanıyordu, bu da her iki şirketle birlikte daha yeni bir yonga halka açıklanmadan önce erişim sağlamak anlamına gelebilir.
DJI kendi çipini mi üretiyor?
Aklıma gelen başka bir düşünce de DJI'nin kendi görüntü işleme çipi üzerinde çalışıyor olabileceğiydi. Son haberleri gördüyseniz, şirketin kendi sürücüsüz teknolojisi üzerinde çalıştığı bildiriliyor . Haberleri çevreleyen çok fazla bilgi olmasa da, DJI muhtemelen teknolojiyle birlikte gitmek için kendi işlemcisi üzerinde çalışacak. Bu, en son ürünlerinde istediği özellikleri desteklemek için diğer şirketlere güvenmek zorunda olmadığı anlamına gelir.
Ambarella, son teknoloji işlemcileri en çok satan, toplu pazar ürünlerine dönüştürme konusunda zengin bir geçmişe sahiptir. Tüketici eğilimleri zamanla değiştikçe, kaliteye olan bağlılığımız HD ve UHD video çözünürlükleri, düşük güçlü mimari tasarımlar, endüstri lideri AVC / HEVC kodlama ve elektronik görüntü sabitleme gibi olmazsa olmaz video özelliklerinden başlayarak asla sarsılmadı ( EIS) ve bilgisayarla görme işlemedeki en son gelişmelerle devam ediyor. Çiplerimiz, yüksek çözünürlüklü video yetenekleri, verimli sıkıştırma, düşük güçle çalıştırma ve akıllı düzenleme ve kişi başı gibi yerleşik akıllı özelliklerle uygun fiyatlı tüketici cihazlarının (dronlar, giyilebilir cihazlar, satış sonrası gösterge kameraları ve daha fazlası) geliştirilmesini sağlar
CV5
8K görüntü işleme, video kodlama / kod çözme ve CVflow® bilgisayarla görme işleme ile CV5 SoC, yeni nesil yüksek çözünürlüklü ve yüksek kare hızlı aksiyon / spor kameraları, VR kameraları ve tüketici / endüstriyel drone'lar için ideal bir çözümdür. .
Ana Özellikler
CNN / DNN tabanlı işleme: algılama, sınıflandırma ve daha fazlası
Caffe, TensorFlow, PyTorch veya ONNX çerçevelerinde uygulanan sinir ağlarının kolay taşınması için CNN araç seti
8KP60 video performansı
HDR, düzeltme, EIS, MCTF ve daha fazlasını içeren gelişmiş görüntü işleme özelliği bulunuyor.

Sony Airpeak Endüstriyel Drone Haberi

Dünya devi Sony bu zamana kadar ürettiği herhangi bir üründe hiçbir zaman kaliteden taviz vermemiştir. Sony Airpeak tanıtım filmini defalarca izledim. önemli yerleri  durdurup dron hakkında incelemelerde bulundum.  Kesin olmamakla birlikte Sony drone teknolojisinde bir çok köklü markları bir anda gecerek artı puan önde başlayabilir. Çünkü Airpeak uçarken bir kartal gibi süzülüp, gimbal hassasiyeti ve kamera açısını hiç bozmuyor. mükemmel kalkış ve inişleri var. Full frame kameraları online ekrandan programlayabiliyorsun. sensörleri oldukça etkili, Alpha kamera kullanılması sizi aldatmasin, çok hızlı bir şekilde kamera ve lens değişimi yapabiliyorsun ve bunu diğer dronelerde yapınca, her kamera ve lens değişiminde  gimbal kalibre etmen gerekir. hatta gimbal kalibrede lensin kapak ağırlığını bile hesaplaman gerekir. Airpeak dronun  tüm sony full frame kameraları uçuracak güce sahip olacağını düşünüyorum. Fotogrametri dünyasından da Airpeak drona adı  gibi pek iyi alabilir.

Sony Airpeak Drone direkt full frame kamera taşıyabilmesi ile dikkat çekti. CES2021 Fuarında tanıtalan Airpeak drone büyük ilgi gördü. Sony 'nin bu dronunda bizi ilgilendiren fotogrametride kullanılabilirliği; fotogrametri baz almamızın sebebi www.haritahaber.com sitesinde haber yapılan bütün insansız hava araçları fotogrametri amaçlı üretilen dronların haberleri yapılıyor olmasıdır, bu nedenle yeni çıkan bir dronu nasıl fotogrametriye adapte edebiliriz onun kritiğini yapmak zorundayız.

