İzmir, Avrupa’da Yatırım İçin 7. Büyük Şehir Seçildi

İzmir, Avrupa’da Yatırım İçin 7. Büyük Şehir Seçildi
Uluslararası kredi notunun yükselmesi ve Gri Listeden çıkmasıyla Türkiye, doğrudan yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. İzmir, fDiIntelligence tarafından Avrupa’nın yatırım yapılabilir 7. büyük şehri olarak belirlendi.
İzmir, Avrupa’da Yatırım İçin 7. Büyük Şehir Seçildi

Türkiye'nin uluslararası kredi notunun yükselmesi ve Gri Listeden çıkması, doğrudan yabancı yatırımların ülkeye ilgisini yeniden canlandırdı. İzmir, bu olumlu gelişmelerle Avrupa'nın yatırım yapılabilir 7. büyük şehri olarak öne çıkıyor.

haber arası detay

BASBAŞ ve ESBAŞ, İzmir’in Yatırım Cazibesini Arttırıyor
İzmir’deki Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) ve Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ),büyük sanayi parselleri ile yatırımcıların ilgisini çekiyor. Türkiye'nin kredi notunun yükselmesi ve Gri Listeden çıkması bu ilgiyi daha da artırıyor.

Türkiye'nin Kredi Notunun Yükselmesi ve Gri Listeden Çıkması Yabancı Yatırımcı İlgisini Artırıyor
Türkiye'nin kredi notunun yükselmesi ve Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Türkiye’yi Gri Listeden çıkarması, ülkeye yönelik doğrudan yabancı yatırımcı ilgisinin yeniden artmasını bekleyen uzmanlar tarafından olumlu karşılandı. Bu gelişmeler, ülke ekonomisine olan güveni artırırken, özellikle İzmir gibi stratejik şehirlerin yatırım cazibesini daha da pekiştiriyor.

İzmir’in Yatırım Cazibesi Artıyor
Ege Bölgesi'nin incisi İzmir, uluslararası arenada yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. fDiIntelligence tarafından yapılan araştırmaya göre, İzmir Avrupa’da yatırım yapılabilecek en iyi 7. büyük şehir olarak seçildi. Bu başarıda İzmir’in deniz, demir ve karayolu ulaşım ağları üzerinde stratejik bir konuma sahip olması ve Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin (BASBAŞ) büyük sanayi parsellerine ev sahipliği yapması önemli rol oynuyor.

BASBAŞ ve ESBAŞ’ın Yatırımlara Katkısı
İzmir’deki iki önemli serbest bölge, Bergama’daki Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) ve Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ),bölgenin yatırım çekme kabiliyetini artırıyor. Bu iki serbest bölgeyi kuran ve işleten BASBAŞ ve ESBAŞ’ın CEO’su Dr. Faruk Güler, Türkiye’nin uluslararası kredi notunun yükselmesi ve Gri Listeden çıkmasının ülkeye doğrudan yabancı yatırımların gelmesini sağlayacak olumlu gelişmeler olduğunu belirtti.

Güler, “Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları olan S&P ve Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, Moodys ise B3 olarak teyit etti. Derecelendirme kuruluşları ülke kredi not görünümünü de durağandan pozitife çevirdi. Son olarak Mali Eylem Görev Gücü’nün (Financial Action Task Force-FATF) Türkiye’yi 28 Haziran tarihi itibariyle Gri Listeden çıkardığını duyurması uluslararası arenada ülkemiz ekonomisi lehine oluşan olumlu gelişmeler oldu. Bu gelişmeler, doğrudan yabancı yatırımların ülkemize ilgisini olumlu yönde etkileyecektir. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz,” dedi.

İzmir, Avrupa’da Yatırım Yapılabilecek 7. Büyük Şehir
fDiIntelligence tarafından yayınlanan “Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri 2023” araştırmasında İzmir, Yatırım Tanıtım Stratejisi ve Maliyet Etkinliği kategorilerinde Avrupa’nın ilk 10 büyük şehir ve bölgesi arasında yer aldı. Dr. Faruk Güler, İzmir’in Doğrudan Yabancı Yatırımlar (DYY) Stratejisi Kategorisinde büyük şehirler arasında 7. sırada yer aldığını hatırlattı. Bu araştırmada 89 farklı lokasyondan bilgiler değerlendirilerek yapılan sıralamada, İzmir yatırımcıların Avrupa’da tercih ettiği 7. büyük şehir olarak seçildi.

Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin (BASBAŞ) Rolü
Türkiye’de yatırımcı ilgisini çeken bölgelere orta ve büyük ölçekli sanayi yatırımlarına tahsis edilebilecek sanayi parseli bulmanın zorluğuna dikkat çeken Dr. Faruk Güler, Bergama’da yatırımcı almaya başlayan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin, deniz, demir ve karayolu ulaşım ağları üzerinde bulunmasının Avrupa başta olmak üzere, Afrika, Orta Doğu ve Asya’ya ulaşım kolaylığı sağladığını belirtti. Güler, “İzmir’in doğrudan yabancı yatırımlar için Avrupa’nın en çok tercih edilen 7. büyük şehri olmasında bu ulaşım avantajı önemli bir etken olmuştur,” dedi. Türkiye’de fabrika kurmak için 10 dönümden 200 dönüme kadar büyüklükte sanayi arazisini Marmara ve Batı Anadolu’da bulmanın zor olduğunu belirten Güler, BASBAŞ’ta bu tür sanayi arazilerinin mevcut olduğunu ve bu durumun yatırımların İzmir’e yönelmesini sağladığını ifade etti.

Yatırımların Artan İlgisi
Dr. Faruk Güler, bölgede 5 fabrika inşaatının sürdüğünü ve 3 ay içinde 5 firmayla daha sözleşme imzalayacaklarını belirtti. Yatırımcıların bölgeye ilgisinin oldukça iyi olduğunu vurgulayan Güler, “Büyüyen yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerinin ciddi ilgisi var. İhracatı olan ve ciddi katma değer yaratan ancak yeni yatırımlar için Marmara ve Ege’de sanayi parselleri bulamayan çok sanayici var. Biz bu firmalarımız için ideal yatırım alanı olduk,” dedi.

Türkiye’nin kredi notunun yükselmesi ve Gri Listeden çıkması, ülkeye olan yatırımcı ilgisini olumlu yönde etkiliyor. İzmir, stratejik konumu ve yatırım dostu politikaları ile Avrupa’nın en çok tercih edilen yatırım şehirlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Bu gelişmeler, İzmir’in yatırım cazibesini artırarak, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlama potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Yorum Yaz