İş dünyasındaki anlaşmazlıklar çözülüyor

İş dünyasındaki anlaşmazlıklar çözülüyor
Bazı hacmi küçük davaların kolaylıkla çözülüyor olması memnuniyet verici bir şey. Türk Hukuk yapısına yeni adapte olması memnuniyet verici. Türk iş dünyasına da tüm milletimize de hayırlı olsun diyorum.
İş dünyasındaki anlaşmazlıklar çözülüyor

İzmir Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (İZTOTAM) ile Ege Bölgesi Sanayi Odası Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi, 24. Dönem TBMM Başkanı ve TOBB Uyum Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla açıldı.

haber arası detay

 

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in evsahipliğinde düzenlenen törene, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk ve Başsavcı Vekili Mehmet Alyaprak, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı Ali Rıza San, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şükrü Barış Kocagöz, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel ve TOBB ETÜ Hastanesi Sorumlusu Şadan Eren, İlçe Oda ve Borsa Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, İZTO Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Salkım, Oğuz Özkardeş ve arabulucular katıldı.

ÇİÇEK: “ARABULUCULUK MÜESSESESİ HUKUKİ BİR MÜESSESEDİR”

Yargıda davaların uzun sürdüğünü, arabuluculuk, tahkim ve uyuşmazlık müesseseleriyle anlaşmaların daha kısa sürede sonuçlanacağını söyleyen 24. Dönem TBMM Başkanı ve TOBB Uyum Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek, “İnsan varsa ihtilaf var, ihtilafsız hiçbir toplum yok. İhtilafların çözümü için de, kadim çözüm yolu yargıya gitmektir. Yargıdaki ihtilafların bazen iki tarafı bazen bir tarafı iş dünyasının mensupları. İhtilafları daha kısa sürede daha kestirme yoldan çözmek imkanı var. Büyük büyük adliyeler yapıyoruz beş senede adliyeler doluyor yeni ek binalar yapmaya çalışıyoruz, yeni mahkemeler kuruluyor bunların hepsinin bütçeye getirdiği önemli yükler var. Bütün gelişmiş ülkelerin de kabul ettiği bu arabuluculuk yapısının altyapısı benimde içinde bulunduğum hükümetler döneminde daha sonraki arkadaşlarımızca benimsendi ve bugün bu noktaya geldik. Artık arabuluculuk müessesi hukuki bir müessesedir. Mahkemeden aldığını karar hangi neticeyi doğuruyorsa arabuluculuk sonucunda vardığını mutabakatta aynı sonucu doğuracaktır ve uzun sürmeyecektir” ifadelerini kullandı.


KÖŞGER: “ARABULUCULUĞUN, HUKUK YAPIMIZA ADAPTE OLMASI MEMNUNİYET VERİCİ”

Arabuluculuk düzeninin Türk Hukuk yapısına adapte olmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "İstikbal göklerdedir, aynı zamanda köklerdedir. Bir ağaç kökü üzerine büyür. Mazisi çok derinlerde olan kendi örf ve adaleti olan kendi hukuk düzeni gelişmiş olan medeni bir milletiz. Onun geçmişteki bir uygulamasını tekrardan güncellenerek günümüz hayatına adapte edilmiş olması çok memnuniyet verici bir şey. Bazı hacmi küçük davaların kolaylıkla çözülüyor olması memnuniyet verici bir şey. Türk Hukuk yapısına yeni adapte olması memnuniyet verici. Türk iş dünyasına da tüm milletimize de hayırlı olsun diyorum. Emeğe geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.


HİSARCIKLIOĞLU: “ İŞ DÜNYASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR ÇÖZÜLÜYOR”

Açılışta konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, “Sayın Cemil Çiçek Adalet Bakanlığı döneminde arabuluculuk, tahkim ve uyuşmazlık konularıyla ilgili çözümler noktasında, bizim süreçlerimizin kısaltılmasında büyük katkı sağladı, iş dünyası adına kendisine teşekkür ediyorum. Bu bizim iş dünyamızda anlaşmazlıkların çözümü noktasında çok önemli bir adım. Toplumsal uzlaşmayı sağlamaya giden en önemli taraftır. İki taraf da helalleşerek işi bitiriyor. Bundan daha hayırlı bir iş olmaz. Toplumun arasındaki çatışmayı da bitirecek bir esastır” dedi.

ÖZGENER: “ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜLME SÜRESİ KISALIYOR”

Ticari arabuluculuğun iş dünyasına vakit ve nakit anlamında önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Örneğin; klasik dava yolunda kesin hüküm aşamasına ulaşmak üç yıla yaklaşan bir zaman gerektirirken, arabuluculukta bu durum bazen bir kaç hafta, bazen de birkaç saatte çözümlenebiliyor. Arabuluculuk, vakitten sağladığı bu tasarrufun yanısıra başta harç olmak üzere, yargılama giderlerinde de iş insanlarımıza önemli maliyet avantajı sunuyor. Ancak en önemlisi, tarafların egemenliğindeki bir süreç olarak yürüyüp sonuçlanmasıdır. Sürecin gizliliği, ticari sırların korunması amacına da doğrudan hizmet ediyor” dedi. TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin kurulması fikrinin ve Hukuk Uyuşmazlıkları’nda Arabuluculuk Kanunu’nun hazırlık aşamasından bugüne kadar olan süreçteki çalışmalarda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun çok büyük emeği olduğunu vurgulayan Özgener, “Bu vesile ile Sayın Başkanımıza, hem Arabuluculuk Merkezi projesi hem de dört yılı aşkın görev süremiz boyunca üyelerimiz tarafından iletilen sorun ve taleplerin çözüme ulaştırılmasında bizlere verdiği destek, özellikle pandemi dönemi ile kentimizin yaşadığı deprem, sel gibi afetlerde ve karşılaştığımız zorlukların aşılmasında her zaman yanımızda olduğu için tüm üyelerimiz adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, törene katılan ilçe Oda ve Borsa başkanları ile arabulucuların katılımıyla,İzmir Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (İZTOTAM) ile Ege Bölgesi Sanayi Odası Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin açılış kurdelesi kesildi.

Yorum Yaz