I.Mezopotamya Gastronomi Fuarı çalışmaları devam ediyor.

I.Mezopotamya Gastronomi Fuarı çalışmaları devam ediyor.
Diyarbakır esnafı ve iş insanları ile bir araya geldi.
I.Mezopotamya Gastronomi Fuarı çalışmaları devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 1. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı için gittiği Diyarbakır’da CHP Diyarbakır İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Burada gençlerle sohbet eden Başkan Soyer, gençlere  “En büyük güç sizsiniz. Umudumuzsunuz” dedi. Esnafı ziyaret eden Başkan Soyer, iş insanlarıyla da bir araya geldi.

haber arası detay

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Diyarbakır’da düzenlenen 1. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı'nın ardından CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun da eşlik ettiği ziyarette Başkan Tunç Soyer'i, CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ile partililer karşıladı. Kardeş şehirde olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Başkan Soyer, il ve ilçe başkanlarıyla iki kent arasında işbirliği yapılabilecek alanlar hakkında fikir alışverişinde bulundu. Daha sonra CHP'li gençlerle sohbet eden Başkan Soyer, “Hepinizle gurur duyuyorum. Çünkü bu koşullarda siyasete niyetlenmiş olmanız, bu memleketin daha iyi bir geleceğe gitmesi için kafa yoruyor olmanız, emek veriyor olmanız o kadar kıymetli ki” dedi.

“Çelik gibi sarılın birbirinize”
Ülkenin gençlerin emek vermesi halinde daha güzel bir yere gideceğini de kaydeden Soyer, gençlerden birbirine sahip çıkmalarını istedi. Soyer, “Bu topraklar, bu kadim kültür uygulanan yanlış politikalar nedeniyle öyle bir noktaya getirildi ki… Bu bir kader değil, bunu değiştirmek mümkün. Ve bunu sizler değiştireceksiniz. Emeğinizle, alın terinizle, vicdanınızla, aklınızla siz değiştireceksiniz. Birbirinize sahip çıkın. Birbirinize içtenlikle destek olun. Çelik gibi sarılın birbirinize. Çünkü ancak bu şekilde büyürsünüz ve kendinizi korursunuz. Ayakta kalmanız, bu memleketin geleceğini şekillendirmeniz ancak ve ancak birbirine sahip çıkmanızla mümkün.”

“Biz enerjimizi sizden alıyoruz”
Siyasetçilerin enerjisini gençlerden aldığını da belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bizim atalarımız, biz bu topraklarda özgürce yaşayalım diye 15'inde, 17'sinde yalın ayak koşarak ölüme gitti. Ve o günün koşullarında bunu başaran bizim atalarımız. Bu sorunlar ne ki... Bunların üstesinden hep beraber geleceğiz. Yeter ki birbirinize sahip çıkın, bu memleketi içtenlikle sevin. En büyük güç sizsiniz, kendinizsiniz. Umudumuzsunuz” ifadelerini kullandı.  

Başkan Soyer’e teşekkür
CHP İl Başkanı Gönül Özel de gençlerin bu dönem Diyarbakır'da çok aktif olduğunu, güzel çalışmalara imza attıklarını belirterek, “Partiye çok şey kattılar. Hepsini çok seviyoruz. İnanıyorum ki Diyarbakır'ın kaderini hep birlikte değiştireceğiz” diye konuştu. Soyer, İl Başkanı Özel ve CHP'li ilçe başkanlarına İzmir'den getirdiği zeytin fidanını hediye etti. Özel, bu fidanı dikeceklerini ve elde edecekleri fidanları yeniden İzmir'e hediye edeceklerini söyledi.
CHP İl Başkanlığı'ndaki programının ardından Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki esnafı ziyaret eden Başkan Soyer, esnafın yoğun ilgisiyle karşılaştı.


Başkan Soyer daha sonra Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen “Diyarbakır- İzmir Kentler Arası İşbirliği Geliştirme” toplantısına katıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Başkan Soyer'i Diyarbakır'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “İzmir ile Diyarbakır'ın benzer birçok yönü var. Diyarbakırlı olup da İzmir'de yaşayan birçok insanı var. Davetimizi kırmayıp geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Kentin birçok sorunu ile yüz yüze kalıyoruz. Elimizden geldiğinde gerek kadın derneklerimiz, kültür kurumlarımız, spor kurumlarımıza destek vererek, kentin gerçek kimliğini ve ruhunu muhafaza etmeye çalışıyoruz” dedi.

