Haritacılar için Uygun Fiyatlı ve Güvenilir Çözümler: TOPODRONE’un Hikayesi

Haritacılar için Uygun Fiyatlı ve Güvenilir Çözümler: TOPODRONE’un Hikayesi
Aralık 2023'te TOPODRONE yeni bir drone termal haritalama çözümünü piyasaya sürdü. TOPODRONE PT61 kamera, ayrıntılı araştırmalar gerçekleştirebilir ve doğru 3D modeller elde ederek termal ortomosaik haritalar sunabilir.
Haritacılar için Uygun Fiyatlı ve Güvenilir Çözümler: TOPODRONE’un Hikayesi

TOPODRONE, İHA'lara, araçlara ve sırt çantalarına kurulum için yüksek hassasiyetli ölçüm ekipmanlarının İsviçre merkezli tasarımcısı ve üreticisidir. Donanımları (LiDAR'lar, yüksek çözünürlüklü kameralar, PPK ve batimetri çözümleri) haritalama ve 3D modelleme için kullanılır. Uygulama alanları arasında orman ve tarımsal izleme, inşaat ve kentsel planlama ve batimetri yer alır ancak bunlarla sınırlı değildir.

haber arası detay

TOPODRONE'un gelişmiş işlem sonrası yazılımı, kullanıcılara GNSS ve IMU veri işlem sonrası işleme ve SLAM algoritmalarını kullanarak otomatik veri üretimi, coğrafi referanslama ve hizalama için kullanımı kolay yenilikçi veri işleme iş akışları sağlar. 

Şirketin misyonu, dünyanın her yerindeki haritacılar için uygun fiyatlı ve güvenilir çözümler sunmaktır. Genel merkez İsviçre'nin Montrö şehrinde bulunmaktadır; ve TOPODRONE ile birlikte deneyip büyüyen, portföylerini geliştiren ve en yeni araştırma teknolojilerini uygulayan dünya çapında binlerce kullanıcıdan oluşan bir topluluğa sahipler. 

TOPODRONE'un CTO'su Ilya Shikov ile röportaj.

Easy Engineering: Şirketin ana faaliyet alanları nelerdir?

Ilya Shikov:  2018'de işlem sonrası yazılım geliştiricileri olarak başladık ve ayrıca bir GNSS alıcısını sıradan bir tüketici drone'una entegre ettik; sıradan bir İHA'yı gerçek bir araştırma cihazına dönüştürmemize olanak tanıyan PPK adlı bir aracı dönüştürdük. 2019 yılında bir yıl içinde 100'den fazla kullanıcı, küçük İHA'lar ve yüksek hassasiyetli TOPODRONE GNSS modülleri ile havadan fotogrametri araştırması yaptı. Fotogrametriden LiDAR ve batimetriye kadar kendi bünyemizde Ar-Ge'mizi geliştiriyoruz. Bugün, zaman ve maliyet verimliliğinin yanı sıra veri doğruluğunu da artırmak amacıyla sıradan haritacılar tarafından diğer sıradan haritacılar için geliştirilen donanım ve yazılım çözümleri sunuyoruz. 

EE: Yeni ürün/hizmetlerle ilgili haberler neler?

IS:  Aralık 2023'te TOPODRONE yeni bir drone termal haritalama çözümünü piyasaya sürdü. TOPODRONE PT61 kamera, ayrıntılı araştırmalar gerçekleştirebilir ve doğru 3D modeller elde ederek termal ortomosaik haritalar sunabilir. Yeni fotogrametri çözümü ilk olarak Kuzey Amerika'dan büyük bir kurumsal müşterinin talebi üzerine AGROWING ile işbirliği içinde geliştirildi ve daha sonra drone araştırmacılarının daha geniş bir kullanımına göre ayarlandı. 61 MP çözünürlüklü ve dahili termal görüntüleme cihazına ve farklı odak uzaklıklarına sahip RGB lenslere, dahili GNSS modülüne ve IMU'ya ve ayrıca herhangi bir İHA ile entegrasyon için API'ye sahip bir kameradır. PT61 kameranın AGROWING'in multispektral lensleriyle birleşimi, TOPODRONE'un kamerayı çift amaçlı bir RGB/Multispektral çözüm olarak sunmasını sağlar. AGROWING'in Dört lensli PT61 kamerası, lens türüne bağlı olarak her biri 8 ila 12 MP arasında çözünürlüğe sahip 14 adede kadar multispektral bant sağlar.