öncelikle sony dünyanın en büyük full frame sensör üreticisi firmalarından biridir. Biz diğer insansız hava araçlarında sony nin kamerasını zaten kullanıyoruz. Sony bu sefer kendi kameralarını, kendi dronunda kolay kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla Sony Airpeak ürünü üretti.

Airpeak'te kullanılan hassas  ve birden fazla kamera tak çıkar kullan özelliği ile dikkat çekiyor.  Demek oluyor ki elinizdeki full frame kamerayı da sony airpeak dronda kullanabilirsiniz. bunun için kesin konuşmamakla birlikte fotogrametrik projelerde çok güzel verim elde edilebileceğini düşünüyorum.

Fiyat ve fotogrametrik projeler için performans bilgilerini araştırmalarıma göre önümüzde günlerde paylaşacağım. Fotogrametrik projelerimizde önümüzdeki günlerde sony airpeak görebiliriz. Sony Airpeak üzerindeki Full Frame Alpha kamera aslında dronun kendi orjinal kamerası değil, demek oluyor ki Sony esnek bir gimbal yaparak Sony'nin tüm full frame kameralarında kullanılabilirliği düşünülmüş olabilir. Teknik detaylar geldikçe fotogrametri açısından kullanılabilirliğini burada anlatacağım. ( haberin buraya kadar olan kısmı ayrıntılar gelmeden önce yazılmıştır )

 

Sony'nin ilk dronu olan Airpeak modelinin havada uçuş fotoğrafı , görüldüğü gibi dronda gayet stabil duran ronin mx ten daha dengeli ve kolay kurulumlu gimbal kullanılmış, otomatik açılan ve kapanan ayaklar, hız çarpma sensörleri ve daha bir çok özelliği mevcut.

 

Dikkat edersek gimbal da Sony A7S3 kamera modeli kullanılmıştır. gimbal boşluklarından da anlayacağımız üzeri bu dronda daha büyük medium format Sony veya başka marka full frame sensörlü kızılötesi shutter olan kameralar kullanabileceğimizi gösteriyor.

Sony Airpeak dronda kendine ait ön izleme kamerası var, bu kamera ile aynı zamanda dronun uçuş yönünü görüyorsunuz. gözlem amaçlı ikinci bir kamerası da var. kamera altında yine sensörler bulunuyor. Yapı mimarisi ve malzeme yönünden de çok sağlam malzemeden üretildiğini gösteriyor.

EK1. İLAVE HABER

Sony Airpeak drone ile ilgili daha önce 100 megapiksel medium format ile başlayabilir diye bir haber yapmıştım. Bu söylemde sadece küçük bir vide demoda motor çapından böyle bir drone ortaya çıkacağını sezmişmiştim. ürün çıkmadan önceki haberimiz. http://www.haritahaber.com/sony-airpeak-100-megapiksel-drone-ile-atak-yapmaya-hazirlaniyor_27.html linkten okuyabilirsiniz.

Gelişmeleri inceledikçe Sony açıklama yapmadan kullandığı gimbal markasına ulaşarak gimbal hakkında bilgileri ve kullanacağı kameraları sunuyorum.

sony Airpeak Drone modelinde Gremsy T3 orta büyüklükte bir tasarıma sahip 3 eksenli gimbal kullanıldığını görüyoruz

AĞIRLIK VE BOYUT
 
Gremsy T3 orta büyüklükte bir tasarıma sahiptir ve maksimum 3,7 lb maksimum yük için 2,65 lbs ağırlığındadır.

AĞIRLIK / MAKSİMUM YÜK

2,65 lb / 3,7 lb

BOYUT (G x D x Y):

237 x 184 x 288 mm

KAMERA DURUMU (G x U x Y):

152 x 100 x 120 mm

Gremsy T3 Gimbal desteklediği kamera modelleri

Sony Airpeak dronun kamera desteklerinin içinde İXM50 ve İXM100 Phase One markasını gördükten sonra artık Sony Airpeak ürün özelliklerini sunmasını beklemeden  metrik kamerayı destekleyen fotogrametrik drondur diyebiliriz.

Phase One 100 megapiksel İXM-100 sayısal hava kamerasını desteklediğini görüyoruz. Sony bu tericihiyle fotogrametri sektörünü de unutmamış.

Yorum Yaz