Suudi akıllı şehirler Türk mermeri seçti

Suudi akıllı şehirler Türk mermeri seçti
Türk doğal taş sektörü, Suudi Arabistan pazarında büyümek için sektörel ticaret heyeti düzenliyor
Suudi akıllı şehirler Türk mermeri seçti

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Suudi Arabistan pazarında büyümek için harekete geçti. Birlik, 21-25 Ocak 2024 tarihleri arasında Riyad ve Dammam'da sektörel ticaret heyeti organizasyonu düzenleyecek. Bu organizasyonla, Türk doğal taş sektörünün Suudi Arabistan'a ihracatını artırmayı ve orta vadede 500 milyon dolarlık bir hedefe ulaşmayı planlıyor.

haber arası detay

Birlik Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye'nin doğal taş ihracatında lider olduğunu, ancak 2023 yılında küresel ve yerel ekonomik sorunlar nedeniyle yüzde 8'lik bir düşüş yaşadığını belirtti. Alimoğlu, bu düşüşü telafi etmek için pazarlama çalışmalarına odaklandıklarını ve Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin iyileşmesinin ihracatlarını olumlu etkilediğini söyledi. Alimoğlu, "2023 yılında Suudi Arabistan'a doğal taş ihracatımız yüzde 39 artarak 114 milyon dolara ulaştı. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ise yüzde 71'lik bir artışla 24 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracatın tamamı işlenmiş ürünlerden oluşuyor. Suudi Arabistan pazarında daha fazla pay almak için sektörel ticaret heyeti organizasyonu düzenliyoruz" dedi.

Alimoğlu, sektörel ticaret heyeti organizasyonunun Suudi Arabistan'ın iki önemli ticaret merkezi olan Riyad ve Dammam'da gerçekleşeceğini, ihracatçılarla Suudi ithalatçıları bir araya getireceklerini, depo ve firma ziyaretleri yapacaklarını ifade etti. Alimoğlu, "Suudi Arabistan'da inşaat sektörü gelişiyor. Ülke, konut, ticari ve altyapı projelerinde çok miktarda mermer kullanıyor. Suudi Arabistan hükümeti de mermer kullanımını destekliyor. Biz de bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Suudi Arabistan'da kurulacak akıllı şehirlerde Türk mermerinin daha fazla tercih edilmesi için çalışacağız" diye konuştu.

Alimoğlu, Suudi Arabistan'ın petrol zengini bir ülke olduğunu, yıllık 224 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini, 2022 yılında yüzde 7,6'lık bir büyüme kaydettiğini, 2030 Vizyonu kapsamında turizm, madencilik, sağlık ve teknoloji gibi sektörlere yatırım yaptığını da vurguladı. Alimoğlu, "Suudi Arabistan, bölgenin en önemli pazarlarından biri. Türk doğal taş sektörü olarak bu pazarda var olmak ve büyümek istiyoruz. Sektörel ticaret heyeti organizasyonumuzla bunu başaracağımıza inanıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin “Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti”ne; ALİMOĞLU MADENCİLİK A.Ş., ALİMOĞLU MERMER GRANİT SAN.TİC.A.Ş., ARSLANLAR MADEN SAN. TİC. LTD. ŞTİ., BALMAHMUT MERMER FAY TAŞ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., BAŞARANLAR İNŞ. TİC. SAN. A.Ş., BATI EGE MERMER SAN.TİC.A.Ş., BUTİKMAR MERMER SAN. TİC. LTD. ŞTİ., GÜREL MERMER SAN. TİC.A.Ş., HAZ MERMER SAN.TİC.A.Ş., MASSTONE MADENCİLİK A.Ş., MEGAMER PROJE MERMER MADEN DEK. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., NATİONAL MAR SAN. TİC. LTD. ŞTİ., NATUR MADENCİLİK LTD.ŞTİ., REND MADENCİLİK LTD. ŞTİ., RENEKS MERMER TİC. LTD. ŞTİ., SEZGİN MERMER SAN.TİC.A.Ş., ŞENLER MERMER SAN.TİC.A.Ş., TUNÇ MERMER SAN.TİC.LTD.ŞTİ ve YESMAR MERMER SAN. TİC. LTD. ŞTİ.”

Yorum Yaz