Balıkesir Kahvaltısı Gastronomi alanında markalaşıyor.

Balıkesir Kahvaltısı Gastronomi alanında markalaşıyor.
Coğrafi işaretli ürünler kahvaltıda buluşuyor
Balıkesir Kahvaltısı Gastronomi alanında markalaşıyor.

Alternatif turizm yatırımlarına ülkemizin her ilinde olduğu gibi Balıkesir ilinde de büyük önem veriliyor. Geleceğin turizm başlıklarını şöyle sıralayabiliriz. Ekoturizm, Agro Turizm, Gastronomi Turizmi, Karavan Turizmi, Butik Otellerde doğa ile iç içe tatiler diyebiliriz. Gastronomi Turizmi bu bileşenlerin parçası gibidir diye düşünebiliriz. Gastronominin temelini coğrafi işaretli ürünler oluşturmaktadır. Yöresel ürünler coğrafi işaretler ile markalaşmaktadır. Bunun turizme getirisi büyük olmaktadır.

haber arası detay

Balıkesir’in marka yolculuğu devam ediyor. Ege ve Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan, 20 ilçesiyle farklı lezzetleri bünyesinde barındıran Balıkesir’in, kahvaltılık ürünleri "Balıkesir Kahvaltısı" konseptiyle markalaşacak.

"30 çeşit Yöresel Ürün Bir Arada"

Edremit zeytinyağından Edremit Çizik Zeytinine, Gömeç Kirli Hanım Peynirinden Fakir Sucuğuna, Havran Mandalina Reçelinden Sındırgı'nın Susamlı Patatesine, Manda Kaymağından Gönen Patlıcan Reçeline kadar 30 çeşitlik kahvaltı menüsü, yerli ve yabancı gelen tüm misafirlere "Balıkesir Kahvaltısı" konseptiyle sunulacak.

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsasının ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın işbirliği içinde yürütülen Gastronomi Şehri Balıkesir projesi, Balıkesir’in kahvaltılık ürünlerinin “Balıkesir Kahvaltısı” çatısı altında markalaşması çalışmalarıyla devam ediyor.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın Balıkesir’deki yeme-içme ve restoran işletmelerine yönelik yaptığı toplantıda “Balıkesir Kahvaltısı” konsepti işletme sahiplerine tanıtıldı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Turizmde Destinasyon Yönetim Birimi Başkanı Candan Şahin bir sunum gerçekleştirdi. Balıkesir Kahvaltı konseptinin ve içinde yer alan ürünlerin hikayesini aktaran Şahin, "Balıkesir’de çay ve muz dışında ülkemizdeki tüm yetişen ürünleri bulmak ve yetiştirmek mümkün. Balıkesir’in tescilli 50 peyniri var. Edremit Körfezi'nde yoğunlaşan uluslararası çapta ödül almış zeytin ve zeytinyağı, ekşi mayalı köy ekmekleri, somut olmayan kültürel miras listesinde de yer alan Seferberlik çöreği ile kitaplaştırma çalışmaları devam eden gizli kalmış ekmek çeşitleri kentin zenginlikleri arasında yer alıyor. Burada siz Balıkesir Kahvaltısında coğrafi işaretli zeytini, zeytinyağını koyduğunuzda tadına baktırdığınızda bunu yiyen kişi kahvaltıyı yemekle kalmayacak. Balıkesir'e gelen kişi bu ürünün nerede satıldığını da sormaya başlayacak. Böylece gıda alanında da bir farklılaşma yakalanacak" şeklinde bilgiler verdi.

"Geleneksel Ürünler Yeniden Yorumlandı"

İşletmelere yönelik bilgiler veren Candan Şahin, “Kahvaltıda yer alacak ürünler, işletmelerin de içinde yer aldığı 12 kişilik çalışma ekibiyle birlikte 3,5 aylık bir süre sonrasında belirlendi. Bugüne kadar geleneksel olarak üretilen bazı ürünler yeniden yorumlanarak Balıkesir Kahvaltısı konsepti oluşturuldu” dedi.

"Balıkesir Lezzetleriyle Bir Kahvaltı Şehri"

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Turizmde Destinasyon Yönetim Birimi Başkanı Candan Şahin, Balıkesir ve Çanakkale’nin bir gastronomi bölgesi olduğunu ve bu değerlerin hak ettiği yere geleceğini söyledi. Bu çerçevede Balıkesir'i gastronomi şehri yolunda marka şehir haline getirmeyi düşündüklerini belirten Şahin, "Biz Balıkesir’in gastronomi yolculuğunu desteklemek için çıkış yolu ararken 50 çeşit peyniri, coğrafi işaretli zeytin ve zeytinyağları, balları, ekmekleri, kadın kooperatiflerinin ürettiği reçelleriyle aslında Balıkesir'i lezzetleriyle gizli kalmış bir kahvaltı şehri olduğunu görüyoruz ama bunu yansıtamamış, bir ürün haline dönüştürememişiz. Ancak bundan sonra bu konsept ile birlikte Balıkesir’in zenginlikleri daha görünür olacak." diye konuştu. Şahin, 'Balıkesir Kahvaltısı' markası için 3,5 ayda ürün listesi ortaya çıkarttıklarını ifade ederek, pilot işletmeler olarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve GMKA’nın yanında diğer işletmelerle birlikte, konsept içinde yer alan ürünlerin tedarik listesini ve tariflerini paylaşacaklarını sözlerine ekledi. 

