Türkiye, yeşil tarım hareketine katkı sağlıyor

Türkiye, yeşil tarım hareketine katkı sağlıyor
Türkiye, 268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim yaparak 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Ülkenin hedefi ise 1,5 milyar dolarlık organik ürün ihracatı.
Türkiye, yeşil tarım hareketine katkı sağlıyor

Türkiye, kuru, taze ve dondurulmuş meyveler ve pamuk gibi organik ürünlerde hem üretim hem ihracatta lider konumda. Ülke, 1 milyar doları aşan organik ürün ihracatını 1,5 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.
Türkiye, 311 bin hektar arazide 53 bin organik ürün çiftçisiyle organik tarım alanında Avrupa’da 4. sırada yer alıyor. Ülke, 1 milyar doları aşan organik ürün ihracatıyla dünyanın yeşil tarım pazarına önemli bir katkı sağlıyor.

haber arası detay

Türkiye, organik ürün ihracatında 1 milyar doları aştı

Türkiye, kuru, taze ve dondurulmuş meyveler ve pamuk gibi 268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim gerçekleştirerek 1 milyar doları aşan döviz geliri elde etti. Ülkenin organik ürün ihracatı hedefi ise 1,5 milyar dolar.

Türkiye, organik tarım alanında Avrupa’da 4., dünyada 13. sırada yer alıyor. Ülkede yaklaşık 53 bin organik ürün çiftçisi bulunuyor. Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’i Ege Bölgesi’nden yapılıyor.

Türkiye, organik ürünlerini tanıtmak için uluslararası fuarlara katılıyor. 13-16 Şubat tarihleri arasında Almanya’da düzenlenecek olan BioFach Fuarı’nda 37 Türk firması yer alacak. Fuarda, Türkiye’nin yeşil tarım alanındaki iddiası ortaya konulacak.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin organik ürünlerde hem üretim hem ihracatta lider durumda olduğunu söyledi. Işık, “Ürün çeşitliliğimizi her geçen gün artırıyoruz. Organik ürün ihracatımız 1 milyar doları aştı. Hedefimiz organik ürün ihracatımızı ilk etapta 1,5 milyar, daha sonra 2 milyar dolara çıkarmak” dedi.

Işık, AB’nin Yeşil Mutabakat hedefleriyle organik ürün pazarının önemli ölçüde büyüyeceğini öngördüklerini belirtti. Işık, “Türkiye’nin dünyaya sunduğu organik ürünlerin başka bir ülkede bu kalitede yetişmediğini biliyoruz. Bu ürünleri göndermeye devam edeceğiz. Daha çok talep olacak. Çünkü kendi ürünlerinin içine karıştırarak kullanıyorlar. Ekmek, pasta, salatalarında kullanılıyor” diye konuştu.

BioFach Organik Ürünler Fuarına Ege İhracatçı Birlikleri Milli Katılım Organizasyonuyla, “Armada Gıda Ticaret Sanayi A.Ş., Ertürk Üzüm ve Tarım Ür. A.Ş., Göknur Gıda Maddeleri Enerji İmalat İth. İhr. Tic. ve San. A.Ş., Işık Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kesebetler Gıda Maddeleri Hayvancılık Nak. İth. İhr. San. Tic Ltd. Şti., Mapekk Gıda ve Sanayi Mamulleri İhracat ve Ticaret A.Ş., Meykon Meyve ve Kaynak Suları San. ve Tic. A.Ş., Murka Gıda Tar. Ür. San. ve Tic. Ltd. Şti., Nimeks Organik Tarım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti., Osman Akça Tarım Ürünleri İth. İhr. San. ve Tic. AŞ, Pagmat Gıda A.Ş., Saneks Kuru İncir İşl. Ve Tic. A.Ş., Senocak Gıda Fındık Ent. Turz. Nak. İnş. San. Tic. Ltd. Şti., Seyranı Agro Gıda San Dış Tic. Ltd. Şti. ve Tunay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.” katılırken, Türk organik sektörü temsilcileri; “Atmey Gıda İthalat İhracat Ltd. Şti., Aye Exocure Tıbb. Ür. San. Tic. A.Ş., Bay Trade A.S., Bulus Corap San ve Tic. Ltd. Sti., Ecoloni Gıda ve Ekolojik Ürunler San. ve Tic A.Ş., Eko Turka Tekstil Tarim Hayvancilik Tasimacilik San. Tic. A.S., Ekofood Tarım ve Gıda A.Ş., Elite Naturel Organik Gıda San. ve Tic. A.Ş., Farmeks Tarim Urunleri San. ve Tic., Foodas Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Global Kuruyemiş Şekerleme Gıda ve San. Tic. Ltd. Şti., İzmir Organik Meyvecilik San. Tic., K.F.C. Gıda Tekstil Sanayi İth. İhr. A.Ş., Kareks Import Export and Trading Co ltd., Kurt Gurme Tarımsal Üretim ve Sanayi A.Ş., BONNY BITE, Mustabey Ciftligi Tarim Urunleri San. ve Tic. A.S., NIMS Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Pirlanta Bakliyat Hububat Tar. Ür. San. ve Tic. Ltd. Şti., Simas Bulgur Gida San. Tic. Ltd Sti., SN Group Kozmetik Ambalaj Gida Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Uzay Kimya San. ve Tic. A.S.” Türk organik sektörünün ihracat rakamlarının artması için stand açarak ürünlerinin pazarlamasını yapacak.

Yorum Yaz