Foça'da Balıkçı Dostu Pelikanlar: Pakize ve Osman Fotoğraf Pozları Veriyor

Foça'da Balıkçı Dostu Pelikanlar: Pakize ve Osman Fotoğraf Pozları Veriyor
Foça'da balıkçıların dostluk kurduğu pelikanlar Pakize ve Osman, fotoğrafçılara poz veriyor.
Foça'da Balıkçı Dostu Pelikanlar: Pakize ve Osman Fotoğraf Pozları Veriyor

Foça'ya her yıl göç eden pelikanlar, balıkçıların cömertliği ve ziyaretçilerin ilgisiyle ilçenin maskotu haline geldi. Foçalı Balıkçı Kaya Çakmak: "Onlar Bizsiz Biz Onlarsız Yapamayız"
Foçalı balıkçı Kaya Çakmak, pelikanlarla kurdukları olağanüstü dostluğu ve aralarındaki bağımlılığı anlattı.

haber arası detay

Foça'da Pelikanlar: Vatandaşla Dost Balıkçılarla Arkadaş
İzmir'in turistik ilçesi Foça'da balıkçılar, denizin iri ama sevimli kuşları pelikanlarla arkadaş oldu. İlçeye sürekli gelen iki pelikana Pakize ve Osman ismini veren balıkçılar, avlarından onlara mutlaka pay ayırıyorlar.

Pelikanlar Foça'nın Maskotu Oldu

Küçükdeniz Limanı'na daha önceleri Aralık sonu gibi gelip Mart başlarında ayrılan pelikanlar son yıllarda yılın önemli bir bölümünü ilçede geçirmeye başladılar. Pelikanların sayıları bazı yıllar değişkenlik gösterse de 4'ten aşağıya düşmüyor. Liman içinde olduğu gibi, bağlı tekneler arasında dolaşan, zaman zaman teknelere çıkan, tekne üzerlerinde avdan dönen balıkçıların ağlarını temizledikleri anlarda yanlarından hiç ayrılmayan, hatta Foça'nın ünlü kedileriyle balık kapma yarışına giren pelikanlar kentin en çok fotoğrafı çekilen tanıtıcı unsurlarından biri oldu.

Çok balık tüketen, yiyeceklerinin bir bölümünü kendileri avlayan ama çoğunlukla avdan dönen balıkçıları kovalayan pelikanlar vatandaşların da ilgi odağı haline geldi.

Poz Veren Pelikan Pakize

Foçalı vatandaşlardan Sabri Dikmen, pelikanlardan özellikle Pakize'nin söylenenleri anladığını, fotoğraf çekmek isteyenlere poz verdiğini iddia etti. Sabri Dikmen; "Balığı göstereceksin. Gel Pakize poz ver diyeceksin. Poz verecek. Atacaksın balığı. Çekeceksin resmi." Dedi.

Onlar Bizsiz Biz Onlarsız Yapamayız

Foçalı balıkçı Kaya Çakmak ise pelikanların kendilerini tanıdığını söyledi. Kaya Çakmak; "Bu kuşlar bizi tanır. Biz de onları tanırız. Birinin adı Pakize birinin ki Osman. Pakize en küçüğüdür. Diğer ikisininkini bilmiyorum. Her sene gelirler. Biz onlara bakarız. Bize misafir olarak gelir giderler. Onlar bizsiz yapamazlar, bizler onlarsız. Geçinip gidiyoruz. "dedi.

Foçalıların çoğunluğunun tanıdığı pelikanlar ilçeyi ziyarete gelenlerinde büyük ilgisini çekiyor.

Pelikanlar Hakkında İlginç Bilgiler:

Pelikanlar, dünyanın en büyük uçan kuşları arasındadır.
Kanat açıklıkları 3 metreye kadar ulaşabilir.
Balık, yengeç ve su kuşları ile beslenirler.
Yavrularını gagalarında taşırlar ve onları gagalarından beslerler.
30 yıla kadar yaşayabilirler.

Foça'ya Gitmeyi Düşünüyorsanız:

Pelikanları Foça Limanı'nda ve Küçükdeniz'de görebilirsiniz.
Onlara yiyecek atmamak önemlidir, çünkü bu doğal beslenme düzenlerini bozabilir.
Pelikanları fotoğraflamak için en iyi zaman sabahın erken saatleri veya akşamüstüdür.
Foça'da pelikanlar dışında keşfedebileceğiniz birçok güzellik var. Tarihi Foça Kalesi'ni gezebilir, Akdeniz mutfağının lezzetlerini deneyebilir veya kumsallarda güneşlenebilirsiniz.


 

Yorum Yaz