TOPODRONE: İsviçre’den Dünyaya Yüksek Hassasiyetli Haritalama Çözümleri
TOPODRONE, İHA’lara, araçlara ve sırt çantalarına kurulum için ölçüm ekipmanları üreten ve gelişmiş işlem sonrası yazılımı sunan bir şirkettir. Şirketin CTO’su Ilya Shikov, şirketin faaliyet alanları, yeni ürünleri ve misyonu hakkında konuştu.
İHA’larla Termal Haritalama, LiDAR ve Batimetri: TOPODRONE’un Yenilikçi Ürünleri
TOPODRONE, haritalama ve 3D modelleme için farklı donanım ve yazılım çözümleri sunan bir İsviçre şirketidir. Şirketin CTO’su Ilya Shikov, yeni drone termal haritalama çözümü, hafif 360° LiDAR model yelpazesi ve batimetri cihazı hakkında bilgi verdi.
Haritacılar için Uygun Fiyatlı ve Güvenilir Çözümler: TOPODRONE’un Hikayesi
TOPODRONE, İsviçre merkezli bir şirket olup, İHA’lara, araçlara ve sırt çantalarına kurulum için yüksek hassasiyetli ölçüm ekipmanları tasarlar ve üretir. Şirketin CTO’su Ilya Shikov, şirketin kuruluşu, gelişimi, vizyonu ve sunduğu ürünler hakkında Easy Engineering’e röportaj verdi.

Ayrıca TOPODRONE LiDAR ve kameraların INNOTECH VTOL'lerle entegrasyonunu da tamamladık. Resmi ortaklık duyurusu bu yılın sonlarında yapılacak. 

EE: Ürün/hizmet çeşitleri nelerdir?

IS:  TOPODRONE, fotogrametri donanımı (P24, P61, PT 61 kameralar), hafif 360° LiDAR model yelpazesi (LiDAR 100, 100+ ve LiDAR 200+) ve bir batimetri cihazı olan AQUAMAPPER sunar. LiDAR'larımızın çoğu Hesai tabanlıdır ve ayrıca dünya çapındaki diğer LiDAR üreticileriyle de ortaklığımız vardır. Ve ürettiğimiz tüm donanımlar TOPODRONE Post-Processing yazılımı tarafından desteklenmektedir. Özellikle TOPODRONE LiDAR 200+, piyasadaki en hafif ve en kompakt 360° LiDAR'lardan biridir. Modern lazer sensörler, dahili yüksek hassasiyetli IMU ve entegre GNSS alıcısı sayesinde çok hassas ve ince nokta bulutları oluşturabilmektedir. Avantajlarından biri mobilitedir: gerçek bir 'LiDAR 3'ü 1 arada'dır ve yalnızca bir drone, araba ve araştırma çantasına monte edilemez. Ayrıca TOPODRONE P24 ve P61 fotogrametrik kameralarla tamamen uyumludur, kamera lazer tarayıcıya bağlanabilir, LiDAR üzerinde sabit kurulumun yanı sıra kameranın 3 eksenli gimbal üzerine kurulum seçeneği de mevcuttur. Yetersiz GNSS sinyali koşullarında veri işlemeye yönelik SLAM algoritmaları, Post İşleme Yazılımımız ile desteklenmektedir.

EE: Şu anda aktif olduğunuz pazarın durumu nedir?

