İzmir'de sokak lezzetleri festivali teklifinde bulundu

İzmir'de sokak lezzetleri festivali teklifinde bulundu
NASVİ Ulusal Koordinatörü Arbind Singh, İzmir'de ortak sokak lezzetleri festivali düzenleme teklifinde bulundu.
İzmir'de sokak lezzetleri festivali teklifinde bulundu

Hindistan'da düzenlenen dünyanın en büyük sokak lezzetleri festivaline katılan İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “NASVİ Ulusal Koordinatörü Arbind Singh, İzmir'de ortak sokak lezzetleri festivali düzenleme teklifinde bulundu. Ayrıca sokak emekçilerine verdiği destek nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanımız Soyer'e teşekkür edip hediyeler gönderdi” dedi.  

haber arası detay

 

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Hindistan Seyyar Satıcılar Konfederasyonu (NASVİ) tarafından düzenlenen 12'nci Ulusal Sokak Lezzetleri Festivali’ne Türkiye’yi temsilen davetli olarak katılan İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin ile İzmirli akademisyenler Prof.Dr. Kamuran Elbeyoğlu ve Dr. Osman Sirkeci, yaptıkları sunumlarla İzmir'in sokak lezzetlerini Hintlilere tanıttı. İzmir’de önümüzdeki aylarda düzenlenecek sokak lezzetleri festivali ve çalıştayına Hindistan Ulusal Sokak Satıcıları Birliği (NASVİ) Ulusal Koordinatörü Arbind Singh, Delhi Press Club eski başkanı Habib Akhtar ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Hindistan Sekreteri ve Footpath Vikreta Ekta Munch Başkanı Shri Ram’ın gelmeyi kabul ettiklerini söyledi.

İZMİR MODELİNİ DİNLEDİLER
Dünyanın en büyük sokak lezzetleri festivalinde İzmir'i temsil etmekten onur duyduğunu vurgulayan Evren Laçin ise, “Hindistan'ın 28 eyaletini temsilen gelen 500'den fazla seyyar satıcı Delhi'de biraraya gelerek kendi yöresel lezzetlerini 3 gün boyunca tanıttı. Bizim de sunumumuz ve ardından protokole İzmir'in meşhur boyozunu, gevreğini, şambalisini ikramımızın ardından bu sefer İzmir'de ortak festival düzenleme fikri oluştu. Umarım en kısa zamanda kentimizde böyle bir organizasyona imza atarız” dedi. Festival kapsamında düzenlenen sempozyumda yerel yönetimlerin seyyar esnafa davranışlarının da ele alındığını aktaran Laçin, “CHP lideri sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2019 yılında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip Sokak Ekonomisi Calıştayı'nı düzenlediğini; İzmir, İstanbul gibi diğer büyükşehirlerin de bu Çalıştay'ları sürdürdüğünü aktardık. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tunç Soyer'in katkılarıyla seyyar esnafın artık zabıta ile sorun yaşamadığını çok uyumlu bir birlikteliğin sürdüğünü dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara anlattık ve İzmir'in Türkiye'ye rol model olduğunu vurguladık” diye konuştu.

SOYER 'GANDİ ÇIKRIĞI'
Dünya Ekonomik Forumu'nda da konuşma yapan Hindistan Ulusal Sokak Satıcıları Birliği (NASVİ) Ulusal Koordinatörü Arbind Singh'in dünya genelindeki 1.5 milyar seyyar satıcının sesi olduğu için Evren Laçin'e teşekkür ettiğini söyleyen Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ise, Türkiye'de yaklaşan seçimlere de atıfta bulunan Singh'in, 'Eğer sokak emekçilerini temsilen sizlerden birinin milletvekilliğine aday gösterilmesi halinde ben de İzmir'e gelip bizzat seçim çalışmalarınıza destek vereceğim. Çünkü sen sadece Türkiye'nin değil tüm dünya genelindeki seyyar satıcıları temsil edeceksin ve kazanırsan dünyadaki ilk parlamenter seyyar esnaf sen olacaksın' demesinin seyyar esnafa verilen önemin bir işareti olduğunu söyledi. NASVİ Ulusal Koordinatörü Arbind Singh, Hintlilerin emeğinin sömürülmesine karşın İndira Gandhi'nin karşı çıkıp Hintlilere yün öğürme çıkrığı vermesiyle tekstil sektöründe endüstrileşmenin yolunu açıldığını aktaran Elbeyoğlu, “Sayın Singh buna atıfta bulunarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tunç Soyer'e iletilmek üzere maket yün çıkrığı hediye etti. Ayrıca sokak emekçilerine desteği nedeniyle bir teşekkür plaketini yine sayın Soyer'e iletmemizi istediler" ifadelerini kullandı.

İZMİR'DE ÇALIŞTAY
İzmir Büyükşehir Belediyesinin misafirliğinde 2023’ün Mayıs-Haziran ayları gibi İzmir’de bir çalıştay düzenleyeceklerini ifade eden Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu şunları söyledi: “Sokak çalışanlarını güvence altına alacak yasa tasarısı hazırlamak üzere bütün siyasi partilere de açık bir çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Bu çalıştaya da biz Hindistan’daki NASVİ’nin yöneticisi Arbind Singh’i hem Habib Akhtar’ı hem de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Hindistan Sekreteri ve Footpath Vikreta Ekta Munch Başkanı Shri Ram gelmeyi ve burada katkı sunmayı kabul ettiler. 2014’te Hindistan’ın çıkardığı ve sokak satıcılarının geçimini güvence altına alan bir kanun var. Onların kanununu Türkiye’deki kanuna temel teşkil etmek istiyoruz. Hindistan bu konuda dünyaya öncü bir ülke. İleriye yönelik bir istek veya amaç olarak da İzmir’de meclisin başlangıç olduğunu biliyoruz ve bu meclisten hareketle Türkiye’de de aynı Hindistan’da olduğu gibi seyyar satıcıların bir araya geldiği konfederasyonun kurulması için çalışmaların yürütülmesini bekliyoruz ve böyle bir amacımız da var.”

Yorum Yaz