Kemalpaşalı sanayicilerden tarım ve hayvancılık uyarısı

Kemalpaşalı sanayicilerden tarım ve hayvancılık uyarısı
Kemalpaşalı sanayicilerden tarım ve hayvancılık uyarısı

Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (KESİAD) geleneksel olarak her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği Perşembe Kahvaltısı toplantısında başta deprem olmak üzere gündemde yer alan konuları değerlendirildi. Kemalpaşa’nın da ekonomisinde önemli bir yere sahip olan tarım ve hayvancılık sektörünün ülke geleceği için gıda güvenliği için çok stratejik bir konumda olduğunu belirten KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel, deprem sonrasında tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye’de ilk kez SAT 2 serotip şap hastalığının görüldüğüne de  dikkat çeken Günel, 81 ilde hayvan hareketliliğinin yasaklandığını bu sorunun da kısa sürede ortadan kaldırılmasının hayati bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

haber arası detay

 

Deprem unutulmadı

KESİAD Perşembe Kahvaltısı Kemalpaşa Ramada Otel’de yapıldı. Deprem ve sel felaketinde yitirilen canların anıldığı toplantıda, hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı da kutlandı. Sponsorluğunu Akça Makine Otomotiv’in üstlendiği toplantıya Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Kemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Arzu Külahçıoğlu Altıntoz, Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Aktekin,  KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Diren, KOSBİ Bölge Müdürü Mükremin Zülkadiroğlu, BAYOSB Bölge Müdürü Figen Akdemir ve KESİAD üyeleri katıldı. Toplantıda Akça Makine Otomotiv Volvo Otomobil Satış Müdürü Bora Gücün’de elektrikli otomobil modelleri ile ilgili üyeleri bilgilendirdi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum İlişkilerinden Sorumlu Başkan Danışmanı Melih Yalçın, Gönüllü Asistan Sayın Tuğçe Gülcüler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sivil Toplum İlişkilerinden Sorumlu Sosyolog Burcu Önenç ise yaptıkları sunumlar ile Kahramanmaraş Depremi sonrası bölgede yürütülen çalışmalar ve İzmir’in depreme hazırlık sürecinde yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler paylaştı.

Tarım ve hayvancılık stratejik sektör

 

Toplantıda konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel ise deprem bölgesine verilen desteğin sürmesi gerektiğini işaret etti. Deprem gerçeğinin hiçbir zaman akıldan çıkarılmamasını ve devletin bu konuyu öncelikli politika olarak belirleyerek, aksiyon alması gerektiğine dikkat çeken Günel, “Deprem sonrasında Kahramanmaraş’ta dünyada sadece 3 ceviz gen merkezinden biri olan ceviz, badem, zeytin ve Antep fıstığı İslah Merkezi’nin bir bölümüne bilim adamlarının uyarıları dikkate alınmadan deprem konutları yapılıyor. Adıyaman’da da buğday ekili araziye konut yapılıyor. Stratejik bir sektör haline gelen tarım alanında bunların yapılması kabul edilemez. Türkiye’de ilk kez SAT 2 serotip şap hastalı görüldü. 81 ilde hayvan hareketliliği yasaklandı. Hayvan pazarları kapatıldı. Şu anda 215 köy karantina altına alındı. Ancak ithalat hala serbest. Bu büyük bir kriz. Besin tedariğinde çok olumsuz sonuçlar yaratır. O nedenle bu sorunların acil olarak çözülmesi için ne gerekiyorsa yapılmalı” dedi.

“Birleştirici dil kullanılmalı”

Türkiye’nin 14 Mayıs tarihinde tarihi bir seçime gideceğini, artık ülkedeki en önemli gündemin seçim haline geldiğinin altını çizen Günel, bu süreçte özellikle siyasetçilerin ayrıştırıcı bir dil kullanmadan, kimseyi ötekileştirmeden, ülkenin milli birlik ve beraberliğini öne çıkaran bir söylemi sürdürmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan bütün uygulamalarda ve çalışmalarda bilim ve aklın ışığında hareket edilmesi, şeffaf ve hesap verilebilirliğin ön planda olmasının çok önemli olduğuna işaret eden Günel,

“Ülkemizde devlet ve hükümet ayrımının iyi yapılması gerekiyor. Devleti yönetenlerin yetki ve sorumlulukları var. Aldıkları kararlardan, yaptıkları icraatlerden sorumlular. Yeni dönemde de yine devlet yönetimine gelecek olanların ülkeyi daha ileriye götürecek, vatandaşların daha refah dolu ve huzurlu yaşayacakları projelerini yarıştırması arzuluyoruz. Ülke ekonomisinde üretimi esas alan, adalet, vicdan ve liyakat gibi kavramlarından hiçbir zaman taviz vermeyecek yöneticileri istiyoruz” dedi. 

Yorum Yaz