Balıkesir kahvaltısı için konsept belirleme çalışmaları ajans desteği ve üreticiler işbirliği ile sürüyor. Körfez bölgesinin zeytinyağı, temiz meralarda yetişen inek, keçi ve koyunlardan elde edilen sütlerle doğallığı katlanan peynirler, bereketli toprakların meyvelerinden yapılan reçeller ve daha nicesi bu kahvaltı sofrasında buluşuyor. Balıkesir ilçelerinin kırsal mahallelerine özel farklı kahvaltılık aparatiflerin ve bu yörelere ait tarih motifli lezzetlerin buluştuğu özel bir festival olması için çalışmalarıımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu süreçte “Kahvaltı Fest” çalışmalarıyla birlikte “Balıkesir Kahvaltısı” logosu da hazırlanarak Balıkesir Kahvaltı konseptinin bir marka olma süreci başlatılmıştır. 

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nin sektöre ve şehir ekonomisine katkıları nelerdir?
Fuarların birebir tanıtım, dijital pazarın ise algı yönetimi için reklam sektöründe başı çektiği yadsınamaz bir gerçektir. Balıkesir’i bir fuar, festival ve expo şehri haline getirmemiz tüm sektörlerin ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Çünkü bu tip organizasyonlar ulaşımdan konaklamaya, gıda üreticilerinden restoranlara hatta marketlere, benzinliklere ve tüm esnafa yeni müşteriler kazandırmaktadır. Balıkesir; gıda, lojistik, ulaşım, turizm gibi sektörlerde zengin bir altyapıya sahiptir ancak PR eksikliklerinden dolayı hak ettiği güçlü ve popüler konuma gelememiştir.
Son yıllarda gerçekleşen Marka Şehir: Balıkesir projesiyle atağa kalkmış olan şehrimiz hem bu projenin devamıyla hem de Uluslararası Kahvaltı Festivaliyle hedeflerine ulaşma yolunda büyük mesafe kat edecektir.

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nin şehrimize ve bölgemize katkıları nelerdir?
Öncelikli hedefimiz Türkiye’yi doyuran şehir Balıkesir’in gastronomi dünyasında hak ettiği yere gelmesini sağlamaktır.Fuar, festival, kongre ve expo etkinlikleri bu hedefe ulaşmanın yegane yoludur. Ayrıca festival organizasyonu Balıkesir merkez ve ilçelerinde bir hareket oluşturacaktır. Katılımcı firmalarımız markalarını hem Balıkesirlilere hem de Türkiye’ye tanıtma imkanı bulacaklardır. Festivale yurt dışından da katılım sağlanacağı için firmalarımız ve şehrimiz stabil durumdan dinamik duruma geçecektir.
Tedarikçi yönüyle güçlü birçok üreticimiz, artık ilgili pazarlara daha fazla marka bilinirliğiyle direkt dahil olabilecektir.

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali Lansmanı 21 Şubat 2022 tarihinde Avlu Kültür ve Kongre Merkezinde Şehrimizin, gastronomi sektörünün ve tüm kahvaltı severlerin projeden haberdar olması için Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali kurumsal kimliği basın lansmanı 21 Şubat 2022 tarihinde Avlu Kültür ve Kongre Merkezinde yapılacaktır.

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nin ilk somut adımı olan bu lansmanda Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile gastronomi sektöründe faaliyet gösteren üreticiler proje için bir araya gelecek.

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’yle neleri hedefliyoruz?
Gastronomi sektöründe lider olan ve sektörde ilerlemek isteyen firmalarımızı, tüketicilerle ve toptancılarla buluşturmak üzere Uluslararası Kahvaltı Festivali projesini gerçekleştiriyoruz.
Bu projeyle Balıkesir’in marka şehir olmasını hedefliyoruz. Siz de Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivaline katılarak şehre katkınızın yanında markanızı tanıtabilir, yeni iş anlaşmaları sağlayabilirsiniz.

Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali ziyaretçi profili kimlerden oluşmaktadır?
Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nde 4 gün boyunca birbirinden eğlenceli etkinlikler, gastronomi konulu forum ve sempozyumlar, lezzetli tadımlar ve Balıkesir’in üretici firmaları sizlerle olacak.

Festivale sponsor olarak şehrimizin tanıtımına katkıda bulunmak ister misiniz?
Festivalde stant açmanın yanında firmalarımızın Balıkesir’imizin tanıtımında bizimle paydaş olmalarını diliyoruz.
Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odasının ortaklaşa düzenlediği Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nin daha güçlü bir tanıtım seviyesine ulaşması ve geleneksel hale gelmesi için gelin birlikte hareket edelim.
Festival sponsoru olarak hem markanıza hem şehrinize daha fazla katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yaz