IS:  2023 yılında Avrupalı ​​eksperlerden gelen talepte hafif bir düşüş gözlemledik ancak Asya pazarında, özellikle APEC bölgesinde, batimetri çözümlerinde gözle görülür bir satış artışı yaşandı. Kuzey Amerika'da hem havadan hem de mobil ölçüm çözümlerine olan ilgi istikrarlı ve oldukça yüksekti.  

EE: Pazar eğilimleri hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?

IS:  TOPODRONE benzersiz bir şirkettir. Ne pazar araştırmasına odaklanıyoruz ne de yeni trendleri belirliyoruz; bunları mesleki deneyimimize dayanarak kendimiz yaratıyoruz!

İHA'lara yönelik kullanımı kolay bir PPK çözümüyle fotogrametri pazarına girme konusunda kendimize meydan okuduk. TOPODRONE, sıradan bir drone'u fotogrametri cihazına dönüştüren küçük bir cihaz geliştirdi. Fotogrametri topluluğu çözümümüze karşı oldukça şüpheliydi. Ancak dünya çapındaki drone araştırmacıları bu fikri test etmeye açıktı.

Tüm dünyada binlerce satışla kanıtlanan PPK çözümümüze olan ilgi, uygun fiyatlı ve doğru ekipman geliştirme yaklaşımını sürdürmemiz için bize ilham verdi. Daha sonra daha gelişmiş araçları denedik: kameralar, LiDAR'lar, batimetri donanımı ve ayrıca yazılım. Projelerimiz için ekipmanları öncelikle hem hava koşullarını hem de araziyi dikkate alarak birden fazla senaryoda test ediyoruz. Daha sonra düzenli olarak müşteri geri bildirimlerini topluyor ve çözümlerimizi buna göre geliştiriyoruz.

EE: Pazarlanan en yenilikçi ürünler/hizmetler nelerdir?

IS:  TOPODRONE'un temel Ar-Ge hedefi çoklu veri toplama yaklaşımlarını senkronize etmektir: LiDAR ölçümleri için havadan ve mobilin yanı sıra drone batimetrisi için fotogrametri, LiDAR ve yankı sondaj teknolojileri. Böylece, bir araştırmacı her türlü havadan ve mobil ölçüm için birden fazla faydalı yük uygulayabilir ve tek bir üreticinin (TOPODRONE) son işleme yazılımını uygulayabilir. Bu sayede firmamız her türlü ölçüm sorgusu için hepsi bir arada destek merkezi haline gelir. Müşterilerimiz sadece satın alacakları ürünleri değil, aynı zamanda küresel ölçekte projelere sahip profesyonel bir ortak da buluyorlar.

EE: 2024 başı için nasıl tahminleriniz var?

IS:  Geleneksel olarak TOPODRONE ürünleri şu amaçlarla uygulanmıştır: orman ve tarımsal izleme, enerji hattı denetimleri, inşaat ve kentsel planlama için araştırma, kültürel mirasın yönetimi. 2023 yılında yeni uygulama alanlarında çözümlerimize yönelik talebin arttığını gördük: yenilenebilir enerji (güneş paneli çiftlikleri ve barajlar), madencilik (rezervuarlar ve açık ocaklar), kıyı yönetimi. Bu yıl, mevcut müşterilerimizin yeni araştırma alanlarında kendilerini denemelerini, dünya çapında daha fazla CBS uzmanının ve drone pilotunun TOPODRONE çözümlerinin kullanımı da dahil olmak üzere birden fazla veri toplama yaklaşımını uyumlu hale getirmesini bekliyoruz. Üniversitelerden ve eğitim kurumlarından artan talebi karşılamayı bekliyor ve TOPODRONE teknolojilerinin kullanımıyla akademik çalışmaları ve araştırmaları desteklemeye devam etmekten gurur duyuyoruz.

Yorum Yaz