Ali Özpalanlar’ın 60 Yıllık Şiir Serüveni: “Kuduz Düğünü”

Ali Özpalanlar’ın 60 Yıllık Şiir Serüveni: “Kuduz Düğünü”
Aydınlanma Savaşında Sanattan Güç Alan Şair: Ali Özpalanlar ve “Kuduz Düğünü”
Ali Özpalanlar’ın 60 Yıllık Şiir Serüveni: “Kuduz Düğünü”

Eğitimci, yazar, şair Ali Özpalanlar, 60 yıllık şiir hayatını “Kuduz Düğünü” adlı kitabında topladı. Kitap, Plüton Yayınları tarafından yayınlandı. Kitabın tanıtım ve imza günü, 13 Ocak 2024 Cumartesi, saat 16.00’da Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde yapılacak. Etkinlikte, yazarın şiirleri okunacak, belgesel gösterimi yapılacak ve konuşmacılar Ali Özpalanlar’ın şiir anlayışını değerlendirecek.

haber arası detay

Ali Özpalanlar, 1949 yılında İzmir-Karşıyaka’da doğdu. Aydınlanma savaşında sanattan güç alan bir şair olarak, toplumcu gerçekçi bir bakış açısıyla şiirler yazdı. İkinci Yeni akımının hakim olduğu dönemde, şiirini geleneksel biçimlerden uzaklaştırmadı. Şiirleri, Varlık, Soyut, Yordam, Yansıma, Üvercinka gibi çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlandı.

“Kuduz Düğünü”, Ali Özpalanlar’ın ilk şiir kitabı. Kitap, üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde, toplumsal sorunlara, direnişe, emeğe, dostluğa, kardeşliğe dair şiirler yer alıyor. İkinci bölümde, kişisel duygu ve düşüncelerini, yalnızlığını, sevgisini, özlemini, anılarını dile getiren şiirler bulunuyor. Üçüncü bölümde ise, en eski şiirleri, güncel şiir anlayışına uzak düştüğünü düşündüğü şiirleri yer alıyor.

Kitaba adını veren “Kuduz Düğünü” şiiri, toplumumuzun içinde bulunduğu akıl dışı ve tehlikeli ortamı bir metaforla anlatıyor. Şair, kuduz köpeği öldürüp, kıllarını ateşe atarak, kuduz olan kişiyi tütsüleyen, kuduz böceği yediren, cehaletin yansıması olan bir gelenekten esinleniyor. Bu gelenek, toplumun akıl dışı, teslimiyetçi, kaderci anlayışını simgeliyor. Şair, bu anlayışa karşı çıkıyor, emeğin, bilimin, aklın, sanatın yanında yer alıyor.

Şair ve yazar Ahmet Özer, “Kuduz Düğünü” üzerine yazdığı bir yazıda, “Ali Özpalanlar’ın şiir hayatını özetleyen Kuduz Düğünü, onun toplumsal yaşamının da bir bilançosudur diyebilirim.” diyor. Şair ve yazar Aslıhan Tüylüoğlu da, “Bir Dadal’ın Şiir Serüveni” başlıklı bir konuşmasında, “Aydınlanma savaşında sanatla bir güç olarak ilgilenmiştir. Şiirlerinde de bunu gözetmiştir.” diye söz ediyor.

Ali Özpalanlar’ın “Kuduz Düğünü” adlı kitabı, şiirseverler ve basın mensupları için ilgi çekici bir eser. Kitabın tanıtım ve imza gününe herkes davetlidir.

Yorum Yaz