İzmir ile Diyarbakır arasında daha güçlü bağlara ihtiyaç var
Başkan Soyer ise gastronomi fuarı için gittikleri Diyarbakır'a böyle bir toplantıda bulunmanın kendileri için önemli olduğunu belirtti. Turizmin tek başına bir endüstri olmadığını ifade eden Başkan Soyer, şöyle konuştu: “Aynı zamanda kültürlerin buluşmasına ev sahipliği yapan, ona köprü kuran bir sektör. O nedenle Diyarbakır'da bu fuarın düzenlenmesini önemli buluyorum. Gelecek yıllarda diliyorum ki ve umut ediyorum ki çok daha büyüyecek, çok daha güçlü bir fuar haline gelecek. Çünkü Diyarbakır'ın ne kadar büyük zenginlikleri olduğunu çok iyi biliyorum. Bu iki şehir birbirine çok benzer özellikler taşıyor. Bu nedenle bu iki şehrin birbirine çok daha bağlı olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Birbirlerine yapabilecekleri çok ciddi katkılar olduğunu düşünüyoruz. İzmir ile Diyarbakır arasında daha güçlü bağlar kurmaya ihtiyacımız var.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Diyarbakır’da düzenlenen 1. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı'na katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin standının da bulunduğu fuarda konuşan Başkan Soyer, gastronominin artık sadece lezzetten ibaret bir başlık olmadığını söyleyerek, “Gastronomi sağlıklı ve sürdürülebilir gıdayla, tarımla ve turizmle de ilgili. Bu nedenle içini daha fazla doldurmak gerekiyor. Bu fuarlar bu yüzden çok önemli” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mezopotamya bölgesinin lezzetlerini dünyaya tanıtmak için bu yıl ilki düzenlenen 1. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı'na katıldı. Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılan fuar Diyarbakır Valiliği ev sahipliğinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası desteğiyle düzenlendi.

“Gastronomi artık sadece lezzetten ibaret değil”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Münir Karaloğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin standını ziyaret etti. Gastronominin artık sadece lezzetten ibaret bir başlık olmadığını söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Gastronomi sağlıklı gıdayla, sürdürülebilir gıdayla ve tarımla, turizimle ilgili bir başlık. Bu nedenle içini çok fazla doldurmak gerekiyor. Gastronomi fuarlarının bu nedenle çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bu fuarda yer almaya devam edeceğiz
Başkan Soyer, şunları söyledi: “Bu yıl fuarın ilki yapılıyor. Diliyorum Mezopotamya bölgesinde bu devam edecek. Biz de bu farın içinde yer alarak var olmaya devam edeceğiz. İzmir ve Diyarbakır kültürü burada harmanlanıyor. Çok iç içe geçen, çok ortak paydamız var. Bugün de o nedenle Diyarbakır'da olmaktan mutluyuz.”

Önemli bir coğrafya
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bölgenin, dünya kültürünün şekillendiği bir coğrafya olduğunu, bu nedenle “Mezopotamya” başlığı altında fuarın düzenlenmesinin önemli olduğunu belirtti.

“İnsanlar artık yemek yemek için farklı noktalara gidiyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin standını ziyaret eden Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı kültürlerin iç içe olduğu, farklı kültürlerin bir arada yaşadığının en büyük işaretinin bu tür etkinlikler olduğunu belirterek, “Gastronomi de artık turizmin vazgeçilmezlerinden biri. İnsanlar artık yemek yemek için farklı noktalara, farklı yerlere gidiyor. Sadece Diyarbakır'ın değil bu bölgenin tarihinin tanıtılması açısından da çok önemli bir fuar” diye konuştu.
Başkan Soyer, fuarda yer alan diğer illerin stantlarını da ziyaret ederek katılımcılarla sohbet etti. Yurttaşlar, Soyer'e yoğun ilgi gösterdi.

İzmir standı büyük ilgi gördü
İzmir Büyükşehir Belediyesi standında Urla sakız enginarı, şevketi bostan, karakılçık bulguru, yarımada zeytinyağı ile hazırlanan salatalar katılımcıların beğenisine sunuldu. Bu yıl 2- 11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Terra Madre Anadolu İzmir 2022 Gastronomi Fuarı’nın tanıtımının yapıldığı stantta, Can Yücel Tohum Merkezi’nden getirilen tohumlar ve İzmir'e özgü ürünler ilgi gördü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin turizmde öne çıkan çalışmaları arasındaki Visit İzmir ve pandemi döneminde başlatılan Turuncu Çember uygulamaları da fuarda tanıtıldı.   

Fuar 27 Mart’a kadar sürecek
24 – 27 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuarda 2 ülke ve 11 şehirden 121 katılımcı yer alıyor. Bölgede yer alan Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak'ın “Mezopotamya” olarak tek bir isimle markalaştırması hedefleniyor. Bölgeyi önemli bir sürdürülebilir turizm destinasyonu yapmayı amaçlayan fuarın partner kenti ise Bursa. KKTC'nin de partner ülke olarak yer aldığı fuarda, Kuzey Irak’tan Erbil, Süleymaniye ve Dohok partner şehirleri de bulunuyor. Bölgede yer alan 9 ilin turistik değerlerinin yanı sıra bölgenin sahip olduğu kültürel, tarihi, inanç ve gastronomik varlıkları ve eşsiz turizm potansiyeli stant alanlarında gözler önüne seriliyor.

Yorum Yaz